Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Слушнав една гркоманка кога му рече на офицерот: Фатете ја таа со белата јака на фустанот, таа е бугарска даскалка. Се приближи до нас и погледот го впери во мене, ми нареди: "Ти, излези малку понапред". Направив како што ми нареди. Налутено ме праша: "Што си ти? Бугарка ли си?"Не се исплашив, се држев храбро и му одговорив: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка". Разлутен офицерот ми удри силна шлаканица, но не паднав, се задржав на нозе и продолжив да му одговарам: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка. Затоа што моите родители се Македонци, и дедо ми и баба ми се Македонци и од дедо прадедо сме Македонци. Тука Грци нема, Грци сте вие кои дојдовте сега да не апсите и да не тепате".

CIL

Член од
21 август 2008
Мислења
752
Поени од реакции
64
Овој текст сведочи за Македонската истрајност и борба, до крај, до смрт. Македонците се кроток народ со големо срце и љубов кон татковината и за неа се би направиле. Македонците од Егејска Маккедонија навистина мноооогу пропатиле, само не разбирам едно нешто - како може се уште да постојат гркомани и гзолижачи? Политиката на Грција се уште не е сменета од тогаш и незнам светов не гледа ли што се случува?

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Слушнав една гркоманка кога му рече на офицерот: Фатете ја таа со белата јака на фустанот, таа е бугарска даскалка. Се приближи до нас и погледот го впери во мене, ми нареди: "Ти, излези малку понапред". Направив како што ми нареди. Налутено ме праша: "Што си ти? Бугарка ли си?"Не се исплашив, се држев храбро и му одговорив: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка". Разлутен офицерот ми удри силна шлаканица, но не паднав, се задржав на нозе и продолжив да му одговарам: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка. Затоа што моите родители се Македонци, и дедо ми и баба ми се Македонци и од дедо прадедо сме Македонци. Тука Грци нема, Грци сте вие кои дојдовте сега да не апсите и да не тепате".
И сега бугарка била или македонка. А татароглу?!?!?
Или има нешто меѓу редови што само ти можеш да го прочиташ :tapp:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
:toe:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Земи ја лупата и прочитај уште еднаш,можеби нешто и ќе научиш!

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Овој Каснакоски ти е нешто невидено еј :pos2:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Вадете си ги очите, Грците до Велес ќе стигнат.

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Само јас изгледа можам.
И ја можам :toe:

"Дома - вели Пејовска - зборувавме на македонски јазик, зашто бевме Македонци.
Надвор беше забрането да се зборува на македонски јазик. Но, и покрај забраната, луѓето зборуваа на својот јазик", вели Корнелија.
На почетокот на 1941 година татко ми беше интерниран, заедно со многу други Македонци.
Ти, излези малку понапред". Направив како што ми нареди. Налутено ме праша: "Што си ти? Бугарка ли си?" Не се исплашив, се држев храбро и му одговорив: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка". Разлутен офицерот ми удри силна шлаканица, но не паднав, се задржав на нозе и продолжив да му одговарам: "Не сум Бугарка, ниту Гркинка, јас сум Македонка. Затоа што моите родители се Македонци, и дедо ми и баба ми се Македонци и од дедо прадедо сме Македонци.

Kajgana Shop

На врв Bottom