Дали постои апсолутна вистина?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
@ Секачот.

Фората со знакот.

Апсолутна вистина е дека тоа што го пишува на самиот знак не е точно.
weheee да демантирам...
тоа што го пишува на самиот знак не е точно според тебе... infinity - фактори одлучуваат дали ќошевите на знакот се остри или не..
значи вистинава е релативна...

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Според поборниците за немање на апсолутна вистина тезата дека се е релативно испаѓа дека ако се е релативно тогаш и самата констатација е релативна.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Според поборниците за немање на апсолутна вистина тезата дека се е релативно испаѓа дека ако се е релативно тогаш и самата констатација е релативна.
еј...и ајнштајн не бил некогаш у право...релативни се и неговите изреки xD
мислете со ваша глава...
иначе според твоево до утре ке се вртиме во круг...тоа е поради тоа што не сме компетентни да одговориме на ова прашање, али ипак си дрвиме ма*иња на форумов xD

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
За апсолутна вистина малку ли се следниве податоци:
-Водата е составена од 2 молекули на водород и 1 на кислород.
-Вселената постојано се шири.
-Човекот не може без кислородот.
-И сонцето е ѕвезда.
-Мразот се топи на топло...
Не знам како на друг начин може најпросто да се појасни постоењето на апсолутна вистина.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
-И сонцето е ѕвезда.
Не знам како на друг начин може најпросто да се појасни постоењето на апсолутна вистина.
Те капирам, и жими се ме изненаи со квалитетот на постот, али, летс би риал, само болдираните ги зиаме како апсолутна вистина, зашо за останатите тоукатер ќе ти ги постави следните прашања:
- Од кај знаеш дека вселената се шири?
- И ѕвездите се сонциња, w/e..
- Шо подразбираш ти под топло па мразот да се топи на тоа топло?

И тако даље, дрн дрн јариња..
Ама, хм, којзнае, можеби тој може без кислорот, и неговата потреба за кислород не е апсолутна вистина -.-

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
-И сонцето е ѕвезда.
неможеш да докажеш ништо од ова...:) пошто секогаш ке има “можеби“ колку и да звучат причините смешни....на пр.
-можеби водата е составена од 2 молекули на водород и 1 на кислород и 5 на невидливата супстанца наречена mk5yl...xD
-човекот може без кислород ако претходно напраил незнам што и во моментот на немање кислород неговиот мозоко како одбрамбен механизам го запира тралала шотијазнам :)

итн...ме сфаќаш? сите овие факти се уствари “факти“...така ние тоа го осознаваме, т.е. толку сме дознале за тоа...може сме се фатиле ко слеп за стап за тоа што гледаме...сите знаеме дека ако нешто не гледаш, незначи дека не постои :)
Те капирам, и жими се ме изненаи со квалитетот на постот, али, летс би риал, само болдираните ги зиаме како апсолутна вистина, зашо за останатите тоукатер ќе ти ги постави следните прашања:
- Од кај знаеш дека вселената се шири?
- И ѕвездите се сонциња, w/e..
- Шо подразбираш ти под топло па мразот да се топи на тоа топло?

И тако даље, дрн дрн јариња..
Ама, хм, којзнае, можеби тој може без кислорот, и неговата потреба за кислород не е апсолутна вистина -.-
ја сум од кај тоукатер! xD
неможе вечно да се согласуваме! xD

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А ти сеуште не ми го негираше постоењето на гравитацјата во нашата димензија, во сите услови, како апсолутна вистина.
И, пак, не прекинуваш да користиш писибилитис, наместо да почнеш да користиш факти..
Бидејќи тврдите дека има такво нешто прво дефинирајте го за да знаеме за што зборуваме.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
неможеш да докажеш ништо од ова...:) пошто секогаш ке има “можеби“ колку и да звучат причините смешни....на пр.
-можеби водата е составена од 2 молекули на водород и 1 на кислород и 5 на невидливата супстанца наречена mk5yl...xD
-човекот може без кислород ако претходно напраил незнам што и во моментот на немање кислород неговиот мозоко како одбрамбен механизам го запира тралала шотијазнам :)

итн...ме сфаќаш? сите овие факти се уствари “факти“...така ние тоа го осознаваме, т.е. толку сме дознале за тоа...може сме се фатиле ко слеп за стап за тоа што гледаме...сите знаеме дека ако нешто не гледаш, незначи дека не постои :)

ја сум од кај тоукатер! xD
неможе вечно да се согласуваме! xD
Кој ти рече?:)
Водата не е составена од ништо повеќе туку само од она кое е наведено. Испитан е молекулот и секоја можна сила која дејствува на начин на кој вака сврзани овие атоми ги прави да се појават во течна агрегатна состојба.
Тврди ти што сакаш за човекот, тој е така креиран по природа да без кислород не му функционира ниту еден орган.
Ова со кислородот е и повеќе од докажано, не пак ти како што викаш нецелосно осознаено:)
А штом водата е лабораториси добиена во вакуум простор со сврзување само на кислород и водород, значи дека други атоми од друг елемент не се потребни.
Така да, ГадХејтАсОл, овој пат сум со тебе:)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Кој ти рече?:)
Водата не е составена од ништо повеќе туку само од она кое е наведено. Испитан е молекулот и секоја можна сила која дејствува на начин на кој вака сврзани овие атоми ги прави да се појават во течна агрегатна состојба.
Тврди ти што сакаш за човекот, тој е така креиран по природа да без кислород не му функционира ниту еден орган.
Ова со кислородот е и повеќе од докажано, не пак ти како што викаш нецелосно осознаено:)
А штом водата е лабораториси добиена во вакуум простор со сврзување само на кислород и водород, значи дека други атоми од друг елемент не се потребни.
Така да, ГадХејтАсОл, овој пат сум со тебе:)
еј, порано апсолутна вистина било дека ако жртвуваш човек утре ке врне дожд...
со тек на времето сме осознале дека не е така...
секоја наша наука е базирана на ТЕОРИИ....никој ништо не успеал да го докаже...њутновите закони се повторно РЕЛАТИВНО апсолутни само во АПСОЛУТНО идеални случаи...
може за 500 години ке дознаеме дека водата е составена од сосема нешто трето :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
@ Секачот.

Фората со знакот.

Апсолутна вистина е дека тоа што го пишува на самиот знак не е точно.
Докажи. Јас велам дека лимот од кој е правен е тенок како нож. Можи да се пресечеш. Па така тоа што е на знакот е точно.

И друго, за тоа со гравитациите и 4ите видови сили. И тие не се апсолутна вистина. Њутн го даде моделот на сили и гравитација, една од 4те силите, но Ајнштајн пробуваше да ги спои тие 4 и успеа донекаде па така тој го руши моделот на Њутн, тој целата работа ја објаснува на поинаков начин.
Значи и законот за гравитација не е апсолутна вистина.

Поимот апсолутна вистина е измислица на црквата, па ете филозофите почнале и тоа да го дискутираат.

Има вистина која треба да се докажи и лага.

@Тие што пробуваа да докажат апсолутна вистина со примери.
2+2=4 … ама не ви текна овај пример

Но сепак тоа е само вистина која е докажана, а не апсолутна вистина.
Самиот поим апсолутна вистина е грешен.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
еј, порано апсолутна вистина било дека ако жртвуваш човек утре ке врне дожд...
со тек на времето сме осознале дека не е така...
секоја наша наука е базирана на ТЕОРИИ....никој ништо не успеал да го докаже...њутновите закони се повторно РЕЛАТИВНО апсолутни само во АПСОЛУТНО идеални случаи...
може за 500 години ке дознаеме дека водата е составена од сосема нешто трето :)
Јас ти кажав за водата. Кога е добиена во вакуум простор (значи простор во кој нема ништо) од само два атоми на водород и еден на кислород, ти до утре мисли си дека за 500 години водата ќе биде составена од нешто друго, ама тоа едноставно нема да биде така.
Ако случајно биде, тогаш водата како вода никогаш нема повторно да ги има истите својства. -273 степени дефинитивно нема да биде точката на мрзнење, за другото пак да не правиме муабет.
Така да, составот на водата е асполутна вистина:)

едит: Секоја наука базирана на теории, подоцна експериментално докажани. :)
И порано не било апсолутна вистина дека со жртвување чоек ќе заврне дожд. Тоа било чисто верување, кое поради тоа што се докажало како неточно, денес не се применува:)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас ти кажав за водата. Кога е добиена во вакуум простор (значи простор во кој нема ништо) од само два атоми на водород и еден на кислород, ти до утре мисли си дека за 500 години водата ќе биде составена од нешто друго, ама тоа едноставно нема да биде така.
Ако случајно биде, тогаш водата како вода никогаш нема повторно да ги има истите својства. -273 степени дефинитивно нема да биде точката на мрзнење, за другото пак да не правиме муабет.
Така да, составот на водата е асполутна вистина:)
еј...ти викам, може постои невидлива молекула која настанува при сврзувањето на водородот и кислородот која не менува никои од својствата кои моментално ги знаеме...може таа молекула марсовците ја викаат Чак Норис! :) се` е можно :)

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
еј...ти викам, може постои невидлива молекула која настанува при сврзувањето на водородот и кислородот која не менува никои од својствата кои моментално ги знаеме...може таа молекула марсовците ја викаат Чак Норис! :) се` е можно :)
Статус бе:) Те молам за хемија не ми докажувај:) Не ме сфаќај погрешно, ама некако не ти е јасно. И кислородот и водородот се невидливи:)
А со нивното сврзување ДОКАЖАНО е дека се остварува само препокривање и прегрупирање на електроните од атомските орбитали по различни енергетски нивоа.
И повторно, составот на водата е апсолутна вистина:)

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
еј...и ајнштајн не бил некогаш у право...релативни се и неговите изреки xD
мислете со ваша глава...
иначе според твоево до утре ке се вртиме во круг...тоа е поради тоа што не сме компетентни да одговориме на ова прашање, али ипак си дрвиме ма*иња на форумов xD
Можеби тоа и била неговата поента, не бил сигурен во тоа што го докажувал. Всушност како по ѓаволите ќе докажеш дека се е релативно... не можеш. Како може да е во право кога се е релативно и правото може да е криво, релативна е дискусијава, релативен е форумов јас сум релативен сите сме релативни ништо не постои стабилно т.е. и тоа е релативно, каков доказ ќе ми приложиш на нешто релативно ако и доказот е релативен?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Статус бе:) Те молам за хемија не ми докажувај:) Не ме сфаќај погрешно, ама некако не ти е јасно. И кислородот и водородот се невидливи:)
А со нивното сврзување ДОКАЖАНО е дека се остварува само препокривање и прегрупирање на електроните од атомските орбитали по различни енергетски нивоа.
И повторно, составот на водата е апсолутна вистина:)
Он сака да ти каже за проектот на церн, и зашо е изграден атом колижнрот, или како и да се викаше :)

Патем, ат тоукатер, гравитација е сила на привлекување која ја имаат сите тела со одредена маса.
Апсолутна вистина е дека постои сила на привлекување која тебе те држи на земјата. Значи, ќе те спречам уше од сеа да не забегуваш, МОЖЕБИ не е ТАКА ВО ДРУГА ДИМНЕЗИЈА, МОЖЕБИ, ВО НЕКОЕ ДРУГО ВРЕМЕ, НЕ Е ТАКА; ама тоа е можеби, а за можеби не се зборува. Така да, ако ти успееш да ме убедиш дека нема сила која тебе те држи на земјава, тогаш ја ќе ти признаам дека не постои апсолутна вистина.

@zeng
Ако се релативно, значи и самата фраза за релативитет е релативна..

Kajgana Shop

На врв Bottom