Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
И ја можам :toe:

"Дома - вели Пејовска - зборувавме на македонски јазик, зашто бевме Македонци.
Надвор беше забрането да се зборува на македонски јазик. Но, и покрај забраната, луѓето зборуваа на својот јазик", вели Корнелија.
На почетокот на 1941 година татко ми беше интерниран, заедно со многу други Македонци.
Ти, излези малку понапред". Направив како што ми нареди. Налутено ме праша: "Што си ти? Бугарка ли си?" Не се исплашив, се држев храбро и му одговорив: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка". Разлутен офицерот ми удри силна шлаканица, но не паднав, се задржав на нозе и продолжив да му одговарам: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка. Затоа што моите родители се Македонци, и дедо ми и баба ми се Македонци и од дедо прадедо сме Македонци.
Лошо читаш. И било страв да каже дека е Бугарка и затоа кажала Македонка. Те и вие па, гледаш дека таа цело време сака да каже дека е Бугарка, ама некако не и оди :helou:

Член од
29 април 2008
Мислења
184
Поени од реакции
9
Мегу редовете се чете само от блгари :baeh:

abe bugarin eden umren nie zamoci koga sme gradele vie hrana so raci jadevte pleme edno tatarsko apasi teski ............ nie drugarce odsekogas sme imale samo edno ime ni sme bile pleme ni sme bile apasi tuku drevna civilizacija so mnogu pogolema svest od bilo koi drugi sto se naogale na ovie teritorii zatoa jazik za zabi vibratorot vo gaz opasot vo gaki i kuti da ne te unistam na site nacina

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Имало дел од Македонците во Беломорска се кажувале Бугари. Имало тогаш оформена бугарска нација со голем составен дел кој потекнува од македонскиот етнички елемент, блискоста е очигледна, и за да се разликуваат од Грците се пишувале како Бугари.
Генетски далеку се Бугарите од Татарите, многу мал дел има во нив, колку што во нас има Хуни.
Апсурдно е кај нив па што од татарите го зачувале името Бугарија а се изградиле на македонската култура и цивилизација.
Ако сакате денеска да ја опишете Бугарија каква е во своето битие може да ја опишете со еден збор.
Македонска.
:)

M

Mussolini

Гостин
На секој ке му дојде пишаното... така ке им дојде на грците... ебаги еба и гнасното племе шо се... :nerv:

Член од
29 април 2008
Мислења
184
Поени од реакции
9
patriotizmot e nesto sto ni ovozmozi do den denes da se vikame makedonci....

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Лошо читаш. И било страв да каже дека е Бугарка и затоа кажала Македонка. Те и вие па, гледаш дека таа цело време сака да каже дека е Бугарка, ама некако не и оди :helou:
Во 1948 година, преку северната граница преминале во Југославија, односно во Демократска Република Македонија, со надеж дека еден ден ќе се вратат во родните огништа.

Не и оди да каже во мемуарите нешто друго освен дека и прадедо и` е Македонец, зошто најголемиот престапник во НР Македонија, односно СР Македонија беше оној, кој го демонстрирал своето бугарско минато.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Во 1948 година, преку северната граница преминале во Југославија, односно во Демократска Република Македонија, со надеж дека еден ден ќе се вратат во родните огништа.

Не и оди да каже во мемуарите нешто друго освен дека и прадедо и` е Македонец, зошто најголемиот престапник во НР Македонија, односно СР Македонија беше оној, кој го демонстрирал своето бугарско минато.
Уживај другар, еден народ, две држави сме.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346

Грешка си баче.
Бугарофилите ги пуштија многу бргу од затворот, македонистите кои се бореа за независна автономна и обединета Македонија изгинаа по затворите, им ги сотреа и фамилиите.
Затоа денес имаш сој кој се продава.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47

Абе не продавај филмови. И дедо ми кога 48-ма бегаше мораше да каже дека е Македонец а? Добро, ај да ти поверуваме во тоа. А што да правам со пола фамилија во Овчарани, кои викаат дека се Македонци. Кој нив ги тера да се кажуваат така. Можеби грчката држава? Или македонските тајни служби.

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Остај го този пациент тој добар ник си е избрал :pos2:. Ама като те фанат да те е*ат албанците на почивки и викаш за помошт мене татарина нема да дојдем да знаеш :nenene: ке те оставам да те праат што сакат!

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Дај бе заебете го овој идиотов Каснакоски, нема што да се докажуваме. Нека верува во што сака.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Остај го този пациент тој добар ник си е избрал :pos2:. Ама като те фанат да те е*ат албанците на почивки и викаш за помошт мене татарина нема да дојдем да знаеш :nenene: ке те оставам да те праат што сакат!
:ban?:

Kajgana Shop

На врв Bottom