Укинување на визите = иселување

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
...добро де, само нека пуштат маааалку да ги фатиме за ракав, после ќе мораат да го соблакаат палтото за да се спасат од нас....., да не ги повлечеме во ѓеризот :)

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
abe decko odi fati nekoe devojce, ne dremi tuka kaj sto ne se razbiras.
Ne gledaj ti za mene, rezolucija e edno, a odobren vlez e drugo, taka da pocekajte malku... numu posle gruevski da go slusame... op op ama gwcite ni dadoa bwok

Молба до последниот Македонец!
По повод укинувањето на Шенгенскиот ѕид, Жолта го замолува последниот Македонец кој што ќе излезе од Македонија да не заборави да го изгасни светлото!
Ah kolku originalno :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Член од
2 ноември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
2
Дека ке биден пуштен безвизниот режим, тоа сигурно, сеа кој како ќе се снајде, како ке отиде, дали ке може да најде работа, извади работна виза,....

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Јас колку што разбрав важи за сите земји,но они треба сами да се изјаснат дали ќе не прифатат.Само во Грција ќе се влегува со некој лист без пасош,зошто не ни го признаваат.Останатите земји од Шенген зоната ќе ги отворат вратите,но цариниците можат да те вратат од граница ако не им се бендисаш.
Честито нека ние.19 години го чекам овој безвизен режим,ајде да прошетаме послободно низ светот,доста беа дремења,молења и колења пред амбасади.Конечно среќна вест.
Па и не е толку среќна вест ама ај нека ни е честито каква таква вест е нели ! :pos2:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Дадоа зелено светло за СТАРТ на планот МОЈСЕЈ 2....:kesa:

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
Жива глупост се овие услови испаѓа поарно дека ми беше кога ги посетував роднините во Германија со виза тој граничарот ни пари не ми побара ни ништо само ми рече welcome to Frankfurt :) Сега што треба да зимам пари со мене гаранција (невработен студент) да ги посетам роднините а скоро цела фамилија ми е во Германија кај што знам дека ни еден цент нема да ме остават да потрошам и да му текне на тој типацот граничар имал лоша вечер му изгубила омилената екипа девојка му не му дала па сега ке се истура на мене ко некоја стока да се тресам да му ја мислам сум платил карта 400 евра за да му текне во последен момент да ме врати и да ми пише глупо писмо со демек оправдања зш не ме пуштиле.Глупости
Ama porano si imal visa. Taa si ja dobil zatoa sto ili si pokazal deka imas dovolno pari ili si imal garantno pismo od rodninite, inaku ne bi dobil visa. Zatoa granicarot ne ti pobaral pari. Nabavi si i sega garantno pismo i nema da ti baraat pari, slobodno odi si, bez viza :).

A pokritie sekako mora da imas, neznam zosto vi e toa cudno. Ili imas dovolno pari za prestoj ili imas garantno pismo sto znaci deka imas nekoj sto te vika i sto e odgovoren za tebe sto se odnesuva na prestoj i trosoci. Bez garantno pismo moras da imas rezervacija od hotel, kako dokaz deka nema da spies na ulica i dovolno pari za da prezivees. Mislite deka nekoj ke te pusti tamu da krades ili da pitas?

А ако носам само ситниш и кредитна картица.....и на тој педер од цариник од дежелата му речам дека низ Словенија планирам само со 150 на саат да прошишам до Австрија?
Na "toj peder od carinik" ne mu e gajle kako ke prosisas niz Slovenija, vazno mu e kolu ke ostanes vo Schengen zonata. :)

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
абе мислите дека пак ќе требаат покани,докази,пари,глупости за да влеземе во ЕУ абе катастрофаа ццц
значи јас пак треба да се замарам и да ги малтретирам пријателите од ЕУ да ми праќаат покани,да ги прашуваат колку квадрати куќа имаат,колку вециња имаат и шо и колку ќе ми даваат да јадам море нека идат у пичку материну

јас кога бев во ЕУ од амбасадата ми рекоа носи го гарантоното писмо со тебе ќе ти го побараат на граница,го носев и никој не ми го побара а и не ми побараа ни докази со колку пари влегувам итн така да се надевам дека сега ќе биде исто и дека нема да морам да чекам 1 месец да ми стигне гарантно писмо или пак да давам докази со колку пари влегувам

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
...гарантно писмо??? од кого??? режимов е БЕЗВИЗЕН или БЕЗВЕЗЕН??? да не биде како најниските рамни даноци на Гwујо....???:)
Ок е, али да ги разработиме сите околности. За влез во Словенија ќе бараат некое гарантно писмо, тоа ќе го набавиме. Ќе требаат пари да се покажат, е тоа може да биде проблем. Имам слушнато дека може да има помош за тоа од агенциите за превоз.

Па сега што размислувате, знаете вие!?
Нема веќе гарантни писма само покана на ливче, Но јас мислам дека помалку ќе прашуваат за покани, резервации за хотел или сл, туку повеќе ќе прашуваат за патничко осигурување

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Слободно патување не значи апсолутно слободно:tv:

Македонските граѓани веќе нема да вадат визи во амбасадите. Се што ќе им биде потребно за да патуваат во ЕУ ќе биде новиот биометриски пасош и доказ дека финансиски можете да ги издржите престојот во посакуваната земја.
Доказ за финансиите може да ви биде банкарска гаранција или, пак, писмо од роднини или пријатели кои ќе гарантираат оти ќе имате каде да се сместите и храните.
Постојат уште два услови кои и не зависат толку од самите граѓани. Првиот е да не сте на нивната црна листа на лица на кои им е забранет влез во ЕУ.
Вториот е дискреционото право на граничарите на земјата во која планирате да одите да ве вратат доколку проценат дека сте закана по редот и мирот или пак ако сметаат дека сте потенцијален емигрант.
„Слободно патување не значи апсолутно слободно, туку дека граѓаните во земјите кон кои ќе се урне визниот режим и во кои ќе може да се патува без визи ќе имаат право да останат во шенген зоната максимум до 3 месеци во рамки од 6 месеци, што се смета од првиот ден на влез“, вели Сања Костовска од Центарот за истражување и креирање политики.
Укинувањето на визите не значи дека граѓаните ќе можат и да работат во земјите на ЕУ. Таму можете да отидете само туристички.
Сања Костовска
„За кој било поинаков ангажман, како на пример работна дозвола или подолг престој вон споменатите временски рамки, тоа потпаѓа под надлежност на конкретната земја членка“, објаснува Костовска.
Од МВР велат дека македонските граѓани се подготвени за укинувањето на визите. Според нивната евиденција, нови пасоши досега зеле околу 460.000 граѓани или над 70 насто од тие што поседуваа од старите.
Без визи ќе се патува во сите 25 европски земји дел од Шенген зоната првично формирана во 1985 година. Сите земји на ЕУ се дел од неа, освен Ирска и Велика Британија. За таму и понатаму ќе требаат визи.
Исклучок се и Бугарија, Романија и Кипар, кои се уште не се дел од зоната, бидејќи не се технички подготвени. Три земји, Исланд, Норвешка и Швајцарија пак, иако не членки на ЕУ, се дел од Шенген зоната.
Важно е да се напомене дека укинувањето на визите ќе важи и за Грција, но бидејќи тие не го признаваат македонскиот пасош, модалитетот допрва ќе се бара.
Најверојатно ќе издаваат некаков документ на самата граница.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=111475

Што е потребно за патување во ЕУ?:tapp:
12.11.2009 16:06

Од 19-ти декември или најдоцна од 1 јануари - граѓаните ќе можат слободно, без визи, да влегуваат во Шенген зоната, убедени се во Министерството за надворешни, во пресрет на финалната одлука на ЕУ.
Ослободувањето од визите ќе се однесува на сите групи граѓани, без исклучок. Се што ќе биде потребно за патување ќе биде новиот биометриски пасош, или стариот, но со валидна важечка виза. На првата граница од Унијата не е исклучено, граничните службеници освен да се распрашаат за тоа каде и зошто патувате, да ви побараат и доказ дека финансиски можете да го издржите престојот.
Од МНР препорачуваат поради сигурност, да се носи банкарска гаранција, резервација од хотел или пак писмо од роднини или пријатели дека ќе има каде да се сместите и храните.
Сепак, и доколку ги исполните сите наведени препораки, постои мала можност да ве вратат од граница, доколку проценат дека сте закана по редот и мирот или сте потенцијален емигрант. Во тој случај, ќе треба да ви дадат писмено образложение за таквата одлука.

„Слободно патување не значи апсолутно слободно, туку граѓаните и земјите кон коишто ќе се сруши визниот режим, којшто ќе може безвизно да патуваат, имаат право да останат во шенген зоната, максимум до три месеци во рамки од шест месеци што се смета од првиот ден на влез“, вели Сања Костовска, аналитичар на ЦИКП.
Ослободувањето на визите се однесува за туристичките патувања, не и за подолг престој, на пример за студии, или пак за работа.
Без визи ќе се патува во сите земји од ЕУ со исклучок на Велика Британија и Ирска. Освен во нив, слободно ќе се патува и во Исланд, Норвешка и Швајцарија кои иако не членки на ЕУ, се дел од Шенген зоната. Укинувањето на визите ќе важи и за најчестата дестинација на граѓаните - Грција, но техничките детали како ќе се спроведува се уште се договараат.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=116195
Toa e toa:toe:

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Нема веќе гарантни писма само покана на ливче, Но јас мислам дека помалку ќе прашуваат за покани, резервации за хотел или сл, туку повеќе ќе прашуваат за патничко осигурување
па добро патничко осигурување сеа јес да е малце скапо и тоа се ама тоа е за наше добро и заштита и нема шо да се жалиме ако и бараат такво нешто

На првата граница од Унијата не е исклучено, граничните службеници освен да се распрашаат за тоа каде и зошто патувате, да ви побараат и доказ дека финансиски можете да го издржите престојот
знчи може,но не е сигурно дека тоа ќе го бараат,мои претпоставки се дека нема да бараат сеа ептен тоа зависи од расположението на граничарите
јас имам патувано со воз а и во иднина планирам со воз да патувам и можам да кажам дека граничарите на унгарска граница,со ништо не се замараат само сака да ти го види пасошот да удри печат и да се симне шо побргу од возот,не ми побараа ни покана ни докази за финансиски средства,исто и во Полска се качија граничари и не ми бараа никакви дополнителни документи

Член од
2 ноември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
2
Каква би била таа покана, сигурно не е баш обично дома напишано писмо подложно на фалсификати? Заверена на нотар или пак ке биде гарантното писмо?

Член од
21 јануари 2008
Мислења
83
Поени од реакции
5
па добро патничко осигурување сеа јес да е малце скапо и тоа се ама тоа е за наше добро и заштита и нема шо да се жалиме ако и бараат такво нешто

знчи може,но не е сигурно дека тоа ќе го бараат,мои претпоставки се дека нема да бараат сеа ептен тоа зависи од расположението на граничарите
јас имам патувано со воз а и во иднина планирам со воз да патувам и можам да кажам дека граничарите на унгарска граница,со ништо не се замараат само сака да ти го види пасошот да удри печат и да се симне шо побргу од возот,не ми побараа ни покана ни докази за финансиски средства,исто и во Полска се качија граничари и не ми бараа никакви дополнителни документи
Toa sto porano ste patuvale vaka ili taka, zaboravete! Ne vi barale nisto zatoa sto veke ste imale viza. I ne e tocno deka edvaj cekaat da se simnat od vozot. Ne znam za porano ama za poslednive dve godini mozam da potvrdam deka "dobro ceslaat". A za toa deka nema da baraat, moze nema da baraat iako mislam deka ke baraat, ama imaat pravo da te vratat. E posle nema lutenje :)

Vo vrska so patnickoto osiguruvanje, ako imas garantno pismo mozes da izvadis osiguruvanje za dva ili tri dena, neznam kolku bese minimum, samo za po pat. Za prestojot ne ti treba zatoa sto po zakonot toj sto te povikuva se obvrzuva da gi plati trosocite vo slucaj nesto da ti se sluci, a ako odis bez garantno pismo treba da go pokries celiot prestoj

Каква би била таа покана, сигурно не е баш обично дома напишано писмо подложно на фалсификати? Заверена на нотар или пак ке биде гарантното писмо?
Garantnoto pismo e poseben formular koj najcesto moze da se zeme vo policija za stranci i tamu se zaveruva. Podnositelot na baranjeto (garantnoto pismo) treba da pokaze vo policija deka ima dovolno stredstva da go pokrie prestojot i site trosoci na toj sto go povikuva. Procesot obicno trae okolu dve nedeli. Zatoa ne e potrebno da prilozis sredstva, osiguruvanje ili rezervacija za hotel ako imas garantno pismo.

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Garantnoto pismo e poseben formular koj najcesto moze da se zeme vo policija za stranci i tamu se zaveruva. Podnositelot na baranjeto (garantnoto pismo) treba da pokaze vo policija deka ima dovolno stredstva da go pokrie prestojot i site trosoci na toj sto go povikuva. Procesot obicno trae okolu dve nedeli. Zatoa ne e potrebno da prilozis sredstva, osiguruvanje ili rezervacija za hotel ako imas garantno pismo.
добро знаеме шо е гарантно писмо ама цитатот е направен од текстот на Bacillus gagous кој вика
Нема веќе гарантни писма само покана на ливче
и прашањето е до него или некој друг што слушнал каква е па таа сега обична покана на ливче и дали е можно тоа така да биде
сепак е полесно само искуцај покана завери ја на нотар и готово,а не да чекаш гарантно писмо 1 месец

тоа може да го знае некој со хрватски пасош бидејќи они имаат искуство со безвизниот режим подолго време

Kajgana Shop

На врв Bottom