ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
Види,јас земјава најпрвин ја гледам од позиција на странски инвеститор за да донесам заклучок.Значи имам пари и нормално тие пари сакам да ги мултиплицирам со сигурна инвестиција.Е сега иде она главното:Ne si vo pravo.. eve tri-cetiri od rakav
regulatorna gilotina
namaluvanje na danoci
veronauka,
treto dete...
E sega ako saka samo da se tera inat normalno od edno cudo proekti ke se najde i nekoj sto moze da se protolkuiva kako levicarski no ideologijata e zapazena ..
@ABC i toa sto go velis e tocno! .. no razlikata e sto se vlozuvaat MAKSIMALNI napori za da se opravi rabotata sto 15 godini bila zaboravena.. konkretno so katastarot, elektronski katastar, poednostaven proceduri, duri imaat i timovi sto se nonstop na teren sto odat i gi izvestuvaat strankite do kade im e postapkata ako treba dopolnitelni dokumenti i sl.. se sekavam deka vo Karpos za toa kratko vreme na Dimik duri i celi tribini se rpavea se so cel najbrzo da se iznajdat resenija i resat problemite na ovaa tematika.. komsija vecen SDS otide na tribinata i si gi resi problemot sto Andrej Petrov i Stevco ( negovite de ) go mavtosuvaa so godini.. znaci uste ednas.. na grbot tokmu na podrzuvacite na VMRO ovaa vlada nabi tempo i dinamika nevidena dosega da se nadopolni nesto sto ednostavno ne se nadopolnuva za 3 godini.. zatoa i gi imame ovie diskusii.. i dobro e sto gi imame.. i dobro e sto ima lugje sto se kontra.. no najdobro e sto govorime i se raspravame za raboti sto se pravat sto se slucuvaat sto se gradat.. a ne za sto ne se napravi, sto ne se izgradi sto ne se prevzede.. (@zevs priznavam poslednovo go imam napisano dosega 2-3pati)
-Ако моите пари од било која причина не сакам да ги вложам во мојата (странска земја) и да заработам со вложувањето,тогаш барам некоја друга дестинација каде би заработил повеќе и побрзо одколку дома.На списокот дестинации ја пронаоѓам Македонија и нормално е најпрвин да ги разгледам сите опции.Веднаш на почетокот се судирам со несредено и неурбанизирано градежно земјиште,кое овде треба да си го купат дури и Македонските сопственици уште еднаш,па камо ли јас како “странец“,следат пречките во судството,катастарот,уцени од локалните моќници без разлика која партија е на власт.За на крај да констатирам дека и доколку ги решам тие огромни проблеми,ќе се соочам со трошоци за вода од 1 евро по кубик,за струја од по 14 евроценти од киловат,што е за дупло поскапо одколку во било која ЕУ дестинација која ми се нуди да ги инвестирам моите пари.Е сега ќе речеш дека имаме ефтина работна рака,ама тоа може да биде краткотрајно со оглед на тоа што просечниот личен доход според статистиката последниве години расте со вртоглава брзина па додека ја стартирам инвестицијата можеби ќе треба да плаќам поголем личен доход одколку во мојата “странска земја“.На тој начин со мала дигресија и план за инвестиција во Македонија,веднаш се откажувам да ги дадам сопствените на пример 1 милион евра,од кој ќе имам повеќе ќар да ги инвестирам било каде освен во Македонија.