Македонизмот во сооднос со т.н.р "словенство"

• Креатор на темата Креатор на темата Dejan]
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Веб-сајт
www.macedonium.org
Какви и да се интенциите на разните интереси за прилепување на македонизмот кон словенството, како некаков негов "неоткинлив дел", тие се и попусти и безуспешни. Тоа еднакво важи и за туѓо-пропагандните потреби и за внатрешните македонски сили кои свесно или несвесно во одредени периоди се приближувале кон словенството. И ако првите (туѓите пред се соседски интереси, како и оние на голема сила како Русија) се разбирливи, уште појасни се пак потребите од приближувањето кон словенството на овие внатрешни македонски сили.

036.jpg

Од Уставот на Славјано-македонската дружина во С. Петербург

Така, Славјано-Македонската дружина во С. Петербург - Русија на чело со Мишајков, Мисирков, Чуповски и др., токму со маската на "словенството" успеа да издејствува признавање и официјализирање на македонската национална засебност, и тоа не било од кого но од голема сила како Русија, која во она време е неодминлив креатор во целокупната европска па и светска политика. Навистина тоа признавање е повторно во друштво со други т.н.р "славјански народи", но за разлика од нив тој македонски стремеж за пошироко етаблирање на својата национална засебност само што започна и тоа во ропски услови. Токму затоа ова очигледно двојство е во меѓусебна најдиректна спротивставеност, иако наизглед се прави некакво единство.

Tезата "ем сме Словени, ем Македонци" е спротивна самата по себе, зашто две целини се само тоа - две целини, инаку би биле една во колку би ги немало разликите. Јасен е посилниот стремеж кон одвојувањето од она првото име во називот на дружината, кое е само штит (читај "Славјано") во рацете на војникот ("Македонски"). Штитот е само штит, чиј и да е важно е само да му послужи на нападнатиот, кој во други околности би можел комотно и без него да си биде она што е.

Macedonian_Army_Pezetairos.jpg

Штитот кај Македонците како и кај другите во различни периоди бил различен, но тој не ја одредува етничката припадност (Словенството како штит)
Но за да се одвои македонизмот од словенството и целосно, битно е да се тргне од почетокот, од коренот на поимот "Словени". Иако разните интриганти се повикуваат на најрани византиски хроничари во спомнувањето на овој поим, битно е дека при ова има и чести импровизации и наклапања со кои всушност многу други поими се ставаат во кошот на словенството само да овој изгледа поголем и помоќен, а како би го оправдал толкавото и во еден миг бришење на македонизмот. Така, со словенството се поистоветуваат и поимите: "Склави", "Спори", "Смољани", "Скити", "Мизи", "Анти", "Пелазги", и.т.н., иако истите не само што не се различни но најчесто се и противници на т.н.р "Словени" кога овие се споменуваат. Но особено интересен е еден историски момент од овој "словенско-македонски" јазол.

Каде се Македонците во востанието на најголемиот „Словен“?

Кој е интересниот историски момент од словенско-македонскиот јазол? Имено, тоа е познатото востание на “најголемиот и најпознат Словен” - Тома Словенот (760 - 823 год.), кое трае околу три години, од 821-823 година и тоа не во “татковината на Словените – Македонија“, но во Мала Азија(?!). Тома Словенот е од “словенско семејство”, заради и што и во историјата си е влезен со именувањето - Словен.

Покрај збунувачката локација, уште повеќе збунуваат востаниците кои најмалку се Словени (или пак Македонски Словени), какви ни се измислуваат од теоретичарите на тезата за словенска Македонија. Што друго е важно за ова востание?

Значи, тоа е најголемото и најмасовно востание против Византија, во кое учествуваат сите други освен некакви “Словени” (или Словено-Македонци), иако водачот им е Тома Словен. Учествуваат: Арапи, Персијанци, Ерменци, Ѓурдијанци и др. народности кои ја населувале Мала Азија. Тома Словенот, ги користи и незадоволствата на иконопоклониците и другите незадоволни народи на Мала Азија, па успева во 821 год., да одцепи дури 4 теми од вкупноте 6 под тогашниот византиски царски трон. На царот Михаил II му остануваат верни само 2 теми.

Сега, зачудува, како од единствените 2 останати теми, верни на царот Михаил II, да се токму териториите во кои е распространета Македонија и во кои живеат Македонците. Имено едната тема во која спаѓале Македонија и Тракија од 813 година е именувана како тема – Македонија, а другата тема е – Солунската тема (иако во вторава тема Тома успеал и да навлезе)?! Нели беше најнормално, токму Македонија, како “најсловенска и најгазена од Византија”, прва да се крене или барем да му се приклучи помасовно на новиот “словенски цар” - Тома Словенот?

MichaelIISk01.jpg

Делегација на бугарскиот хан Омуртаг и византискиот цар Михаил II преговараат за помош против востанието на Тома Словенот
Имено, тој, образувајќи силна војска и флота, и вистински си се прогласува за цар а успева и да го пренесе востанието и на европскиот дел од Византија. Востаниците успеваат од декември 821 год., па до пролетта 823 год., да го држат под опсада дури и Цариград, а дури тогаш се повлекуваат заради исцрпеност и нападот на Бугарите. Но дури и во такви најтешки мигови за царството, кога и самиот Цариград е пред паѓање, Македонија и Македонците, не се нешто потресени за Тома и неговото ослободително “словенско” востание. Набргу почнува осипување на пристаниците од Тома, па тој со еден одред се повлекува во Аркадиопол (Lileburgaz, Luleburgaz). По повеќемесечен отпор востаниците се совладани, а Тома е фатен и погубен.

luleburgaz-ulasim.jpg

Аркадиопол градот во кој се повлекува Тома Словенот со остатоците од своите сили (на картата е обележан со жолт круг)

Со ова, уште од првите “најсловенски години” (IX век), за кои словенољубците милуваат веќе Македонија да ја опишуваат како населена со: Словено-Македонци, Македонски Словени или просто само Словени, македонскиот народ најдиректно е на спротивни национални гледишта од ова т.н.р “словенство”.

Всушност термините: Словено-Македонци, Македонски Словени или просто само Словени, не се ништо пропагандно поразлични од термините:
Бугаро-Mакедонци, Македонски Бугари или просто Бугари (на бугарската пропаганда), како и: Србо-Македонци, Македонски Срби или просто Срби (на српската пропагана) или пак: Грко-Македонци, Македонски Грци или просто Грци (на грчката пропаганда).

Дури се и поперфидни, со словеснтвото може секоја од погорниве пропаганди (освен грчката), дополнително да се користи во даден миг (заедно уште со руските интереси и пропаганда). Имено и Бугарите и Србите во минатото се користеа со словенството за полесно приближување и подоцнежно претопување на македонскиот народ, во нивниот етносупстрат.
http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=19&pid=35&ppid=297&tid=2351

Dejan];2651879 напиша:
Tезата "ем сме Словени, ем Македонци" е спротивна самата по себе

tocno...

Dejan];2651879 напиша:
Но за да се одвои македонизмот од словенството и целосно, битно е да се тргне од почетокот, од коренот на поимот "Словени".

smesno e kako t.n. NAUKA gi tera rabotite.
eden CIST ARABSKI ZBOR-as-Saqaliba koj vo ARAPSKIOT JAZIK E REGULAREN ZBOR I GI IMA VIDOVITE Saqlab, Siqlab, Saqlabi i koj ima znacenje i za naemnik,no i za rob,a i BELEC (pa i zoltko...koga gledas od ARABIJA navamu) i koj zbor kako i iljadnici drugi e izvrten vo KOINE-to,stanal sinonim za kulturna odrednica.

duri i denes Shqipot veli Shq(i)ja za slav,rob.

п.с.
имаме запис дека во 623 г. славски пирати го нападнале Крит и Мала Азија.
потоа,во 642 г. пиратите ја нападнале Апулиа.

кој нормален да верува во славси кои од мочуриштата од п.м. станале пирати?
а морската болест?

каде ги изградија бродовите?
кој им врзуваше јазли бродски?

првите контакти на Арапите со славсите биле околу 500-те години.
како славсите контактирале со арапите?
преку имејл?

плус,арапите, викаат сме биле со кожа како исончана,дури и како поцрвенета од сонцето.
од тоа заклучуваме дека славсите се доселиле летно време:vozbud:

imam mnogu dokazi deka preselbata za slovenite e laga, samo gi dadov da gi citat. Ke se potrudam da gi najdam i vednash postiram

Russian Primary Chronicle
Now Andronicus is the apostle of the Slavic race. He traveled among the Moravians, and the Apostle Paul taught there likewise. For in that region is Illyricum, whither Paul first repaired and where the Slavs originally lived. Since Paul is the teacher of the Slavic race, from which we Rus' too are sprung, even so the Apostle Paul is the teacher of us Rus', for he preached to the Slavic nation, and appointed Andronicus as Bishop and successor to himself among them..........

http://hudce7.harvard.edu/~ostrowski/pvl/

The Alexiad, Anna Comnena
This Haemus is a very long mountain range running along a line parallel to Mount Rhodope. The range begins at the Euxine sea, leaves the cataracts a little on one side and continues right into Illyria; there it is cut through by the Adriatic Sea, I fancy, and emerges again in the opposite continent and finishes right away in the Hercynian forests. On either side of its slopes dwell many very wealthy tribes, the Dacians and the Thracians on the northern side, and on the southern, more Thracians and the Macedonians.

http://www.fordham.edu/halsall/pgc.asp?page=basis/annacomnena-alexiad00.html#book%20i

"Словенските" просветители Св. Кирил и Методиј, биле деца на Византискиот офицер Лав, од Солун. Солун иако бил под опсада никогаш не станал "словенски" град. Логично е дека азбука за еден јазик може да напише само некој кој идеално го познава тој јазик, заначи некој кој истиот му е мајчин. Е сега се поставува прашањето, како било можно мајчин јазик на децата на Ромејски офицер да им биде "словенскиот"??? А ако мајчин јазик на овие "Ромеи" не им бил "словенскиот" и ако не живееле во доминантно "словенска" средина (Солун според официјалните ставови на историската наука НИКОГАШ не станал словенски град), тогаш како напишале азбука?!?!?!?

Мене логиката ми зборува дека поимот СЛОВЕН означува КУЛТУРОЛОШКА припадност, а не НАЦИОНАЛНА!!! Е сега поради фактот што Солун се наоѓа во територијата на МАКЕДОНИЈА, а никогаш не бил "Словенски" , Српски, Бугарски, ниту пак Грчки пред 1913г. значи јазикот на кој зборувале Светите браќа бил нивниот мајчин МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК!!! Сето тоа ме наведува на заклучок дека поимот "СЛОВЕНСТВО" означува припадност кон МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА И ЈАЗИК!!!
Нормална последица на тоа е и фактот што МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК е најсовршен од сите "словенски" јазици - нема падежи и е базиран на фонетскиот принцип!!!

ТРЕБА ДА СМЕ ГОРДИ ШТО СМЕ ГИ ОПИСМЕНИЛЕ ДИВЈАЦИТЕ!!! КИРИЛИЦА

Добивам нагон да го запалам цел свет!!!

E sho ako nemalo preselba??Sakas da kazis deka Anticki Makedonec i Sloven e edno isto?

Мене логиката ми зборува дека поимот СЛОВЕН означува КУЛТУРОЛОШКА припадност, а не НАЦИОНАЛНА!!!

А дека немало преселба од толкави размери, СИГУРНО НЕМАЛО!!!

:pos2:
Мене логиката ми зборува дека поимот СЛОВЕН означува КУЛТУРОЛОШКА припадност, а не НАЦИОНАЛНА!!!

А дека немало преселба од толкави размери, СИГУРНО НЕМАЛО!!!

Kako be nemalo...ok vasa teza e to. Samo ne mi odgovarate konkretno dali Aleksandar bil Sloven?

Kako be nemalo...ok vasa teza e to. Samo ne mi odgovarate konkretno dali Aleksandar bil Sloven?

Имало преселби и ќе има , ама нема логика дека еден народ толку можи да експлодира и да се рашири низ толкава површина претопувајќи се...

А Александар си бил тоа што се декларирал...МАКЕДОНЕЦ!!!

Имало преселби и ќе има , ама нема логика дека еден народ толку можи да експлодира и да се рашири низ толкава површина претопувајќи се...

А Александар си бил тоа што се декларирал...МАКЕДОНЕЦ!!!

Ama vie ja vritite nekako istorijata. Slovenite bile tuka kako Veneti, Pelazgi ili kako drugo ne znam. E sega prasanjeto mi e dali Aleksandar ima vrska so tie Sloveni so tie sloveni sho bile tuka.

[

Словен е академски термин со погрешно дефинирано значење, односно интерпретирање од страна на денешните современи историчари.

И не се работи за “наша“ теза, бидејќи имаш записи од антички хроничари, за истите оние кои денес се титулираат со терминот “Словени“.

Објасни ги нам тогаш, тие записи кои датираат од 2 век кои спомннуваат “Словени“ како народ кој оригинално живеел на овие простори?

Како и да вртиш, Пелазгите се коренот од кој произлегуваат и Македонците и “Словените“.

Ama vie ja vritite nekako istorijata. Slovenite bile tuka kako Veneti, Pelazgi ili kako drugo ne znam. E sega prasanjeto mi e dali Aleksandar ima vrska so tie Sloveni so tie sloveni sho bile tuka.

Првин за да ја разбереш историјата,мора да сфатиш дека таа е релативна,секој ден нови докази се откриваат
Има неколку теории за Словените
Најневозможна е онаа,преселба од Карпатите и се живо убиле на балканот,а самата е најекспонирана(се разбира од политички цели)

Друга теза е дека Словените не се преселиле од зад Карпатите,туку од Балканот,имаш на Кајгана податоци и докази многу за тоа,но и во оваа теза има многу необјаснети работи

Третата и најподкрепена со докази е дека Словенството е еден вид средовечна култура,нешто како Барок,Класицизам и др.И самиот термин Словен може да означува оние што го носат Словото,или учители,описменувачи,нешто како што биле Кирил,Методиј,Наум,Климент и други великани во словенскиот период

Eve vo red togas se piselo so grcko pismo(za jazikot vikate deka bil razlicen) pa kako vo 9 vek na Kiril i Metodij mu teknalo novo pismo, ako na nivnite predci majcino pismo mu bilo grckoto??A od 6ti vek kaj Slovenite nikoj ne pisel so takvo pismo. Naslednici na Antickite Makedonci bile Vizantijcite i to e dokaz na primer Vasilij se deklariral kako Vasilij Makedonecot.

Eve vo red togas se piselo so grcko pismo(za jazikot vikate deka bil razlicen) pa kako vo 9 vek na Kiril i Metodij mu teknalo novo pismo, ako na nivnite predci majcino pismo mu bilo grckoto??A od 6ti vek kaj Slovenite nikoj ne pisel so takvo pismo. Naslednici na Antickite Makedonci bile Vizantijcite i to e dokaz na primer Vasilij se deklariral kako Vasilij Makedonecot.

Ти сега пишуваш латиница,Латин ли си?
Ниедно писмо неможе да се создаде од еден човек,или за толку краток период,значи факт е дека Кирил имал некои основи за да создаде "ново" писмо,основата ја зел од Македонското,кое во тој период бил во изумирање.

Плус Византијците неможат да бидат наследници на Антички Македонците,бидејќи Византијците(тоес Ромеите)биле вештачка,политичка творба,нешто слично како што беа Советите и Советскиот Сојуз

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom