Трговска војна меѓу Македонија и Бугарија

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Локација
Тука негде наоколу
Тоа дека бугарите чудно ја интерпретираат историјата е позната работа но тоа станува случај и со законите на ЕУ кога во прашање е Македонија...до комплексите ќе да е или друго е во прашање..абе бугари и се е можно...

ГРАНИЧНИТЕ ПРЕМИНИ КОН ИСТОЧНИОТ СОСЕД БЛОКИРАНИ ОД КАМИОНИ

Трговска војна меѓу Македонија и Бугарија

Бугарската царина веќе еден месец бара да има пломба на сите македонски камиони без разлика каква стока пренесуваат, што не е во согласност со регулативата на ЕУ и Кјото конвенцијата
Од завчера на бугарските камиони не им се дозволува влез во Македонија ако товарот не е пломбиран. Ова е реципрочна мерка на Царинската управа на Македонија, што следи по едномесечното малтретирање на македонските превозници од Бугарската царина, која инсистира цел товар, без оглед на ризичноста, да биде пломбиран.
Во Царинската управа велат дека, според царинската регулатива на ЕУ, се пломбира само ризичен товар.
"Веќе еден месец Бугарската царина не ја почитува регулативата на ЕУ и од македонските транспортери бара и кога носат лим, руда, метални цевки и слично, товарот да биде пломбиран. Тоа не е во согласност со Кјото конвенцијата. Само Бугарската царина прави проблеми, додека во другите земји за ваков товар не е потребно пломбирање. Од завчера и Македонската царина воведе ист третман за бугарските камиони", велат во Царината.
Царинската управа реагирала до Брисел и до бугарската амбасада и Царина.
"Бугарската царинска служба нe информираше дека нема да го промени ставот затоа што тие го третираат и овој транспорт како ризичен, и затоа инсистираат на пломба", велат од Царината.
Од бугарската амбасада во Македонија вчера изјавија: "Не даваме никакви информации. Ова е нашиот официјален став".
Билјана Муратовска, претседателка на асоцијацијата на транспортери на Македонија "Макамтранс", вели дека проблемите со бугарските царински власти почнале откако Македонската царина ги усогласи законите со ЕУ, а Бугарија тоа не го прифаќа.
"Оваа мерка Бугарија ја применува само за македонските превозници, додека за романските камионџии и за оние кои доаѓаат од други земји членки на ЕУ не важи", вели Муратовска. (И. С.)

http://www.time.mk/story_70d36ba04a_article_97ed66c1dd.html

Заб за заб, око за око.

Баш па трговска воина.
На зеленчуковата бирза до Петрич половината зеленчук е македонски за кого не е платена царина.

1. Европските закони са си закони.

2. Сега во Бугариа има олигархично управление - екскомунисти+турци :ija: Иде вот, они ке си ходат, а не сакат!

3. Нели кога Грциа направи ембарго срешту Македониjа и не пушташе ваши стоки за Солун, ние дадохме коридор и помогнахме што можем. Не помните?

3. Нели кога Грциа направи ембарго срешту Македониjа и не пушташе ваши стоки за Солун, ние дадохме коридор и помогнахме што можем. Не помните?
Добро бе батка,така беше.
Фала,навистина сме ви благодарни.
Али јас друго сакав да те прашувам.
Добро бе да му се плукнам на стопанката,уште колку пати и колку време ќе ви `држи влага` тој потег и да речеме тенковите без кои што ете...
Албанците со сигурност ќе го заземеле Скопје? :)
Мислам,кога даваш,или даваш и не го спомнуеш,или не давај бе батка уопште.
Ние рецимо не спомнуеме дека од жито па натаму дававме кога Жан Виденов економски ја уништи Бугарија. :toe:

А ситуацијава е...
`митничарска` воина за много пари. :)
И нема потреба посебно да се коментира,оти митничарите са си митничари,те ниамат народност ни пак националност :)

Добро бе батка,така беше.
Фала,навистина сме ви благодарни.
Али јас друго сакав да те прашувам.
Добро бе да му се плукнам на стопанката,уште колку пати и колку време ќе ви `држи влага` тој потег и да речеме тенковите без кои што ете...
Албанците со сигурност ќе го заземеле Скопје? :)
Мислам,кога даваш,или даваш и не го спомнуеш,или не давај бе батка уопште.
Ние рецимо не спомнуеме дека од жито па натаму дававме кога Жан Виденов економски ја уништи Бугарија. :toe:

А ситуацијава е...
`митничарска` воина за много пари. :)
И нема потреба посебно да се коментира,оти митничарите са си митничари,те ниамат народност ни пак националност :)

Уффф, да беха само царинарите се ке беше мед и масло. Целата бугарска комунстичко-царско-турска влада е за е...не. Они ja прават воjната за пари, за много пари, при тоа со собственио си народ.

Уффф, да беха само царинарите се ке беше мед и масло. Целата бугарска комунстичко-царско-турска влада е за е...не. Они ja прават воjната за пари, за много пари, при тоа со собственио си народ.

Сички комунари в Сибир нихната мама.

Сички комунари в Сибир нихната мама.

A bre ova so komunjarive bilo globalno gledaj gi i Hrvative

www.index.hr

KAD SE u kampanji za prošle parlamentarne izbore počelo upozoravati na gospodarsku krizu i nabujalu inflaciju, Ivo Sanader govorio je biračima o vremenima kad su "komunisti izbacili vjeronauk iz škola" i kad su "komunisti branili Crkvi da govori".

Godinu i pol kasnije, u osvit kampanje za lokalne izbore i upravo u trenutku kad njegov službeni vozač odlazi na izdržavanje zatvorske kazne zbog reketarenja, Božidar Kalmeta biračima je s političkog skupa poručio da "ne biraju SDP zato što su oni otuđeni od zemlje, naroda i Boga". Priključio se kolega ministar Branko Vukelić te u jeku afera koje su uključivale istaknute HDZ-ovce zaključio kako "nitko neće vjerovati optužbama onih s lijeve strane".

Za sve su krivi komunisti

I onda opet Ivo Sanader. Prilikom posjeta Beogradu, na oštre tonove u vezi obostranih tužbi za genocid i prosvjeda izbjeglih Srba na beogradskim ulicama, odgovara da su za sve krivi - komunisti. "Nakon 1945. godine ostali smo u komunističkom totalitarnom režimu gdje nismo mogli razvijati demokratska razmišljanja, demokratske institucije, demokratski dijalog. Mislim da smo ostali prikraćeni za 50 godina, odnosno 45 godina razvoja", rekao je hrvatski premijer.

I eto, nakon 20 godina tog dugo priželjkivanog "demokratskog razmišljanja, demokratskih institucija, demokratskog dijaloga", dakle svekolikog demokratskog razvoja pod vlašću HDZ-a, komunisti su ponovno krivi za sve. I za inflaciju, bankrot države, nezaposlenost. I za pronevjere, reketarenje (doslovno) pred ministarskim nosom, za skupocjene stanove, sumnjive kredite i zapošljavanje po stranačkim preporukama. Čak i za srpsku agresiju, za Miloševića, Kadijevića, Vukovar i Dubrovnik, za tisuće žrtava i razorenih obitelji. Za sve su krivi komunisti.

"Lov na vještice"

A možda i jesu. Evo, recimo, Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora i Sanaderov najbolji prijatelj, bio je do 1989. godine zadrti komunist koji je nakon Hrvatskog proljeća u svom kraju zatvarao Maticu hrvatsku. Nije li stoga sasvim logično da on kao takav - dakle, odnarođen i totalitaran - namješta HDZ-ovcima poslove i mešetari stanovima? Ali on je "naš komunist". Još bolje, on je konkretan komunist, s licem i naličjem, s imenom i prezimenom, s (podobnom) partijskom knjižicom. A HDZ ne napada takve. On napada komunizam kao nevidljivu prijetnju.

Baš kao u Americi u doba McCarthyja, vladajuća stranka u ovo predizborno vrijeme kreće u "lov na vještice", zamata birače u imaginarne strahove iza kojih se nastoje sakriti sasvim konkretna nedjela. Tako će se u predizbornoj kampanji, umjesto o lošoj vlasti, gospodarskoj propasti i prljavim makinacijama, opet govoriti o "crvenima" i "odnarođenim komunjarama".

U svemu tome dobro prolaze nekadašnji dežurni krivci - Srbi. U duhu očuvanja koalicije HDZ-a i SDSS-a, čak ni u zadarskom zaleđu odakle se oglasio Kalmeta, ne evociraju se više uspomene na srpsku agresiju, Ovčaru i Škabrnju (takva retorika sada je rezervirana za utakmice), već se iz naftalina vade komunisti. Ne oni vlastiti, već oni kojih ustvari - nema.

HDZ-ovci su ipak od komunista najviše naučili

Ako je fora već prošla na prošlim izborima, mogla bi upaliti i na ovim. Netko jednostavno mora biti kriv za sve: za propast gospodarstva, za rupetinu u proračunu, za privilegije zastupnika, za Brodosplit i vojne kamione, za nemoć u razgovorima s Beogradom... Pa najbolje da to budu komunisti. Ali nitko konkretan, nitko koga znamo, nitko u koga možemo uprijeti prstom. Već netko za koga slutimo da je ovdje. Među nama. Netko tko se pritajio. Onako zlokoban. Destruktivan. Odnarođen. Psssst, nemojte da vas čuje.

Ali kad smo već kod komunizma... Nije ni čudo da ga baš HDZ-ovci najviše spominju. Oni su ipak od komunista najviše naučili, a Sanader se komunističkim metodama najspretnije koristi.

Nije li se u komunizmu, baš kao i danas, njegovao kult ličnosti? Nije li se promovirala partijska podobnost? Nisu li mediji bili pod kontrolom vlasti, baš kao i policija, vojska, tajne službe? Nije li vladala dogovorna ekonomija, a odluke se donosile u vrhu vladajuće partije? Nije li se preživljavalo na inozemnim kreditima?

I može li se onda uopće govoriti o komunističkoj prijetnji? Kad ona uopće nije nekakva skrivena, imaginarna i distancirana pojava, već sasvim bjelodana, vrlo konkretna, opipljiva i stoga tako pogubna. Ne trebamo o njoj slušati - naročito od HDZ-a - kako bismo znali da postoji. I stoga, nadležnima možemo uputiti samo jedan apel: nemojte po starom komunističkom običaju samo osuđivati pojave, već i drugove. Da vidimo kako će vam to ići.

Абре на вас ќе ви требаат домати некој ден, не на нас.

Абре на вас ќе ви требаат домати некој ден, не на нас.
Хахаха :)
Би те замолил да ја дешифрираш `мудроста` што ја искажа?
п.с. бугарите имаат заштитно `мито` (данок) при увоз на раноградинарски производи.
За доматите конкретно,во зависност од годината,до сега се движел од 0.90 до 1.40лв (28-44 ден.) по килограм.
+
зеленчуковата берза ја контролира мафијата.
Сакам да ти кажам за дампинг цени и ненајавена конкуренција,сместа идеш да пливаш со рибите у Црно море. :)

БУГАРИЈА ДАДЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА БЕЗВИЗЕН ПОГРАНИЧЕН РЕЖИМ

Набргу, македонските граѓани кои живеат во пограничните региони со Бугарија ќе можат да патуваат во соседната држава со специјална дозвола. Советот на министри на бугарската влада даде зелено светло.
http://sitel.com.mk/?ItemID=5A23F4D883E46743B617C6B4FAEE4650

Доказ дека неможат без нашите домати :helou:

БУГАРИЈА ДАДЕ ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА БЕЗВИЗЕН ПОГРАНИЧЕН РЕЖИМ
http://sitel.com.mk/?ItemID=5A23F4D883E46743B617C6B4FAEE4650
Еваааа...
бугари су ушли у Софију (други део :pos2:)

п.с.
Аз ште ходја да си напазарувам:
-д'нки от Витошка
-очила с'што от там
-един елегантен костјум от Пиротска
-ште објадвам в Happy-то или в Фајтона
вечерта ште ја започна при јафата а нормално ште ја зав'рша в Камасутра

Ризите и обувките ште ги остава за в'в Пловдив...
и след туј,доволен ште си се прибера в к'шти.
Б'лгаријо,обичам те!
:pipi:
п.п.с.
R.I.P. Емил.

Еваааа...
бугари су ушли у Софију (други део :pos2:)

п.с.
Аз ште ходја да си напазарувам:
-д'нки от Витошка
-очила с'што от там
-един елегантен костјум от Пиротска
-ште објадвам в Happy-то или в Фајтона
вечерта ште ја започна при јафата а нормално ште ја зав'рша в Камасутра

Ризите и обувките ште ги остава за в'в Пловдив...
и след туј,доволен ште си се прибера в к'шти.
Б'лгаријо,обичам те!
:pipi:
п.п.с.
R.I.P. Емил.

Зевсе, честитки. Имаш бира од мене. Ова требва да е химната на БГ. Ного убава песна.

Олеснуването на патуването на македонците е убаво нешто. Ке се омешеме, ке сорабоотуваме тарговско и колтурно. Некои луге ке престанат да тресат зелени кога ке ми додат на гости во Петрич, Банско и Благоевград. А дано по скоро стане ова.

А за доматите. Ти поне знаеш какво поле е пловдивското. Кажи му на брачедо.:)
Ако македонските са по убави и ефтини да заповедат каи нас:smir:

Само така треба, мислат бугарите дека може да се ебаваат туку така ... Не бе браќа не оди тоа како што сте намислиле вие. Законот е закон за сите!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom