Дали Даме бил кодош?

• Креатор на темата Креатор на темата Marko vojvoda
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Даме бил кодош?

• Вкупно гласачи
    57
  • Гласањето е завршено на .
И во контекст уште на Бугарите кои што коментираат и гласаат по однос на темава и анкетата, по која основа вашите мислења за улогата на Даме Груев по интересот на Македонците треба да имаат тежина?

Да ви ги скратам маките - НИКАКВА.

Pa neli nemalo Grci, Bugari i Srbi tuku od 1913 bea kako takvi.
— И Александар Македонски што беше, ве молам?
Не знам,:nesum: но историјата вели дека бил Грк.
Ne znaj sho e a znaj deka e negov potomok:salut:

PS.Mozese so prosti zborovi da kazi ,,Makedonec, ama istoricarite vikat deka e GRK

Доколку влегуваме во сферата на интерпретирање, фактот дека Александар е Македонец треба да ти се наметне сам по себе од неговиот претходен одговор.

Карев се смета за Македонец и за непосреден наследник на Александар.

Доколку тебе ти се влажни шупчето па вметнуваш некои конспирации не значи дека ќе бидеш толериран во однос на тролувањето.

Не знам, но историјата вели дека бил Грк.
Едно е што бил, а друго што велат "историчарите". Гркот Александар Македонски.

Најверојатно ќе сум многу вон темата, но тоа што бил Александар ме потсети на еден филм-Watchmen. Вели "Тој е Александар Македонски или како што вие го викате Александар Велики". Алал вера на режисерот. И извињавајте за вон контекстот, но морав :smir:

Ова за Никола Карев , па и за Даме Груев прв пат слушам сега.
Сум читал во некоја од книгите „видувања на Македонија“ , за Борис Сарафов, дека е многу контроверзна личност, неколку интервјуа со него , кои се различни по неговите искази и на крај тој се смета како член на половината од ВМРО која работи на соединување на Македонија со кнезовството бугарија. На крај се заклучува дека тој е карактер кој не е доволно обработен од историјата за да се дознае вистината кој бил Борис Сарафов. Моја лична импресија е , дека тој бил предавник! (мислам на Сарафов) , па од тука и поврзаноста на Даме со истиот е доста сомнителна. Иако верувам дека доста од борците за автономна Македонија биле мамени и изигрувани , од силите кои тогаш „вистински дејствувале“ во Македонија!

јас мислам дека всушност сарафов е прв македонски дипломат, не знам дали знаеш али логистика во пари за набавка на експлозиви и слично сарафов обезбедува за гемиџиите преку радев ( ресенчанец земјак мој али ете се предаде на бугарштилукот и тамо мислам дека беше и министер за надворешни и дури и потписник е на букурешкиот договор), во однос на неговите заложби нека послужи овај цитат од неговите разговори со србите за евентуална српска логистичка помош при дигање на востание ( наводно од ниш требало да се испрати оружје за македонија) при што ги уверува србите
``Јас им реков да бидат уверени дека кога ќе се воспостави автономна Македонија, веднаш ќе се формира најсилна партија, која ќе биде против анексијата (со Бугарија), од која страхуваат Србите. Им реков уште дека таа плејада борци за слободата на Македонија нема да плука врз своите принципи, оти Србија тогаш ќе излезе на море, бидејќи меѓу нас нема да има царински граници``
точно е дека сарафов е член на врховниот комитет али за време на Китанчев ( овој е од с.подмочани мислам исто ресенско) кога тој комитет е дистанциран од бугарскиот двор,дури едно време сарафов е и председател на вмок, врховистите ќе се зближат со бугарскиот двор кога на чело иде цончев со преврат, а тогаш сарафов е во затвор.
конфликтот со Јане доведува до негово убиство а јас мислам и до негова понатамошна деградација во македонската историја.

Pa neli nemalo Grci, Bugari i Srbi tuku od 1913 bea kako takvi.
Не знам,:nesum: но историјата вели дека бил Грк.
Ne znaj sho e a znaj deka e negov potomok:salut:

PS.Mozese so prosti zborovi da kazi ,,Makedonec, ama istoricarite vikat deka e GRK

Карев можел на 1000 начини да го каже тоа што го мислел, ама се е џабе ако тој што го чита неговиот текст е глуп ко муле. Тој никогаш нема да свати.

Убаво си вика Карев дека си е Македонец и е потомок на Александар Македонски. Тоа што го викале историчарите е друга работа и не го одразува неговото мислење. Он само му дал дипломатски одговор на грчкиот новинар. А ти продолжи да се бламираш и понатаму.

Карев можел на 1000 начини да го каже тоа што го мислел, ама се е џабе ако тој што го чита неговиот текст е глуп ко муле. Тој никогаш нема да свати.

Убаво си вика Карев дека си е Македонец и е потомок на Александар Македонски. Тоа што го викале историчарите е друга работа и не го одразува неговото мислење. Он само му дал дипломатски одговор на грчкиот новинар. А ти продолжи да се бламираш и понатаму.
Така е. Тој јасно кажува дека е македонец и потомок на Александар.
А за Даме не знам изгледа бил доведен до безизлезна ситуација па го направил то што го направил.

— ‚Непосреден наследник на Александар Велики?‛, му велам иронично.
— Да.
— Не знам, но историјата вели дека бил Грк.
— Тогаш и ти, како негов наследник, си Грк.
— ‚Не‛, ми одговори.:vozbud::vozbud::vozbud:
Aleksandar Grk, a Karev negov naslednik a ne GRK.

— Добро, ако се ослободите, што сакате да бидете, автономна?
— Да, како што е во Швајцарија, во која трие различни племиња живеат во крајна хармонија и љубов

Dali ovde namerno e zgreseno namesto tri napisano e trie ili slucajna greska neznam. A ako e 3 razlicni pleminja dali se misli na Grci, Bugari i srbi.
Не не се мисли на три различни племиња,кај би биле тогаш Македонците?.Ме изненадуваш, читаш а како да не си прочитал. Карев си кажува дека е Македонец.

Да,според мене.
И не само тоа.
По грижливо прелистуење на историските документи кои што ми биле достапни,
и тоа и од бугарски,македонски и српски автори...
според мене Даме е и издаицата на Гоце Делчев.

Он многу добро и од многу одамна го познавал.
Татко му на Даме бил трговец од Смилево кој на пропатување кон Солун секогаш навраќал во кафаната од татко му на Гоцета во Кукуш.
Заедно учеле во бугарската гимназија во Солун.
На негово инсистирање Гоце е примен во ВМОРО во Солун.

Ама он (Даме) бил и последниот што го видел и имал трочасовна кавга-муабет со Гоце.
Гоце нејќел предвремено дигање на востание...
Даме инсистирал.
Неполна пола година претходно,
Даме бил пуштен на слобода од Анадолија кај што издржувал 100-годишна робија! :vozbud:

Тогаш немало мобилни телефони.
Утредента,
`сосем случајно`
турски аскер го опколува и ликвидира Гоце у Баница.
п.с. Гоце немал навика дури ни на членовите на неговата чета да им објаснуе и кажуе кај ќе одат!

Неможе да се каже предавник... И секако малце докази има, но чудно е тоа што ги терал да побрзаат со илинденското востание можеби и тоа е причината што не успеало :toe:..

Неможе да се каже предавник... И секако малце докази има, но чудно е тоа што ги терал да побрзаат со илинденското востание можеби и тоа е причината што не успеало :toe:..

Не можеби,заради тоа не успеало.Било кренато за да не успеј.

Значи не располагаме со доволен материјал но по очигледно е дека бил кодош?

Абе види,неќам та етикетирам никој и да клавам имиња,оти многу пати знај да се покажи за лоша пракса,само ги кажвам некои работи шо се факти,непобитни.
На пример за претходното,Даме бил меѓу тие кои сакале да се крени востание,работа иницирана од етничките бугари во организацијата дури нашите биле по затвори.Како Гарванов.И дури Гоце и Јане се противел и од орел нокти си клале да ја спречат глупоста фактички со на Даме зборот било решено да има...А сите биле свесни каква глупост е то.

Фактот е дека немаш доказ за такво предавство, прашање дали и воопшто може да се ослониме на веродостоен извор кога веќе 100 години никој не ги покренувал овие прашања, па наеднаш се јавуваат разни страни пред се заинтересирани за менување на карактерот на востанието и одржување на вечната недоверба меѓу македонските патриоти.

Фактот е дека немаш доказ за такво предавство, прашање дали и воопшто може да се ослониме на веродостоен извор кога веќе 100 години никој не ги покренувал овие прашања, па наеднаш се јавуваат разни страни пред се заинтересирани за менување на карактерот на востанието и одржување на вечната недоверба меѓу македонските патриоти.

Е и јас то го велам де.Само кажвам некои работи како биле,не дали бил предавник или херој.

Значи се нема доволно веродостојни докази а се има кучијна шо сакаат да не разделат.

Ова како под тема.:smir:

Дали Даме Треба да продолжи да се учи како голем херој на Македонија и да го има во химна или да се стави на стенд бај и да се вика немаме довлно веродостојни докази?

Значи се нема доволно веродостојни докази а се има кучијна шо сакаат да не разделат.

Ова како под тема.:smir:

Дали Даме Треба да продолжи да се учи како голем херој на Македонија и да го има во химна или да се стави на стенд бај и да се вика немаме довлно веродостојни докази?
Не да се вика туку интензивно да се истражува за него.Иако јас мислам дека бил гадно изманипулиран исто така мислам дека треба да се тргне додека не се најде вистината која сметам дека ако се одвои некоја пара и малце поише време таа сигурно ќе дојде на виделина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom