Очигледни докази на Божјото постоење

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не сум поставил до сега прашање тука, па еве, сега пар прашања:

1. Зарем мислите дека господ (кој и да ви е - сеедно) би тепал време (да не бидам безобразен) да диктира книга, на еден човек, за да сите други учат од таа книга?!?!?

2. Не ли би му било полесно, поедноставно, поочекувано, како семоќен, сезнаен и сепристапен, да направи еден batch, па кој како се роди, да му го upload-ира муабетот. Мислам... да нема забуни...„вака кажа“, „не, овака кажа“, „ова мислеше“ или „не, бе неверник еден, Он уствари сакаше да каже ова...“

3. Зарем има луѓе на овој форум што стварно мислат дека нивната религија (или книга) е боља или повистинита од онаа на другите?!?!

Навистина ќе бидам повеќе од пријатно изненаден доколку добијам директен одговор на овие 3 од страсните полемичари во оваа тема - да не именувам...

тоа е барање за црква да се изгради :toe:

Одлично. „за црква да се изгради“... Шо, зафатен ли е господ, па да неможе да изгради црква?!?! Или пари нема?

1. Зарем мислите дека господ (кој и да ви е - сеедно) би тепал време (да не бидам безобразен) да диктира книга, на еден човек, за да сите други учат од таа книга?!?!?

2. Не ли би му било полесно, поедноставно, поочекувано, како семоќен, сезнаен и сепристапен, да направи еден batch, па кој како се роди, да му го upload-ира муабетот. Мислам... да нема забуни...„вака кажа“, „не, овака кажа“, „ова мислеше“ или „не, бе неверник еден, Он уствари сакаше да каже ова...“

3. Зарем има луѓе на овој форум што стварно мислат дека нивната религија (или книга) е боља или повистинита од онаа на другите?!?!

Навистина ќе бидам повеќе од пријатно изненаден доколку добијам директен одговор на овие 3 од страсните полемичари во оваа тема - да не именувам...

Одлично. „за црква да се изгради“... Шо, зафатен ли е господ, па да неможе да изгради црква?!?! Или пари нема?

Хаха, кај ти текна :). И мене ме интересира објасувењето иако нешто слично се има направено со фараонот кога директно му влегува во мозок за да го принуди да го направи баш тоа што нему му одговара :).

Инаку немој вакви прашања, тераат да мислиш а тоа е опасна активност :).

Хаха, кај ти текна :). И мене ме интересира објасувењето иако нешто слично се има направено со фараонот кога директно му влегува во мозок за да го принуди да го направи баш тоа што нему му одговара :).

Инаку немој вакви прашања, тераат да мислиш а тоа е опасна активност :).
Штета што тие прашања никогаш нема да бидат коментирани или одговорени од верниците.
Ги разбирам, одговорот им го нема во светите книги, на интернет не можат за тоа нешто копи/пасте или превод да најдат, па се борат со игнорирање, многу силно оружје.
Имам 4 поста на темава, сите со многу објаснувања и прашања. Никогаш нема да бидат одговорени од паметњаковциве овде шо продаваат муда за бубрези. Ми здосадија веќе. Да одговореа нешто, било што, ќе беше интересно, барем сеир ќе фаќавме. Али ништа. Се испразни плиткиот бунар..... :helou:

Штета што тие прашања никогаш нема да бидат коментирани или одговорени од верниците.
Ги разбирам, одговорот им го нема во светите книги, на интернет не можат за тоа нешто копи/пасте или превод да најдат, па се борат со игнорирање, многу силно оружје.
Имам 4 поста на темава, сите со многу објаснувања и прашања. Никогаш нема да бидат одговорени од паметњаковциве овде шо продаваат муда за бубрези. Ми здосадија веќе. Да одговореа нешто, било што, ќе беше интересно, барем сеир ќе фаќавме. Али ништа. Се испразни плиткиот бунар..... :helou:

Па и не е толку битно да одговорат, затоа е вера. Веруваш и без да знаеш во што конкретно веруваш :).

Се додека не не тераат нас останатите да веруваме во исто и не не спалуваат на клада како неверници, мене ми е ок :).

Слобода на избор, кој како сака нека живее и верува!

Ај не си играј со БОГА те молам./.......

Тоа беа 3 многу директни прашања. Не игра со господ.

Ако се навратиш малку погоре, ќе пронајдеш изобилство игри меѓу поише богови и мудреци. :)

...и мислиш ли дека кога ќе го напишеш со големи букви, поише ќе те сака или дека ќе мисли дека си поголем верник?!?

Ај јас да пробам да одговорам на овије твој три "Мудри прашања" али ништо нема полошо од незнењето,наместо да се прочита нешто стално се дели празна слама ,сите одогори ги имаш во билијата а јас ке пробам да ти ги одогворам на мој налчин како што јас сум разбрал.

1,Значи господ не диктирал книга на Мојсеј за ние денс да ја читаме
тук ги напишал Познатите 10 Божиј Заповеди од кој прозилеуваат уште 600 други закони по које трребало да се живее,а библијата е преданије пишувана од народот како сведоштво за Божијте дела.

2,Второ не му било ништо лесно ,од причина по што постои нешто што се вика слободна волја,и секој сам да си го избира патот по кој што ке живее,
значи господ на никој не му вика ти ке крадеш лажеш а на друг ти биди добар и седни учи ,работи па ке имаш и јас ке те наградам.
Значи тоа се вика слободн волја и секој како единка си е одогворен за грешките или успесите што си ги има.

3,И на третото сите вери пред Бога се исти
само начинот на кој го тумачат верувањето е различен,ете не сум член на ниједна вера а спеак врувам во господ.И ништо не ме прави поголем верник од другите ниту помал.

Тоа беа 3 многу директни прашања. Не игра со господ.

Ако се навратиш малку погоре, ќе пронајдеш изобилство игри меѓу поише богови и мудреци. :)

...и мислиш ли дека кога ќе го напишеш со големи букви, поише ќе те сака или дека ќе мисли дека си поголем верник?!?

Цццц а бе човек не ми е важно дали е со големи или со малис сакав да потенцирам тоа е а инаку јас сум верник и според мене тоа се само глупости напишани ‘‘дајте ми директен одговор‘‘ шо сакаш да кажеш со тоа???/ќ:toe::toe::toe:

1,Значи господ не диктирал книга на Мојсеј за ние денс да ја читаме
тук ги напишал Познатите 10 Божиј Заповеди од кој прозилеуваат уште 600 други закони по које трребало да се живее,а библијата е преданије пишувана од народот како сведоштво за Божијте дела.

2,Второ не му било ништо лесно ,од причина по што постои нешто што се вика слободна волја,и секој сам да си го избира патот по кој што ке живее, значи господ на никој не му вика ти ке крадеш лажеш а на друг ти биди добар и седни учи ,работи па ке имаш и јас ке те наградам.
Значи тоа се вика слободн волја и секој како единка си е одогворен за грешките или успесите што си ги има.

3,И на третото сите вери пред Бога се исти
само начинот на кој го тумачат верувањето е различен,ете не сум член на ниједна вера а спеак врувам во господ.И ништо не ме прави поголем верник од другите ниту помал.

Во врска со 1:
* како се изродиле 600-те други закони? (господ, луѓе, магија?!?!)
* баш би сакал да се запознаам со „Народот“ кој, ете, спонтано седнал и ја напишал библијата (инаку, историски, народот ништо не напишал! напишале собирачи на мудрости и приказни кои, непознавајќи го точниот извор (автор) збрирштините ги именуваат како народни)
* за библијата е познато кога (датум) и каде (место) е официјализирана, иако за процедурите кои се користени при „изборот и составувањето на содржината“ надалеку се спори. Или, библијата не ја напишал народот! Тоа е глупост.
*зборот „сведоштво“ во својата етимологија ја содржи именката сведок - некој кој бил присутен во моментот кога тоа за што сведочи се случило. Те молам посочи ги сведоците на настаните од стариот завет - особено оние први неколку страници, плиз.

Во врска со 2:
* „Второ не му било ништо лесно “ :) :) :) - сакаш да кажеш дека господ „се мачи“ со нас луѓето?!?! - мислам дека ова многу луѓе тука, од сите страни, здраво би го оспориле... нели е семоќен, сезнаен итн... чудно ми е некако „да се мачи“ кутриот...
* каква врска има слободната воља со моќта на господ?!?!
Јас прашувам зошто едно семоќно суштество би ја направила својата најволшебна креација (човекот, нели) толку несигурна во постоењето на својот творец? Или,Зошто по 5000 (?!?!) години од настанокот на светот луѓето уште би биле поделени околу тоа кој е, каков е и чиј е господ?!?
* ако господ стварно постои (каков што е опишан по Книгите), мене ми изгледа како да не завршил баш работа...
...и ако секој има слободна воља (i.e. секој може да прави што сака) и секој си е одговорен за грешките и успесите кои ги има, тогаш (а) што ќе ни е господ и (б) планот негов вечен малку тешко ќе се оствари, нели?!?
(последниве две не се мои, од George Carlin ми се, да нема забуни...)

Околу 3:
Еден бог... хммм... ова би требало да го продискутираш со 2-те милијарди верници во Азија... они као да имаат по поише богчиња...

Еве ја што мислам околу 3: Сите религии се обид на човекот да го објасни она за кое интуитивно знае дека постои, но во тековниот систем на сфаќања и верувања му недостасуваат концепти за да го опише.
На такво ментално ниво, човекот (не народот) разработува приказни.

Речиси сите религиозни приказни (не вредностите во нив - повеќето од промовираните вредности во Книгите се сосем во ред!) се одамна застарени и веќе не „бркаат“ работа. Тажно е што инситуциите (цркви-мркви и сл.) ги користат за заведување на луѓето и одржување на моќта која одамна не ја заслужуваат.

Жалосно е што многу луѓе не ги читаат Книгите свои како метафори и алегории кои не учат на подобар, поискрен живот со поголема почит еден за друг, туку како буквален опис на нешто што се случило или допрва треба да се случи.

Во врска со 1:
* како се изродиле 600-те други закони? (господ, луѓе, магија?!?!)
* баш би сакал да се запознаам со „Народот“ кој, ете, спонтано седнал и ја напишал библијата (инаку, историски, народот ништо не напишал! напишале собирачи на мудрости и приказни кои, непознавајќи го точниот извор (автор) збрирштините ги именуваат како народни)
* за библијата е познато кога (датум) и каде (место) е официјализирана, иако за процедурите кои се користени при „изборот и составувањето на содржината“ надалеку се спори. Или, библијата не ја напишал народот! Тоа е глупост.
*зборот „сведоштво“ во својата етимологија ја содржи именката сведок - некој кој бил присутен во моментот кога тоа за што сведочи се случило. Те молам посочи ги сведоците на настаните од стариот завет - особено оние први неколку страници, плиз.

Во врска со 2:
* „Второ не му било ништо лесно “ :) :) :) - сакаш да кажеш дека господ „се мачи“ со нас луѓето?!?! - мислам дека ова многу луѓе тука, од сите страни, здраво би го оспориле... нели е семоќен, сезнаен итн... чудно ми е некако „да се мачи“ кутриот...
* каква врска има слободната воља со моќта на господ?!?!
Јас прашувам зошто едно семоќно суштество би ја направила својата најволшебна креација (човекот, нели) толку несигурна во постоењето на својот творец? Или,Зошто по 5000 (?!?!) години од настанокот на светот луѓето уште би биле поделени околу тоа кој е, каков е и чиј е господ?!?
* ако господ стварно постои (каков што е опишан по Книгите), мене ми изгледа како да не завршил баш работа...
...и ако секој има слободна воља (i.e. секој може да прави што сака) и секој си е одговорен за грешките и успесите кои ги има, тогаш (а) што ќе ни е господ и (б) планот негов вечен малку тешко ќе се оствари, нели?!?
(последниве две не се мои, од George Carlin ми се, да нема забуни...)

Околу 3:
Еден бог... хммм... ова би требало да го продискутираш со 2-те милијарди верници во Азија... они као да имаат по поише богчиња...

Еве ја што мислам околу 3: Сите религии се обид на човекот да го објасни она за кое интуитивно знае дека постои, но во тековниот систем на сфаќања и верувања му недостасуваат концепти за да го опише.
На такво ментално ниво, човекот (не народот) разработува приказни.

Речиси сите религиозни приказни (не вредностите во нив - повеќето од промовираните вредности во Книгите се сосем во ред!) се одамна застарени и веќе не „бркаат“ работа. Тажно е што инситуциите (цркви-мркви и сл.) ги користат за заведување на луѓето и одржување на моќта која одамна не ја заслужуваат.

Жалосно е што многу луѓе не ги читаат Книгите свои како метафори и алегории кои не учат на подобар, поискрен живот со поголема почит еден за друг, туку како буквален опис на нешто што се случило или допрва треба да се случи.

Искрено не знам дали си ја читал библијата али ако не си ја убаво е да ја прочиташ,ај да пробам да одоговрам на твојте прашања
можда ке разберееш шо скаам да кажам .

Библијата е Света Книга созданеа од 77 други книги
Значи Господ бог ја дал основата и ги испишал на Камени Полчи
Познатите 10 божји заповеди,т.е ги поставил темелите по кој се пишани другите 600 закони .(да појаснам за да ме разбереш подобро,Браката Рајт го кнструриале првиот Авион ,ама тије не го направиле Боинг 747,значи ги поставиле темелите а другите само ги усовршувале до ден денс и технологијата оди напред,и никој не се против кога се каже дека Рајт се првити конструктори.)
И дакажам оклу пишувањето за билијата по што е создадена од 77 ниги убаво ако ја прочиташ ке добијеш одгор кој се има пишувано,во првите 5 книги е пишувана од мојсе,поатаму продложува за цар давид итн.(ако те интересира читај ,не мошжам јкас за тебе да читам и да ти прераскажувам):toe:

Значи кога зоборуваме за мокта на господ и неговите дела не се докажуваат со материјални работи,значи делата на Господ бог пред се се духовни,нешто што не можеш да го видеш а се случува,пример рагањето т.е давањето на живот ,и умирањето .
Значи да појаснам
секое чоовечко суштество има душа без која нема живот ,никој не ја гледа али чуствува ,али секој кога ке направи некоја грешка чуствува доза на виана знаејки дека греши,е тоа е поради што секое човек има душа или свесен дел. еве еден извадок на српски али поучен е
Док не сазнамо шта је у нама, каква нам је корист да знамо шта је изван нас ? А и је ли могуће да познамо свет, ако нисмо познали себе ? Може ли да буде видовит у гостима онај ко је слеп код куће ?

И уште за слободната волја да појаснам за да разбереш зошто и таа постои
На пример
Твојте родители те одгледале и тик ажале што е добро што лош што смееш што не смееш да правиш,а ти знаејки ги и двете страни го избираш лошото.Прашање дали твоите родители се криви што ти си постнала криминалец.или тоа е товиј избор и твој начин на живеење..

и на третото прашање
точно секоја религи смета дека верува во вистинскиот бог,али Господ Бог е едне за сите религи
за тоа можеш да праша и муслим и христијани
ке ти кажат гсопосд е еден .

и за крај еве ти еден извадок ма да е на српски али може ке поданучи/ш нешто од него.

Има оваква арапска прича. Лутао Мојсије по пустињи и чује како се неки пастир моли Богу. Пастир се молио овако: „О, господе, како бих волео да дођем теби, да постанем роб твој ! Са каквом бих те радошћу обувао, прао ти ноге и љубио их, чешљао твоју косу и чистио ти хаљине, спремао кућу твоју и доносио и млеко од стада свога! Жељно је тебе срце моје.“ Чу ове речи Мојсије, расрди се на пастира и рече: „Ти хулиш Бога. У Бога нема тела; њему нису потребне ни хаљине, ни кућа, ни послуга. Ти ружно говориш.“ А пастир се ожалости. Он није могаозамислити Бога без тела и телесних потреба, и није више могао да се моли и служи Богу; стога паде у очајање. Онда Бог рече Мојсију:“Зашто си одбио од мене верног слугу мога? Сваки човек има своје мисли и своје речи. Што за једнога није добро то је за другога добро; што е за тебе отров то је за другога мед слатки. Речи ништа не значе. Ја гледам срце онога косе мени обраћа.“

Attachments

• 10заповеди.jpg
    10заповеди.jpg
    53,4 KB · Прегледи: 2

Не сум верник али ќе пробам да ти одговорам.

1.Бог не пишувал книги и не диктирал.Книгата Библија е напишана од учениците на Исус Христос и во неа го има опишано животот на Исус кој е многу поучен.Послем тоа големи богаташи виделе како народот лесно се покорува на Исусовиот начин на живот и смислиле гениален план за контролирање на населението.

2.Како што напишав потоа се направиле повеќе религии од кога големиот и просветен Мухамед проповедал за обединување.За да слушаат подобро богаташите направиле таканаречени гревови за да имаат изговор за палење на предавниците,и исто така направиле свети војни за богатење на државата секако овие две работи немале врска со учењето на Исус и Мухамед.

3.Како што видов до сега јас мислам дека има верници кои го почитуваат другите вери и они се за почитување а има и луѓе кои трескаат глупости само за својата вера и не ебаваат жива сила. :)

Иако постов дозволува безброј реторти, се одлучив за следниов цитат. Се надевам дека подоцна ќе најдам време да го прочешлам и остатокот.

Библијата е Света Книга созданеа од 77 други книги
Значи Господ бог ја дал основата и ги испишал на Камени Полчи
Познатите 10 божји заповеди,т.е ги поставил темелите по кој се пишани другите 600 закони.

Не. Библијата е Земна Книга, создадена од луѓе.

Значи, Господ не ја дал основата и не ги испишал познатите 10.... и не ги поставил темелите по кои се пишани другите 600 закони. Тоа го направиле луѓето, инспирирани од истите митови и легенди кои човекот ги ткае од почетокот на своето расвивање како само-свесно битие.

Истите мотиви кои се заеднички за јудео-христијанско-муслиманската религија се познати од памтивек (сумери, египјани, микеанци, грци и сл.) и се проткаени во културата на сите народи од стариот свет. Оние прекуокеанските имаат малку поинакви мотиви (па оттаму и поинакви божества и канони.)

Или вака: погореспоменатите религии се пригодно прераскажани митски приказни со прилагодени главни ликови. Многу малку мотиви во „Светата Книга“ се оригинална творба која не постои во историјата на народите од пред новата ера.

За крај, еден дисклејмер, за да не бидам погрешно разбран:

Сите Книги се корисно и поучно четиво за подобар и поблагороден живот - упатство за развој и употреба на духот (душата) кој сите го/ја имаме. Тие се бесценето човечко наследство. Тажно е луѓето да ги читаат буквално и да се препираат и убиваат поради нив.

Не. Библијата е Земна Книга, создадена од луѓе.

Значи, Господ не ја дал основата и не ги испишал познатите 10.... и не ги поставил темелите по кои се пишани другите 600 закони. Тоа го направиле луѓето, инспирирани од истите митови и легенди кои човекот ги ткае од почетокот на своето расвивање како само-свесно битие.

Значи ова е твое размислување не поткрепено со факти ,
од каде до ваков заклучок и ако сакаш наведи пример
може и јас ке го следам твоето учење.:salut:

ајде малку food for thought:

Ако татко ти те силува 3x дневно, ја крши од ќотек мајка ти, псуе, лаже, краде и моча по гости, ќе го почитуваш ли, како што бара божјата заповед #6? (Yes/No)

Или, како ќе се снајдеш, за да не направиш грев, па да гориш во вечниот оган на адот? (нормално, неможеш да го скинеш, пошто тоа директно се коси со #7!)

ајде малку food for thought:

Ако татко ти те силува 3x дневно, ја крши од ќотек мајка ти, псуе, лаже, краде и моча по гости, ќе го почитуваш ли, како што бара божјата заповед #6? (Yes/No)

Значи имаш добро и лошо ,имаш добри родители кој треба да се почитуваат и лоши родители
Ако си злоупотребуван од родител на кој било начин посоти закон по кој ке се казни и ке се сопре тоа малтретирање(значи во тије 600 зкаони ги имаш скоро сите можни примери и порано лошит биле казнувани и каменувани до смрт,денс има ало полиција се жалеш и родителот или некое трето лице кое извршило злосторство му се суди дали доживотно или 15 год зависно од тежината на злосторствот кое го извршил)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom