Ајде кои човечки права се загрозени? :uvo:
Правото на слободно изразување. Слободата во принцип. Замисли ситуација во која ти и девојка ти мора да се криете за да се гушнете. Или одиш по улица со неа, фатени сте за рака и некој ве гледа попреку, почнува да ве вреѓа и на крај да ве тепа. Би го прифатил тоа? Не верувам.
Ситуација два: едниот партнер е во болница, во вегетативна состојба, нема други роднини, го има само својот партнер/ка. Некој мора да одлучи дали ќе се исклучат машините или не. Пред закон не се признава тоа што 40 години тие живееле заедно и имале дом и своевидно семејство. Кој ќе реши за животот, докторите?
Можам да наредам безброј други моменти во кои се загрозени човечките права и во кои лгбт луѓето се жртви на закоравени ставови. Да продолжам? :smir: Мислам дека сфати за што зборувам :smir:
Еве чисто за споредба ќе кажам дека јас металците не ги сакам воопшто како појава. Својот став ќе го задржам за себе, нема на никој од нив да му кажам "мрш дома, не можам да те гледам, дома да седиш, ти забранувам да седиш по паркови, ти забранувам да слушаш метал музика зашто мене ме нервира и се коси со моите идеи за животот".
Има една многу фина изрека live and let live. Добро би било кога повеќе луѓе вистински би ја сфатиле и имплементирале.