Дали ја губиме битката со името и полека почнуваме да попуштаме?

• Креатор на темата btm
  • Време на започнување

Дали се согласувате дека ја губиме битката за името.

• Да

Гласови: 49 44,5%
  • Не

Гласови: 61 55,5%

• Вкупно гласачи
    110
  • Гласањето е завршено на .

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Тогаш треба да се промовираат факти, а тие се:
1. Македонија го смени уставот под притисок на Грција.
2. Македонија го смени знамето под притисок на Грција.
3. Македонија прифати да преговара за своето историско име под притисок на Грција.

Тоа се 3 компромиси, Грција прифатила 1. Која е математиката тука ?
Математиката е таа што гејците имаат цврст став,а нашите се безкичмењаци и одма им омекнува........ставот:toe:

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
NG ima mnozinstvo...a ako saka malcinstvo bujrum...
Znachi ti si ubeden deka narodov saka promena na imeto, jas mislam obratno i toa go napishav pogore. Onoj koj ke ima cvrst stav za nemenuvanje na imeto ke dobie apsolutno mnozinstvo.
Pero, ako dojde do izbori tie ke reshavaat edno prashanje, a toa e IMETO.
Za da nema "dilemi" i razni tolkuvanja koj e predavnik a koj patriot, treba jasno da se kazat rabotite.
Ke ima dva stava:
Edniot promena na ime, kako ke go krsti Branko, referenca ili dodavka, nastavka, geografska odrednica ne e mnogu vazno za sushtinata a taa e PROMENA NA IMETO.
Vtoriot neotstapuvanje od Ustavnoto ime.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Znachi ti si ubeden deka narodov saka promena na imeto, jas mislam obratno i toa go napishav pogore. Onoj koj ke ima cvrst stav za nemenuvanje na imeto ke dobie apsolutno mnozinstvo.
Pero, ako dojde do izbori tie ke reshavaat edno prashanje, a toa e IMETO.
Za da nema "dilemi" i razni tolkuvanja koj e predavnik a koj patriot, treba jasno da se kazat rabotite.
Ke ima dva stava:
Edniot promena na ime, kako ke go krsti Branko, referenca ili dodavka, nastavka, geografska odrednica ne e mnogu vazno za sushtinata a taa e PROMENA NA IMETO.
Vtoriot neotstapuvanje od Ustavnoto ime.
Си се заебал Ванчев,сега сум речиси сигурен дека Бранко ќе настапи со тврд став и без никаков Разумен Компромис за името на Македонија.Слично како што настапи пред ОН со Срѓан Керим пред извесно време за да добие на рејтинг пред народот кој е мнозинство и преферира безусловно Македонија како име и Македонци и како народ со свој јазик како Македонски.Никој не го притега да менува име кога е во опозиција.А верувам дека е толку паметен,како што докажа досега,не е толку глуп ебаго,да си ги брка потенцијалните приврзаници кога не е зависен од лекторатот следниве 4 години.
Грујо пак си најде “маша“ во Џорџе кој ќе преферира мала промена на име,за да ја симне одговорноста доколку до тоа навистина дојде,иако ни сам не е свесен дека го прозреа дури и многумина членови на ДПМНЕ во неговата само декларативно “тврда“ политика на неменување име.:toe:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Никој и никогаш,ја нема(л) таа сила за да може да промени име и идентитет на еден цел народ.
Нема ни да ја има.
:toe:
Се останато е техничко прашање и е дел од напорите да му се одземе правото на државност токму на македонецот.
:bravo:

Ако македонската елита и мнозинството од Македонците не сакаат сличен компромис - вероjатно Албанците ќе побараат друг, одделен пат кон евроинтеграциjата. Во тоа е и наjголемиот ризик со неменувањето на името Република Македониjа.
Како тоа Албанците ќе посакаат друг пат? Кој е тој друг пат? Само они ќе влезат во НАТО и ЕУ? Ќе направат војна? Кој ќе застане на нивна страна ако се случи тоа? Албанците, како што ние имаме трпение за се од нивна страна, треба да имаат трпение за нас (етничките Македонци). Куќа од темел се прави....

Европа убаво ни кажа уште 1992 година
“The European Council reiterates the position taken by the Community and its member States in Guimaraes on the request of the former Yugoslav Republic of Macedonia to be recognized as an independent state. It expresses its readiness to recognize that republic within its existing borders according to their Declaration on 16 December 1991 under a name which does not include the term Macedonia.”
- Лисабонска декларација од 1992 анекс 1

Како што тогаш не го прифативме тоа, така и сега не треба да прифатиме да ни се диктира од надвор. Но, наместо тоа ние немаме единствен став (влада-опозиција). Опозицијата бара Грујо политички да се самоубие и да го смени името, но со што ќе владеат они после? А, ако СДСМ се врати на власт, не верувам дека и тие ќе се залетаат да го сменат името (ако му се верува на Бране и тоа што го кажа пред Собранието на ООН). Се надевам дека Груевски не е толку наивен да мисли дека промена на името ќе му помине така лесно, а од друга страна не верувам дека ниту Црвенковски би се вратил на власт да го направи тоа. Со други зборови, колку и да звучи неверојатно, верувам во патриотската определба на нашите политичари (со некои исклучоци - Тито Петковски, Љубчо Георгиевски, Стојан Андов).

Името единствено можеме да си го смениме сами, за што веќе година и кусур се работи интензивно, што преку НВО сектор, што преку ширење дефетизам (како насловот на темата). А, ако го дозволиме тоа ние обичните луѓе без да се бунтуваме, тогаш можеби и сме заслужиле таква судбина.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Како тоа Албанците ќе посакаат друг пат? Кој е тој друг пат? Само они ќе влезат во НАТО и ЕУ? Ќе направат војна? Кој ќе застане на нивна страна ако се случи тоа? Албанците, како што ние имаме трпение за се од нивна страна, треба да имаат трпение за нас (етничките Македонци). Куќа од темел се прави....
Патот на Црна Гора и Косово во однос на Србиjа - отцепување од инертниот, недиjалогичниот, неконсензуалниот и непопустливиот дел на државата.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Патот на Црна Гора и Косово во однос на Србиjа - отцепување од инертниот, недиjалогичниот, неконсензуалниот и непопустливиот дел на државата.
Ајде... Од кога тоа Македонците инертни, недијалогични, неконсензуални и непопустливи? Барем кон Албанците (од 2001). И искрено мислиш дека Европа сака уште една држава (ако бла, бла се одвојат Албанците од РМ) на свој грб?

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Ајде... Од кога тоа Македонците инертни, недијалогични, неконсензуални и непопустливи? Барем кон Албанците (од 2001). И искрено мислиш дека Европа сака уште една држава (ако бла, бла се одвојат Албанците од РМ) на свој грб?
Повели:

Шефер: Поканата за НАТО не е на дофат

20.05.2009 18:01

Поканата за НАТО не е на дофат затоа што во Македонија нема дух за компромис во решавањето на спорот за името.

Вака денеска портпаролот на Шефер ја дообјасни изјавата на неговиот шеф дадена пред една седмица во Атина, а по неговата посета на Скопје.
Изјавата на Шефер беше груба, затоа што таков впечаток му оставија средбите во Македонија, рече Апатурај.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=108852

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Повели:

Шефер: Поканата за НАТО не е на дофат

20.05.2009 18:01

Поканата за НАТО не е на дофат затоа што во Македонија нема дух за компромис во решавањето на спорот за името.

Вака денеска портпаролот на Шефер ја дообјасни изјавата на неговиот шеф дадена пред една седмица во Атина, а по неговата посета на Скопје.
Изјавата на Шефер беше груба, затоа што таков впечаток му оставија средбите во Македонија, рече Апатурај.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=108852
И што? Ќе се одвојат Албанците поради изјавата на Шефер? Поради непопустливоста на тврдоглавите рунтави семакедонци? Ај и тоа чудо да го видиме....

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Добро, вие навистина мислите дека во западниот свет можете како Македонци да остварите предност пред Грците?
Па западот ја креираше и Грција и Албанија да бидат клин во срцето на славјанскиот Балкан.
ДО пред некоја деценија беа дозволени диктатурите на Албанија и Грција кои никој не ги бомбардираше, разбира се со хуманите бомби, каде од една крајно мешана средина створија хомогена нација каде не постои поимот малцинство.
Ах да, тоа е случајност.

Не ни е местото помеѓу нив, енде.
Во Албанија постои поимот малцинство. Кај твоите православни браќа не постои :) Во Албанија сеуште се вее сонцето од Кутлеш, и во Албанија никој не преговара за националниот идентитет на припадниците на етничките македонци. Дали ти сеуште веруваш во Славјанството како спас за Македонија???

И што? Ќе се одвојат Албанците поради изјавата на Шефер? Поради непопустливоста на тврдоглавите рунтави семакедонци? Ај и тоа чудо да го видиме....
Референдум. Западниот дел од Македонија по пат на референдум ќе си се отцепи. Не можеш батче ти доживотно со мои пари да преговараш, со мои пари цркви да градиш, со мои пари на секои 6 месеци предвремени избори да организираш само поради тоа што не знаеш како се води државна политика од државен карактер. Албанците се бајаги мирни и имаат разбирање кон македонскиот проблем со името. Топката е на твоја половина, напад, и гол. Бујрум.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Nema tuka prednost ili izgubena bitka, nie resavame sami i nikoj drug, od strana moze da se sere kolku saka ama na krajot nie sme tie koj resavame.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Европа не сака нова држава но можеби ќе ја направи. Зашто на Србија неможе да и ги симнат визите, затоа што српско државјанство вадат и албанците од Косово. И како што во неколку наврати имам напишано, на Косово му е дадена "независност" само заради нивна излолација односно ставање во карантин притоа да не трпи останатиот дел од Србија.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
ако го изгубиме името ја губиме државата губиме се
нека покуша некој
спремајте се !!!

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Референдум. Западниот дел од Македонија по пат на референдум ќе си се отцепи. Не можеш батче ти доживотно со мои пари да преговараш, со мои пари цркви да градиш, со мои пари на секои 6 месеци предвремени избори да организираш само поради тоа што не знаеш како се води државна политика од државен карактер. Албанците се бајаги мирни и имаат разбирање кон македонскиот проблем со името. Топката е на твоја половина, напад, и гол. Бујрум.
Само незнам до кога така ќе терате. Со самиот факт што покажувате претензии кон Србија со Косово и кон Македонија со западниот дел си ставате огромен товар за во иднина. Утре се може да се очекува, ќе се сменат многу работи и подршката која што моментално ја имате ќе ја снема, е тек тогаш ќе видиш како се кројат граници. Немој да заборавш дека пола Албанија била Српска.

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
се можи да се среди
ќе оди мирна анкета кај албанците од куќа на куќа
да видиме кој за кај е
а овде некој шо брчи то ич нема врска

заради некој косовари мене да ми бидат скратени права алооо

или или нема поќе

денес утре ќе пукни

остај го фиреро и босанецо :vozbud:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Во Албанија постои поимот малцинство. Кај твоите православни браќа не постои :) Во Албанија сеуште се вее сонцето од Кутлеш, и во Албанија никој не преговара за националниот идентитет на припадниците на етничките македонци. Дали ти сеуште веруваш во Славјанството како спас за Македонија???

Славјанството е единствен спас за славјанските земји.
Се друго е цепкање и поделба.
Беломорска, западна Македонија, Косово, јужна Србија, кој знае кај ќе застане.

Мирни биле Албанците.
Јас незнам како татко ми додека јас бев клинец, некаде 80-те, стално на пазар бираше од кој купува.
Оти бе тато не купуваш од него, и стално тоа ми е во мисла.
Не му го финансирам покретот, така вика.
Го правеа националист, оваков онаков, на мравка не гази.
2001 му бацуваа рака демократите и космополитите.
Али долга е оваа, да не забегаме од темата.

Kajgana Shop

На врв Bottom