Одземена дозволата за работа на Фершпед

• Креатор на темата Креатор на темата SuicideMessiah
  • Време на започнување Време на започнување
Аман бе, до кај дојде работава, Миленко коментираше за Фершпед на пренос на Формула 1.

Оф, мори мајко, под која нула ни падна државава.

Всушност затоа и половина од гледачите веќе одамна се откажаа да ја следат Формула 1 со Миленко на Канал 5 како коментатор,фала богу што ни се овозможија странски канали како алтернатива.Човеков уште живее под комуњарски импресии одкако СФРЈ му овозможи да учествува на “Камел трофи“.:tapp:

"famoznoto vlashko lobi" vcera samo se javi be "masko":toe:

mozit da ti e tocen podatokot, deka vo vlashkite firmi najmalku imat vraboteni vlasi, samo po upravite , ko sho samiot onaj "junak" vcera rece, site dobro znajme deka vlasi stoet na celo na mnogu firmi :toe:

nema da se vrakjame vo feudalno opstestvo, kolku i da vi e krivo.

inace, sum za red i zakon, ama ko gi gledam vaka zapeneti i razligaeni nekoi od vlasive, bas mi e milo sho gi shamaret malku. :pipi:

pa preku kriminalna "privatizacija" i dojdoa do pari i mokj, a koj od mac zivejt, od mac i ke umrit :toe:

addentum:

brmcet nekoj tuka deka ke se namalel prihodot vo budzetot, poradi to sho ete fershped "ni kriv ni dolzen" bil maltretiran.

kakvi oksimoronski gluposti. :pos2:

ke se namalit budjetot, da, toj na vlashkite kriminalci. aku ne e fershped, ke bidit nekoj drug spediter, i toj ke gi plakjat istite sumi vo budjetot...
I e oksimoronski da se smeesh na informacija koja sakash da ja negirash, nikoj nishto ne izmisluva- Budzetot izgubi za dve godini neorganiziranje igri na srekja, za odzemanje na licencata bez da se ima podgotven teren za igri na srekja, kolku drzavata dobivala ama bile "vlashki pari"".
Inaku sega se javi drugoto "vlashko lobi", koe e vo koalicijata koja ne e kriminalna. E ovie ne se kriminalci, ne se cincari. Ovie se od poshtenite.
E sega ostanuva za razmisluvanje, koe 'vlashko lobi" ke ima pogolemo vlijanie vrz "cincarite" koga ke treba da se glasa na referendum?!
Ke treba li sekogash lojalnite Vlasi ednash da razmislat na mavanjeto so kamen da vratat so kamen?! Ako nekoj posakuva da bidat neprijateli, barem ednash neka bidat.

bune be, bune...

ajt sea... na protesti vo brisel, ili puski v race, barajte ramki, so da vi recam :toe: najubo delete ja odma :tapp:

piters go postavi pravoto prasanje, retko koj go primeti :toe:

us eden addentum:

trebit da pocnit i Makedonija ko grcite, nemat malcinstva vo drzavata...?

Nekoj kje odgovara i toa na golemo za nepochituvanjeto na odredbite od zakonot i ustavot i isto taka nepochituvanje na odluki na ustaven sud samo koj zaedno so Gruevski kje se znae doprva.Nemozhe bre premier da neznae koj ja postavil MKD shpedicija posebno ne vo edna mala drzhava kako Makedonija pa ushte pomalku znael direktorot na carinata.

Види богати, вечито ке се вадиме на рамковен договор. Додека другите етникуми молчеа и ги почитуваа законите и уставот во име на лојалноста кон државава, ’’побројниве’’ ја направија државата бинационална. Кога требаше да се брани државата тогаш немаше поделба по етникуми, тогаш бевме сите Македонци против Албанци, игравме камај, тивко се закопуваа загинатите. Потоа додека пораснат копривите за да се покријат лајната почнаа етикетирање на другите, па изникна фамозното ’’влашко лоби’’, влашки фирми и што ли не. А само да се проверат списоците на вработените во тие фамозни ’’влашки фирми’’ ке се види дека има најмалку вработени Власи, дека има најмалку финасирано влашки манифестации. Влашки ли е Макфест?
Ако Фершпед има грешка во работењето нека се казни, ама нека не се мачкааѕ очи дека некој е луд за 10 000 евра да стави под катанец цела фирма. Некој изиграва луд кога државата и буџетот го оштетува за милионски суми со затворањто на Лотарија каде работеа голем број луѓе, не Власи туку од сите етникуми.
Се додека молчат Власите, се додека некои исфрустрирани будали ги нарекуваат апаши, гркофили, се арни, арно ама ако почнат да се бранат е тогаш не чинат.
Па што се тепаме тогаш да ги осудуваме Грците, Бугарите за фашизам затоа што ги негираат или оцрнуваат помалите етникуми. Во што сме ние тука поарни. Што ги глорифицираме Виножито, ОМО Илинден кој се борат за одбрана на македонското малцинство, против затворањето на семакедонското? Или не важи истиот аршин за сите? Ке замижуваме ли пред вистината дека во Македонија некои задскриени зад патриотизмот затвораат едни добро разработени фирми само затоа што ги раководеле немакедонци, а отвораат/разработуваат други кои се шпекулира (јавна тајна е ) дека се сопственост на луге блиски до владеачките гарнитури.
Не знаеле чиви биле, Каргов не знаел чиви се? Види богати, а како за Фершпед знае чива е?
Gledam deka temava e malku zaminata pa se mislev dali da odgovaram ili ne ama stvarno me isprovocira.
Ke bidam kratok: ne me intresira dali vldata ili nekoj drug so pravo ili ne ja zatvora firmata ili ne, i ne mi e gajle jas nitu rabotam za vlada nitu za VMRO nitu imam bilo kakva korist od niv, ali toa sto me nervira e toa sto nekoj sekogas saka da se brani od napraveniot kriminal so etnicki prasanja. Toa mozes da go vidis od samiot komentar osven ako ne sakas da razberis sto sakam da kazam, Ne moze nekoj da vklucuva cela etnicka zaednica za da go krie svojot kriminal pa makar i za 100000 dolari, luge odat zatvor i za neplatem danok od pomali sumi, i na kraj koga me vlecis za usta, ajde kazi mi ako e toj tolku cist kako dojde do tolkavo bogatsvo preku nok ?
Neli site bevme isti vo socializmot ?

Gledam deka temava e malku zaminata pa se mislev dali da odgovaram ili ne ama stvarno me isprovocira.
Ke bidam kratok: ne me intresira dali vldata ili nekoj drug so pravo ili ne ja zatvora firmata ili ne, i ne mi e gajle jas nitu rabotam za vlada nitu za VMRO nitu imam bilo kakva korist od niv, ali toa sto me nervira e toa sto nekoj sekogas saka da se brani od napraveniot kriminal so etnicki prasanja. Toa mozes da go vidis od samiot komentar osven ako ne sakas da razberis sto sakam da kazam, Ne moze nekoj da vklucuva cela etnicka zaednica za da go krie svojot kriminal pa makar i za 100000 dolari, luge odat zatvor i za neplatem danok od pomali sumi, i na kraj koga me vlecis za usta, ajde kazi mi ako e toj tolku cist kako dojde do tolkavo bogatsvo preku nok ?
Neli site bevme isti vo socializmot ?
Pa tokmu za toa stanuva zbor, zoshto etnicki predznak, zoshto "vlashko lobi" zoshto Vlasi aramii, zoshto cincari?
Vo Makedonija ima barem 30 tina tajkuni od kalibarot na Nakov i site bea vo socijalizmot, site se zbogatija postsocijalisticki, ama ovoj bode oci. Ako gi citashe komentarite ke znaesh kade i Vlasite i mnogumina Makedonci upatija reakcii, ne vo odbrana na Shterjo, tuku na davanje etnicki predznak.
Inaku, na familijata na Nakov pred vojnata im beshe zemeno ogromno bogatstvo (za koj nekoj tuka komentirashe deka e steknato so sorabotka so osmanliite i bile vlashki shpioni) koe e vrateno so denacionalizacija.
No i na mnogumina drugi im e vrateno i ne stana tajkuni, znaci ne go branam nego, protivnik sum na nacionalisticki izjavi i etiketiranja, odnosno generalizacija na cel etnikum. Mislam deka moderatorite i adminite se za toa , da gi editiraat tie izjavi. Makedonija ima i premnogu nadvoreshni neprijateli. Ne i trebaat ushte vnatreshni podelbi, a najmalku predizvikuvanje i etiketiranje etnikumi koi se del od ekonomskiot prosperitet (ili unazaduvanje od nekoi clenovi na toj etnikum). Nika mi navede nekoj edno neshto kade Vlasite bile iredentisticki nastroeni.
Ke povtoram, da se diskutira za Shterjo Nakov kako biznismen i da se osusduvaat ili opravduvaat negovite potezi e OK, ama preku navredi upateni kon nego i negovot etnicko poteklo da se etiketira, generalizira i kriminalizira cel etnikum ne e normalno.

Pa tokmu za toa stanuva zbor, zoshto etnicki predznak, zoshto "vlashko lobi" zoshto Vlasi aramii, zoshto cincari?
Vo Makedonija ima barem 30 tina tajkuni od kalibarot na Nakov i site bea vo socijalizmot, site se zbogatija postsocijalisticki, ama ovoj bode oci. Ako gi citashe komentarite ke znaesh kade i Vlasite i mnogumina Makedonci upatija reakcii, ne vo odbrana na Shterjo, tuku na davanje etnicki predznak.
Inaku, na familijata na Nakov pred vojnata im beshe zemeno ogromno bogatstvo (za koj nekoj tuka komentirashe deka e steknato so sorabotka so osmanliite i bile vlashki shpioni) koe e vrateno so denacionalizacija.
No i na mnogumina drugi im e vrateno i ne stana tajkuni, znaci ne go branam nego, protivnik sum na nacionalisticki izjavi i etiketiranja, odnosno generalizacija na cel etnikum. Mislam deka moderatorite i adminite se za toa , da gi editiraat tie izjavi. Makedonija ima i premnogu nadvoreshni neprijateli. Ne i trebaat ushte vnatreshni podelbi, a najmalku predizvikuvanje i etiketiranje etnikumi koi se del od ekonomskiot prosperitet (ili unazaduvanje od nekoi clenovi na toj etnikum). Nika mi navede nekoj edno neshto kade Vlasite bile iredentisticki nastroeni.
Ke povtoram, da se diskutira za Shterjo Nakov kako biznismen i da se osusduvaat ili opravduvaat negovite potezi e OK, ama preku navredi upateni kon nego i negovot etnicko poteklo da se etiketira, generalizira i kriminalizira cel etnikum ne e normalno.
Eve kako prvo jas ke kazam deka ne dadov etnicki predznak sigurno, kako vtoro vladata nikade ne spomna etnicki problem i predznak, toa sto nekoj iskomentiral nesto tamu nekade po komentari ne mozes da go generaliziras,a kako najvazno e toa sto nekoj si Demokratski sojuz na vlasite mu dade etnicki predznak na cela situacija i toa e to sto me iznervira.
da se potesetime:Владата започнува хајка против Власите“ ova izjava e na A1 a site znaeme deka taa televizija se sluzi so vakvi izjavi samo za da drzi tenzii i da pluka po vladata i da prodolzam:

Дома > Македонија

„Владата започнува хајка против Власите“
Пеце Стефановски Коментари (42)

06.06.2009 14:21

Демократскиот сојуз на Власите ќе води политичка битка за одбрана на „Фершпед“. Случајот „Фершпед“ и официјално вплови во политички води.

Моќното влашко лоби од Битола преку својата партија Демократскиот сојуз на Власите, денеска јавно излезе со политички став дека Владата на ВМРО-ДПМНЕ започнува хајка против Власите и се пресметува со успешни компании раководени од Власи, заради прераспределба на капиталот во Македонија.

E sega kazi koj mu dade etnicki predznak na cela situacija ili treba da pagame na stapicite od A1 i ke vikame
"Ako se odi vaka ke ja snema Makedonija" mislam premnogu e bedno da se paga na provokacii od A1.

А затворањето на Амди Бајрам беше всашност индиректно напад врз ромите. И таму има етнички предзнак.
И некој македонец или албанец ако оптужат или уапсат имаат етнички предзнак. Македонски, ромски, албански, турски, влашки, српски, босански... етнички предзнак. Се друго осим овие етноси може да се затвори. Но најдобро никој да не се оптужува пошто нема лице без националност. Чудно, сите сме дел од некој етнос.

А затворањето на Амди Бајрам беше всашност индиректно напад врз ромите. И таму има етнички предзнак.

Ne samo shto nema tuku i Amdi Bajram beshe osuden za ukradenoto platno od Makedonka vo Shtip.Dodeka od druga strana Gruevski i Pinochevci zatvoraat uspeshni firmi i toa kaj shto se vlasi,i ne e samo Fershped tuku ima i drugi a prva na meta dojde tokmu Fershped kako najuspeshna firma koja gi plakja site danoci i odi po site zakonski regulativi,ama ochigledno e deka familijata Mijalkovi raboti,ama do koga kje vidime.

Dodeka od druga strana Gruevski i Pinochevci zatvoraat uspeshni firmi i toa kaj shto se vlasi,i ne e samo Fershped tuku ima i drugi a prva na meta dojde tokmu Fershped kako najuspeshna firma koja gi plakja site danoci
не знам за успешноста, но битни се 2 работи. Каде со работниците од таа (па и други фирми кои ради ова или она трпат) фирма, тоа се луѓе кои треба да се хранат. Не ми е битно дали газдата грешил, ако греши нека го казнат, луѓе да не останат на улица, тоа е битно. истото го мислам и за фирмите кои се под влијание на другите партии-т.е. партиите на власт.

Друга работа е да не се вметнува етнички принцип на се во оваа држава. Опасно се игра со националните и меѓунационалните односи.
Ако мене ми забранат да работам, дали треба да дигнам глас дека македонецот е угнетен пред властите? Исто е. Ако заслужил нека има казна-но таа казна да не оди контра вработените (да останат без работа) туку само за оние најгоре.

Имам осетено такво нешто пред 15-тина години, заради газда што се плетка у политика, ние вработените излеговме невработени. Не знам дали ме разбираш што ми е поентата со она погоре за етникуми. Што ако утре Сејдиу или Амди Бајрам обвинат за злоставување на само нивните етникуми.
Е ради тоа се десија сите крвопролевања низ балканот, од етнички квалификации и од вакви пласирани сра*а низ медиумите.

не знам за успешноста, но битни се 2 работи. Каде со работниците од таа (па и други фирми кои ради ова или она трпат) фирма, тоа се луѓе кои треба да се хранат. Не ми е битно дали газдата грешил, ако греши нека го казнат, луѓе да не останат на улица, тоа е битно. истото го мислам и за фирмите кои се под влијание на другите партии-т.е. партиите на власт.

Друга работа е да не се вметнува етнички принцип на се во оваа држава. Опасно се игра со националните и меѓунационалните односи.
Ако мене ми забранат да работам, дали треба да дигнам глас дека македонецот е угнетен пред властите? Исто е. Ако заслужил нека има казна-но таа казна да не оди контра вработените (да останат без работа) туку само за оние најгоре.

Имам осетено такво нешто пред 15-тина години, заради газда што се плетка у политика, ние вработените излеговме невработени. Не знам дали ме разбираш што ми е поентата со она погоре за етникуми. Што ако утре Сејдиу или Амди Бајрам обвинат за злоставување на само нивните етникуми.
Е ради тоа се десија сите крвопролевања низ балканот, од етнички квалификации и од вакви пласирани сра*а низ медиумите.

Има еден многу голем парадокс во моментов: Власта ја доби подршката од обичните луѓе...

Токму со нив најмногу се поигрува во моментов...

Власта ја доби подршката од обичните луѓе...
Зависи како се презентирале порано податоци за соодветното лице сопственик и неговата компанија. Исто зависи и сега како се презентираат. Секако дека поддршка доби за она што е пишувано за него во минатото, но поддршка власта изгуби што не санкционира и други фирми кои очигледно се распродаваат.
Но пак велам, ако згрешил нека се казнува, но да трпи цела фирма не е добро-социјалата и така е голема кај нас. Исто важи и за други фирми (како Охис и Свидмилк), да не трпат вработените утре за леб.

Зависи како се презентирале порано податоци за соодветното лице сопственик и неговата компанија. Исто зависи и сега како се презентираат. Секако дека поддршка доби за она што е пишувано за него во минатото, но поддршка власта изгуби што не санкционира и други фирми кои очигледно се распродаваат.
Но пак велам, ако згрешил нека се казнува, но да трпи цела фирма не е добро-социјалата и така е голема кај нас. Исто важи и за други фирми (како Охис и Свидмилк), да не трпат вработените утре за леб.

Тоа ми беше поентата... Казни го ФЕРШПЕД, има пари човекот, ќе плати што треба... Вака ќе останат без работа тиа што немаат никаква врска ниту со политика ниту со политика на работењето.

Својствено за сите политички гарнитури се некакви хајки каде што „гинат“ обичните луѓе.

Нека има ред, тоа е факт, ама позади тоа име има и други имиња освен газдата кои чесно си го работеле своето...

Тоа ми беше поентата... Казни го ФЕРШПЕД, има пари човекот, ќе плати што треба... Вака ќе останат без работа тиа што немаат никаква врска ниту со политика ниту со политика на работењето.

Својствено за сите политички гарнитури се некакви хајки каде што „гинат“ обичните луѓе.

Нека има ред, тоа е факт, ама позади тоа име има и други имиња освен газдата кои чесно си го работеле своето...

Дали ти оправдуваш криминалците да се задскриваат зад невини луѓе? Една аналогија - Ал Каеда и талибанците се кријат зад цивилното население за да не бидат бомбардирани и убиени, ама тоа криење зад жив штит за мене е најдолна работа.

Ти кажува царината дека Фершпед ги дупи 5 години (од 2005) немал платено давачки кон државата. А неплаќањето даноци е исто како и поткраднување на 2 милиони луѓе или барем 400,000 пензионери, 200,000 земјоделци, 200,000 буџетари, 200,000 ученици и студенти од 1во до факултет, ....

За кого да ми е повеќе грижа, за Фершпед што не платил на државата 15,000 евра и не поткраднал сите нас, или за сите нас (2 милиони луѓе во оваа држава)?

За кого да ми е повеќе грижа, за Фершпед што не платил на државата 15,000 евра и не поткраднал сите нас, или за сите нас (2 милиони луѓе во оваа држава)?

Naprotiv Fershped e edinstvenata shpedicija shto gi plakjala davachkite navreme na drzhavata,a ovaa sega nova shpedicija na Mijalkovi i Pinoche da ne platile povekje pridonesi kon drzhavata ili vrabotile povekje od Fershped?Ili shto e bitno kolku vraboteni ima Fershped bitno Pinoche i Mijalkovi da imaat svoja.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom