- Член од
- 28 март 2006
- Мислења
- 17.829
- Поени од реакции
- 12.329
Абе види, ја што ќе праам...тоа што го кажувам, тоа ти е искуство од таму. Ја не го измислив, колку јас ви верувам вам, на вашите кажувања и искуства, толку вие на мене. Едноставно ме убедувате дека таму или во еу земјите е пекол...а овде? Прво едно прашање, дали овде живееш? Во Македонија?[/b]
Brat, so edna plata mozes slobodno da se ebes a ne tri kuki da pravis, ako ti trebaat nekoj informacii slobodno kazi kako sakas moze i na pm, evo ti stojam na raspolaganje so informacii od prva raka. Od strat ke ti kazam na kratko: nemas luge koj sto dobro stojat so kontakti ic ne trgnuvaj, poloso ke pomines od MK. Ako imas luge mozes i so turisticka viza i bez viza sto sakas da pravis.
Али не секој успева...ете тие успеаја. Ако еден не успеал, не значи дека и друг нема да успее. Како и овде, само што шансите таму се поголеми, платите се повисоки, невработеноста е помала.
Јас имав роднини таму, веќе можда прочита, имав контакти, гаранции...али одамна. Сега се намалени и бодови (се даваат за старост) и според занает, значи на овие години не ни помислувам на нешто такво. Тоа оставам на моите деца сега, ако сакаат нека пробаат, не се знае каде среќата ќе те погоди. Овде, без соодветен бизнис или ептен добро работно место...иднината се знае.
Секој има различни искуства, јас од мои роднини низ Европа, УСА, Австралија (Канада не) имам позитивни искуства. Исто и од себе самиот кога бев подолго време во Луксембург на работа, плата боли глава...тие пари ќе ги заработев за 10-тина години овде.