Македонија Вечна - (Macedonia-Timeless)

• Креатор на темата Креатор на темата Goran_Makedon
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Излегоа вториот , третиот и четвртиот спот за нашата туристичка кампања. Секако сме горди на првиот и честитки за Манчевски, вториот лично многу ми се допаѓа, но не сум го видел на некоја од светските програми до сега , дали воопшто беше промовиран на некоја од нив. Прашувам за вториот бидејќи веќе слушнав дека ќе се започне со промоција на третиот (сакрален туризам , проект на М.Манчевски) кој всушност е четрвт спот, па се поставуваат прашања зошто третиот е оставен на чекање, иако е готов ? Дали Македонскиот народ не е доволно информиран кога и како излегуваат спотовите и каде и колку се емитуваат ? Дали треба да си ги поставуваме овие прашања и има ли одговорни кои треба детално да не информираат?

Спот број еден:
(Фантастичен спот)

Спот број два:
(Фантастичен спот)

Спот број три т.е. број четири:

(последниот е некако прекраток и хаотичен, посебно делот снимен во ГТЦ кој ме потсеќа на бркање на дечишта на скејтборди кои сакаат да и ја украдат чантата на стара жена или да ја пипнат девојката по газ :toe:,музиката е супер и добар пејсаж на завршетокот) -се на се мене лично спотов не ми се допаѓа.

Спот број еден:
(Фантастичен спот)

Спот број два:
(Фантастичен спот)

Спот број три т.е. број четири:

(последниот е некако прекраток и хаотичен, посебно делот снимен во ГТЦ кој ме потсеќа на бркање на дечишта на скејтборди кои сакаат да и ја украдат чантата на стара жена или да ја пипнат девојката по газ :toe:,музиката е супер и добар пејсаж на завршетокот) -се на се мене лично спотов не ми се допаѓа.

Вториот искрено најмногу ми се допадна. И според мене го има она што воглавно треба да го има еден спот за туризам. На третиот спот почетокот е добар ама крајот катастрофален, не можам никако да сфатам што улога имаат децата со скејтбордите и девојката со ќесата во раката:toe:

До сега го имам видено само првиот да се емитува... Не знам дали го видех на Rai Uno или на Italia 1...

Ете денес начекав на ЦНН и ги видов нашите спотови. Новиот на Милчо Манчевски и вториот на Изи за кој се разочарав. Од толку добар спот, кој трае 1 мин. и 17 сек. е кастриран на едно 20 - 30 сек. од кој се извадени пркрасни делови. Гласот на Владо Јаневски кој го има на нашиот спот , воопшто го нема на спотот од ЦНН , кој за мене беше една од убавите работи ,бидејќи Македонија беше опишана супер и со глас каков што поседува Владо, звучеше навистина магично! И на крај од еден таков супер спот кој ни се допадна на сите од Македонија , бар на сите со кои зборував за истиот, ја изгубил сета смисла и убавина.

Македонија вечна во Њујорк Тајмс

Реклама на толкав простор за само едно објавување би чинела 67.000 долари, но со оглед на тоа дека ова не е платен прилог, афирмацијата е многу поголема и привлекува поголемо внимание, вели продуцентот Елена Станишева

4DFDC061CCA22F44A3C7BC745A4D0C70.jpg
Во додатокот за патување на весникот "Њујорк тајмс", објавен е прилог за првиот спот "Македонија вечна" во режија на Милчо Манчевски, со фотографија на Марко Георгиев.
Прилогот зборува за снимањето на спотот, и под наслов "Зошто патуваме", цитира изјави од Вил Розентал, Њујорчанец кој го посетил снимањето на Манчевски.
"Се чини дека секоја важна цивилизација оставила трага тука. Од Римјаните, до Византијците и Турците, нацистите, комунистите. Ова е многу повозбудливо од Западна Европа. Богато е, комплицирано, и поседува вистинска груба убавина", вели Розентал.
-"Њујорк тајмс" ја третира Македонија како новооткриена дестинација за туристички патувања, и на прилогот му посветува огромен простор - повеќе од половина страница од големиот вечерен формат на весникот, во неделното печатено издание. Реклама на волкав простор за само едно објавување би чинела 67.000 долари, но со оглед на тоа дека ова не е платен прилог, афирмацијата е многу поголема и привлекува поголемо внимание, вели продуцентот на спотот, Елена Станишева.
Инаку, интересно е и што прилогот е ставен до текстови за Гоа во Индија, Викториините водопади во Зимбабве, а на веб-страницата е прв од 26-те приказни. Линкот е: http://www.nytimes.com/slideshow/2009/06/28/travel/20090628_WHY_slideshow_index.html .

Пристигна и спот број 4 на ЦНН: „Охрид, град на светлината“.

Го има со две песни на „ЈУ-Туб“, незнам со која оди на ТВ.
Не е лошо! :oeoeoe:

Добро што ја нема политика иначе ќе нарипаја еден куп загрижени форумаши за своите пари.:pos2:

Вториот спот е дефинитивно најдобар, а третиот незнам што е финтата со то во ГТЦ

Гледаш како во една реченица го оцени новиов спот :smir:
Па нели на овој форум на Милчо М.му правеја есап колку чинел спотот во време на криза.Значи сепак не се залудно фрлени пари.

По првата награда која Милчо Манчевски ја доби за спотот "Македонија вечна" на Меѓународниот фестивал за туристички филмови и спотови во Варшава, вчера на претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, му беше презентирана и наградата која агенцијата за односи со јавност Пристоп МК ја доби за вториот спот "Македонија вечна" во режија на Игор Иванов - Изи.
Станува збор за прва награда (Гран при) којашто Пристоп МК ја доби за ТВ спотот "Македонија вечна" на Интернационалниот фестивал за туристички филмови АРТ&ТУР, во Барцелос, Португалија. Ова големо признание е добиено во категоријата ТВ спотови и кратки филмови на тема топ-туристички дестинации.
Статуетката од добиената прва награда ќе остане во трајна сопственост на Владата на Република Македонија.
3DD745DAF0EC9F489D8705F73D01AEC8.jpg
И ....

Спотот "Македонија вечна" на Милчо Манчевски деновиве доби уште едно признание. Тоа е наградата "Син Дунав" за најдобар културолошки туристички филм, освоена на меѓународниот фестивал за туристички и еколошки филмови Силафест во Србија. "Македонија вечна" наградата ја освои во конкуренција од 60 кандидати од целиот свет.
Ова е втора награда за "Македонија вечна" на Манчевски, по онаа освоена во мај во Варшава, Полска, на фестивал исто така дел од Меѓународниот комитет за туризам.
Елена Станишева, една од продуцентите на спотот кој е првиот во кампањата на Владата на РМ за промоција на Македонија, вели дека тој и натаму го продолжува фестивалскиот живот во светот.
"Наградите покажуваат дека целната група на спотот е погодена, и очекуваме ефекти во туризмот во иднина", вели Станишева.
Во кампањата "Македонија вечна", Манчевски е автор и на "Македонски храмови", кој е прв спот специјализиран за одреден сегмент на туризмот, односно сакрален туризам (цркви, манастири и џамии).
Во извештајот до медиумите по повод наградата, се вели и дека деновиве Манчевски го снима и третиот специјализиран спот, за археолошкото културно богатство на Македонија.

Добро завршена работа, честитки за двата тима и за иницијативата на владата, само немој само на спотчињата да останеме.

Џабе рекламирање кога некој турист ќе дојде тука и ќе види каков туризам воопшто имаме нема да се врати никогаш.

На тоа треба да се работи.

Го имате ли новиот спот - „Македонски вина“ ?
Се надевам набргу ќе го постирате овде. Ајде неа ни множи успеси и овој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom