Дали Даме бил кодош?

• Креатор на темата Креатор на темата Marko vojvoda
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Даме бил кодош?

• Вкупно гласачи
    57
  • Гласањето е завршено на .

Marko vojvoda

Archduke - Archangel
Член од
31 јули 2008
Мислења
70
Поени од реакции
5
Дали даме бил кодош?

Внукот на Никола Карев на овој сајт http://kubura.com.mk/index.php?opti...23-01-46&catid=9:2008-09-05-14-13-15&Itemid=8 вика дека Даме Груев со Борис Сарафов ја предал архивата на бугарите и дека му се дерел на Никола и ред други работи кој ке ги најдете на сајтот(погоре линк има од него видете).
Со оваа тема сакам да добијам мислење од некој учени македонисти на форумов ;)

Значи полека се одмотува и причината зошто Никола Карев е отстранет од химната на Македонија.

Очигледно цела фамилија се водела како сепаратисти и антијугословени. Дали и интервјуто нешто не им се бендисало кој ќе го знае. Како и да е со СФРЈ веќе ништо не ме изненадува.

Ако е точно ова, немам што да додадам, тоа е проклетството на ВМРО: вечните македонски делби и предавства/кодошења.

Убаво си напишал незнаел што прави.Тој едноставно се фатил за последната сламка.Ставете се во негова позиција делото на комитите мора да се прочуе некако па макар и преку бугарска пропаганда.:oeoeoe:

Убаво си напишал незнаел што прави.Тој едноставно се фатил за последната сламка.Ставете се во негова позиција делото на комитите мора да се прочуе некако па макар и преку бугарска пропаганда.:oeoeoe:

за таа твојата бугарска пропагаднда сега не не сметат за луге така да не трабал така да направи века ако е направил како што се вели...

за таа твојата бугарска пропагаднда сега не не сметат за луге така да не трабал така да направи века ако е направил како што се вели...
Не викам дека требал,едноставно бил очаен дали неговото и делото на неговите пријатели некогаш ќе се прочуе или си го потрошил својот живот за џабе.

Не викам дека требал,едноставно бил очаен дали неговото и делото на неговите пријатели некогаш ќе се прочуе или си го потрошил својот живот за џабе.

а што е подобро ? делото да не биде прочуено или да биде прочуено дека се борел за слобода на татарите ?

а што е подобро ? делото да не биде прочуено или да биде прочуено дека се борел за слобода на татарите ?
Не го оправдувам,но дали би умрел за Македонија а за месец дена да те заборават како да не си постоел како да не си се борел за ништо или подобро е да викаат за бугарија умрел,а после историчарите ке откријат и ќе кажат зашто си се борел така не би умрел залудно.Се надевам дека го направил тоа токму за оваа цел што ја напишав сега.

Не го оправдувам,но дали би умрел за Македонија а за месец дена да те заборават како да не си постоел како да не си се борел за ништо или подобро нека викаат за бугарија умрел,а после историчарите ке откријат и ќе кажат зашто си се борел така не би умрел залудно.Се надевам дека го направил тоа токму за оваа цел што ја напишав сега.

пак ти твојто кој историчари ке докажат тие што ни ја продават историјата за 500 евра ? ако е македонец нека биде цел живот ,а не ПРЕДАВНИК ! !!

Он ќе се прочуе сакал или нејќел зашто тука е и ВМРО(ОБЕДИНЕТА) и Вмто на Ванчо,преку Вмро на Ванчо ќе се прочуел како пробугар т.е како што го пропагираат сега а преку ВМРО(ОБЕДИНЕТА) ќе се прочуел како што го учиме ние у Македонија.Така да според мене твојата теза не држи вода ;) :smir:

пак ти твојто кој историчари ке докажат тие што ни ја продават историјата за 500 евра ? ако е македонец нека биде цел живот ,а не ПРЕДАВНИК ! !!
Абре не е предавник каков таков имал некој план не знал дека греши иначе тој се борел за Македонија и греота е да викаме дека е предавник кога цел живот само Македонија и како да излеземе од ропство му биле во главата.

Он ќе се прочуе сакал или нејќел зашто тука е и ВМРО(ОБЕДИНЕТА) и Вмто на Ванчо,преку Вмро на Ванчо ќе се прочуел како пробугар т.е како што го пропагираат сега а преку ВМРО(ОБЕДИНЕТА) ќе се прочуел како што го учиме ние у Македонија.Така да според мене твојата теза не држи вода ;) :smir:
Ама не го знаел он,тогаш тоа му се чинело најдобро решение за Македонија.

Значи полека се одмотува и причината зошто Никола Карев е отстранет од химната на Македонија.

Бато Ако може твојте одговори да бидат по опширни ме интересира твоето мислење:smir:

Во однос на првичниот текст од 1941 година се изоставени имињата на Никола Карев и Димитар Влахов, а е додадено името на Даме Груев!

Оригинална верзија:

Одново сега знамето се вее, (Од гроб станаа славните ѕидари) на Крушовската република! На Гоце Делчев, Питу Гули, Карев, Влахов, Сандански.

Не се сеќавам точно, но мислам дека некаде до крајот на педесетите години од минатиот век во македонската химна беше и Никола Карев. Во неа беа Гоце, Даме, Сандански и тој. Подоцна ја слушав химната и се прашував зошто и по чија наредба е избришано неговото име. Сакав да дознаам што се случило во тие седум-осум години по ослободувањето, за чичко ми Никола Карев да биде избришан дури и од химната. Еден ден отидов кај Димче Аџимитрески, кој беше декан на Вишата економска школа и беше близок со власта.
Кога му кажав дека сум внук од брат на Никола, ме покани да седнам, ме понуди со кафе и ми кажа како тргнала работата околу бришењето на Карев од химната: ’Во 1953 година, на педесетгодишнината од илинденското востание, Лазо Колишевски не собра во владата мене, Злате Билјановски, Страхил Гигов и уште неколкумина. Се отвори дискусија околу значењето на Илинден, и тогаш некој од присутните, ми се чини Страхил Гигов, предложи Гоце Делчев, Даме Груев, Никола Карев и другите да ги прогласиме за Бугари. Тоа го образложи со загриженоста дека ако наводно се продолжи со практиката тие да бидат споменувани како досега и за нив да се пеат толку многу песни, ќе станат поголеми и од нас’, ми рече тогаш Аџимитрески.- вели седумдесет и седум годишниот Мише Карев, внук на Никола Карев од братот Ѓорѓи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom