- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 1.107
- Поени од реакции
- 150
сакаш да кажеш дека ТИ не си бил ни во планот , ане и зачнат......Малиот тогаш и не бил зачнат кога ние сме јаделе радиоактивни храни :kesa:
сакаш да кажеш дека ТИ не си бил ни во планот , ане и зачнат......Малиот тогаш и не бил зачнат кога ние сме јаделе радиоактивни храни :kesa:
Еми да разбира се, роден сум 1991 и многу од тие случувања сум ги пропуштил?сакаш да кажеш дека ТИ не си бил ни во планот , ане и зачнат......
ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производствоА ви текнува ли (на оние свесните во 1986) какви муабети одеа на телевизија за зеленчукот тогаш?
Башка...она црвеното дождче над Струмица за 1-ви мај?
Ти не сваќаш!Не си го сватил што сака да каже, заради тешката индустрија која се наоѓа во тие земјоделски краишта земјоделските производи се загадени со отровни материи.
Во 1984 година кога беше катастрофата во Чернобил и ветрот донесе радиоактивна прашина дури до Македонија тогаш никој не ни береше земјоделски производи а не па да ги јаде!
Сум пазарел,сум јадел,немаат баш некоја разлика во вкусот,честопати се многу повкусни одколку нашето земјоделско производство.А за изглед и да не зборам.Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.Слично е и со нашите јаболка,да бидеме реални.А за тоа дека Македонија го хранела Екс-ЈУ пазарот,можеби само со бостан,зошто другото во голем дел се увезуваше.Прашање. Си пазарел низ градовите низ Еу земјите? И си ги јадел тие производи?
Доколку сакаме, секогаш можеме да си го оцрниме земјоделието и квалитетот односно неговата хранлива вредност. Но реално не е така. Не е секогаш своето најлошо, па макар е и македонско. Не е до магарето, мислам дека е до реалноста. Впрочем која република го хранеше балканскиот простор на екс-ЈУ?
Има и токсини,има и метали,има и се што не треба да има,без да учам ботаника и хемијаСакаш да кажеш дека во пченицата и грозјето има токсини? Другар почни да учиш малку ботаника и хемија .
Добро бе,Албански поединци се добри “секундарни“ откупувачи,оти гледам многу шлепери со Албански регистрации во сезона на откуп.Албанецот т.е Албанија на која алудираш никогаш не била примарен откупувач на јаболко во Преспа :smir: ама никогаш.
Реалната цена му е некаде окулу 10 денари максимум.уствари мое мислење е дека и 5 денари се прескапи за јаболката во преспа практично ништо не се вложува во нив нити пак за вода се плаќа и лично јас мислам дека 7 до 8 денари е супер цена
Можеби не е сам преживеан,еве има и други соодветни,ама сепак среќни:ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производство
Напротив би се развивало само со поголема содржина на некои метали одколку нормално,имаш поголемо присуство на жива,кадмиум.....и да не набројувам сега.Ти не сваќаш!
Доколку тие отровни материи навлегувале во растението , тогаш и самото растение не би се развивало!
Каде, во кои земји? Можеби било од балканско/македонско производство. Сепак тоа е твое мислење. Инаку колку за пример...изгледот на големи и јадри производи, како се добива?Сум пазарел,сум јадел,немаат баш некоја разлика во вкусот,честопати се многу повкусни одколку нашето земјоделско производство.А за изглед и да не зборам.
Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.Слично е и со нашите јаболка,да бидеме реални.А за тоа дека Македонија го хранела Екс-ЈУ пазарот,можеби само со бостан,зошто другото во голем дел се увезуваше.
Конкретно има, на пример паланечко или кратовско, има органско производство на компир (има и кичевско за печурки). Но тежок е пласманот, најчесто се продава како редовно произведен. Сигурно има и други, но тоа некој што е повеќе запознаен...или гугл царот. За органско производство трошоците се превисоки за овој наш стандард, башка сертификати за од почва, преку семенски материјал до заштитни средства.Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.
Вкусот...колку сончеви денови има во годината една горна земја и една Македонија? Колку сончеви денови му е потребно на овие производи?A small but growing group of consumers in WCE are switching to organic and/or locally produced foods. Although organic food only represents 1–2 % of sales (IFOAM, 2006) in EU‑15, demand in some countries is outstripping national supply, leading to rapid increases in imports (10). In EECCA and SEE, levels of artificial fertiliser and pesticides used in agriculture are significantly lower than
in WCE.
Neemo.... постот ти е премногу трагичен за да биде вистинит , ти препорачувам помалку да гледаш филмови со научна фантастика.:pos2::pos2::pos2:ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производство
Види сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има .Нашите јаболка (а и добар дел од другите земјоделски производи) се далеку поквалитетни и поефтини.
ти посакувам тебе датисе роди текво дете па да видиш шое фантастикаNeemo.... постот ти е премногу трагичен за да биде вистинит , ти препорачувам помалку да гледаш филмови со научна фантастика.:pos2::pos2::pos2:
ABC... македонија е земјоделко опшество исто беше и во екс YU, република која југословенскиот пазар го снабдуваше со земјоделски производи а за возврат добиваше електрични апарати од словенија ,србија , хрватска, како републики кои им беше основно производство да не речам, исто така хрватска и словенија од македонија земаа како полу производи вино, доматно пире и ред други полу производи па нам ни ги продаваа како финален производ, едно упоредување за еден камион од 20 тони црвен пипер добиваме 2 ТВ во боја од словенците па ти види, виното го земаа во цистерни а ни го вракаа флаширано како словенсо на пр. вино ВРАНЕЦ.или да земеме друг пример доматното пире кое во главно го земаа словенците,и ни го вракаа како готов производ под името ТОМИ КЕЧАП, во тегла или туба......
За штрудлаВиди сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има .
Во моментот кога го слушнав тоа не ми изгледаше многу смешно, и нема потреба за дополнителен коментар .
Освем инсектите кои умираат од третирањето, незнам дали некој умрел од труење ниту па степенот на малигни заболувања во Преспа е висок.Види сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има .
Во моментот кога го слушнав тоа не ми изгледаше многу смешно, и нема потреба за дополнителен коментар .
Да ти се врати на голема врата ...........:lud::lud:ти посакувам тебе датисе роди текво дете па да видиш шое фантастика
Го добив и доведов пред 10 години во Прилеп,се заинтересира за одкуп на Бучински кромид,кој е надалеку познат.Цената беше извонредна за земјоделците,квалитетот одличен за купувачот,ама кога побара гаранции дека ќе му обезбедат 400 шлепери кромид,со таков квалитет,се штукнаа од умот и никој не сакаше да потпише,таков долгорочен договор.Се пресметуваа,се броеа,се пребројуваа и на крај излегоа со ставот дека можат да обезбедат едвај 20тина шлепери за таа година,а можеби другата ќе максимизираат до 40 шлепери.
Менаџерот на Алди си замина како “посран“,оти џабе си го трошел времето,ми објасни дека заминува за Шпанија каде ќе го најде потребното количество.
Што мислиш, колку шлепери кромид имаше последнава 2008/09 сезона за продажба во Бучин и "Бучинско"? Еве ќе ти кажам: цела жетва лето-есен 2008 година даде количини од близу 600 шлепери да бидат наполнати и испратени било каде. Од сето тоа (тврдам прилично сум точен), количини од околу 250 шлепери (+-50 шлепера) завршија на ѓубриште. Продажбата всушност заврши во април на денот на вториот круг на изборите, а просечната цена по која јас ценам со најголема точност дека беа продадени тие "350 шлепера" (околу 7 милиони килограми кромид), значи купено директно од земјоделците - изнесува мизерни 4 денари. Повторувам, многу кромид скапа по домовите бидејќи немаше ни кој да го купи ни кој да издејствува да биде купен. Во минатата сезона наведеното земјоделско поднебје (значи станува збор за пелагониското поднебје распослано при влезот на Црна река во Пелагонија, сочинето од Бучин и неколку други ближни села) постави личен рекорд во производство, но тоа на крај се покажа и како најнесреќната и најтрошочна сезона на производство во последните 25 години. Инаку еднаш или двапати на секои 10 години се фрла добар процент кромид, како последица на регионални и глобални пазарни текови, и како последица на тоа што нашите арачлии немаат никаков капацитет да издејствуваат или овозможат некаков конкурентен пласман или стратегиско планирање на производството.Го добив и доведов пред 10 години во Прилеп,се заинтересира за одкуп на Бучински кромид,кој е надалеку познат.Цената беше извонредна за земјоделците,квалитетот одличен за купувачот,ама кога побара гаранции дека ќе му обезбедат 400 шлепери кромид,со таков квалитет,се штукнаа од умот и никој не сакаше да потпише,таков долгорочен договор.Се пресметуваа,се броеа,се пребројуваа и на крај излегоа со ставот дека можат да обезбедат едвај 20тина шлепери за таа година,а можеби другата ќе максимизираат до 40 шлепери.
Менаџерот на Алди си замина како “посран“,оти џабе си го трошел времето,ми објасни дека заминува за Шпанија каде ќе го најде потребното количество.