Агробизнис

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
А ви текнува ли (на оние свесните во 1986) какви муабети одеа на телевизија за зеленчукот тогаш?
Башка...она црвеното дождче над Струмица за 1-ви мај?
 

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Заеби тогаш, беше и помина таа радиоактивна криза!
Гледај долу на сликата како луѓето продаваат неквалитетни производи, шминката е многу важна?

 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
А ви текнува ли (на оние свесните во 1986) какви муабети одеа на телевизија за зеленчукот тогаш?
Башка...она црвеното дождче над Струмица за 1-ви мај?
ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш:toe: и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производство:toe:
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.994
Поени од реакции
8.671
Не си го сватил што сака да каже, заради тешката индустрија која се наоѓа во тие земјоделски краишта земјоделските производи се загадени со отровни материи.
Во 1984 година кога беше катастрофата во Чернобил и ветрот донесе радиоактивна прашина дури до Македонија тогаш никој не ни береше земјоделски производи а не па да ги јаде!
Ти не сваќаш!

Доколку тие отровни материи навлегувале во растението , тогаш и самото растение не би се развивало!
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Прашање. Си пазарел низ градовите низ Еу земјите? И си ги јадел тие производи?
Доколку сакаме, секогаш можеме да си го оцрниме земјоделието и квалитетот односно неговата хранлива вредност. Но реално не е така. Не е секогаш своето најлошо, па макар е и македонско. Не е до магарето, мислам дека е до реалноста. Впрочем која република го хранеше балканскиот простор на екс-ЈУ?
Сум пазарел,сум јадел,немаат баш некоја разлика во вкусот,честопати се многу повкусни одколку нашето земјоделско производство.А за изглед и да не зборам.Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.Слично е и со нашите јаболка,да бидеме реални.А за тоа дека Македонија го хранела Екс-ЈУ пазарот,можеби само со бостан,зошто другото во голем дел се увезуваше.

Сакаш да кажеш дека во пченицата и грозјето има токсини? Другар почни да учиш малку ботаника и хемија .
Има и токсини,има и метали,има и се што не треба да има,без да учам ботаника и хемија

Албанецот т.е Албанија на која алудираш никогаш не била примарен откупувач на јаболко во Преспа :smir: ама никогаш.
Добро бе,Албански поединци се добри “секундарни“ откупувачи,оти гледам многу шлепери со Албански регистрации во сезона на откуп.:toe:

уствари мое мислење е дека и 5 денари се прескапи за јаболката во преспа практично ништо не се вложува во нив нити пак за вода се плаќа и лично јас мислам дека 7 до 8 денари е супер цена
Реалната цена му е некаде окулу 10 денари максимум.:toe:

ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш:toe: и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производство:toe:
Можеби не е сам преживеан,еве има и други соодветни:toe:,ама сепак среќни:



Ти не сваќаш!

Доколку тие отровни материи навлегувале во растението , тогаш и самото растение не би се развивало!
Напротив би се развивало само со поголема содржина на некои метали одколку нормално,имаш поголемо присуство на жива,кадмиум.....и да не набројувам сега.:toe:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Сум пазарел,сум јадел,немаат баш некоја разлика во вкусот,честопати се многу повкусни одколку нашето земјоделско производство.А за изглед и да не зборам.
Каде, во кои земји? Можеби било од балканско/македонско производство. Сепак тоа е твое мислење. Инаку колку за пример...изгледот на големи и јадри производи, како се добива?

Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.Слично е и со нашите јаболка,да бидеме реални.А за тоа дека Македонија го хранела Екс-ЈУ пазарот,можеби само со бостан,зошто другото во голем дел се увезуваше.
Органско производство кај нас нема,и не може да има,пробај не прскај пестициди во јаболката па ќе видиш што ќе излезе,сите до едно ќе бидат црвливи,исто е и со другите земјоделски производи.Кога Прилепчани мора да го прскаат тутунот со отрови,што останува за друго.Во Шпанија и Грција мандарините и портокалите се “пестицидни бомби“,како што имаат обичај да ги наречат Шпанците.
Конкретно има, на пример паланечко или кратовско, има органско производство на компир (има и кичевско за печурки). Но тежок е пласманот, најчесто се продава како редовно произведен. Сигурно има и други, но тоа некој што е повеќе запознаен...или гугл царот. За органско производство трошоците се превисоки за овој наш стандард, башка сертификати за од почва, преку семенски материјал до заштитни средства.
А за тутун, без пестициди тутунот не успева, кај него нема органско произведен тутун. Кокцинелата (кај нас позната како буба мара) и сличните тешко ќе опстанат, за тутунот..тој самиот е отров.

А за јаболката може да се користи и органска заштита, но дали ќе можеш да ги купиш.
Значи кога гледаме дека тие земји се позагадени, дека повеќе фрлаат пестициди по хектар -еве и линк, да не збориме постојано на памет.

http://dataservice.eea.europa.eu/atlas/viewdata/viewpub.asp?id=2754

каде вели

A small but growing group of consumers in WCE are switching to organic and/or locally produced foods. Although organic food only represents 1–2 % of sales (IFOAM, 2006) in EU‑15, demand in some countries is outstripping national supply, leading to rapid increases in imports (10). In EECCA and SEE, levels of artificial fertiliser and pesticides used in agriculture are significantly lower than
in WCE.
Вкусот...колку сончеви денови има во годината една горна земја и една Македонија? Колку сончеви денови му е потребно на овие производи?
А за квалитетен сооднос на материите и вкус на производот многу се битни овие работи -почва, пестициди, сончеви денови, врнежи. Има и други, овие се меѓу побитните.

А за ексју...ако си бил доволно во години да видиш каде одеше производството на градинарски, индустриски...и други култури, ќе знаеше. Цело производство беше апсорбирано од нивите. Зошто сега не се произведува (или во многу мали количини) афион, сончоглед, памук...индустриските замреа. Зошто порано не беше проблем за зеленчукот да се продаде...доколку велиш дека само бостан сме извезувале како република...но комент. Едно време извезувавме и цигари...се додека не ни дојдоа директори на тутунските кои сакаа да ги купат за багатела.

Погоре прочитав и за Алди, Лидл..некое од нив. Дошле на нива во селото...Ако се до толку глупи :tapp: Како може фирма од тој калибар без да погледне податоци од статистика, Еуростат, министерство за земјоделство и економија...без тие параметри да дојде во некое село во некоја држава и да прашува за капацитет на производство. Мислам дека или се зезале или ...го пратиле чуварот на една од продавниците да прошета низ Македонија :toe: Да не сакале тревка да садат (маре рулз).
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
ма не беше само во струмица дождот,ми текнува дека зеленчук тие две години јадев само конзервиран тоест туршија :pos2: ми се скисели животот тогаш:toe: и најстрашно од се што мојте зимаа француска салата во голмине тегли шо беше ако ти текнува таа цицол солена а ние во сред лето ждереме француска салата,јебига таа година сите што бе бремени поточно што беа во 2 семестар од бременост имаа спонтани абортуси,а и се родија многу деформирани деца но повеќето умреа на порагај,имам братучед роден со дефекти од тој чернобил 4000 деца во југославија се имаат родено во тој период и од тие 4000 само три се преживеани братучедми е еден од нив мислам дека сега е единствен преживеан,како идае нема врска факт е дека почвата и во мк е ептен загадена,и нема ни Е од Еколошко производство:toe:
Neemo.... постот ти е премногу трагичен за да биде вистинит , ти препорачувам помалку да гледаш филмови со научна фантастика.:pos2::pos2::pos2:

ABC... македонија е земјоделко опшество исто беше и во екс YU, република која југословенскиот пазар го снабдуваше со земјоделски производи а за возврат добиваше електрични апарати од словенија ,србија , хрватска, како републики кои им беше основно производство да не речам, исто така хрватска и словенија од македонија земаа како полу производи вино, доматно пире и ред други полу производи па нам ни ги продаваа како финален производ, едно упоредување за еден камион од 20 тони црвен пипер добиваме 2 ТВ во боја од словенците па ти види, виното го земаа во цистерни а ни го вракаа флаширано како словенсо на пр. вино ВРАНЕЦ.или да земеме друг пример доматното пире кое во главно го земаа словенците,и ни го вракаа како готов производ под името ТОМИ КЕЧАП, во тегла или туба......:toe::toe:
 

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Нашите јаболка (а и добар дел од другите земјоделски производи) се далеку поквалитетни и поефтини.
Види сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Во моментот кога го слушнав тоа не ми изгледаше многу смешно, и нема потреба за дополнителен коментар :toe:.
 
Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Neemo.... постот ти е премногу трагичен за да биде вистинит , ти препорачувам помалку да гледаш филмови со научна фантастика.:pos2::pos2::pos2:

ABC... македонија е земјоделко опшество исто беше и во екс YU, република која југословенскиот пазар го снабдуваше со земјоделски производи а за возврат добиваше електрични апарати од словенија ,србија , хрватска, како републики кои им беше основно производство да не речам, исто така хрватска и словенија од македонија земаа како полу производи вино, доматно пире и ред други полу производи па нам ни ги продаваа како финален производ, едно упоредување за еден камион од 20 тони црвен пипер добиваме 2 ТВ во боја од словенците па ти види, виното го земаа во цистерни а ни го вракаа флаширано како словенсо на пр. вино ВРАНЕЦ.или да земеме друг пример доматното пире кое во главно го земаа словенците,и ни го вракаа како готов производ под името ТОМИ КЕЧАП, во тегла или туба......:toe::toe:
ти посакувам тебе датисе роди текво дете па да видиш шое фантастика
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.810
Поени од реакции
12.299
Види сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Во моментот кога го слушнав тоа не ми изгледаше многу смешно, и нема потреба за дополнителен коментар :toe:.
За штрудла :)
Доколку нашите земјоделци прскаат толкаво количество...ние сме дел од SEE, а ЕУ-15 се нели оние горе...тогаш еу членките се далеку пред нас. Замисли колкаво количество има кај нивните производи.

 

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Види сега за Ресенскиве јаболка, седиме кај тетин ми во бурекџилница и јадиме бурек и доаѓа еден негов муштерија пријател и зборува за овоштарникот свој: Што дека лани 18 пати ги прскав јаболката, годинава со 12 пати прскање повеќе род има :pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Во моментот кога го слушнав тоа не ми изгледаше многу смешно, и нема потреба за дополнителен коментар :toe:.
Освем инсектите кои умираат од третирањето, незнам дали некој умрел од труење ниту па степенот на малигни заболувања во Преспа е висок.

Туку 18 пати е навистина огромна бројка... а и 12 исто така - едноставно претерани бројки, и незнам колку писмен бил муштеријата кој прскал 18 пати... кога ќе земеш во предвид дека едно прскање чини од 70 до 160 евра, зависно од квалитетот на препаратите.
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
ти посакувам тебе датисе роди текво дете па да видиш шое фантастика
Да ти се врати на голема врата ...........:lud::lud:
И во Велес се рагаа деца со маани па никој не презема некаква мерка околу тоа,иако чернобил беше минато драги Neemo и дај малку контролирај се околу постовите......
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Го добив и доведов пред 10 години во Прилеп,се заинтересира за одкуп на Бучински кромид,кој е надалеку познат.Цената беше извонредна за земјоделците,квалитетот одличен за купувачот,ама кога побара гаранции дека ќе му обезбедат 400 шлепери кромид,со таков квалитет,се штукнаа од умот и никој не сакаше да потпише,таков долгорочен договор.Се пресметуваа,се броеа,се пребројуваа и на крај излегоа со ставот дека можат да обезбедат едвај 20тина шлепери за таа година,а можеби другата ќе максимизираат до 40 шлепери.
Менаџерот на Алди си замина како “посран“,оти џабе си го трошел времето,ми објасни дека заминува за Шпанија каде ќе го најде потребното количество.
Го добив и доведов пред 10 години во Прилеп,се заинтересира за одкуп на Бучински кромид,кој е надалеку познат.Цената беше извонредна за земјоделците,квалитетот одличен за купувачот,ама кога побара гаранции дека ќе му обезбедат 400 шлепери кромид,со таков квалитет,се штукнаа од умот и никој не сакаше да потпише,таков долгорочен договор.Се пресметуваа,се броеа,се пребројуваа и на крај излегоа со ставот дека можат да обезбедат едвај 20тина шлепери за таа година,а можеби другата ќе максимизираат до 40 шлепери.
Менаџерот на Алди си замина како “посран“,оти џабе си го трошел времето,ми објасни дека заминува за Шпанија каде ќе го најде потребното количество.
Што мислиш, колку шлепери кромид имаше последнава 2008/09 сезона за продажба во Бучин и "Бучинско"? Еве ќе ти кажам: цела жетва лето-есен 2008 година даде количини од близу 600 шлепери да бидат наполнати и испратени било каде. Од сето тоа (тврдам прилично сум точен), количини од околу 250 шлепери (+-50 шлепера) завршија на ѓубриште. Продажбата всушност заврши во април на денот на вториот круг на изборите, а просечната цена по која јас ценам со најголема точност дека беа продадени тие "350 шлепера" (околу 7 милиони килограми кромид), значи купено директно од земјоделците - изнесува мизерни 4 денари. Повторувам, многу кромид скапа по домовите бидејќи немаше ни кој да го купи ни кој да издејствува да биде купен. Во минатата сезона наведеното земјоделско поднебје (значи станува збор за пелагониското поднебје распослано при влезот на Црна река во Пелагонија, сочинето од Бучин и неколку други ближни села) постави личен рекорд во производство, но тоа на крај се покажа и како најнесреќната и најтрошочна сезона на производство во последните 25 години. Инаку еднаш или двапати на секои 10 години се фрла добар процент кромид, како последица на регионални и глобални пазарни текови, и како последица на тоа што нашите арачлии немаат никаков капацитет да издејствуваат или овозможат некаков конкурентен пласман или стратегиско планирање на производството.
Пред 10 години во Бучинско се произвеле од 250 до 350 тони кромид. Просек по земјоделец едно семејно стопанство произведуваше по еден шлепер или нешто над 20 тони Бучински кромид. За таа сезона за која ти зборуваш не можам точно да знам каква била цената но шансите се 8.5/10 (ако е точно пред 10 години тогаш сигурен сум дека произведеното целосно било продадено од работоспособен земјоделец) дека биле целосно продадени тие 250 до 300 шлепери кои ги имаше. Тоа - 20 шлепери е многу малце, тоа го произведуваат 20 семејства. Ако се има финансиски (гаранциски) услови од обете страни, и реална стока за снабдување, не ќе да е толку тешко да се наполнат 20 или можеби 40 шлепери. А за 400 шлепера индиректно договорно обезбедување, колку што оваа сезона ќе се продадат во средна западна Пелагонија (а тоа е, проценувам, цело овогодишно производство), ќе треба салам маривет за да се случи од една мала и видлива странка.
Кое време од годината дојде менаџерот на Алди во Прилеп? Мрдна ли малце менаџерот на Алди кон југозапад од Прилеп, го шетнавте? Не е ни чудно што он си заминал како "посран", кога на свој пропуст наишол на "нужна" пазарна недоверба и пазарно неинформирање.
Летово на македонскиот домашен пазар цените на кромидот се релативно високи. Наскоро ќе се собери цел жетвен принос и ќе се снабдат домашните пазари. Оттука, она што на земјоделецот му останува пред да го расипе својот производ е да продаде за извоз, што значи дека е неизбежен судир со крупно странско снабдување и побарување. Кромид ќе има. Иста моќна странка можно е лесно да посредува при договарање на 100 шлепери или 2200 тони. Кој има интерес, или може да има, кој има некакви врски или сериозни контакти, нека се потруди и нека најде пазар, и нека отиде нека купи и плати, нека договори и нека изрежира. Еве и јас се трудам да најдам такви луѓе.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom