Навивачко помирување

• Креатор на темата Креатор на темата Ivica^
  • Време на започнување Време на започнување

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.749
Ај вака,
испровоциран од една емисија која ја гледав за состојбата на Мак фудбалот воопшто вклучивајќо го и присуството на навивачите на натпреварите од 1 МФЛ.
Се дискутираше многу за тоа, до таму и дека некогаш се собирале 20.000 навивачи за лигашки натпревар а сега не можело да се соберат ниту 10% и тоа било фактор зашто имаме толку слаба лига и сл, немале мотив играчите за што да играат, фудбал без навивачи не е фудбал итн.

Тоа е за у 1 МФЛ, мене муабетот ми е за натпреварите кои нашите тимови ги играат у Европските купови имам прашање до сите верни навивачи за своите тимови Војводи, Комити, Лавови, Мајмуни, Чкембари... итн да не ги набројувам сите:
Дали би отишле да навиваат за некој друг тим освен нивниот? Ова у смисла за да се создаде подобра атмосфера, да се наполни стадионот со што играчите би добиле уште поголем мотив за остварување на подобар резултат. На пр. Дали Комити (или дали Лавови би го направиле истото ако се работи за Вардар) би отишле на натпреварот кој ќе го игра МЃП против Бате?
Сваќам дека постои навивачко ривалство, но барем на тој еден натпревар да се заборави тоа ривалство и да се отиде и да се навива за Македонската екипа.

И уште нешто ме интересира: Дали навивачката група која е "домаќин" условно речено на тој натпревар од Европски куп би прифатила навивачка помош или пак би се понудила(за што се сомневам дека некоја навивачка група ќе се понуди на тоа) за помош на трибините?

Ова ме интересираше и се надевам дека ќе ме удостоите со конструктивни одговори и нема да читаме постови од типот, никој не ни треба можеме сами да наполниме стадион бла, бла..

tesko brat ovie raboti za bitola ti kazvam ako se odi na utakmica mislam na drug klub ke se odi poedinecno mislam nema da se odi organizirano i samo da vidat primer zvedite ako gi ima od protivnickoit klubot so koj ke igra inaku nema sansi:nenene:

Дали би отишле да навиваат за некој друг тим освен нивниот? Ова у смисла за да се создаде подобра атмосфера, да се наполни стадионот со што играчите би добиле уште поголем мотив за остварување на подобар резултат. На пр. Дали Комити (или дали Лавови би го направиле истото ако се работи за Вардар) би отишле на натпреварот кој ќе го игра МЃП против Бате?

-Konkretno za ovoj duel da kazam deka bi otisol samo kako obicen gledac da go podrzam makedonskiot tim sto igra vo evropa,:oeoeoe::oeoeoe:

Дали навивачката група која е "домаќин" условно речено на тој натпревар од Европски куп би прифатила навивачка помош или пак би се понудила(за што се сомневам дека некоја навивачка група ќе се понуди на тоа) за помош на трибините?

-Vo zavisnot od utkamicata koi dve ekipi igraat ako se igra protiv albanska ekipa bi navival vo drug slucaj ne bi go pravel istoto osven za bratskata navivacka grupa dokolku ja ima

фудбал без навивачи не е фудбал итн.

Па се знае дека публиката е 12 играч во фудбалот.
Јас мислам дека ако ФФМ и владата им дадат финанскиска подршка на навивачите би отишле на натпревар.Во таа финансиска подршка да влезе повратен билет до местото кадешто ќе игра македонскиот клуб и карта за натпреварот кој ќе го следат.Значи да резимирам малку публиката во Македонија е најдобрата во светот ама државата е за никаде.
П.С. Кажете ми кога последен пат инвестирала државава во фудбалот или тие од ФФМ.

Не ми се верува дека ова ќе се оствари ние да навиваме за ривалите и обратно . Тоа може да се случи само ако играме против некој јак клуб , добро познат , некој грчки или бугарски клуб е тогаш може сепак државата е пред се . Иначе вака со екипи од Белорусија од Исланд и Северна Ирска дефинитивно не .:helou:

Секако дека би отишол. Во европскиве купови изминативе години бев на повеќе натпревари што се играа на Градски без разлика која наша екипа играше. Сепак јас не сум во ниедна навивачка група конкретно, онака сум навивач на Вардар, но немам проблем да бодрам друга екипа кога ја брани честа на земјата.

Ја свртевте темава за репрезентација а за тоа постоеше една фина иницијатива во касните 90ти и рани 2000ти за обединето одење на утакмици на Македонија без знамиња и обележја од поединечните групи, туку чисто под едно Македонско знаме сите заедно со тргање на лични закачки на страна тој саат/саат ипол.
Од тоа ништо не бидна оти изгледа некои помислија дека сами се доволни и се друго е вишок и затоа на репрезентација пуштам ''mute'' од што е ужас.
Оваа иницијатива треба да заживее пак и да се реализира за општо добро, атмосферата е катастрофа и само во ваква ситуација би седнал на иста трибина со црвената мочка-продукт во Скопје.

Не ми се верува дека ова ќе се оствари ние да навиваме за ривалите и обратно . Тоа може да се случи само ако играме против некој јак клуб , добро познат , некој грчки или бугарски клуб е тогаш може сепак државата е пред се . Иначе вака со екипи од Белорусија од Исланд и Северна Ирска дефинитивно не .:helou:

Абе друже, за да дојдат тие "поголеми" клубови, треба да се поминат прво овие "помалите" од Белорусија, Исланд и Северна Ирска нели?
Гледам си навивач на МЃП, што ќе биде ако и играчите на МЃП мислат како и ти, ќе речат не го даваме максимумот оваа утакмица зашто не играме со некој "голем" клуб или спонозорот на клубот ќе рече овој месец нема плата од 1000 евра туку ќе добиете 100 евра заш не играте со еден таков клуб?
А вие сте ривали, ама во домашно првенство. Мене лично би ми било далеку помило кога екипата за која навивам ќе игра пред полн стадион, отколку на полу-празен.

Ја свртевте темава за репрезентација а за тоа постоеше една фина иницијатива во касните 90ти и рани 2000ти за обединето одење на утакмици на Македонија без знамиња и обележја од поединечните групи, туку чисто под едно Македонско знаме сите заедно со тргање на лични закачки на страна тој саат/саат ипол.
Од тоа ништо не бидна оти изгледа некои помислија дека сами се доволни и се друго е вишок и затоа на репрезентација пуштам ''mute'' од што е ужас.
Оваа иницијатива треба да заживее пак и да се реализира за општо добро, атмосферата е катастрофа и само во ваква ситуација би седнал на иста трибина со црвената мочка-продукт во Скопје.

Кога била таа иницијатива и зашто не успеала? Не сум чул за ова.

Ај вака,
испровоциран од една емисија која ја гледав за состојбата на Мак фудбалот воопшто вклучивајќо го и присуството на навивачите на натпреварите од 1 МФЛ.
Се дискутираше многу за тоа, до таму и дека некогаш се собирале 20.000 навивачи за лигашки натпревар а сега не можело да се соберат ниту 10% и тоа било фактор зашто имаме толку слаба лига и сл, немале мотив играчите за што да играат, фудбал без навивачи не е фудбал итн.

Тоа е за у 1 МФЛ, мене муабетот ми е за натпреварите кои нашите тимови ги играат у Европските купови имам прашање до сите верни навивачи за своите тимови Војводи, Комити, Лавови, Мајмуни, Чкембари... итн да не ги набројувам сите:
Сваќам дека постои навивачко ривалство, но барем на тој еден натпревар да се заборави тоа ривалство и да се отиде и да се навива за Македонската екипа.

И уште нешто ме интересира: Дали навивачката група која е "домаќин" условно речено на тој натпревар од Европски куп би прифатила навивачка помош или пак би се понудила(за што се сомневам дека некоја навивачка група ќе се понуди на тоа) за помош на трибините?

Ова ме интересираше и се надевам дека ќе ме удостоите со конструктивни одговори и нема да читаме постови од типот, никој не ни треба можеме сами да наполниме стадион бла, бла..
Како прво Македонија е далеку од навивачка свест и култура.И македонски клуб да иде да игра и против грчки и албански нема да идам да ги бодрам зашто едноставно тоа не е мој тим и во Македонија сеуште ништо не значи поимот РИВАЛСТВО.Ја на пример неможам да седам и да давам подршка на Работнички ,Мзт,Пелистер со коишто навивачи до вчера сум се тепал.Ривалството го прави интересно навивањето, а со тоа здружување пропаѓа се во вода.А тоа е ок да се направи специјална навивачка група како што имаат Хрватите,Англичаните и др. само со македонски обележја , а не со клубски обелжја.

ја би рекол... тешко... кај нас увек ке има некој шупак шо ке напраи проблем... а и нема шанса да не избие некој инцидент... ништо од обединувањето за македонија ебемти... :oeoeoe:

Хммм...
Член на навивачка група не сум ама сум навивач на Вардар и ги поштувам Комитите изминативе год. кога играше Работинчки кфалификации исто и Цементарница одев на стадион ги бодрев оваа год би отишол на МЃП (ако сеуште не играле дома) зошо не сум информиан кога е утакмицата значи би отошол да бодрам друг Македонски клуб:oeoeoe: Македонија над се!:oeoeoe:

Да не го цитирам Кумани Куманово,но се согласувам со него.Кај нас нема навивачка свест,навивчка култура и затоа нема никакво ривалство мегу навивачите.А и тоа малку ривалство што го има на нашава тифо-сцена се распага полека.
Не е тоа тоа што било порано.......

Како прво Македонија е далеку од навивачка свест и култура.И македонски клуб да иде да игра и против грчки и албански нема да идам да ги бодрам зашто едноставно тоа не е мој тим и во Македонија сеуште ништо не значи поимот РИВАЛСТВО.Ја на пример неможам да седам и да давам подршка на Работнички ,Мзт,Пелистер со коишто навивачи до вчера сум се тепал.Ривалството го прави интересно навивањето, а со тоа здружување пропаѓа се во вода.А тоа е ок да се направи специјална навивачка група како што имаат Хрватите,Англичаните и др. само со македонски обележја , а не со клубски обелжја.

Го поддржувам членов потполно од збор до збор ! Земете ги само за пример БХФ ( BOSNA FANATICOS )

Кога беше Работнички шампион бев на утакмица и нормално дека навивав за нив,истото мислам дека ќе го направам и за Македонија ЃП...сметам дека кога е во прашање пепрезентацијата на Македонија и нашите клубови во Европа треба сите безрезервно да ги поддржиме и бодриме зашто сепак ја претставуваат нашата земја :oeoeoe: додека во првенство повторно би биле на спротивни страни :helou:

Нема шанси ова, ниту пак за репрезентацијата, ако се знае ароганцијата на Скопските групи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom