Дали ја губиме битката со името и полека почнуваме да попуштаме?

• Креатор на темата btm
  • Време на започнување

Дали се согласувате дека ја губиме битката за името.

• Да

Гласови: 49 44,5%
  • Не

Гласови: 61 55,5%

• Вкупно гласачи
    110
  • Гласањето е завршено на .

btm

Член од
11 декември 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Тоа е суровата реалност. Ако до пред 1 и пол година се имаше надеж дека нешто може да се задржи сега е веке сигурно дека ја изгубивме битката. Овој заклучок го донесов од следните причини:

• Ладните изјави на Американците кои наговестуват дека сакаат брзо решение на штета на послабата страна.
  • Сите овие полемики околу симнувањето на визниот режим односно несигурноста на Европа дали ке играме по нивно.
  • За прв пат после 3 години Саркози го повика Груевски на состанок при што настана откажување на компјутерите во авионот.
  • Али Ахмети го повикаа во Европа да добие инструкции како да го притегни Груевски да прифати Северна Македонија при што идентитетот и јазикот ке останат како отворени прашања за кои сеуште ќе преговараме.
Со оваа порака сакам да си олеснеме самите на себе признавајќи ја реалноста и притоа да се мотивираме уште посилно да се бориме против смена на името, односно на референдумот да гласаме против затоа што извршуваме предавство на целата наша историја и иднина. Да не ја повторуваме истата грешка како 1993 и да го дадеме името своеволно, нека ни го одземат со сила.

MACEDONIA FOREVER.

K

KomitaMKD

Гостин
Се додека Македонецот се чуствува Македонец и е решен да не го дава името никогаш нема да ја изгубиме битката

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Добро, вие навистина мислите дека во западниот свет можете како Македонци да остварите предност пред Грците?
Па западот ја креираше и Грција и Албанија да бидат клин во срцето на славјанскиот Балкан.
ДО пред некоја деценија беа дозволени диктатурите на Албанија и Грција кои никој не ги бомбардираше, разбира се со хуманите бомби, каде од една крајно мешана средина створија хомогена нација каде не постои поимот малцинство.
Ах да, тоа е случајност.

Не ни е местото помеѓу нив, енде.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Единствено што е изгубено е паметот не некои овци македонски кои мислат дека мора да се прифати уцена и промена на име.

N

n/a

Гостин
Никој и никогаш,ја нема(л) таа сила за да може да промени име и идентитет на еден цел народ.
Нема ни да ја има.
:toe:
Се останато е техничко прашање и е дел од напорите да му се одземе правото на државност токму на македонецот.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Тоа е суровата реалност. Ако до пред 1 и пол година се имаше надеж дека нешто може да се задржи сега е веке сигурно дека ја изгубивме битката. Овој заклучок го донесов од следните причини:

• Ладните изјави на Американците кои наговестуват дека сакаат брзо решение на штета на послабата страна.
  • Сите овие полемики околу симнувањето на визниот режим односно несигурноста на Европа дали ке играме по нивно.
  • За прв пат после 3 години Саркози го повика Груевски на состанок при што настана откажување на компјутерите во авионот.
  • Али Ахмети го повикаа во Европа да добие инструкции како да го притегни Груевски да прифати Северна Македонија при што идентитетот и јазикот ке останат како отворени прашања за кои сеуште ќе преговараме.
Со оваа порака сакам да си олеснеме самите на себе признавајќи ја реалноста и притоа да се мотивираме уште посилно да се бориме против смена на името, односно на референдумот да гласаме против затоа што извршуваме предавство на целата наша историја и иднина. Да не ја повторуваме истата грешка како 1993 и да го дадеме името своеволно, нека ни го одземат со сила.

MACEDONIA FOREVER.

Ne bi trebelo da ima referendum. Ima mnogu podobro reshenie.
NOVI PARLAMENTARNI IZBOR.
Pa neka poveli Branko so negoviot stav za ime so DODAVKA-PROMENA NA IMETO i Grujo so stavot za nemenuvanje na imeto.
Taka konechno ke se simnat maskite i ke se znae shto sakaat Makedoncite, koja opcija im e pobliska.
Moja prognoza e deka Gruevski ke dobie apsolutno mnozinstvo ako postapi vaka. A voedno toa ke bide i pat da gi snema crvenite kmeri.
Toa ke bide i mnogu jasna poraka do ON, EU, SAD a posebno do Grcija i deka sepak ke mora da ja pochituvaat zelbata na Makedonskite gradjani.

N

n/a

Гостин
Pa neka poveli Branko so negoviot stav za ime so DODAVKA-PROMENA NA IMETO i Grujo so stavot za nemenuvanje na imeto.
Taka konechno ke se simnat maskite i ke se znae shto sakaat Makedoncite, koja opcija im e pobliska.
Moja prognoza e deka Gruevski ke dobie apsolutno mnozinstvo ako postapi vaka. A voedno toa ke bide i pat da gi snema crvenite kmeri.
Toa ke bide i mnogu jasna poraka do ON, EU, SAD a posebno do Grcija i deka sepak ke mora da ja pochituvaat zelbata na Makedonskite gradjani.
Прогнозата ти е грешна.
Инаку би се согласил да има нова парада,т.е. такозвани избори,али под услов ти... да ги платиш од твој џеб.
Не мислам на мој грб и на товар на сите останати граѓани на оваа земја да се струполуваат сметките за вакви променади на недоветните ни политичари (од сите табори и групи) на шест месеци.

Грешни ти се и `политичките` предвидуења.
-Бранко е шеф на мртва партија,
-Гвујо тупото е апсолутниот непријател,
-Бошкоски може да биде само врло важен статиста кој што се оштри да даде гол со пета :)
а `чичко енглез` или такозвани чекмидаш има проблем заради тоа што во наредниот период мора да измисли и депонент (сосема нов) за да го `обави` својот пласман на пари! :)

Се бараат потенцијални милионери!!!
Конкурсот е... од отворен карактер. :)

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11

Sepak nekoj se izbori za apsolutna vlast i sega ke mora da pregovara.Bidejki opozicijata nema vo moment nikakva realna mok ,toj nekoj ke mora da ja prevzeme odgovornosta.Glasovite gi dobi da ne vodi,i da pregovara .Sto i da pregovara ke mora jasno i glasno da mu kaze na narodot.Ako ne saka da go menuva imeto go ima legitimitetot da ne pregovara.Moze ednostavno da kaze nie kako Makedonija izleguvame od pregovori.E toa e cin na patriotizam.Se drugo e obicen populizam.Ovde pred narodot ke se sili so patriotizam , a koga ke izleze od Makedonija ke reterira od dvojnata formula i ke se obvrzuva na pregovori.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4

MACEDONIA FOREVER.
Владиниот авион нема врска, но битката за името Република Македониjа е навистина изгубена. Западниот свет бара компромис и го разбира компромисот како отстапки и од двете страни. Грциjа во очите на Западот веќе е направила компромис - прифатила е соседната држава да има име, кое го содржи зборот Македониjа, но сега од македонската страна се очекува да прифати промена на уставното име Република Македониjа од видот Република Северна Македониjа или Република Нова Македониjа. Додека не биде прифатен сличен потез - изгледа нема да има евроинтеграциjа. Ако македонската елита и мнозинството од Македонците не сакаат сличен компромис - вероjатно Албанците ќе побараат друг, одделен пат кон евроинтеграциjата. Во тоа е и наjголемиот ризик со неменувањето на името Република Македониjа.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Владиниот авион нема врска, но битката за името Република Македониjа е навистина изгубена. Западниот свет бара компромис и го разбира компромисот како отстапки и од двете страни. Грциjа во очите на Западот веќе е направила компромис - прифатила е соседната држава да има име, кое го содржи зборот Македониjа, но сега од македонската страна се очекува да прифати промена на конституционното име Република Македониjа од видот Република Северна Македониjа или Република Нова Македониjа. Додека не биде прифатен сличен потез - изгледа нема да има евроинтеграциjа. Ако македонската елита и мнозинството од Македонците се сакаат сличен компромис - вероjатно Албанците ќе побараат друг, одделен пат кон евроинтеграциjата. Во тоа е и наjголемиот ризик со неменувањето на името Република Македониjа.
Тогаш треба да се промовираат факти, а тие се:
1. Македонија го смени уставот под притисок на Грција.
2. Македонија го смени знамето под притисок на Грција.
3. Македонија прифати да преговара за своето историско име под притисок на Грција.

Тоа се 3 компромиси, Грција прифатила 1. Која е математиката тука ?

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Тогаш треба да се промовираат факти, а тие се:
1. Македонија го смени уставот под притисок на Грција.
2. Македонија го смени знамето под притисок на Грција.
3. Македонија прифати да преговара за своето историско име под притисок на Грција.

Тоа се 3 компромиси, Грција прифатила 1. Која е математиката тука ?
Matematikata e deka drzava Grcija se profilirala mnogu poodamna kako drzava.Dodeka nie pocnavme od 1945 godina da zborime za drzavotvornost .
Toa znaci deka korenite i lobiranjata na Grcite se podlaboki od nasite.

O

Out Boy

Гостин
Ве испотепавме, ви ги одзедовме имотите, ве раселивме, ви забранивме да се вратите назад на прадедовските огништа, ја прекрстивме Северна Грција во Македонија. Што уште сакате! Сфатете веќе еднаш дека нема играње со Грција.

Грчката офанзива против Република Македонија добива се подраматичен расплет. Просто ја гледам нивната невидена деструкција и омраза.
За несреќа, дел од македонскиот народ влезе во рамките на грчката држава по балканските (1912-1913) и Првата светска војна (1914-1918). Од тогаш до денес, во име на националниот интерес на Грција, различните грчки политички гарнитури водат политика на физичко и духовно истребување на македонскиот народ.

Наместо соочување со историските злодела, сакајќи по секоја цена да го одбегнат обештетувањето за одземените македонски имоти на кои сопствениците не смеат да се вратат како Македонци, грчките политички гарнитури смислија спасоносна формула: водење на жестока дипломатска кампања за промена на името на соседна Република Македонија која наводно ги повредува грчките национални чуства.

Еве како всушност „демократите“ нам ни се обраќаат:

Ајде вие “Скопје” да исчезнете, да ве нема со име Македонија зашто Македонија е грчка. Ние некогашните Атинјани, Тебанци, Спартанци, не можеме да си простиме што еден никаков варварин - македонскиот крал Филип Втори, извојува победа над нас славните Хелени и стана хегемон на Хелада. Неговиот, пак, син Александар Македонски, поведе бројни Хелени во своите походи, во голем дел како заложници. Но оти направи многу, си го присвоивме и него и татко му. А вам, “Скопје” кои си го крстивте аеродромот Александар Велики, сега и секогаш ви забрануваме да го потсетувате светот дека Александар не бил Грк. Ќе издадеме, декрет со кој од Скопје до Пакистан и Индија ќе забраниме било кој да се осоколи и да го употреби тоа име. Ние отидовме и кај Хунзите, убаво им објаснивме дека нивната колективна меморија за Македонците е погрешна, дека тоа биле Грци. Нема никој право, па дури ни Хунзите, да ги вознемирува чуствата на Грците.

Ах, кога би имале толку убави песни, испеани од срцето, за Македонија, како што вие “Скопјанци” со векови пеете, сé би било полесно. Но, ние мразевме сè што е македонско, до истребување. Се разбира, кога е потребно, ќе фабрикуваме Антички Македонци колку сакаме и какви сакаме. По наша мера, во име на “грчкиот национален интерес”. Колку ли сте дрски! Барате дури и Македонска православна црква. Нема Македонци, нема МПЦ. Ние чесно го одработивме укинувањето на Охридската архиепископија кај султанот, па таа стана грчко - патријаршиска.

Тргнете ги тие јавно изложени антички статуи пред дрската влада на “Скопје”. Тие ја навредуваат грчката гордост.
Закопајте ги повторно во земјата, зашто вие немате ништо: ни име, ни простор, ни народ, ни историја. Ние ќе ви ја скроиме историјата, така, како што сакаме.
Конечно имаме можност сосема да ве избришеме од картата на светот, зашто сте мали и незаштитени. На почетокот на минатиот век, нашите андарти потрошија многу куршуми и изабија многу ножеви за да ве уништат, за да ви кажат директно преку колежите дека нашата мегало идеја ќе ја оствариме до крај, заедно со балканските сојузници или сами, но, конечно Македонија ќе стане грчка.

Престанете веднаш да ги навредувате чуствата на Грците! Зарем сé уште не ви го дотеравме умот! Ве испотепавме, ви ги опожаревме домовите, ви ги одзедовме имотите, ве раселивме, ви забранивме да се вратите назад на прадедовските огништа, ја прекрстивме Северна Грција во Македонија. Што уште сакате! Сфатете веќе еднаш дека нема играње со Грција. Ако сте заборавиле, да ве потсетиме: Сливје, Буково, Брест, Чатол, Рашово, Борник, Слатина, Загар, Каламица, Колиби, Лозна, Чернок, Чрчишта, Врапчин, Бабчор, Глум, Дмбени, Јавор, Гроздел, Ранци и уште 824 уништени села, изчезнати, преименувани, преобразени. Се за нашата голема идеја сé беше малку.

Сакате да се викате Македонци, да постоите како македонски народ, да зборувате некој си македонски јазик! Па вие сте невидени шовинисти, иредентисти, Скопјани, Славомакедонци, варвари, еден историски рецидив кој треба да биде елиминиран. Ние создаваме нова нација на антички Македонци. По грчки урнек!
Го правевме со помош на сила, со паравоени дружини, но, сега работата ја тераме малку пософистицирано, со дипломатија, со посредници. Кога тоа не успева, тука е ембаргото, ветото, уцените. Ќе ве прекрстиме, ќе ве доскршиме, со сите можни средства, да ве нема такви какви што сте. Ако треба ќе влеземе во уште една балканска војна, но, овој пат нема да ве делиме со Бугарија и Србија, нема да дозволиме да постои ниту еден иредентист кој се сеќава на своето вековно минато во Воденско, Леринско, Костурско, Ениџевардарско.
Ќе ве проголтаме до крај, во Букурешт, Лондон, Будимпешта, Лисабон, или на друго место. Сè едно каде. Во името на европската иднина на “Скопје”.

Е, па почитувани Македонци со вакви ние преговараме...

Проф. д-р Виолета Ачкоска :back:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Matematikata e deka drzava Grcija se profilirala mnogu poodamna kako drzava.Dodeka nie pocnavme od 1945 godina da zborime za drzavotvornost .
Toa znaci deka korenite i lobiranjata na Grcite se podlaboki od nasite.
Mакедониjа плати и плака висока цена заради тоа... Потсети се на Берлинскиот конгрес, потсети се на Букурешт 1913, потсети се на македонската емиграциjа во Бугариjа,потсети се на 1948 и кавгата мегу Тито и Сталин....
Македониjа неможе да си дозволи уште еднаш да го премолчи етноцидот коj и се наложува од страна на некаков елитистички клуб какви што се ЕУ и НАТО.
Да ние сме тука.. Да ние сме во основата на европската култура, но ние неможеме заради некаква формалност да jа поништиме суштината на нашето битие на овие простори..

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
NG ima mnozinstvo...a ako saka malcinstvo bujrum...
Прогнозата ти е грешна.
Инаку би се согласил да има нова парада,т.е. такозвани избори,али под услов ти... да ги платиш од твој џеб.
Не мислам на мој грб и на товар на сите останати граѓани на оваа земја да се струполуваат сметките за вакви променади на недоветните ни политичари (од сите табори и групи) на шест месеци.

Грешни ти се и `политичките` предвидуења.
-Бранко е шеф на мртва партија,
-Гвујо тупото е апсолутниот непријател,
-Бошкоски може да биде само врло важен статиста кој што се оштри да даде гол со пета :)
а `чичко енглез` или такозвани чекмидаш има проблем заради тоа што во наредниот период мора да измисли и депонент (сосема нов) за да го `обави` својот пласман на пари! :)

Се бараат потенцијални милионери!!!
Конкурсот е... од отворен карактер. :)
To e to...samo ne cek ti dam ne se samo stranci...tuku i domasni...biznismeni mislam...i tokmu tuka e problem...NG treba da e dobar...a e katastrofa...

Sepak nekoj se izbori za apsolutna vlast i sega ke mora da pregovara.Bidejki opozicijata nema vo moment nikakva realna mok ,toj nekoj ke mora da ja prevzeme odgovornosta.Glasovite gi dobi da ne vodi,i da pregovara .Sto i da pregovara ke mora jasno i glasno da mu kaze na narodot.Ako ne saka da go menuva imeto go ima legitimitetot da ne pregovara.Moze ednostavno da kaze nie kako Makedonija izleguvame od pregovori.E toa e cin na patriotizam.Se drugo e obicen populizam.Ovde pred narodot ke se sili so patriotizam , a koga ke izleze od Makedonija ke reterira od dvojnata formula i ke se obvrzuva na pregovori.
So 1 zbor nema kapacitet za nesto pojako...steta...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Владиниот авион нема врска, но битката за името Република Македониjа е навистина изгубена. Западниот свет бара компромис и го разбира компромисот како отстапки и од двете страни. Грциjа во очите на Западот веќе е направила компромис - прифатила е соседната држава да има име, кое го содржи зборот Македониjа, но сега од македонската страна се очекува да прифати промена на уставното име Република Македониjа од видот Република Северна Македониjа или Република Нова Македониjа. Додека не биде прифатен сличен потез - изгледа нема да има евроинтеграциjа. Ако македонската елита и мнозинството од Македонците не сакаат сличен компромис - вероjатно Албанците ќе побараат друг, одделен пат кон евроинтеграциjата. Во тоа е и наjголемиот ризик со неменувањето на името Република Македониjа.
Тогаш што е Разумниот Компромис со кој се расфрла Македонскиот председател,“маде голо“ во светот на компромисите,или и него никој не го зема здраво за готово,односно сите знаат дека Македонскиот Председател е “вртимушка“ на премиерот?Инаку Грција братко никогаш не направила ни еден единствен компромис,во вистинска смисла на зборот,а и во иднина не мисли ни да направи.Инаку зборот Македонија што прифатила Грција да биде содржан во нашето име,не е компромис туку реалност стара повеќе илјади години,го пишува и во Библијата,на повеќе места.А тоа дека Албанците ќе побарале друг одделен пат кон Евроинтеграцијата е само приказна за заплашување на мали деца кога се немирни,особено затоа што сега на Албанија и е потребен “ореол“ за земја која шири стабилност во регионот по влезот во НАТО,а на Косоварите како што гледам никој нема да им постеле црвен тепих и да испратат “мала група“ кога на својот север имаат веќе недефинирана територија за која всушност и Американците создаваа нова држава на Балканот.Мислиш ли дека ќе ги усмерат силите кон Македонија која може да започне еден друг процес за “отпризнавање“ на новопризнати држави,како Косово,особено затоа што САД изјавија дека условот Косово да биде признато како држава не е повеќе услов за влез во НАТО,при посетата на Бајден во Србија.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom