Ја прегледував темата и видов дека е поставено прашањето зошто е Ајк се уште жив, и како ТИЕ му воопшто му дозволуваат да го зборува ова што го зборува ако е тоа вистина. Одговорот кој е даден, дека физичката ликвидација само води кон тоа повеќе луѓе да веруваат во неговите теории е точен, но заслужува да биде елабориран.
Современиот репресивен систем научи многу од минатитие системи на репресија. Искуството од минатото и моќта на мас медиумите го прават скоро непобедлив. Постои нешто што би можело да се нарече мека репресија или авто репресија. Имено, со самото дозволување да се изнесуваат такви идеи ако на Ајк, кај луѓето се ствара сомнеж деа тие се вистинити. Логиката е едноставна, и самото поставување на прашањето зосто е Ајк сеуште жив, не прави сомничави кон неговите идеи и склони да го прогласиме за лудак. Тоа е толку суптилна репресиа, што врви неприметно. Плус, тука доаѓа потсмевот од идиотските медиуми и добиваме слика на лудак кој зборува за рептили и кој заслужува да биде исмеан. Тоа врви затоа што повеќето луѓе кога мислат за репресијата имаат во предвид еден надминат систем на директна репресија.
Еден просечен Европјанин или Америkанец се враќа дома од работата која ја мрзи од дното на душата, седнува покрај телевизор и го гледа Ајк како му зборува за рептилите. Си вели, нема шанса да го остават да зборува вакви нешта ако сето тоа е вистина, кој лудаk, јас сум подобар од него, јас сум РЕАЛЕН. А неговата реалност е лошата плата, генетски модифицираната храна, и гледањето на Reality Show.
Кулите близначки си паднаа во еден од најдобрите примери на контролирано рушење, една смешна шарена лага од објаснување беше дадена, (при тоа најдобро беше "научното објаснување" зошто падна кулата 7, јас лично мислам дека се сруши од тага за паднатите сестри) и тој настан полека си заминува во историјата. Еден куп агрументирани објаснувања беа дадени деа кулите не можеа да паднат од ударот на авионите, документарци се снимени, НО НИШТО НЕ СЕ СЛУЧУВА. Повторно логиката е едноставна, нема шанса да е вистина тоа што тие документарци го кажуваат, затоа што ако беше вистина владата ќе ги спречеше да ги објават.
Се додека веруваме во ова објаснување, ја губиме предноста и моќта на објективното гледање на работите. Треба да се научиме да ги анализираме поимите коиј ни ги сервираат,не да ги земаме здраво за готово. На пример, дали сте се запрашале некогаш зошто Англија е сеуште кралство? Републиканса монархија е contradictio in adjecto, дрвено железо. Системот, од аспект на тоа кој ја креира политиката и кој ги носи законите, е или република или монархија, двете не може. И стига генијаниот одговор, Англија е сеуште кралство затоа што е тоа нивна традиција. Традиција, тоа објаснува се... И така си го земаме тоа здраво за готово, традиција, и не размислуваме повеќе за тоа. Политичката теорија не познава категорија традиција, Англичаните ги имаат некои од најдобрите филозофски катедри во светот, сигурно го знаат тоа. Традиција, сигурно...
И да, заборавете на сарказмот, тоа е инфантилен обид на комуникација и ве прави немоќни. Некој сега можам да бидам саркастичен и да прокоментира деа Англија е сеуште монархија затоа што кралицата е рептил, самозадоволно да се насмее, и да продолжам да живее во убедување дека е Реален и дека се знае...