Дали постои апсолутна вистина?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дефиниција на апсолутност, а не на гравитација.

S

smart ass

Гостин
Дефиниција на апсолутност, а не на гравитација.
nema potreba od definicija na gravitacijata bidejki taa ednostavno slabee duri i crnite dupki emitiraat energija,potoa zvezdite pri fuzijata gubat materija a so gubenjeto na materijata(t.E nejzinoto transformiranje vo energija) se gubi masata ottuka gravitacijata slabee i e promenliva

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Навистина, дали постои нешто како апсолутна вистина? Дали има некоја работа за која може да кажеме дека е апсолутна вистина, апсолутно точна без ниедна трошка сомневање?

Прв пост на темата ти е -.-

*отиден_да_спие_ипак_утре_е_у_школо*

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Не постои апсолутна вистина. Ниту пак релативна. Имаме само вистина. (Читај мое мислење на 18та страница)

Кон овие што докажуваат апсолутни вистини.
Ако тие примерите што ги кажувате се апсолутна вистина, тогаш што е обична вистина? :vozbud:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не постои апсолутна вистина. Ниту пак релативна. Имаме само вистина. (Читај мое мислење на 18та страница)

Ако тие примерите што ги кажувате се апсолутна вистина, тогаш што е обична вистина? :vozbud:
Вистина е дека тебе тревата ти е зелена. И вистина е дека на далтонистот тревата му е сива..
Али тоа е ствар на перцепција со оглед дека се работи за фото рецептори кој можеби се пореметени и тако даље..
А апсолутна вистина е онаа во која нема ни грам сомнеж, за сите е иста без разлика како ја перцепираат..Пример гравитација..

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вистина е дека тебе тревата ти е зелена. И вистина е дека на далтонистот тревата му е сива..
Али тоа е ствар на перцепција со оглед дека се работи за фото рецептори кој можеби се пореметени и тако даље..
А апсолутна вистина е онаа во која нема ни грам сомнеж, за сите е иста без разлика како ја перцепираат..Пример гравитација..
Сигурен си?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

Како тоа бараш обична вистина? Појасни што ти подразбираш под тоа. Поим како поим го сретнувам прв пат.

С

Сатори

Гостин
Според тебе правецот во филозофијата субјективен идеализам не постои?
Навистина е интересно да се негира нечија животна филозофија, колку и да е објаснета од палета на филозофи кои што сум сигурна имале голем коефициент на интелегенција и понекое искуство, тука и таму.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Според тебе правецот во филозофијата субјективен идеализам не постои?
Навистина е интересно да се негира нечија животна филозофија, колку и да е објаснета од палета на филозофи кои што сум сигурна имале голем коефициент на интелегенција и понекое искуство, тука и таму.
Не спорам ја дека идеализмот е еден од 2та основни правци во филозофијата. Едноставно со доста делови не се слагам, поише сум наклонет кон материјализмот..
Атеист, јебеш га .. :)

С

Сатори

Гостин
Не спорам ја дека идеализмот е еден од 2та основни правци во филозофијата. Едноставно со доста делови не се слагам, поише сум наклонет кон материјализмот..
Атеист, јебеш га .. :)
Немам никаква наклонетост кон христијаните, ама барем ги разбирам, но атеистите е они ми се целосно несфатливи.Всушност она што не ми беше јасно е како тврдиш дека апсолутизми постојат кога сечија перцепција е различна тоа го прави апсолутизмот невозможен сам по себе, затоа и ти го спомнав субјективниот идеализам.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Немам никаква наклонетост кон христијаните, ама барем ги разбирам, но атеистите е они ми се целосно несфатливи.Всушност она што не ми беше јасно е како тврдиш дека апсолутизми постојат кога сечија перцепција е различна тоа го прави апсолутизмот невозможен сам по себе, затоа и ти го спомнав субјективниот идеализам.
Ја не спорам дека секоја перцепција е различна, само велам дека индивидуалната перцепција не влијае на апсолутната вистина :)

Пример:
Јас месечарам, при месечарење убивам човек, а ја за тоа не сум свесен.
Апсолутна вистина е дека јас сум го убил, човекот е мртов, умрел од мои голи раце. Дали мене на суд не треба да ме казнат?

С

Сатори

Гостин
Ја не спорам дека секоја перцепција е различна, само велам дека индивидуалната перцепција не влијае на апсолутната вистина :)

Пример:
Јас месечарам, при месечарење убивам човек, а ја за тоа не сум свесен.
Апсолутна вистина е дека јас сум го убил, човекот е мртов, умрел од мои голи раце. Дали мене на суд не треба да ме казнат?
Како иден правник можам да ти кажам дека случајот може да се изгради, со медицински докази дека навистина страдаш од месечарање и дека не си бил во свесна состојба додека си го извршувал убиството, секако дека тогаш твојот апсолутизам паѓа во вода.
Освен тоа, повторно, ако апсолутната вистина не зависи од луѓето затоа што сите имаат лична перцепција зошто би постоела кога луѓето како единствени свесни суштества не можаат да ја исперцепираат.
Апсурдно е.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Како иден правник можам да ти кажам дека случајот може да се изгради, со медицински докази дека навистина страдаш од месечарање и дека не си бил во свесна состојба додека си го извршувал убиството, секако дека тогаш твојот апсолутизам паѓа во вода.
Освен тоа, повторно, ако апсолутната вистина не зависи од луѓето затоа што сите имаат лична перцепција зошто би постоела кога луѓето како единствени свесни суштества не можаат да ја исперцепираат.
Апсурдно е.
Точно, јас нема да бидам виновен поради мојата перцепција, односно јас неам поима дека сум го убил човекот. Што значи дека убиството било несвесно.
Но што праи тоа разлика? Апсолутно е убиен од мои раце, иако јас тоа не го знам. Човекот е мртов, ради мене.

Член од
24 јули 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Сите се слагаме дека постои вистина, како таква која е различна во зависност од перцепцијата на човекот но ова "апсолутна" не буни. :toe: Треба да се разграничи прво што е апсолутно, и дали тоа е вистина, тогаш значи постои апсолутна вистина(ова не го тврдам).:wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom