БУГАРИТЕ СЕ БОРЕЛЕ ЗА БУГАРИЈА ПОД СЛОГАН “БОЖЕ ЧУВАЈ ЈА МАКЕДОНИЈА”

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Епа имаме си jа, пишуваме за неа. Еве нашава историjа коjа се признава од цел свет :

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Bulgaria

Еве jа вашава :

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Republic_of_Macedonia

Можеме да обрнеме внимание на средновековието :

There are no Byzantine records of "Sklavines" after 836/837 as the Slavs of Macedonia were assimilated into the First Bulgarian Empire. Slavic influence in the region strengthened along with the rise of this state, which incorporated entire region to its domain in 837 AD. Saints Cyril and Methodius, Byzantine Greeks, born in Thessaloniki, were the creators of the first Slavic Glagolitic alphabet and Old Church Slavonic language, and also apostles-Christianizators of the Slavic world. Their cultural heritage was acquired and developed in medieval Bulgaria, where after 885 the region of Ohrid became significant ecclesiastical center with the nomination of the Saint Clement of Ohrid for "first archbishop in Bulgarian language" with residence in this region. In conjunction with another disciple of Saints Cyril and Methodius, Saint Naum, he created a flourishing Bulgarian cultural center around Ohrid, where over 3000 pupils were taught in the Glagolitic and Cyrillic alphabet in what is now called Ohrid Literary School.

At the end of the 10th century much of what is now Republic of Macedonia became the political and cultural center of the First Bulgarian Empire under tsar Samuil, while the Byzantine emperor Basil II conquered the eastern part of the empire (what is now Bulgaria), including the capital of Preslav, in 972. A new capital was established at Ohrid, which also became the seat of the Bulgarian Patriarchate. From then on, the Bulgarian culture became an integral part of the Slav culture as a whole. After several decades of almost incessant fighting, Bulgaria came under Byzantine rule in 1018. The whole of Macedonia was incorporated into the Byzantine Empire as Theme of Bulgaria [1] and the Bulgarian Patriarchate was reduced in rank to an archbishopric.[2]

In the 13th and 14th century Byzantine control was punctuated by periods of Bulgarian and Serbian rule. For example Konstantin Asen, former nobleman from Skopje ruled as tsar of Bulgaria from 1257 to 1277.

Баш ми е интересно зашто тука зборот Блгариjа го има повеке отколко Македониjа ( таа е вашава историjа ) ?!?
Абе пуфљо ниеден,Википедија ја пиша кој како му текне,сега јас ќе седнам и ќе напишам дека Бугарите настанале од мајмуни и 2 червени и сите што ќе читаат ќе веруваат во тоа.
Дај ми некој опиплив доказ?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Тие па, за греота... Фолклор нивен-немаат; музика немаат; можеби во недостаток на идеологии се бореле во наше име?

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Абе пуфљо ниеден,Википедија ја пиша кој како му текне,сега јас ќе седнам и ќе напишам дека Бугарите настанале од мајмуни и 2 червени и сите што ќе читаат ќе веруваат во тоа.
Дали знаеш дека најмногу на македонската Википедија има такво нешто

римскиот Папа, наредил во 866 г. на бугарскиот цар Борис секој народ во неговата држава да избира свој епископ [се бара извор],
се избирал заеднички епископ на македонскиот народ [се бара извор].
Кон крајот на 9 век, бугарскиот цар Борис Михаил ги одвојува [се бара извор] Македонците од бугарското царство и за управник на македонската автономна област го назначува Св. Климент.
Со тоа, Бугарите признавале посебен етнос во "третата автономна област на Бугарија".[се бара извор]

Сметам тоа е достатачно да ти покажам кога некоја информација е измислена.

Кога го видиш [се бара извор] - не верувај.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Дали знаеш дека најмногу на македонската Википедија има такво нешто

римскиот Папа, наредил во 866 г. на бугарскиот цар Борис секој народ во неговата држава да избира свој епископ [се бара извор],
се избирал заеднички епископ на македонскиот народ [се бара извор].
Кон крајот на 9 век, бугарскиот цар Борис Михаил ги одвојува [се бара извор] Македонците од бугарското царство и за управник на македонската автономна област го назначува Св. Климент.
Со тоа, Бугарите признавале посебен етнос во "третата автономна област на Бугарија".[се бара извор]

Сметам тоа е достатачно да ти покажам кога некоја информација е измислена.

Кога го видиш [се бара извор] - не верувај.
Како тоа толку царови сте имале а државата ви е полна со Цигани и Турци,тоа го пишува ли во Википедиа?
Ако сакаш да научиш повеќе за историја тогаш прочитај ја книгата ORLD HISTORY од Geoffrey Barraclough во издание на TIMES,о неа јас никаде не прочитав за Бугарија а за Македонија пишува па ти сега продолжи да си го переш мозокот во перачката машина наречена Википедиа... :tapp:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Википедијата е енциклопедија. Сакаш или не, таа е најпосетена. Само Македонците не и` веруваат и при тоа само за историјата.

Кога ќе си го исчистите тоа се бара извор, тогаш и на историјата во Викито ќе поверувате.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Како тоа толку царови сте имале а државата ви е полна со Цигани и Турци,тоа го пишува ли во Википедиа?
Ако сакаш да научиш повеќе за историја тогаш прочитај ја книгата ORLD HISTORY од Geoffrey Barraclough во издание на TIMES,о неа јас никаде не прочитав за Бугарија а за Македонија пишува па ти сега продолжи да си го переш мозокот во перачката машина наречена Википедиа... :tapp:
Ех бре Атомна мравке, што така лажеш?
Па виж jа книгата во Amazon.com!
Пребараj като напишеш Bulgaria. Ке наjдеш 37 резултата.
Пребараj като напишеш Маcedonia. Ке наjдеш 6 резултата. И то наjвеке за Античка Македониjа:helou:
Пак те хванаф во лажа.
Инако книгата jа имам и jас у дома. Честно казано не е баш наjдоброто што можеш да наjдеш.
Та што сбореше за перенето на мозоци? :baeh:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ех бре Атомна мравке, што така лажеш?
Па виж jа книгата во Amazon.com!
Пребараj като напишеш Bulgaria. Ке наjдеш 37 резултата.
Пребараj като напишеш Маcedonia. Ке наjдеш 6 резултата. И то наjвеке за Античка Македониjа:helou:
Пак те хванаф во лажа.
Инако книгата jа имам и jас у дома. Честно казано не е баш наjдоброто што можеш да наjдеш.
Та што сбореше за перенето на мозоци? :baeh:
Уште ти фалеше овде...
Јас не лажам оти кај нас велат вака:
Кој лаже тој и краде,вошки има и на таванот спие!
Вие лажете па сега натаму нема потреба што да ти пишувам...:toe:
Книгата од Тајмс со гаранција не ја имаш дома,дај ми некаков доказ а што се однесува до пребарувачите на интернет напиши само FUNNY BULGARIA и напиј се еден лексилиум за да се смириш бидејќи сликите што ќе ги видиш не се баш за луѓе со слабо срце...:nenene:

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
За историjа ли ке сборим?

Виж што пише за историjата што се учи во Република Македониjа:

". . . When this northern section was reconstituted in 1945 as the autonomous republic of 'Makedonija' within Yugoslavia, a determined campaign was launched to simplify history and to transmute the identity of the entire population. The Yugoslav leadership was intent on reversing the effects of wartime Bulgarian occupation, and on resisting the cultural charms of ancient Greece. The Slav dialect of the political elite was declared to be a separate language; Old Church Slavonic was equated with "Old Macedonian"; and a whole generation was educated according to the "Great Idea" of Slav Macedonia stretching back for centuries. . . . "

Europe: A History
by Norman Davies

http://www.amazon.com/Europe-History-Norman-Davies/dp/0060974680/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1244463591&sr=8-1#
/пребараj со MAKEDON или оди на page 118/

Видиш ли сега што стана - един голем историк направо пише дека учите измислена историjа!:helou:

Уште ти фалеше овде...
Јас не лажам оти кај нас велат вака:
Кој лаже тој и краде,вошки има и на таванот спие!
Вие лажете па сега натаму нема потреба што да ти пишувам...:toe:
Книгата од Тајмс со гаранција не ја имаш дома,дај ми некаков доказ а што се однесува до пребарувачите на интернет напиши само FUNNY BULGARIA и напиј се еден лексилиум за да се смириш бидејќи сликите што ќе ги видиш не се баш за луѓе со слабо срце...:nenene:
Бугариjа - Македониjа 37:6 :baeh:
И то за Античка Македониjа :pos2:

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Wikipedia историја??:nesvest:
Знам дека jа мразите wikipedia, ама цел свет jа користи. Се пак тамо се барат докази и за да стои това кое стои во моментот на англиjски, значи за нашата историjа има докази, а во вашава седи [се бара извор].

Или видете коja и да било енциклопедиja и ке видите какво е мнението на лугето. И на целата таа работа вие имате смелост да кажете дека нашава историjа е измислена ?

According to the 2001 census,[72] Bulgaria's population consists mainly of ethnic Bulgarian (83.9%), with two sizable minorities, Turks (9.4%) and Roma (4.7%). Од тука

Тамо пише и така :

Македонци : 64.18%, Албанци : 25.17%, Турци 3.85%, Цигани 2.66% и прочие. Од тука

Вие ли точно ни зборате дека во нашава држава има много малцинства или википедиja пак е во грешка?

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Огромни пари се се фрлаат да се пишува бугарската историја. Јас во предходните постови пишав дека и Кенеди се чуствувал бугар и сакал да ве посети ама за жал не му се укажало прилика.:vozbud:
Сега кажете и дека Ганди е бугар, гадафи е бугар и т.н. Со еден збор пишете дека целиот земски свет потекнува од бугарите.

Познавам една баба која е родена во Прилеп и сите нејзини сестри живеат тука во Македонија и се чуствуваат Македонки, а таа за пуста пара отишла во Бугарија и се декларира бугарка. затоа што се одродила од својот народ толку и среќа ја пратело во животот. Тоа е најголемиот парадокс што го знам за националното чуство.
И има нешто ново Бугари су ушли у Софију.

И да повеќе ќе ги "обичаме" Србите барем со нив имавме и имаме некакво разбирање, а со вас бугарите што?

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22

Давај покажи ни
Седни и да пиши да видим дали е толко е лесно

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Огромни пари се се фрлаат да се пишува бугарската историја. Јас во предходните постови пишав дека и Кенеди се чуствувал бугар и сакал да ве посети ама за жал не му се укажало прилика.:vozbud:
Сега кажете и дека Ганди е бугар, гадафи е бугар и т.н. Со еден збор пишете дека целиот земски свет потекнува од бугарите.

Познавам една баба која е родена во Прилеп и сите нејзини сестри живеат тука во Македонија и се чуствуваат Македонки, а таа за пуста пара отишла во Бугарија и се декларира бугарка. затоа што се одродила од својот народ толку и среќа ја пратело во животот. Тоа е најголемиот парадокс што го знам за националното чуство.

И да повеќе ќе ги "обичаме" Србите барем со нив имавме и имаме некакво разбирање, а со вас бугарите што?
Е, време беше и "другарката" да се напише некоjа глупост.

Другарке, jас друго имам видено - дека Господ сбори со Македонците, кои са дали темелите на "македоноидната раса". :pos2:

И не се коси, и ние сме видели такива като бабата от Прилеп - имаме един кој има 3-ма братjа кои себе си се имат за Бугари, ама тоj бил македонец /е, учил е во Скопие со стипендиjа/. Што да го правиш?

:helou:

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22

И да повеќе ќе ги "обичаме" Србите барем
со нив имавме и имаме некакво разбирање, а со вас бугарите што?
Бугари су ушли у софиу ама прво твоите обични срби отишли на остров Корфу само при вида на бугарските штикове:helou:
Свободно си се обичајте и си се разбирајте.Ништо не ме радва толкова колко кога лугето се обичат и разбират :helou:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18

Осекаш ли се колко си смешен/а/. Кои е кажал дека Кенеди е бугар?
Па овде имаше тема дека вие сте темел на белата раса. :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom