Прашање во врска со Државна матура по македонски

Статус
Затворена за нови мислења.

KaPsa

The G®eat One
Член од
19 јули 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
4.4 GOVORENJE - Opsti celi

Realizacijata na ovoj del od ispitot se zapocne otkako ke se sozdadat neophodnite uslovi.

CELI TEMI - POJASNUVAWE

1. Ucenikot da napravi samostojno organiziran USTEN ISKAS na odredena tema.

Primeri temi:
- „Vo sekoe semejstvo postoi generaciski jaz”
- „sto e za mladite moderno oblekuvanje? ”
- „Pravata na covekot proizleguvaat od negovite obvrski”

Говорење :D.. Јас го видов ова ама ова говорење ме буни бај д веј :D

Член од
27 јануари 2009
Мислења
1.044
Поени од реакции
40
A slucajno da ne znaes kako pominale na matematika??????
математика знам дека имаше некои фрки со напредно и основно ниво и на крај излезе дека напредно ниво било мнооогу потешко а за на сите факултети бараат основно ниво

Стварно кога кажуваат дали сме ја положиле матурата по македонски јазик и англиски јазик, по неколку дена или како оди тоа ? А и дај некој што има полагано лани матура, нека кажи како се границите, колку бодови треба за да положиш и како одат тие граници за повисоки оценки ? Или секоја година овие ненормалните што ги составуваат тестовите ги менуваат и границите како што ќе им текне? :) Ама ај навикнавме по малце на тие работи, оти за се во оваа наша мала и мила државичка се си прават како што ќе им текне :D:vozbud::vozbud::vozbud: да ги :sekss:
Јас полагав лани и за резултати се чека еден месец. Границата за бодови не ја знаевме и ја немаше никаде истакнато и многу е заебано ако на пример си сигурен дека имаш повеќе поени треба да платип 2000 за да можеш да си го видиш тестот

Ајде дечките со големи врски :) нека кажат која тема ќе биде есејот оваа година...
лани имаше тема мајка тереза и нејзините добрини сигурно и сега ќе биде нешто лесно и општо

KaPsa

The G®eat One
Член од
19 јули 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Јас полагав лани и за резултати се чека еден месец. Границата за бодови не ја знаевме и ја немаше никаде истакнато и многу е заебано ако на пример си сигурен дека имаш повеќе поени треба да платип 2000 за да можеш да си го видиш тестот

лани имаше тема мајка тереза и нејзините добрини сигурно и сега ќе биде нешто лесно и општо
Хммм море скапани луѓееееееееееееееее !!!!!! :tapp::tapp:

Ок, сепак фала за деталниот одговор :) :smir:

Член од
22 мај 2007
Мислења
99
Поени од реакции
0
За овие есеиве, и јас го видов на говорење? Што е финтава? Ќе не терааат да рецитираме :)?

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ke recitiraat ko ke se sozdadat uslovi, so znaci ko ke klat bina na skolo i mikrofon po moznost. Nie godinava v um ke recitirame.

KaPsa

The G®eat One
Член од
19 јули 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Абе да му се создадат услови дома да му рецитирам јас на... упм да одат :) :vozbud: И тие самите незнат шо и како треба, незнаевме ни во колку сатот ќе се полага и на кој датум точно ни ништо на страната не пиши, требаше да трчаме на училиште да бараме кога и каде и како и шо ќе се полага:vozbud: болна работа... И сега стварно дај да дознајме шо е со овие темите, есеи ќе бидат или шо ќе бидат ? :toe: :smir:

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Озбилно не се знај во колку сатот е полагањето овие малце на будали си се прат.
Значи говорење нема да има тука да бидиме чисти. За интерните немаат кажано кој ќе се полага прв а кој втор ништо не кажуваат треба од небо да ни падни нас знаењето. А за пишувањето има еден есеј на зададена глупава тема и нешто од официјалните писма- вест молба жалба соопштение изјава потврда и не знам шо.

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Во нашана гимназја имат излезено списоци во колку сатот сме за сите полагања (екстерни и интерни), а за екстерниве сабајлево извадија и во која училница сме. Иначе пишит на сајтов дека екстерните испити започнуваат на 11 и 13 во 9 сатот сабајле. Пророшкајте и ќе видите.

Ајде матуранти повелете мала помош за делата што ќе ни бидат за матурата :)
Може ќе препишете нешто де :smir:
Да разјасниме: ова напишаново ти го имаш пишено како за помош или ти го имат даено некоја фаца, блиска со комисијава со составувачиве???

KaPsa

The G®eat One
Член од
19 јули 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Во нашана гимназја имат излезено списоци во колку сатот сме за сите полагања (екстерни и интерни), а за екстерниве сабајлево извадија и во која училница сме. Иначе пишит на сајтов дека екстерните испити започнуваат на 11 и 13 во 9 сатот сабајле. Пророшкајте и ќе видите.

Да разјасниме: ова напишаново ти го имаш пишено како за помош или ти го имат даено некоја фаца, блиска со комисијава со составувачиве???
Да точно е , се полага на 11.06. и 13.06 во 09:00 часот сабајле.
Ама немаше ништо на страната, ако имаат сега напишано можи, ама предходно немаше ништо..... А интерните од кај 20ти натаму се негде..

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Да точно е , се полага на 11.06. и 13.06 во 09:00 часот сабајле.
Ама немаше ништо на страната, ако имаат сега напишано можи, ама предходно немаше ништо..... А интерните од кај 20ти натаму се негде..
На страната излезе пред 4-5 дена минимум (барем јас тогаш го видов). Интернте се сегде различни. Јас на пример информатика полагам на 19ти, а физика на 26ти.

KaPsa

The G®eat One
Член од
19 јули 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
На страната излезе пред 4-5 дена минимум (барем јас тогаш го видов). Интернте се сегде различни. Јас на пример информатика полагам на 19ти, а физика на 26ти.
Ахам, епа не знаев дека се сегде различни.. Нашите се после 20ти мислам зато напишав така :) п0з. :helou:

C

cige

Гостин
Есејот ќе биде тема од некое дело?
Или нешто од општа култура?

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
ок фала, а ќе ми кажеш во кој учебник, затоа што ја не се сеќавам дека сме работеле такво нешто во школо, а во прирачниците нема за вест
Учебник за гимназиско 4-та година,страна 39. :helou:

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
petar_joker;2614247 Да разјасниме: ова напишаново ти го имаш пишено како за помош или ти го имат даено некоја фаца напиша:
Си правев препишувалки за мене па оној кој мисли дека може да му помогнат може да си ги испечати.

A

Alexander Nevsky

Гостин
Ќе има препис бееее :D
@kit-katce Фала за фајлот ќе притреба:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom