Просечната плата во март 19.746 денари

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
А бе Славјански...држи бе ниво.....:) не се праи магаре.....

Е тооа да видиш бдп,производство,извоз паѓа а платите идат нагоре :pos2:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Хмммм...
По некоја моја, здраворазумска методологија, 20.000,00 ден плата во нето износ на сметка е за некои 3-4.000,00 ден повеќе од реалното.
Еве зошто:
Зборуваме за плата која би ја земал некој среден слој на вработени на средни позиции било во приватен, било во јавен сектор.
Не ги земам предвид менаџерските или раководителските плати кои се повисоки, но и оние ниските кај позициите метлар, портир и сл.
Во Скопје се сигурно повисоки некои плати, но во целина земено, мислам дека реално би било 16-17.000,00 денари.
А и не сум јас завод за статистика :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Луѓе, шо бајрамишете бре... колку луѓе на форумов имаат преку 15 илјади плата, на прсти ќе се избројат. Плус коа ќе додадам на тоа колку луѓе воопшто немаат работа, и ми иде да уринирам на мониторов од ефтинава пропаганда. Сакајте си ги вие партиите кои ви даваат плата, и ја си ја сакам фамилијата заради истото, ама човече малку од малку... Бар приложете сметки колку ви плаќаат, вие да сте над просекот барем... :tv:

С

Спенсер

Гостин
втффф??? оние пратениците ако земаат по 300.000ден плата, тогаш просечната ке биде 20.000....:vozbud:

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
втффф??? оние пратениците ако земаат по 300.000ден плата, тогаш просечната ке биде 20.000....:vozbud:
тие го креваат просекот на 20000,онака треба да биде 10000:pos2:
:pos2::pos2::pos2:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Не ќе да е лошо у некоја идна анкета да го испитаат и приватниот сектор каде позннавам луѓе кој работат за 6 000 денара. Под хитно мора да се намалат платите на администрацијата, сите знаме дека тоа е чирот на нашата економија, плус да се избркаат сите неписмени од истата кој еве според статистикава зимаат над 19 000 денара а не знаат да пополнат еден обичен формулар ( пр, трансакциона сметка за подигање пари од изборни активности )

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Шумадинац.. слушна ли ти за бруто плата и трансакциони сметки???
знаеш ли воопшто како се пресметува бруто плата и оја е просечната плата во администрацијатаа???

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Шумадинац.. слушна ли ти за бруто плата и трансакциони сметки???
знаеш ли воопшто како се пресметува бруто плата и оја е просечната плата во администрацијатаа???
Ја прочитав у Шпиц :

Добар дел од административците кои ги спроведуваа мартовските избори се уште ги немаат земено дневниците затоа што ги утнале бројките на трансакциските сметки или матичните броеви. Познавачите на состојбите во јавната администрација ова го коментираат како „тажен показател за нејзиниот квалитет“. Ако ги утнаа сопствените, лични податоци, може само да претпоставуваме како ги броеле гласовите и како ги пополнуваат апликациите за европските кредити, велат тие.
- Кога не се способни да пополнат обичен образец, како ќе може да очекуваме да знаат да пополнат барања за кредити што ги доделува Европската унија? - прашува професорот по управно право Борче Давитковски.
Според него, еден од бенчмарковите што ги добиваме од Европската унија и кој се однесува на недоволниот капацитет на администрацијата, многу јасно се потврдува и во случајот кога административците не знаеле да ги внесат податоците.
Државната изборна комисија вчера потврди дека околу 600 административци од околу 30.000 кои беа вклучени во изборните органи на мартовските избори се уште не ги добиле дневниците затоа што давале број на жиро-сметка од работата наместо бројот на трансакциската сметка, давале погрешен број на трансакциската сметка или на единствениот матичен број. Од ДИК велат дека допрва ќе наоѓаат решенија како да контактираат со луѓето и да ги коригираат погрешните податоци. Информираат дека и самите тие може да се јават во службата за сметководство и да ги исправат грешките.
- Не се работи ниту за доцнење, ниту за немање пари. Тие средства се веќе одделени и ним им припаѓаат, сигурно и ќе ги добијат - вели портпаролот на ДИК, Зоран Таневски.
Тој потенцира дека последната регуларна уплата на парите за дел од административците била извршена во петокот и деновиве чекаат потврда дали и меѓу нив ќе има проблеми со технички грешки при исплаќањето.
Државата за ова намена одвои вкупно околу еден милион евра. Дневниците за еден ден следење на изборите се движат од 2.000 денари за членовите до 3.000 денари за претседателите на околу 3.000 избирачки одбори.
Од невладината организација МОСТ велат дека се исплатени сите 3.750 набљудувачи, кои ги регрутираа на последниве локални и претседателски избори. Потенцираат дека станува збор за волонтери и затоа им исплаќаат само пари за храна и за превоз. И тие велат дека имале проблеми околу матичните броеви или трансакциските сметки, доцнеле и средствата од донаторите, но дека сето тоа е надминато.
Набљудувачите за половина поминат ден добиле по 550 денари, по 1.350 денари добиле тие што на гласачките места биле од отворањето до пребројувањето на гласовите, а по 1.100 денари членовите на мобилните екипи.

Бруто плата ти е топ тан нето плата и придонеси.
Нето плата ти е паричка која ја зимаш на први.
Придонеси се паричка која ќе ја зимаш во пензија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Види АБЦ, ти изгледа си од ниските слоеви и со такви се дружиш и немаш реална слика за македонскитре плати. Извини вака што ти се обраќам, но навистина забегуваш со тезите.

Кај мене во фамилија нема некој со помала плата од 350 евра, нето.
Обичен банкарски службеник со завршен факултет, почетник, зема нето плата од 30.000 денари, а во подобрите банки и со ССС земаат толку. Обични работници во големите фирми и тоа без стаж земаат мин. по 18.000 денари. Просечната плата во осигурителните фирми е 500 еур, во банките е 600 евра, тоа се јавни податоци.
Aбе види вака,јас сум приватник и можам да земам плата колку што сакам,ама за тоа ќе треба да платам поголем данок.Овој просек според бројот на вработените во Македонија ме наведува на размислување дека барем 50 000 административци земаат по 1 500-2 000 евра плата,за да можат другите преостанати да го достигнат просекот од 300 евра.

Каде, бе брат, каде? Пратениците имаат сигурно толку плата, можеби и советниците по општини. Во која друга државна институција зема некој плата 2.000 евра? Во градинките теткиците (без високо образование) земаат 9.000 ден. плата. Од друга страна лично познавам менаџер во Космофон кој има 70.000 плата (без бонуси и додатоци). И тоа не е на некоја висока позиција.

Од друга страна сите плачеме за повисоки плати кои би ни ги обезбедила владата? Како? Според мене на сите во администрација (вклучувајќи ја и жена ми во школо :vozbud:) треба да им се даде 500 ЕУР плата. Па после она (и јас :vozbud:) ќе можеме да ги потрошиме тие 500 ЕУР во продавници за компјутери, мебел, коли, и така да им рипне заработувачка на тие, па на своите продавачки да можат да им даваат поголема плата од 200 ЕУР.
Точно е дека сите плачете по повисоки плати,ама прашање е дали и тие сте ги заслужиле.:toe:

Вака, дали полиција треба да има поголема плата? Војска? Пожарникари? Наставници? Лекари? Медицински сестри?
Немој да зборувате дека администрација се крлежи бидејќи во таа цифра од 130.000 админстрација се и тие. Затоа јас гласам за 50% поголема плата на ТАА администрација...
Па само пред некој ден беше објавено по медиумите дека одредени лекари и медицински персонал земале по 8-10 000 евра плата,или немаш слушнато за тоа?

Суштински е проблемот со гломазната администрација.
Но овде збориме за статистички податок, како што е падот на БДП во првиот квартал за 1,5%.
Сега се поставува прашањето дали -1,5% може со поинаков начин на сметање да се прикаже како +1,5%.
Смешни се тие тврдења дека поинаквиот начин на сметање го качил просекот.
За овој дел потполно се согласувам.
Јас немам поинаков начин на сметање како што ти мислиш,туку едноставно го споредувам просекот со реалноста,затоа што сум секојдневно со обичните граѓани во Прилеп,па не сум чул засега дека некој од нив го надминал просекот од 20 000,што значи дека кога огромниот број мои пријатели земаат од 6-12 000 денари плата,оние други 8-14 000 одат за административните крлежи.

Еве кој земал поголема плата во споредба пред една година. Значи лекари, ЕВН/ЕЛЕМ/водовод, војска-полиција, социјала и труд.
Ваквото зголемување се должи, пред сe, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Здравство и социјална работа (47.6%), Снадбување со електрична енергија, гас и вода (42.7%) и Јавна управа и одбрана, задолжителна социјална заштита (36.2%).
Најголем пораст на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележан во секторите: Снадбување со електрична енергија, гас и вода (4.7%), Градежништво (4.6%) и Преработувачка индустрија (3.7%)

http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=07.03&rbs=1
Од друга страна истиот завод за статистика вели дека градежништвото ни било во колапс.:tapp:

Не ќе да е лошо у некоја идна анкета да го испитаат и приватниот сектор каде позннавам луѓе кој работат за 6 000 денара. Под хитно мора да се намалат платите на администрацијата, сите знаме дека тоа е чирот на нашата економија, плус да се избркаат сите неписмени од истата кој еве според статистикава зимаат над 19 000 денара а не знаат да пополнат еден обичен формулар ( пр, трансакциона сметка за подигање пари од изборни активности )
Ја прочитав у Шпиц :

Добар дел од административците кои ги спроведуваа мартовските избори се уште ги немаат земено дневниците затоа што ги утнале бројките на трансакциските сметки или матичните броеви. Познавачите на состојбите во јавната администрација ова го коментираат како „тажен показател за нејзиниот квалитет“. Ако ги утнаа сопствените, лични податоци, може само да претпоставуваме како ги броеле гласовите и како ги пополнуваат апликациите за европските кредити, велат тие.
-Кога не се способни да пополнат обичен образец, како ќе може да очекуваме да знаат да пополнат барања за кредити што ги доделува Европската унија? - прашува професорот по управно право Борче Давитковски.
Според него, еден од бенчмарковите што ги добиваме од Европската унија и кој се однесува на недоволниот капацитет на администрацијата, многу јасно се потврдува и во случајот кога административците не знаеле да ги внесат податоците.
Државната изборна комисија вчера потврди дека околу 600 административци од околу 30.000 кои беа вклучени во изборните органи на мартовските избори се уште не ги добиле дневниците затоа што давале број на жиро-сметка од работата наместо бројот на трансакциската сметка, давале погрешен број на трансакциската сметка или на единствениот матичен број. Од ДИК велат дека допрва ќе наоѓаат решенија како да контактираат со луѓето и да ги коригираат погрешните податоци. Информираат дека и самите тие може да се јават во службата за сметководство и да ги исправат грешките.
- Не се работи ниту за доцнење, ниту за немање пари. Тие средства се веќе одделени и ним им припаѓаат, сигурно и ќе ги добијат - вели портпаролот на ДИК, Зоран Таневски.
Тој потенцира дека последната регуларна уплата на парите за дел од административците била извршена во петокот и деновиве чекаат потврда дали и меѓу нив ќе има проблеми со технички грешки при исплаќањето.
Државата за ова намена одвои вкупно околу еден милион евра. Дневниците за еден ден следење на изборите се движат од 2.000 денари за членовите до 3.000 денари за претседателите на околу 3.000 избирачки одбори.
Од невладината организација МОСТ велат дека се исплатени сите 3.750 набљудувачи, кои ги регрутираа на последниве локални и претседателски избори. Потенцираат дека станува збор за волонтери и затоа им исплаќаат само пари за храна и за превоз. И тие велат дека имале проблеми околу матичните броеви или трансакциските сметки, доцнеле и средствата од донаторите, но дека сето тоа е надминато.
Набљудувачите за половина поминат ден добиле по 550 денари, по 1.350 денари добиле тие што на гласачките места биле од отворањето до пребројувањето на гласовите, а по 1.100 денари членовите на мобилните екипи.
Бруто плата ти е топ тан нето плата и придонеси.
Нето плата ти е паричка која ја зимаш на први.
Придонеси се паричка која ќе ја зимаш во пензија.
Е па знаат сигурно да го потполнат формуларот за да си подигнат плата од 100 000 денари на пример,мислам на дел од истите кој не знаат да направат апликација за кредит од ЕУ фондовите,што треба да им е основа за нивниот ангажман во администрацијата.:toe:

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
prosecna plata e 10000-11000, vo sk mozda 2000-3000 pls...e sega doduse zavod za statistika raboti oficijalno a 70 % od obraboteni im se administracija )))))

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Aбе види вака,јас сум приватник и можам да земам плата колку што сакам,ама за тоа ќе треба да платам поголем данок.Овој просек според бројот на вработените во Македонија ме наведува на размислување дека барем 50 000 административци земаат по 1 500-2 000 евра плата,за да можат другите преостанати да го достигнат просекот од 300 евра.

Точно е дека сите плачете по повисоки плати,ама прашање е дали и тие сте ги заслужиле.:toe:

Па само пред некој ден беше објавено по медиумите дека одредени лекари и медицински персонал земале по 8-10 000 евра плата,или немаш слушнато за тоа?

Јас немам поинаков начин на сметање како што ти мислиш,туку едноставно го споредувам просекот со реалноста,затоа што сум секојдневно со обичните граѓани во Прилеп,па не сум чул засега дека некој од нив го надминал просекот од 20 000,што значи дека кога огромниот број мои пријатели земаат од 6-12 000 денари плата,оние други 8-14 000 одат за административните крлежи.

Од друга страна истиот завод за статистика вели дека градежништвото ни било во колапс.:tapp:

Е па знаат сигурно да го потполнат формуларот за да си подигнат плата од 100 000 денари на пример,мислам на дел од истите кој не знаат да направат апликација за кредит од ЕУ фондовите,што треба да им е основа за нивниот ангажман во администрацијата.:toe:
Сакаш да кажеш дека затајуваш данок со тоа што си пишуваш помала плата?

50 000 административци земаат по 1 500-2 000 евра плата??? Кои се тие луѓе навистина не ми е јасно?

Дојди во СК, прошетај низ центар и прашај ги тие што седат покрај кеј по колку плата земаат. Гарант над 20.000.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Сакаш да кажеш дека затајуваш данок со тоа што си пишуваш помала плата?

50 000 административци земаат по 1 500-2 000 евра плата??? Кои се тие луѓе навистина не ми е јасно?

Дојди во СК, прошетај низ центар и прашај ги тие што седат покрај кеј по колку плата земаат. Гарант над 20.000.
Не бе,сакам да кажам дека доколку можам ќе пријавам уште помала плата од оваа што ја пријавувам,особено кога ќе видам вакви информации од заводот за статистика дека просечната плата во Македонија била 300 евра,што и за мене како приватник изгледа ептен голема сума која не можам да си ја дозволам за плата.
Па за да дојдеш до просекот од 20 000 денари плата,треба да имаш најмалку 50 000 луѓе кој земаат по 1 500-2 000 евра,а тие ни случајно немој да ги бараш кај приватниците кој секогаш гледаат да пријават што е можно помала плата,за да платат помалку данок со кој се финансираат само “крлежите“.Тоа е логика или само јас така си мислам?:toe:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Не бе,сакам да кажам дека доколку можам ќе пријавам уште помала плата од оваа што ја пријавувам,особено кога ќе видам вакви информации од заводот за статистика дека просечната плата во Македонија била 300 евра,што и за мене како приватник изгледа ептен голема сума која не можам да си ја дозволам за плата.
Па за да дојдеш до просекот од 20 000 денари плата,треба да имаш најмалку 50 000 луѓе кој земаат по 1 500-2 000 евра,а тие ни случајно немој да ги бараш кај приватниците кој секогаш гледаат да пријават што е можно помала плата,за да платат помалку данок со кој се финансираат само “крлежите“.Тоа е логика или само јас така си мислам?:toe:
Така бе брат, кажи колку им плаќаш на тие што работат кај тебе? 200 ЕУР? 100 ЕУР?
А од данокот цицаат само крлежите (во кои ги сместуваш и полиција, војска, пожарникари, учители, професори по факултети)? Ништо друго не се прави со данокот?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Така бе брат, кажи колку им плаќаш на тие што работат кај тебе? 200 ЕУР? 100 ЕУР?
А од данокот цицаат само крлежите (во кои ги сместуваш и полиција, војска, пожарникари, учители, професори по факултети)? Ништо друго не се прави со данокот?
Види вака,се додека во оваа земја со 150 000 административци,имаме 60% вишок,тогаш сите ќе ги сметам за крлежи,затоа што не можам јас да ги издвојам едните од другите,без разлика дали се пожарникари,војска или професори по факултети.Премногу се и за во сите нормални светски рамки за да можам да имам почит кон нив.Можеби од данокот кој јас го плаќам за ним да им биде лагодно со по 1000 евра плата во просек за администрацијата(според Славевски) и да се прави нешто друго,ама сето тоа е маргинално кога ќе ја споредиш сумата од Македонскиот буџет која се издвојува за административни плати и придонеси и која изнесува 1.5 милјарди евра за оваа година.Да можам ич нема да плаќам данок,кога ќе слушнам вакви работи.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom