- Член од
- 16 јануари 2009
- Мислења
- 85
- Поени од реакции
- 3
хехех е тоа е главната поента у ствари, до кога ќе се вадиме дека тоа било шведска , мора да почнеме некогаш ...Али тоа е Шведска.
- кој да го прифати вишокот производство? Секогаш кога ќе е вишок ќе има лоша цена ( сигурно тоа не е агенцијата за подршка на развој од Битола- таа треба да им помогне со други работи, а можда до негде да си и у право, правилно да ги насочи пред почеток на сезоната, а дали има капациет - нова тема за тоа треба. Здруженија не, тие треба дас е непрофитабилни, кооперативи модерни да , ама кој да ги разбере кај нас
- да има циклуси кај јагнињата , ама со паметно планирање и користење на наука , и малку вложување за повеќе да се добие има математика
- воглавни ние извезуваме колку што има побарувачка, па вишокот останува кај нас , обратно се кај нас работите друже Лурц
- зошто ладилник од Агроберза , зошто не од група на фармери , јаболкоодгледувачи , па сами да си го делот профитот, но заедно со тоа доага и одговорноста и ризикот, и малку повеќе вложување
- да , таму е агроберза, бивш директор е заменикот министер, имаше одличнни идеи што не се операционализираа
- да , иамше и Визи консалтинг, министерот таму работеше , ама џабе експерти и консалтинзи додека фармерот не преземе одговорност ( сега некој ќе рече дека нема пари , ова она, меѓутоа нека се види по колку стана и коли, и возен парк имаат некои , тие треба да се јадрото ( дај боже сите да имаат по дупло, ама без жалби и плачки)
- и на крај за оребро , не е само оребро, цела шведска и данска работат со кооперативи, кај нас ги има десетина , ама и тие до крај не научија кои се предностите , а за воља на вистината и државата малку им помага на тие кооперативи , барем со администартивните бирократски процедури
не мешај јаболки и праски , и читај внимателно шо сум напишал , коа веќе сакаш да ме цитираш. А тие на вага кои се , зошто тие а не вие ( кооператива), зошто да не се соберете од исто село, маало десет петнаесет луѓе, колеги, фармери , па заедно да си ги нудите производите , заедно да набавувате заштитни материјали, одговори си гласно и се ќе ти е јасно, нема доверба, нема соработка, и тоа го искористуваат тие трговци, накупци прекупци ...Најди ми ти мене друже формула како праската да ја зачувам од јули до март здрава, во некаков си ладилник...имаш 50% од профитот.
А за ладилник...не сакаш да знаеш колкава е таква инвестиција.(има и пропратни гооолеми издатоци покрај ладилникот).
А за праските...треба да се искорени првата сорта...подобро е да јадеш корења отколку истата.... затоа од 50ден кило, оди на 30 денари гајба, но затоа од сега па натаму доаѓаат најквалитетните, што грчките само вода може да им носат. И 80% заминуваат за Русија, остатокот кај албанските купци...сеа ќе те покрадат 5% на вага кога те мерат ама тоа е.
инаку само како илустрација, најмалку еднаш неделно патувам преку росоман, застанувам и лето и зима, купувам било што , во зима ајвари , лутеници , мед, сега зеленчук овошје ... што мислиш колку пати ми увалувале скапано, неквалитетно, подметнато... Секој пат , и пак ќе застанувам , само психата , или психолошкиот профил мислам дека никогаш нема да се смени на таа генерација, дај боже помладите да сватат , убаво си напишал дека немаат шанса ни грчките , ни не знам кои , ама во друго имаат шанса, и затоа уште сме кај шо сме