Директна демократија, аха да. Сето тоа е добро на хартија како и анархијата ама во пракса не баш зошто иде против човековата природата, како комунизмот
Сите тие работи што ги изнакажа ти се непромислени, тоа и го правиш на форумот, се жалиш за се и свашта а како решенија наведуваш работи кои никогаш не би успеале во вистински живот, не треба да си видовит за да го видиш тоа.
За хоризонтален авторитет ипсисимус убаво ти објасни зошто не би успеал во вистински живот. A директната демократија звучи убаво нели? Доволно убаво за да ги измами лекомслените како тебе, жал ми е ама така е. Не е доволно само да прочиташ три-четири пасуси од некојси конспираси вебсајт за да почнеш да мислиш дека ти си го сконтал светот и дека си ги открил корените на сите проблеми.
Директна демократија не успева едноставно поради тоа што иде против природата на луѓето. Тоа значи дека сите луѓе ќе треба да гласаат за се и сешто, а тоа иде против општата незаинтересираност на граѓаните и дебатите би биле доминирани од политички партии. Секако, ова би се решило ако некако се зголеми заинтересираноста на граѓаните но ова не е ни почеток на проблемите.
Референдуми за се и свашта оправдуваат нешто што се вика политичка кратковидност т.е само едни проблеми се дебатираат и гласаат и не се споредуваат со други исто толку битнои во подолг период.
Исто така имаш проблем каде доминантните групи во општеството со директна демократија ќе користи референдуми против интересите на малцинствата без разлика колку се оправдани и праведни барањата на малцинствата. И за крај, гласања на сите граѓани за секоја мала работа ќе резултира со нула резултати поради различните барања и сфаќања на секој човек.
Верувај имам учено за директна демократија, и мене ми изгледаше совршено на прв поглед ама таа демократија како таква би успеала само на некоја совршена планета во некое совршено општество со совршени луѓе кои се сите еднакви и имаат висок iq, сфаќања, морали итн. Едноставно не е изводлива како постојана демократија. Затоа се користи само во одредени случаи. Мислам имаше еден пример во Калифорнија за директна демократија, си изгласаа нова железница, болница и поголеми бенефиции за сиромашните АМА без зголемување на даноците. Совршено, нели? К*р мој одма у екомонска криза влегоа. Или па ќе кажеш дека тоа било исценирано од Евреите за да луѓето не дознаат за најдобрата форма на демократија и вратата до слобода, а мене ми е испран мозокот од масовните медиуми?
А за анархија не знам што да ти кажам, изгледа супер! Слобода, неограниченост од закони и авторитети, супер... до моментот кога некој ќе испразни шаржер врз тебе зошто си го погледнал накриво.
Согледај ги работите поубаво, не се залетувај.