- Член од
- 27 мај 2008
- Мислења
- 1.025
- Поени од реакции
- 42
Не се очекуваат нови посилни земјотреси
Не би требало да има посилни земјотреси, смета директорот на Геофизичкиот институт при Бугарската академија на науките, Николај Милошев, коментирајќи ги потресите што ја погодија и Македонија.
Милошев, за бугарската агенција Бгнес, рече дека земјотресите од вчера и денеска ја надминале бројката од 250, но оти повеќето од нив се микро земјотреси.
Најсилниот земјотрес се случи вчера околу 19. часот со јачина 5,2 степени.
Епицентарот бил на границата меѓу Грција и Македонија, а најблиското населено место до епицентарот во Македонија е Валандово. Најблиското населено во Бугарија е градот Петрич на околу 40 до 50 километри од епицентарот.
Според Милошев нештата се движат кон смирување. Зоната на македонско - грчката граница од поодамна им е позната на сеизмолозите.
Магнитудата од 5,2 степени по Рихтер е на границата меѓу силните и слабите земјотреси, затоа од БАН сметаат дека нема место за паника.
Линк
2,9 2,1 2,5 ... ова е јачината нели ?
Наредниот го уплатив 3+Не, коефициент за уплата.
Јас ќе уплатам на на 1000+ дека нашите новинари ама ИЧ не ги биваНаредниот го уплатив 3+![]()
Немој не ме радуј срцка!:back:Јас ќе уплатам на на 1000+ дека нашите новинари ама ИЧ не ги бива
Сега на БТВ кажаа за земјотресите кај нас, покажаа и инсерти од двете најпогодени села, кои се населени со турци, внатре фасадата паднала од ѕидовите, напукани ѕидови...
Денес во Благоевград е измерен земјотрес 4 степени по рихтер...
Е тоа ти е Македонија... луѓето ќе ни загинат во елементарни непогоди, а нашата власт празник ке си слави...
Ни 300 земјотреси не успеаја да ги загрижат...
Се чудам што би можело???????
Јас ќе уплатам на на 1000+ дека нашите новинари ама ИЧ не ги бива
Сега на БТВ кажаа за земјотресите кај нас, покажаа и инсерти од двете најпогодени села, кои се населени со турци, внатре фасадата паднала од ѕидовите, напукани ѕидови...
Денес во Благоевград е измерен земјотрес 4 степени по рихтер...
Е тоа ти е Македонија... луѓето ќе ни загинат во елементарни непогоди, а нашата власт празник ке си слави...
Ни 300 земјотреси не успеаја да ги загрижат...
Се чудам што би можело???????
Сега ги гледав вестите на БТВ, ама на веб страната ги нема, тие од сабајле се, а сега кажаа дека бил 4 по Рихтертоа во Благоевград дај податок
а и кај нас 5,4 по европска макресеизмичка тоа ти е 4 по Рихтер
а тоа ти е ова
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2556786&postcount=92
а оние куќи ако не барем од земја(кал) штици и трски беа изградени што е нормално да попуштат покрај нив и камион да помине ќе се распаднат
некој ти објасни ама ти не рабираш или не сакаш ...Сега ги гледав вестите на БТВ, ама на веб страната ги нема, тие од сабајле се, а сега кажаа дека бил 4 по Рихтер
www.btv.bg
Си објаснуваат убаво луѓето, а не како кај нас... да не знаеме што да правиме