Укинување на визите = иселување

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
Мислам темава под клуч треба.Со укинувањето на визите ние не можеме да се иселиме туку да одиме на посета.Многу лица гледам предмене имаат објаснато.Или пак ке се иселуваат на диво па после со возови да ги враќаат

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.958
Поени од реакции
1.201
Веб сајтот на Германската Амбасада во Скопје
http://www.skopje.diplo.de/Vertretung/skopje/mk/01/Visabestimmungen/Visumsbefreiungshinweise,property=Daten.pdf
Овие докази треба да се покажат при влегување во територијата на
Шенген-државите ако тоа го барат граничните служби.
Упатуваме на тоа дека лице кое не располага со потребните
финансиски средства за својот престој и своето патување, може да
биде вратено односно да му се забранува влез.
Тоа важи и за лица кои не се во можност да ја докажат намерата на
своето патување односно својот престој.

По завршување на престојот од
90 дена во Шенгенските држави

мора да поминат 90 дена пред повторно безвизно влегување во

територијата на Шенгенските држави!

И што е ова сега ве прашувам,значи и да имам пари доволно пак можно е да имам проблеми,например ако сакам да патувам без резервација во некој од хотелите,можеби сакам сам да најдам хотел?

Значи или Гарантно писмо треба да имаш или резервација од Хотелот,,, а напрмиер така сам да патуваш нема шанси,, и да имаш пари пак е џабе, затоа што обврзанси да носиш или гарантно писмо или резервација од хотел..

Чекам одговор

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Чекам одговор
Никој не те тера да резервираш во хотел,резервирај во мотел.И кога резервираш ти сам правиш избор каде одиш да преноќиш.
Сега да не биде во јајцето влакно,ете граници отворени,се знае дека неможе да испаднеш без пари.Просек на чинење во европските метрополи е 20 евра од ден во мотел.Карти авионски резервирајте преку Бугарија, а Србија сега ќе има многу добри понуди за мали авиони.Од една дестинација резервирај во друга или оди со воз поефтин е,а не личи на нашите.
Прошетај и врати се за 90 дена.
Има уште некое прашање на кое чекаш?

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Чекам одговор
Вака,како прво не е се така како што пишува,т.е накогаш ништо може да не ти побараат,така да си пројдеш,ама некогаш...знаат многу да те тормозат.
И очигледно,ако немаш гарантно писмо,мора да имаш резервација,кај сакаш да преноќиш,на отворено небо?
Значи,немаш писмо,они си мислат дека одиш да шеташ,значи мора некаде да спиеш што значи мораш во хотел,мотел,не е важно што.
Замисли да стигнеш во саканата држава 2часот по полноќ,кај ке одиш????Плус во Европа се далеку поефтини преноќевањата,за разлика од Скопје.Зошто постои интернет,сигурно ке си најдеш некој нхотел што ти одговара,тоа воопшто не е тешко.
И не е толку тешко,ајде кажувајте им на роднините да вадат гарантно писмо,не е ич тешко,без никаков проблем се вади,можат само да ве лажат дека не бива:smir:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.958
Поени од реакции
1.201
Никој не те тера да резервираш во хотел,резервирај во мотел.И кога резервираш ти сам правиш избор каде одиш да преноќиш.
Сега да не биде во јајцето влакно,ете граници отворени,се знае дека неможе да испаднеш без пари.Просек на чинење во европските метрополи е 20 евра од ден во мотел.Карти авионски резервирајте преку Бугарија, а Србија сега ќе има многу добри понуди за мали авиони.Од една дестинација резервирај во друга или оди со воз поефтин е,а не личи на нашите.
Прошетај и врати се за 90 дена.
Има уште некое прашање на кое чекаш?

Ама не ме разбравте,например сакам сам без резервација да патувам во Германија,значи не сакам со агенција да патувам туку сакам сам,а за пари ќе им покажам дека имам доволно пари.Например во Турција кога одам не ме прашуват дали имам хотелска гаранција или писмо?? А за разлика земјите членки на ЕУ барат хотелска гаранција или писмо од роднини.:toe:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
да можете да идете туристички но у меџувреме ќе си најдеш некоја која едвај чекала на тебе и ќе си ја земеш за животен сопатник и ќе си останеш за вјек и вјеков таму а не овде во оваа малограѓанска и проста средина!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ама не ме разбравте,например сакам сам без резервација да патувам во Германија,значи не сакам со агенција да патувам туку сакам сам,а за пари ќе им покажам дека имам доволно пари.Например во Турција кога одам не ме прашуват дали имам хотелска гаранција или писмо?? А за разлика земјите членки на ЕУ барат хотелска гаранција или писмо од роднини.:toe:
Ама човек не одиш преку агенција,туку одиш се сам.Се јавуваш во авио компании резервираш сам карта каде ти е најефтина,и резервираш мотел ефтин за секој случај,таква е таму праксата,па да ја почитуваме.
Значи се сам си правиш,кога сакаш одиш,кај сакаш шеташ,кога сакаш се враќаш.И не значи дека ќе те проверуваат,тоа е случаен избор.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.958
Поени од реакции
1.201
Вака,како прво не е се така како што пишува,т.е накогаш ништо може да не ти побараат,така да си пројдеш,ама некогаш...знаат многу да те тормозат.
И очигледно,ако немаш гарантно писмо,мора да имаш резервација,кај сакаш да преноќиш,на отворено небо?
Значи,немаш писмо,они си мислат дека одиш да шеташ,значи мора некаде да спиеш што значи мораш во хотел,мотел,не е важно што.
Замисли да стигнеш во саканата држава 2часот по полноќ,кај ке одиш????Плус во Европа се далеку поефтини преноќевањата,за разлика од Скопје.Зошто постои интернет,сигурно ке си најдеш некој нхотел што ти одговара,тоа воопшто не е тешко.
И не е толку тешко,ајде кажувајте им на роднините да вадат гарантно писмо,не е ич тешко,без никаков проблем се вади,можат само да ве лажат дека не бива:smir:

Абе да беше со роднини можев да патувам и за време на визниот режим, ама како и да е јас мислам дека визната либерализација не е баш нај нај..:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Добро,ако не одиш кај роднини,ако сакаш сам да шеташ...нејкеш во хотел да спиеш,кај ке спиеш,дај објасни,мене не ми е јасно :toe:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.958
Поени од реакции
1.201
Добро,ако не одиш кај роднини,ако сакаш сам да шеташ...нејкеш во хотел да спиеш,кај ке спиеш,дај објасни,мене не ми е јасно :toe:

Не бе лелее пак не ме разбравте,нормално дека ќе спијам во хотелот,ама сакам сам да ги разледам хотелите во живо а не вака преку сликите,значи сакам сам да шетам и кај ќе ми текнит тука да останам неколку дена..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не бе лелее пак не ме разбравте,нормално дека ќе спијам во хотелот,ама сакам сам да ги разледам хотелите во живо а не вака преку сликите,значи сакам сам да шетам и кај ќе ми текнит тука да останам неколку дена..
Тоа кога ќе бидеме во ЕУ,дотогаш ќе мора да почитуваме правила.
И јас сакам така,ама нема,многу е едноставно,кој сме ние па по наш гз да одат?

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
А бе леелее бе:pos2:
извини...можеш да си резервираш за еден,два дена:tapp:
никој не те тера за повеќе,арно ти викам ако слеташ во 2-3 часот по полноќ,ке бараш да разгледаш хотел во живо,молим те не играј си со животот,еден е...:smir:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.958
Поени од реакции
1.201
Тоа кога ќе бидеме во ЕУ,дотогаш ќе мора да почитуваме правила.
И јас сакам така,ама нема,многу е едноставно,кој сме ние па по наш гз да одат?

Визна либерализација со 300 глупости,ма ајде у курац да одат сите европјани:tapp::tapp::tapp:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ама човек не одиш преку агенција,туку одиш се сам.Се јавуваш во авио компании резервираш сам карта каде ти е најефтина,и резервираш мотел ефтин за секој случај,таква е таму праксата,па да ја почитуваме.
Значи се сам си правиш,кога сакаш одиш,кај сакаш шеташ,кога сакаш се враќаш.И не значи дека ќе те проверуваат,тоа е случаен избор.
Само да дапалнам- кога сакаш се враќаш во рамките на дозволеното(90 дни мислам беше,ако грешам изправете ме).След дозволеното можат да ти стават црн печат и да не можеш да влезеш со години во тази истата држава.

Визна либерализација со 300 глупости,ма ајде у курац да одат сите европјани:tapp::tapp::tapp:
Поверваj во пати полесно е отколкото да одиш да вадиш виза.А и не задолжително да ти посакаш се.Може изобшто да не те проверат за такви работи.Ако си сомнителен или се зезнеш со некоj на граничниот премин или нешто такво-тогаш можат да ти посакат.Уште повеке наjсериозен ке е контролата когато влегуваш во ЕУ,след това внатрешните граници почти ги нема и се поминуват брзо и не се проверjaва много,но ако посакат имат право да те проверат.Затова като преминувате през граничните премини-пониски от тревата,потихи от водата и нема да имаш проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom