Дали е добро 85 % од младите да се запишат на факултет?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Znaci, ne e problemot vo kvantitetot koj go producira nasiot obrazoven sistem, tuku vo kvalitetot ( nitu edno opstestvo bi nemalo steta od 90% kvaliteten visoko obrazovan kadar, ama KVALITETEN :)).
Stigame do sostojba koga diplomata od fakultet e obicno bezvredno pempele. Pa ko normalno obrazovno stanje se forsira nekakva si magistratura ili doktorat. Sto e loso, epten loso, zosto so vakva postavenost i tie tituli za nekolku godini ke bidat bezvredni. I sto posle toa, ke izmisluvame uste akademski tituli?!!!

Uste nesto. Treba da se poraboti na mentalitetot i da sfatime deka fakultetot e zanat, i nisto drugo, a diplomata verificiranje na tvoeto znaenje za toj zanat.
Samo sto toj sto na primer zavrsil Masinski ke bide nesto pokvalificiran zanaetcija od toj sto zavrsil EMUC. :toe:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
fala bogu nekoj da go naglasi kvalitetot kako Quark :)

naseto obrazovanie e na MNOGU NISKO NIVO .......imame kvazi kadri koi izelguvaat sekoja godina i koi vrska nemaat so realnosta koja ne opkruzuva ...tie se svetlosni godini od akademski gragani ..zal mi e za ovaa situacija no toa e samo del od propagandata koja establismentot ja nametnuva...... na Niv ne im se potrebni luge so jasni , individualni razmisluvanja ..... niv im odgovaraat luge koi ke se zadovolat toa sto sistemot im go nudi i nema nikogas vo zivotot da postavuvaat dopolnitelni prasanja

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
koi ke se zadovolat toa sto sistemot im go nudi i nema nikogas vo zivotot da postavuvaat dopolnitelni prasanja
Освен прашања од типот "Е како да го направам ова сега" :)

Toa се оние типови на кои се мора да им нацрташ и да им го изџвакаш.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Дали знаеш колкав процент од средношколците во САД се запишуваат на факултет? И дали знаеш зошто се преплавени средните училишта со флаери и има реклами во ударни термини? Во САД конкретно универзитетите се издржуваат исклучиво од студентите, значи секој студент го гледаат како минимум 15 илјади долари годишно (фина сума, не?). За жал, повеќе од пола од матурантите или завршуваат само прва година или воопшто не се запишуваат на факултет. Да, во САД има можност за работа и само со средно школо. Има и луѓе кои работат во фабрики, работат како фармери, во супермаркети, бутици, секретарки и со тие плати можат нормално да живеат.
Основна идеја на ова инсистирање секој средношколец да се запише на факултет мислам дека е статистичко намалување на невработеноста. Во моментот се водат како студенти, не како невработени, за понатаму нека му ја мислат сами.
Проблемот во образованието не е во факултетите. Како од нашиот, скопски економски факултет јас лично познавам една девојка која е директор на банка во славните САД. Т.е. во Њујорк поточно. Тој што сака да научи, ќе научи, без разлика на факултетот. Значи, не го барајте проблемот во образовниот систем, не дека ништо не му фали, ама не се професорите криви за се.
И не можам да не се согласам со Мистичен за тоа дека сите сакаат да почнат од директорска позиција. Се почнува од 0 и со стекнатото искуство и практично знаење се оди понатаму. Никој, во апсолутно ниедна компанија, па ни јас во сопствена фирма не би му дала на свое дете да биде директор и да ја води ако нема искуство и ако не знае како да работи.

Не знам каде имаш студирано ама конкретно во САД и Британија си преплавен од флаери, спам-пораки,реклами во ударни термини на ТВ од универзитети и нивните можности што ги нудат, исто така имаш агенти кој буквално се секој ден обесени во средните училишта и ги молат матурантите да го одберат нивниот универзитет кој бај д веј не ги интересира премногу која насока ќе се запишеш .
Ако е тоа форсирано планирање тогаш теоријата на хаосот е Маркова верига.Jас не гледам ништо лошо во тоа ме чуди ако си студирал екстезивно надвор зошто си зачуден за начинот на кој се води кампањата зошто таму е гладијаторска борба кој повеќе матуранти ќе акумулира.
Разликата ја образложи Мистичен во погорниот пост каде што кажа дека сеуште кај нас постојат тие стереотипи дека со дипломата по дифолт работното место како раководител или слична добро платена одговорна позиција те чека зад аголот и воопшто не треба да се потрудиш додека во современите земји се знае дека дипломата ти е само добар ентру поинт за вработување и ништо друго.

Јас пишав и погоре дека треба да се искорени корупцијата и да се препуштат факултетите на либералниот капитализам за поштено да си го изборат својот статус додека со ад хок решенија од типот на забрана за студирање или пак некаква селекција ќе заличиме на Северна Кореја.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Човек се можи да научи и примени ако знае како, и со применувањето или креирањето во таа област стекнува искуство и ја зголемува својата сигурност дека добро ќе ја заврши таа работа.
Него не се битни бројките за академските граѓани кои што се продуцираат како на фабричка лента, туку е битно икуството нивно по завршување на факултетот. А се знае кај наас тешки теории а нула пракса, а праксата го прави искуството.
Еднаш прочитав некаде дека човек во еден момент од својот живот треба да се запраша што научив до сега? И што од тоа што го научив можам да го применам во животот?
Ако човек мисли дека нешто научил а не може да го примени, тогаш ништо не ни научил и буквално треба да го заборави тоа да не му пречи во размислувањето и рассудувањето. Затоа што тие податоци што тој ги има се лажни за него и само може да го доведат до илузија, а не до вистинското нешто по кое трага за практично да го примени и разреши некој проблем и со тоа дојде до вистината.

Член од
19 мај 2008
Мислења
1.932
Поени од реакции
509
Сметам дека не може целосно да се одговори на ова прашање. Јас лично би сакал да можат сите 100% да се запишат. Но сепак да има тестирања на кои ќе се покаже кој колку може. Па ако имаат знаење нека одат и сите. Оние кои немаат ќе го увидат тоа на стартот па ќе барат алтернатива. А не како денес, кој стигна се запиша на факултет и што е најтрагично ќе си ја купи дипломата и ќе му фати место на некој кој навистина се трудел.

ACHQ

hawk
Член од
18 јули 2009
Мислења
702
Поени од реакции
73
ДА ама ако не најдев работу у македонију а 85 % сигурно нема да најдев тој сто сакав, сигурно ке идев у другу државу. Македонија ништо не добива.

А добро е што власт нема толко лсно да ги лже и команда.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Па еве, ти пријави се да работиш како чистач или шивач, за доброто на другите и на државата нели. Сакаш?

па не му се исплати... потшил веќе време и пари за друго образование...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
па не му се исплати... потшил веќе време и пари за друго образование...
I sega samo zaradi toa da ceka da najde tokmu takva rabota, makar i da ostane nevraboten cel zivot?!!!

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
I sega samo zaradi toa da ceka da najde tokmu takva rabota, makar i da ostane nevraboten cel zivot?!!!

па тоа и јас кажувам - дека да имаш повеќе дипломирани студенти од што можеш да им најдеш работа е жив зијан...
од една страна џабе го потрошиле времето (ако работат нешто како ти што му предложи - чистач), а од друга страна не се корисни за општеството (ако чекаат поинтелектуална работа). како и да свртиш многу несреќни луѓе околу добиваш, а никакво ќар.

затоа и ја отворив темава, да видам дали некој мисли дали е добро тоа што имаме 85% запишани на факултет и воглавно сите ме потврдија дека не е.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
па тоа и јас кажувам - дека да имаш повеќе дипломирани студенти од што можеш да им најдеш работа е жив зијан...
од една страна џабе го потрошиле времето (ако работат нешто како ти што му предложи - чистач), а од друга страна не се корисни за општеството (ако чекаат поинтелектуална работа). како и да свртиш многу несреќни луѓе околу добиваш, а никакво ќар.

затоа и ја отворив темава, да видам дали некој мисли дали е добро тоа што имаме 85% запишани на факултет и воглавно сите ме потврдија дека не е.
Vidi, kako sto i prethodno napomenav, ako obrazovanieto e kvalitetno i finalniot produkt navistina pretstavuva kvalitet, opstestvoto nikakov zijan nema da vidi od 85% visoko obrazovani gragjani ( okey, drug muabet e a i jasno e deka skoro nevozmozno e da se producira kvalitet pri tolkav procent, ama pravime hipoteticki muabet ).

Ako na seto toa dodades i zelba za rabota, kakva i da bila, a ne kuropecanje deka imas pempele i treba samo vo kancelarija so penkalce da rabotis, ke nema pojaki od nas.

Bez gajle, mozebi momentalno nema kaj da se vraboti nekoj nuklearen fizicar, ama eve recimo utre zadutre na ABC ke mu se ispolni vekovnata zelba za nuklearka vo Makedonija, a nie kako opstestvo ke go docekame toa so gotov i spremen kadar. :toe:

Znaci, nema problem pri hiperprodukcija na obrazovani kadri se dodeka tie navistina pretstavuvaat kvalitet. Ne znam zosto nekoj bi imal steta od vistinski intelektualec i profesionalec. :toe:

A glupavata obrazovna politika na momentalnata vlada, so otvaranje vo sekoe maalo fakulteti, koi poveke licat na nekoi niskobudzetni kursevi otkolku akademski institucii, e vec drug muabet.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Vidi, kako sto i prethodno napomenav, ako obrazovanieto e kvalitetno i finalniot produkt navistina pretstavuva kvalitet, opstestvoto nikakov zijan nema da vidi od 85% visoko obrazovani gragjani ( okey, drug muabet e a i jasno e deka skoro nevozmozno e da se producira kvalitet pri tolkav procent, ama pravime hipoteticki muabet ).
пола се слагам, пола не. со ова горе се слагам - ДЕКА квалитетот се намалува за сметка на квантитетот, но види на крајот дека не се слагам дека колку повеќе квалитетни толку подобро.

Bez gajle, mozebi momentalno nema kaj da se vraboti nekoj nuklearen fizicar, ama eve recimo utre zadutre na ABC ke mu se ispolni vekovnata zelba za nuklearka vo Makedonija, a nie kako opstestvo ke go docekame toa so gotov i spremen kadar. :toe:
а ова морав да го цитирам, зошто ептен ме насмеа... :)

кој бе факултет ќе обучи спремни нуклеарни физичари во македонија??? тоа ќе иде со набавката. ќе пушти елем вработени на курс кај тој што ќе ни ја прави, уште пред да почне да ја прави.

Znaci, nema problem pri hiperprodukcija na obrazovani kadri se dodeka tie navistina pretstavuvaat kvalitet. Ne znam zosto nekoj bi imal steta od vistinski intelektualec i profesionalec. :toe:
е има проблем - примерот ти го кажав со хиперпродукцијата на машински инженери во македонија (која настана не кампањски, туку случајно бидејќи МЗТ драстично падна, а на времето тие тенкови правеа во СФРЈ)

J

Johnny Stulic

Гостин
Дали знаеш колкав процент од средношколците во САД се запишуваат на факултет? И дали знаеш зошто се преплавени средните училишта со флаери и има реклами во ударни термини? Во САД конкретно универзитетите се издржуваат исклучиво од студентите, значи секој студент го гледаат како минимум 15 илјади долари годишно (фина сума, не?). За жал, повеќе од пола од матурантите или завршуваат само прва година или воопшто не се запишуваат на факултет. Да, во САД има можност за работа и само со средно школо. Има и луѓе кои работат во фабрики, работат како фармери, во супермаркети, бутици, секретарки и со тие плати можат нормално да живеат.
Основна идеја на ова инсистирање секој средношколец да се запише на факултет мислам дека е статистичко намалување на невработеноста. Во моментот се водат како студенти, не како невработени, за понатаму нека му ја мислат сами.
Проблемот во образованието не е во факултетите. Како од нашиот, скопски економски факултет јас лично познавам една девојка која е директор на банка во славните САД. Т.е. во Њујорк поточно. Тој што сака да научи, ќе научи, без разлика на факултетот. Значи, не го барајте проблемот во образовниот систем, не дека ништо не му фали, ама не се професорите криви за се.
И не можам да не се согласам со Мистичен за тоа дека сите сакаат да почнат од директорска позиција. Се почнува од 0 и со стекнатото искуство и практично знаење се оди понатаму. Никој, во апсолутно ниедна компанија, па ни јас во сопствена фирма не би му дала на свое дете да биде директор и да ја води ако нема искуство и ако не знае како да работи.
Алтернатив Ф мојот риплеј беше одговор до Амнезијак за неговата теза дека современите земји не го форсираат високото образование ,јас само му одговорив со аргумент дека тоа не е вистина и вака не знам зошто ми реплицираш?
Точно е дека има приватни универзитети и дека голем дел од нив се рекламираат меѓутоа има и државни универзитети кој истото го прават и нема ништо вулгарно во тоа да заработуваат од образованието.

Искрено не можам да ти одговорам соодветно зошто твојот коментар ми е неповрзан логички и во тоа што можам да го прочитам се согласувам со тебе дека современите земји ги валоризираат способностите за разлика од кај нас каде што може да помине само диплома.

I

Intex

Гостин
Сеа имаме 85 насто факултетлии, после 5-6 години ке имаме и скоро 100 насто. Од ова ке произлезе хаос у државава. У забавиште (ја коа бев мали одевме и забавиште) сите во клас беа генијалци. До четврто пола од нив рикнаа (полуписмени излегоа), до 8-мо уште пола од полата рикнаа. Во средно од овие пола од полата шо бевме се запишавме на струка со сите 5-ки. Од таму останаа само неколку одлични (мегу нив и јас). И како може ја и некој кој е полуписмен да завршиме фак. и таа личност да се бори за работно место како мене. Неписмениот да биде на некој функција, а овој интелигентниот да работи ко зидар или како таксист.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
:wink: Полесно ќе биде, нема да се прашуваме при прием на работа -ти со што школо си? Ќе се знае, факултет 102 кома 3 посто.

И тоа како се групираат според интересот и можностите, 2/3 економски, 1/3 правен.
И огласите би биле во стил
-водоинсталатер со завршен економски нуди услуги за чешми, водовод, со минимална потрошувачка-економски исплатливо-менаџмент на вода...
-електричар со правен, струја до вашиот дом без правни последици :)

Kajgana Shop

На врв Bottom