Смената на името не носи во граѓанска војна

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Taka ke se zaebavas koga ke ti go smeni Vmro -ovcata imeto,a ti pak ke si kutis .Pak ke si imate po edna dupka vo glavata za periodot koga Grujo vi go dade imeto.Toa amnezija vas ve faka onaka od patriotski pobudi .Nali
Незнам дали се читаш што пишуваш.
Овој ќе го сменел, оној ќе го сменел, сдс, дпмне, бц, грујо.

септември, октомври ќе сме виделе дрн, мрн....

Доста пропагираш катаклизми....

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Незнам дали се читаш што пишуваш.
Овој ќе го сменел, оној ќе го сменел, сдс, дпмне, бц, грујо.

септември, октомври ќе сме виделе дрн, мрн....

Доста пропагираш катаклизми....
A da si gledas tvoj stav ,ako imas kazi ako ne brkaj rabota

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
А ти да не креваш непотребно паника...а?
Или така од штаб ти кажаа?
De de sto si se uplasil od edno mislenje .
Ednostavno Pastirot ke ti go dade imeto .Tuka ima mesto za panika.
Ne mora u stab da se odi ama bas ic ako nemam clenska kniska.
Ne se panicete se e vo red .

Pa vie ste patriotcinja so Gujo .

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
De de sto si se uplasil od edno mislenje .
Ednostavno Pastirot ke ti go dade imeto .Tuka ima mesto za panika.
Ne mora u stab da se odi ama bas ic ako nemam clenska kniska.
Ne se panicete se e vo red .
Ти реков не се траскај од земја, не пропагирај катаклизми....
Иначе во моментов е и твој премиер, па ти пукни од мука ако немаш друга работа:sekss: :pos::pos::pos:

И пази каде лепиш...

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
nit gragjanska vojna ke ima nit nekoj ke pisne otkako ke se smeni imeto samo treba covek da se vrati malku vo ne tolku dalecno minatoto da vidi koj narod sto napravil koga bil pod pritisok.sto se ocekuva koga veke ovaa drzava e sednata na masa na pregovori i se ceka na kompromis?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.504
Поени од реакции
27.322
nit gragjanska vojna ke ima nit nekoj ke pisne otkako ke se smeni imeto samo treba covek da se vrati malku vo ne tolku dalecno minatoto da vidi koj narod sto napravil koga bil pod pritisok.sto se ocekuva koga veke ovaa drzava e sednata na masa na pregovori i se ceka na kompromis?
Додека нема конкретна работа, преговорите се џабе, полесно ќе се справи Грчката држава со народот доколку ја признае Македонија под уставно име, отколку кај нас. Граѓанската војна полека ќе прерасне во меѓуетнички конфликт, кој лесно може да се регионализира.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
хипотетички:
доаѓа до смена, најава за конечен крај и најдено решение за име ..
(јас подржувам, револуција, граѓанска војна да се линчуат предавниците)
шо праиме у меѓувреме, а и потоа .. кој ја држи власта?

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
хипотетички:
Токму затоа велам дека меѓународната заедница нема да дозволи таков исход кој би предизвикал немири.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.504
Поени од реакции
27.322
хипотетички:
еклекс,

Не е ова сценарио, кое некој планира да го контролира или исценира, ова не може да се изконтролира. Ова е анализа на случувања, што би дошле следствено со некои превземени чекори.

Да напомнам, на ниедна партија не и одговоараат нереди и граѓанска војна, значи позади вакви случувања нема да стои никој, нема да има страни. Туку ќе настапи период на безвластие, така да никој нема да држи власт. Тие што пропагираат промена на името, свесно или несвесно пропагираат таква една хаотична ситуација за Македонија.

Значи свесно(одстрана) се турка Македонија во граѓанска војна......

Како што многу пати претходно сум напоменал, Грција реално нема проблем со името, Грција проблемот го гледа од финансиски караткер. Македонија во ЕУ, ќе значи враќање на имотите на Македонците, а тоа се 11000 км квадратни или 11 000 000 000 м квадратни (со зборови 11 милијарди метри квадтратни), за кои бегалците од Беломорска Македонија имаат тапии. Некоја подпросечна цена за метар квадратен во Грција е 100 Евра. Они немаат пари да го платат тоа земјиште, а веќе го продавале и неможат да го вратат ни земјиштето. Значи Грција би се соочила со финансиски колапс доколку Македонија под било кое име влезе во ЕУ.

Значи под било кое име да влезе Македонија во ЕУ, Грците ќе го имаат истиот проблем. Проблемот со името што го наметнуваат има за цел да ја одложува цела проблематика, но и други цели, да ја дестабилизира Македонија. Анализите покажуваат дека реалност е дестабилизација на државава, при промена на името. А со тоа и уште поголемо оддалечување од ЕУ-НАТО интеграциите.

Токму затоа велам дека меѓународната заедница нема да дозволи таков исход кој би предизвикал немири.
1. Кога велиш МЗ, на кого мислиш ???
2. Не е работата до МЗ, тие да се замараа со ова, ние одамна ќе бевме во НАТО и ЕУ.
3. Каква што е ситуацијава и на МЗ и одговара војна заради еден ваков беизлез. Тогаш ќе имаат причини да кажат некоја не-банална причина за одбивање на членство (види како во 2001 експерсно од оаза на мирот станавме фашистичка држава)

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
@jamajka
sekako deka ima partii na koi im odgovara gragjanska vojna i nikakva vrska nema dali tie bile na vlast ili ne,vazniot moment tuka e koja e cenata odnosno sto bi bila pricinata i uste povazniot moment koj bi poentiral najmnogu i celata takva situacija bi ja iskoristil za golema siptarija or something in that direction.golemiot problem e sto ne sme u drustvoto kade sto site si se druzat pa zatoa i site mozni varijanti se otvoreni.
vtorata rabota za koja se lazesh e deka Grcija nema problem so imeto Makedonija,tie vprocem zaedno so prestavnicite od evropska unija si igraa majtap za pismata vo koi Grujevski se zalese za odzemenite imoti koj gi prakase po funkcionerite vo EU,pa zatoa i odgovorite koi gi dobi bea da se simne na malku ponisko i da pregovara za imeto,sto znaci problemot so imeto ne e farsa za nekoj drug skrien motiv,a za moznnata promena na imeto i nekakvi si poseriozni turbulencii... hah ako sakas da vidis koj do kade bi doturkal samo podsetise na negovoto minato ne e tolku komplicirano.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Или не промена на името, некои кругови го заговараат истото. Како и да е не смее да се молчи и народот мора да се разбуди. :helou:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.504
Поени од реакции
27.322
@jamajka
sekako deka ima partii na koi im odgovara gragjanska vojna i nikakva vrska nema dali tie bile na vlast ili ne,vazniot moment tuka e koja e cenata odnosno sto bi bila pricinata i uste povazniot moment koj bi poentiral najmnogu i celata takva situacija bi ja iskoristil za golema siptarija or something in that direction.golemiot problem e sto ne sme u drustvoto kade sto site si se druzat pa zatoa i site mozni varijanti se otvoreni.
Во моментов нема етаблирана партија во Македонија (па ни со Албански предзнак), на која и одговара неконтролиран конфликт, или во најмала рака хаотична состојба на безвластие. Моментот е поинаков, случувањата во последните 18 години ја полнат чашата, а смената на името ќе ја прелее. Приказните дека тоа не важи за мирниот и трпеливиот Македонски народ се приказни кои треба да донесат апатија. Што се однесува до заканите од Албанскиот блок, па и плашењето од типот „Албанофобија“, кое пред се произлегува од Македонскиот блок партии и му влева на народот страв и омраза, овој пат нема да помине. На народот му е преку глава од тие закани, и ништо не постигна со толеранцијата. Таа толеранција е злоупотребена и веќе ни се качени на глава.

Згора на тоа во структурите на членството и активистите на владеачката партија, има критична маса, која е против промена на името. Таа критична маса е всушност сржта на ДПМНЕ. На водството мора да му е јасно дека таа срж пред се во своите срца ја има Македонија, и нема туку така да помине преку продажба на нешто за кое реки крв се пролеале.

vtorata rabota za koja se lazesh e deka Grcija nema problem so imeto Makedonija,tie vprocem zaedno so prestavnicite od evropska unija si igraa majtap za pismata vo koi Grujevski se zalese za odzemenite imoti koj gi prakase po funkcionerite vo EU,pa zatoa i odgovorite koi gi dobi bea da se simne na malku ponisko i da pregovara za imeto,sto znaci problemot so imeto ne e farsa za nekoj drug skrien motiv,a za moznnata promena na imeto i nekakvi si poseriozni turbulencii... hah ako sakas da vidis koj do kade bi doturkal samo podsetise na negovoto minato ne e tolku komplicirano.
Проблемот со името е поставен врз некои други проблеми. Поставувањето на овој проблем од страна на Грција, не е ништо друго туку промена на стратегијата во даден момент (крајот на 80-тите). Значи 3 егзодуси на Македонското население од кој најпознатиот е тој од 49 и силната анти-Македонска пропаганда која е спроведувана од 1949, не помогнаа многу Грција да ја голтне таа кнедла, што ја нарекуваме Егејска Македонија. И ден денеска се присутни 2 центри на моќта во Грција (Солун и Атина). И ден денеска е присутна јасна диференцијација на народот од Југот и Северот. Тоа е најилустративно изразено преку навивачките групи од Солун и Атина кои во меѓусебните дуели се нарекуваат (Вулгарос и Цигани), секако ако ја имаш во предвид навредувачката цел, можеш лесно да заклучиш кој би се вреѓал од зборот „Вулгарос“.

Значи Грците се свесни, дека со интегрирање на Македонија во Европската унија, ќе се отворат природните рути, на географската целина Македонија. Ќе се шират идеи, а со тоа диференцијацијата меѓу југот и северот се повеќе ќе расте, а од спротива ќе се случува приближување на народот од Егејот и Вардарот. Згора на тоа тука е и проблемот со имотите, кој дополнително им ја комплицира ситуацијата на Грците. Затоа Грција тешко дека може да дозволи влегување на Македонија во Европската Унија под било кое име. А следствено на тоа, промена на името во било која форма, нема да ни гарантира влез во ЕУ, исто како што не ни гарантираше и привремената референца (иако на хартија не е така)

Ситуацијата на Грците е на многу незавидно ниво, иако во моментов не изгледа така. Обичните луѓе сеуште неможат да видат како ние претставуваме закана за Грците, но тоа е факт.

Затоа новата стратегија (последните 20тина години) на Грција се движи во правец на обид на правење доференцијација на луѓето од Егејот и Вардарот. Под тоа се подразбира, понижување при издавање на визи и при летување и шопинг во Грција, пробување да се присвои терминот Македонија иако до пред извесно време беше забрануван. Но за среќа подршката на народот за оваа политика во Грција опаѓа. Ако во протестите од раните девеести години во Солун излегоа над 1 000 000 луѓе, на протестите пред една година излегоа едвај 10 000. Тоа ја става грција во уште понезавидна положба, дека проектираната фанатичност кај народот исчезнува.

Истовремено кај нас подршка за името има се повеќе и повеќе. Здравата мисла, колку и да се маргинализираше последните 18 години, сепак се повеќе и повеќе се шири. Народот се повеќе и повеќе се буди, а евтините прикаски се потешко и потешко проаѓаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom