Од Микросам тргнува машина за вселенска технологија

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
а некој пркне у државава мора да се најде некој кој ќе плука у пм ..
Шо да “пркне“ бе,дојди прашај го мојот чичко кој после 35 години производство на фибер платно во фабриката каде Самако беше директор во комунизмот,остана исфрлен на улица без платен стаж и придонеси со мал милион болести,па да се увериш кој “пркнува“ во државава.

Малку ти се за НУКЛЕУС 3Х3:toe::helou:
Не се малку бе,доволни се и 100 000 евра,за почеток.Инаку на Турциве сигурно никој не ни помислил,а новинарот на статијата најмалку,кога е карбон-индустријата во прашање.:

http://www.dostkimya.com

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Со Благоја сум се видел лично у неколку наврати и мислам дека добро го познавам. :)
Ама и он добро ја познава Македонија.
Па затоа,на толку ѓаури,он решил дека е паша.
:toe:
Ако го познаваш толку добро прашај го како куртули од молотовиот коктел, само го опчади малку :). Тоа е затоа што изигравал паша на пашалак :toe:.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не сакам да ти го расипувам Гневот што го имаш лично за Самакот.. тоа е ваша лична работа..
Сем 11 Октомври, друг исто погон беше и Макпетрол Композити од Македонија со два погона во Битуше. Двата погони имаа технологија за изработка на „градобијни“ ракети, ракетни мотори, и карбонско влакно.
Самак беше опструктуиран од американците, затоа што поседување на таква технологија, може многу лесно да падне на „црниот пазар“ на оружје. Му запленија неколку машини - ако се сеќавам добро пред неколку години.. Технологијата е присутна во македонија веќе 20години..
Сепак, и покрај тоа од трите погона (11 октомври), Макпетрол, и Микросам.. само овие последниве.. уапеаа да се прибиваат на западниот пазар.. сепак е достигнување. сакале да признаеме или не..
Немам бе гнев против никого,реалноста ја зборувам ебаго,оти не разбирате?Самако е опстриран со причина затоа што технологијата која се фали дека ја развивал,практично е целосно украдена од други земји.Овде само се склопуваат готови машини без разлика дали се работи за CNC рутери или машини за плетење карбонско влакно,не можеш на западот да му продаваш мадиња за бубрези со тоа што ќе офарбаш една ламарина со која ќе ја обвиткаш веќе готовата машина и на неа ќе напишеш Микросам со јасни и читки букви.
Па за еден CNC рутер кој во Германија чини 4 000 евра,Благоја бара 28 000 евра,со надеж дека купувачот пие мастило,па ќе се “сопне“ на “Македонската нано технологија“.:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Не се малку бе,доволни се и 100 000 евра,за почеток.Инаку на Турциве сигурно никој не ни помислил,а новинарот на статијата најмалку,кога е карбон-индустријата во прашање.:

http://www.dostkimya.com
Tииии бе...зар глујо и компани за само 100 000 евра се циции, ебаго отиде нуклеусот во кујната на ѓорѓе.:kesa:

Член од
3 декември 2008
Мислења
321
Поени од реакции
8
Македонија, дури и во свеста на самите Македонци, главно се води како земја на домати и пиперки. За толку имал ум нејзиниот народ. И таквата перцепција сè повеќе прераснува во комплекс. Сите други се поумни од нас, иако десетици, стотици и илјадници Македонци работат токму низ тој свет како признаени стручњаци. Дежурните скептици велат - туѓината им помогнала, инаку ќе си останеле такви какви што биле тука: типични примероци на некој од мариовските селани со кои легендарниот Итар Пејо вообичаено си играл мајтап.

Мислам дека ќе си се пронајдете во реченицава.

Не за џабе е напишана.:helou:

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Немам бе гнев против никого,реалноста ја зборувам ебаго,оти не разбирате?Самако е опстриран со причина затоа што технологијата која се фали дека ја развивал,практично е целосно украдена од други земји.Овде само се склопуваат готови машини без разлика дали се работи за CNC рутери или машини за плетење карбонско влакно,не можеш на западот да му продаваш мадиња за бубрези со тоа што ќе офарбаш една ламарина со која ќе ја обвиткаш веќе готовата машина и на неа ќе напишеш Микросам со јасни и читки букви.
Па за еден CNC рутер кој во Германија чини 4 000 евра,Благоја бара 28 000 евра,со надеж дека купувачот пие мастило,па ќе се “сопне“ на “Македонската нано технологија“.:toe:
Тука си грешка во три случаи:

1. Технологијата за карбонско влакно и ракетен мотор е направено во Македонија и тоа во соработка со Макпетрол композити - 11 Октомври - ЈНА. Да не навлегувам во детали, можеч да провериш, меѓутоа во раните 70-80ти години е добиен ракетен мотор со беспрекорна прецизност.. Ова е отидено до таму, што заинтересираност за таа технологија пројавиле (со посета) и руски генерали.. - не е шала, личен пријател ми е еден од раководниот тим на проектот. Сега друга приказна е каде отиде тој проект, да ли ЈНА го конфискуваше, или бил продаден понатаму, би било во рамките на шпекулации. Меѓутоа очигледно е дека копија или дел од сознанието Самакот си задржил за себе, како еден од TEAM Player.

2. За CNC рутерите.. јас сум (бев) во тој бизнис, ќе ти кажам најповикано.. да споредуваш рутери е како да споредуваш аутомобили и да кажеш, германските аута се ИЗГОР, а јапонските се евтини, за истите тие пари ќе можеш да добиеш два АУТА:. Без да навлезеш во суштината на квалитетот и перформансите. (како да споредуваш МЕрцедес со тојота ехо). Сакам да кажам: има огромна разлика од тоа како се направени тие рутери:
  • дали се 8"x4" (2440x1220) ili 4"x4" (1220 x 1220)
  • да ли користат step или servo motori
  • колкав е одот на Z оската
  • каков им е преносот: со linear bearings или ballscrew
  • да ли е со ротациска глава или статична
  • да ли има аутоматско менување на алатки (ножевеи) или е тоа мануелно
За цената: најевтини во општа смисла на зборот се во КИНА од 4000УСД - 25000УСД. ВО развиениот свет се од 30,000УСД до 150,000 за 8"x4" со аутоматско менување до 8 алати (tools)

3. многу ми е жал за твојот роднина со неговите здравствени проблеми. Не е ништо различен од многу работници почнувајќи од железара, Акумулатори - Пробиштип, Цементара, било кој Ауто Лакер.. итн
Тоа е проблем не од Самакот, туку цела држава со застарена регулатива за Здравствена заштита на работно место. Нешто што искрено се надевам веќе е надминато или е на пат да биде надминато..

НА КРАЈ.. не сакам да го бранам или подржувам Самакот, тој си знае кој гревови си ги има, и ќе си плати кога ќе дојде ред, но се осетив повикан да разјаснам неколку работи кои се во доменот на моите познавања..

НЕМА ЛУТИШ ... :smir:

J

Johnny Stulic

Гостин
Piters znam koga na Mikrosam mu go dignaja kombeto od saem mislam deka imase nekakov 3 D CNC Router vo nego pa se krena prasina deka potoa nekoj go iskoristil istiot princip deka e revolucija ,deka kombeto i Router-ot bile osigurani na podebela suma itn itn,moeto prasanje e ako si zapoznat koja e razlikata osven toa ti sto go napomna pomedzu CNC Router koj go proizveduva China i Mikrosam odnosno dali e nesto revolucionerno ili pak e samo krevanje prasina.
Znaci zboruvam vo taa distanca pred nekoj 6-7 godini.

Jas iskreno imam videno eden od modelite od Microsam imaat solidni opcii i sto e mnogu bitno imaat i garancija i servis nekolku godini.

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Piters znam koga na Mikrosam mu go dignaja kombeto od saem mislam deka imase nekakov 3 D CNC Router vo nego pa se krena prasina deka potoa nekoj go iskoristil istiot princip deka e revolucija ,deka kombeto i Router-ot bile osigurani na podebela suma itn itn,moeto prasanje e ako si zapoznat koja e razlikata osven toa ti sto go napomna pomedzu CNC Router koj go proizveduva China i Mikrosam odnosno dali e nesto revolucionerno ili pak e samo krevanje prasina.
Znaci zboruvam vo taa distanca pred nekoj 6-7 godini.

Jas iskreno imam videno eden od modelite od Microsam imaat solidni opcii i sto e mnogu bitno imaat i garancija i servis nekolku godini.
незнам за комбето, ова што го зборам е за пратка која требаше да оди во третиот свет (неразвиените), и пратката беше конфискувана од американците во Полска.. (ако не грешам, може некој се сеќава повеќе).

Стануваше збор за машина за изработка и намотување на карбонско платно. Нешто -што може многу лесно да се прилагоди од изработка на градобијни ракети па до ракети со боева глава. Ако таква комбинација падне во рацете на МАФИЈА или нестабилни влади.. ете ти беља. Од тука и целата пратка беше блокирана (аеродором или пристаниште - не се сеќавам добро).

Самак тогаш плачеше за штета од неколку мил. долари.. НЕ се сеќавам како заврши таа фарса. Ако се поврзал со Русите сега.. тоа му е добар потез.. ќе им плаќа РЕКЕТ на Русија.. :helou:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Тука си грешка во три случаи:

1. Технологијата за карбонско влакно и ракетен мотор е направено во Македонија и тоа во соработка со Макпетрол композити - 11 Октомври - ЈНА. Да не навлегувам во детали, можеч да провериш, меѓутоа во раните 70-80ти години е добиен ракетен мотор со беспрекорна прецизност.. Ова е отидено до таму, што заинтересираност за таа технологија пројавиле (со посета) и руски генерали.. - не е шала, личен пријател ми е еден од раководниот тим на проектот. Сега друга приказна е каде отиде тој проект, да ли ЈНА го конфискуваше, или бил продаден понатаму, би било во рамките на шпекулации. Меѓутоа очигледно е дека копија или дел од сознанието Самакот си задржил за себе, како еден од TEAM Player.

2. За CNC рутерите.. јас сум (бев) во тој бизнис, ќе ти кажам најповикано.. да споредуваш рутери е како да споредуваш аутомобили и да кажеш, германските аута се ИЗГОР, а јапонските се евтини, за истите тие пари ќе можеш да добиеш два АУТА:. Без да навлезеш во суштината на квалитетот и перформансите. (како да споредуваш МЕрцедес со тојота ехо). Сакам да кажам: има огромна разлика од тоа како се направени тие рутери:
  • дали се 8"x4" (2440x1220) ili 4"x4" (1220 x 1220)
  • да ли користат step или servo motori
  • колкав е одот на Z оската
  • каков им е преносот: со linear bearings или ballscrew
  • да ли е со ротациска глава или статична
  • да ли има аутоматско менување на алатки (ножевеи) или е тоа мануелно
За цената: најевтини во општа смисла на зборот се во КИНА од 4000УСД - 25000УСД. ВО развиениот свет се од 30,000УСД до 150,000 за 8"x4" со аутоматско менување до 8 алати (tools)

3. многу ми е жал за твојот роднина со неговите здравствени проблеми. Не е ништо различен од многу работници почнувајќи од железара, Акумулатори - Пробиштип, Цементара, било кој Ауто Лакер.. итн
Тоа е проблем не од Самакот, туку цела држава со застарена регулатива за Здравствена заштита на работно место. Нешто што искрено се надевам веќе е надминато или е на пат да биде надминато..

НА КРАЈ.. не сакам да го бранам или подржувам Самакот, тој си знае кој гревови си ги има, и ќе си плати кога ќе дојде ред, но се осетив повикан да разјаснам неколку работи кои се во доменот на моите познавања..

НЕМА ЛУТИШ ... :smir:
За ракетното “моторче“ (оти не може да се нарече мотор) си потполно во право дека е направено едно прототипче во 80тите кога и Самакот беше директор на 11 Октомври,ама оти тоа нема врска со темава исто така е реален факт.А дел од сознанијата кој можеби Самакот да ги продал некому како воено-индустријска шпијунажа си велам дека се само шпекулации,оти не гледам досега да ги искористил сознанијата за друга цел кој можеби тогаш си ги задржал за себе.

За CNC рутерите,се работеше за еден со димензии 2400 x 1200 мм на плотната со триаксиална оска и до 300 мм на Z одот,без ротирачка глава и со едноставни перформанси за обработка на дрво,медијапан ... или помеки материјали.Истиот или сличен во Германија беше 4 000 евра со вклучен оргинален софтвер,ама во Прилеп беше 28 000 евра,што практично ги потврдува моите сознанија за лагите на Микросам.Разликата беше што овој рутер во Германија го добиваш без постоље а во Прилеп ти изработуваат и такво нешто,како гратис кој вреди 100 евра(најпросто,без вакум ако се разбираш како што гледам).Можеби малку ќе ти стане појасно доколку ѕирнеш кај мал дел од фирмиве на оваа страна http://www.cnc.de за што зборувам цело време.:toe:

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
АБЦ..

Ај несакам да навлегувам повеќе во дискусија, гледам дека се нервираш бачко, и не си реален..

Тоа моторче не е моторче.. како што велиш. познавам многу добро човек од тој развивачки тим, и знам до каде беа стигнати. ОСтај ја таа тема.. само за рекорд.. проектот е целосно смислен и направен помеѓу две фирми 11 Октомври и Макептрол КОмпзити со финансии на ЈНА и бившиот директор на Макпетрол -Гавро (cappo di tutti cappi) - кој го знае супер..

Порталот што го прати, ќе ти пратам јас уште 20такви со самопрајски форуми. И со машини од ХОБИ домен. Да споредиш два или повеќе производа, треба малце повеќе од кафе пиење - муабет.
Да се направи права компаративна анализа на два рутера понекогаш се потребни два дена до недела...

Ако сакаш можам да ти помогнам, со тоа. дај ми линк на германскиот модел и на микросам моделот.. постојат многу фактори, елементи кои ја диктираат цената. Не постои една фирма која прави се од глава - до пренос. Се знае главите се италиански, преносот е јапонски - амерички, се друго е ефтина копија. Сите производители прават склопување, битен е проектот, инжињерингот..прецизноста, буката, брзината....

За разликата во цена со германскиот модел искрено се сомневам во толкава разлика..

Колку да ти кажам во австралија Прост модел или ENTRY LEVEL 2440џ1220 почнува со 35000 АУД па нагоре..
Едно време ги споредував неговите цени овде.. беше подобар во цена-квалитет, ама за пазар, ќе требаше да се складираат овде, пошто транспортот кошташе како 1/4 од рутерот.

При кина како пазар, европските производи неммат шанси. Но квалитетот е исто така во корист на европските..

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.613
Секоја чест за „Микросам“, во секој случај. Ако ништо друго, ќе добие стратешки партнери, ќе влезе во големи бизниси на светско ниво (на тој начин промовирајќи ја Македонија) и ќе направи многу пари. Тоа е пример кон што треба да стреми секоја Македонска компанија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
АБЦ..

Ај несакам да навлегувам повеќе во дискусија, гледам дека се нервираш бачко, и не си реален..

Тоа моторче не е моторче.. како што велиш. познавам многу добро човек од тој развивачки тим, и знам до каде беа стигнати. ОСтај ја таа тема.. само за рекорд.. проектот е целосно смислен и направен помеѓу две фирми 11 Октомври и Макептрол КОмпзити со финансии на ЈНА и бившиот директор на Макпетрол -Гавро (cappo di tutti cappi) - кој го знае супер..

Порталот што го прати, ќе ти пратам јас уште 20такви со самопрајски форуми. И со машини од ХОБИ домен. Да споредиш два или повеќе производа, треба малце повеќе од кафе пиење - муабет.
Да се направи права компаративна анализа на два рутера понекогаш се потребни два дена до недела...

Ако сакаш можам да ти помогнам, со тоа. дај ми линк на германскиот модел и на микросам моделот.. постојат многу фактори, елементи кои ја диктираат цената. Не постои една фирма која прави се од глава - до пренос. Се знае главите се италиански, преносот е јапонски - амерички, се друго е ефтина копија. Сите производители прават склопување, битен е проектот, инжињерингот..прецизноста, буката, брзината....

За разликата во цена со германскиот модел искрено се сомневам во толкава разлика..

Колку да ти кажам во австралија Прост модел или ENTRY LEVEL 2440џ1220 почнува со 35000 АУД па нагоре..
Едно време ги споредував неговите цени овде.. беше подобар во цена-квалитет, ама за пазар, ќе требаше да се складираат овде, пошто транспортот кошташе како 1/4 од рутерот.

При кина како пазар, европските производи неммат шанси. Но квалитетот е исто така во корист на европските..
Види Piters,има веќе три години одкако се откажав од CNC технологијата која ми требаше за производство на одредени конструктивни делови од првата Македонска нуклеарна електрана која ја проектирав,знаеш во комбинација со добар Plasma cutter и со најобичен CNC рутер се прават чуда од доменот на конструктивни делови.Токму затоа морав да ги пручам и рутерите,нивните цени,принципот на работа но и можностите да се инсталираат што е можно поблиску до централата,јас сум пред се архитект,а сето друго ми е надополнување на моето потребно предзнаење за вакви грандиозни проекти кој доколку се прават,не треба само да се замислат на хартија или во компјутер,туку треба и навистина да се испитаат сите “тесни грла“,предности но и мани,ако ме разбираш.На крај сфатив дека правењето нуклеарна електрана пред се зависи многу од политиката,значи тоа е најпрвин “политичка одлука“,па после се друго.Токму затоа и се фрлив на политичко лобирање како приоритет бр.1 за изградба на Нуклеарна Електрана со сите мои можности и во сите власти и опозиции.

Секоја чест за „Микросам“, во секој случај. Ако ништо друго, ќе добие стратешки партнери, ќе влезе во големи бизниси на светско ниво (на тој начин промовирајќи ја Македонија) и ќе направи многу пари. Тоа е пример кон што треба да стреми секоја Македонска компанија.
Абе едни стратешки партнери,што да ти зборам.Ако за 20 години не добил,нема ни сега да добие.Или мислиш дека сите што досега контактирале со Самако се будали,што не склучиле стратешко партнерство?Сега се најде еден “паметен“ партнер после 20 години,со кој ќе направат бум во вселенската технологија,како во технологијата за машини кој произведуваа ветерници за струја од која само се кркнаа бенифиции кај Македонскава влада,ама ветерница не видовме иако веќе поминаа три години само од веста која проструи низ Македонската јавност?:tapp:

Македонија може да извезува мобилни фабрики за ветерници

Прилепската компанија бара партнер спремен да инвестира во производството на мобилни фабрики за ветерници со кои целосно ќе се автоматизира досега рачната изработка на овие делови.
Самакоски вели дека истражувачкиот тим на „Микросам“ веќе една година посветено работел на анализа на пазарот на природната енергија и на можноста за имплементација на знаењето и технологијата со која располага оваа компанија.
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=724&ArticleID=46543

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Види Piters,има веќе три години одкако се откажав од CNC технологијата која ми требаше за производство на одредени конструктивни делови од првата Македонска нуклеарна електрана која ја проектирав,знаеш во комбинација со добар Plasma cutter и со најобичен CNC рутер се прават чуда од доменот на конструктивни делови.Токму затоа морав да ги пручам и рутерите,нивните цени,принципот на работа но и можностите да се инсталираат што е можно поблиску до централата,јас сум пред се архитект,а сето друго ми е надополнување на моето потребно предзнаење за вакви грандиозни проекти кој доколку се прават,не треба само да се замислат на хартија или во компјутер,туку треба и навистина да се испитаат сите “тесни грла“,предности но и мани,ако ме разбираш.На крај сфатив дека правењето нуклеарна електрана пред се зависи многу од политиката,значи тоа е најпрвин “политичка одлука“,па после се друго.Токму затоа и се фрлив на политичко лобирање како приоритет бр.1 за изградба на Нуклеарна Електрана со сите мои можности и во сите власти и опозиции.
Отсекогаш била бачко.. отсекогаш била. Како што гледаш технологијата за која правиш муабет е многу суптилна, од избор на изведувач, па до избор на место, па се до избор на складирање - декомпостирање на отпадокот. како што си уведел и самиот тоа е ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА.. и не е во доменот на самопрајска работилница.. Ако дури смеам и да кажам, дека толку е политичка дури засега во доменот на одлука на стабилни демократии и држави. Јас сум сигурен дека многу време и лобирање би поминало, но и меѓународен притисок, додека се донесе таква одлука кај нас..

Исрено верувам дека пред се би биле вклучени во некој заеднички проект со бугарија, грција, албанија отколку сами.. (баш заради суптилноста на тој проект)

Македонија може да извезува мобилни фабрики за ветерници

Прилепската компанија бара партнер спремен да инвестира во производството на мобилни фабрики за ветерници со кои целосно ќе се автоматизира досега рачната изработка на овие делови.
Јас истото го тврдам. не само ветерници. Отвори интернет, има многу ситни мали проекти за евтини пари да се произведе алтернативна енергија. Тоа и може да биде предизвик за било која Македонска фирма. Производство на мали (КИТ) централи, од сончева енергија, па се до мини централи на ветер или вода.

Пласман има - цел свет.. ако цената е дотупачна.. тоа и е бизнис..

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Не бе,овојпат би се фокусирал на Благоја Самакоски-Самакот,кој своето искуство го “калеше“ најпрвин во ЗИК-Прилеп,за потоа да биде примен во 11 Октомври,фабрика за потребите на воената индустрија,каде за да се биде и чистач требаше да се има добар комуњарски беграунд,инаку не смееше ни да се доближиш до фабриката а не па да станеш директор и да опстојуваш токму во време кога започнаа воените конфликти низ поранешна Југославија,кога се “млатеа“ пари од шверцот со оружје кое го произведуваше споменатата фирма.Денес 11 Октомври е целосно раскурцана,неколку илјади работници се или покојни од стресови,професионални заболувања од чадот на смолите кој беше прилично канцероген,или пак седат дома без никакви примања и покрај 30-40 годишниот стаж кој и не им е платен.А овој излегол да ми се курчи по медиуми произведувал опрема за сателити која единствено може да им ја продаде на Северно Корејците,за да го навлече бесот на Западот уште повеќе по неколкуте атомско-ракетни проби.Абе господ да чува и да брани сме.Инаку вредноста на компанијата Микросам се пресметува на неколку милиони евра,пари кој се “заработени“ во време на матната приватизација,и сигурно не се од светските турнири на “ролери“ кој Благоја Самак ги донесе меѓу првите во Прилеп,кога ние помладите Прилепчани го гледавме како “чалнат чичко“ кој се курчи како адолесцент низ Прилепските улици.Е сега пушел Кохиба во Прилепските кафулиња,оти си ги среди децата по Америки и Лондони со парите од работничкото “самоуправување“,за едвај да ги врати назад,ами пушел,кога му дозволија рамнодушните негови сограѓани што работеа во фирмата која тој и уште неколкумина други ја уништија за да накалапат богатство.
Инаку Микросам ќе произведуваше и машини за ветерници,ама некако како да закуцна со работава откако се реши да прави машини за сателити.Можеби по некое време ќе прават и машини за производство на работници,оти полека но сигурно ќе ги снема во Прилеп каде со Микросам се е можно.:tapp:

Vo pravo si za izvorot na parite , megutoa i pokraj toa mu simnuvam kapa na covekot...
Vo tie vreminja ne bese samo Samak toj sto lovi ribi vo matna voda, no za zal toj e eden od retkite sto uspea da napravi nesto so tie pari...Za razlika od mnogumina koi svojot kapital go zamrznaa i na toj nacin ja osakatija ekonomijata...
Osven toa kako sto citam sin mu na Samakavski bil vraboten vo Majkrostoft i sigurno ne stignal tamu so vrski...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Отсекогаш била бачко.. отсекогаш била. Како што гледаш технологијата за која правиш муабет е многу суптилна, од избор на изведувач, па до избор на место, па се до избор на складирање - декомпостирање на отпадокот. како што си уведел и самиот тоа е ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА.. и не е во доменот на самопрајска работилница.. Ако дури смеам и да кажам, дека толку е политичка дури засега во доменот на одлука на стабилни демократии и држави. Јас сум сигурен дека многу време и лобирање би поминало, но и меѓународен притисок, додека се донесе таква одлука кај нас..
Исрено верувам дека пред се би биле вклучени во некој заеднички проект со бугарија, грција, албанија отколку сами.. (баш заради суптилноста на тој проект)
Јас истото го тврдам. не само ветерници. Отвори интернет, има многу ситни мали проекти за евтини пари да се произведе алтернативна енергија. Тоа и може да биде предизвик за било која Македонска фирма. Производство на мали (КИТ) централи, од сончева енергија, па се до мини централи на ветер или вода.
Пласман има - цел свет.. ако цената е дотупачна.. тоа и е бизнис..
Пласман има,ама доколку сме со достапна цена и солиден квалитет,арно ама(секогаш има нешто вакво),кај нас нема ни пристапни цени ни фабричиња кој би произвеле нешто освен една зона во Гостиварско Врапчиште(ако така може да се нарече) ние немаме друга економија со која може да му парираме на западниот свет.Овде братче се инвестира во земјоделие од кое нема фајде ни со квалитет ни со квантитет ни со пристапни цени.Плаќаме најскапо млеко во Европа истовремено кога се затвораат фарми за производство на млеко,кромидот скапува по нивите оти никој не го купува ни за бедни 3 денари од килограм,а пченицата и јачменот можеме слободно да ја наполниме Црна,барем ќе јадат рибите доколку и таму сеуште ги има.За мала земја како Македонија единствено малата индустрија е спас а не земјоделието за кое не лажат сите влади досега.Примерот со Микросам за кој е и темава е само капка во морето од фирми на кој треба да се заснива Македонскиот развој.Самак си имаше печатница за пари па си наштанца неколку милиончиња и си отвори фирма со која може да си се заебавка дури и со некадарнава влада,произведувајќи де машини за ветерници,де технологија за производство на атомско оружје,де опрема со која дури и ние ќе сме можеле да правиме сателити,и уште безброј разни заебанции од кој корист имаат само 30тина вработени и газдите секако,иако практично како да не произведуваат ништо во малку поголеми и поконкуретни серии какви што би носеле реален приход во Македонската економија.
Што се однесува до Македонската нуклеарна централа,можам да ти потврдам дека без ефтина и домашна струја “ништо од бизнисот“ зошто за се она што го спомнав погоре ние треба да станеме независни на енергетски план па после да се развиваме,или пак двете работи да одат истовремено.Фалбите по медиуми воопшто не помагаат на тоа поле,и само ќе се занесуваме по “орловите мадиња“ доколку си мислиме оти сме меѓу 3-4те велесили во светот кој располагаат со вселенска технологија.

Vo pravo si za izvorot na parite , megutoa i pokraj toa mu simnuvam kapa na covekot...
Vo tie vreminja ne bese samo Samak toj sto lovi ribi vo matna voda, no za zal toj e eden od retkite sto uspea da napravi nesto so tie pari...Za razlika od mnogumina koi svojot kapital go zamrznaa i na toj nacin ja osakatija ekonomijata...
Osven toa kako sto citam sin mu na Samakavski bil vraboten vo Majkrostoft i sigurno ne stignal tamu so vrski...
Не им симнувам капа на никого бе,посебно не на оние кој ја скурцаа вака или така и онака кревката Македонска економија.Самакот правел нешто со дивидендите од акции кој ги купил од тие пари,ами ќе прави бе,оти и нему му помина времето,нема да си ги земе со себе на оној свет.Ене си направи “мавзолеј“ на Прилепскине гробишта како приоритет број 1.Инаку ако синот му работел во Микрософт како и другиот во Сити-банк од кого видовме “големо фајде“,тогаш навистина сме го обрале бостанот.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom