Имиња на деца

• Креатор на темата Креатор на темата djshema
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 септември 2007
Мислења
267
Поени од реакции
4
Веб-сајт
www.umdiaspora.org
Наидов на текст кој ги објавува најпопуларните имиња во една држава. Според него ова се најпопуларните во 2006

Girls' Names
  1. Marja
  2. Biljana
  3. Elena
  4. Vesna
  5. Snezana
  6. Violeta
  7. Aleksandra
  8. Suzana
  9. Ljubica
  10. Katerina
Boys' Names
  1. Aleksandar
  2. Zoran
  3. Nikola
  4. Goran
  5. Dragan
  6. Dejan
  7. Ilija
  8. Igor
  9. Petar
  10. Ljupco
Кое од овие имиња би рекле дека е строго Македонско име, кои не се корисити и во други држави. Зошто во Македонија не се практикува да се именуваат децата со традиционални имиња?

на пример во Романија има Ilona за женско а Ionut за машко име меѓу првите десет. Во србија имаме Милица, Милош, Немања, Лазар (дури и Филип е во топ 10).

Кое од овие имиња би рекле дека е строго Македонско име, кои не се корисити и во други држави.

Eдинствено име кое го нема во ниедна друга држава освен во Македонија е:

Трпе

Кое од овие имиња би рекле дека е строго Македонско име, кои не се корисити и во други држави. Зошто во Македонија не се практикува да се именуваат децата со традиционални имиња?

oва ти озбилно?

Александар што е?

хахаха
трпе а?
па не е само тоа....
траанка
фросина
македонка
перса
митра
.............има еден куп

хахаха
трпе а?
па не е само тоа....
траанка
фросина
македонка
перса
митра
.............има еден куп

Не не...се наоѓаат такви имиња во другите земји. Трпе буквално го нема никаде освен во Македонија.

Најмрзлива етимологија на името е дека Трпе трпи...но не мора да значи.

Hmmm, it makes me wonder...Why? :raz: :nesum:

Демек како ние само да сме трпеле работи низ вековиве па само кај нас да го има. Трпе, Мирко се мирољубиви имиња додека Станко е така борбено. Но друго ме чуди. Освен женското име Македонка зашто нема машко име во тој стил? Како Хрвоје во Хрватска што е...

Најмрзлива етимологија на името е дека Трпе трпи...но не мора да значи.

Демек како ние само да сме трпеле работи низ вековиве па само кај нас да го има. Трпе, Мирко се мирољубиви имиња додека Станко е така борбено.
Освен мрзливата етимологија, има ли друга содржина во тоа име?
Затоа што на мене, освен на некој со наведната глава, на ништо друго не ми асоцира. И криво ми е ако тоа е македонскиот уникат меѓу имињата.

Освен мрзливата етимологија, има ли друга содржина во тоа име.
Затоа што на мене, освен на некој со наведната глава, на ништо друго не ми асоцира. И криво ми е ако тоа е македонскиот уникат меѓу имињата.

Трпе знае и да трпа трупови од утепани окупаторски пци.

Во секој случај, трпи не секогаш значи да ведне глава. Знае да биде и истрајност.

Освен мрзливата етимологија, има ли друга содржина во тоа име?

Баш така. Тоа е природата на македонскиот народ. Трпи и трпи но ете само кај нас станало име поради очигледно големата количина и време кое го поминуваме во трпење на неправдите. Плус какап на се и на деца даваат такво понижно име.

TpH_Bo_OkO напиша:
Имам неколку познаници со име Македон.

Интересно. Јас не сум се сретнал со такво име до сега.

Зар не е Трпе скратено од Трпимир?

како и да е да му дадеш име на дете во 21век трпе и да го унакзиш за цел живот не ми иде некако

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom