Фуере премолчувал удбаши

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Работата на Фуере на маса кај омбудсманот Пасквинели
Автор: Александар Божиновски Фотографија: Маја Јаневска-Илиева

Работата на Ерван Фуере, претставникот на ЕУ во Македонија, ќе биде на проверка кај Џулија Пасквинели, народната правобранителка на Унијата, каде што деновиве кумановецот Јордан Петровски, политички азилант во Канада, испрати докази за тоа. Петровски се жали на молкот на Фуере на неговата иницијатива за проверка на вистинитоста на изјавата на тогаш претседателскиот кандидат Љубомир Фрчкоски за тоа дека не бил соработник на државните безбедносни служби. Тој до комисијата за верификација на факти (позната и како комисија за лустрација) го испратил своето полициски досие во кое се наведува дека од политички причини бил следен од Управата за безбедност и контразразунавање во време кога министер за внатрешни работи беше Фрчкоски. Петревски бараше Фрчкоски да биде отстранет од трката за шеф на државата. Сите претседателски кандидати пред изборите потпишаа изјави дека не учествувале и не давале наредби за следење граѓани од политички или од идеолошки причини.

Бидејќи комисијата за верификација на факти сè уште не функционираше, односно не и беа подготвени просториите за работа, Петровски се обрати до Фуере и до Пасквинели. Тој од евроамбасадорот добил одговор само дека го примил неговото писмо и поплака.

Пасквинели, пак, од друга страна се прогласила за ненадлежна за неговите маки во Македонија, но кога дознала за однесувањето на Фуере, му препорачала на Петровски веднаш да и ги достави сите докази. Пасквинели во одговорот до Петровски вели дека ќе покрене истрага ако доказите го потврдуваат однесувањето на Фуере.

„Како државјанин на Република Македонија и како човек што е загрижен за доброто на своите сонародници поднесувам формална поплака против евроамбасадорот во Македонија, г. Ерван Фуере. На ова сум присилен бидејќи г. Фуере, според моето мислење, комплетно не успеа да се додржи до високите демократски стандарди по кои ЕУ и западниот свет живеат. Како човек што живее во Канада од 2000-тата година, јас станав навикнат на живеење во систем каде што Владата е одговорна, а администрацијата е компетентна, без разлика на тоа која партија е на власт. Бидејќи Канада и ЕУ имаат слични системи на уредување, како на хартија, така и по дух, заклучувам дека истите стандарди што важат за владата и за администрацијата во Канада важат и во ЕУ“, пишува Петровски во својата иницијатива до Пасквинели.

Од амбасадорот Фуере добивме писмен одговор, во кој се појаснува дека мандатот на амбасадорот не дозволува коментирање на индивидуални случаи.

Петровски како доказ наведува повеќе изјави во македонски медиуми на Фуере, во кои тој бара од Владата и од другите институции почитување на човековите права. Петровски сака да докаже дека амбасадорот селективно се залага за човековите права во државата. Тој во своето писмо тврди и дека Фуере поддржува одредени политичари во Македонија. Во иницијативата се наведуваат уште два примера на лошо однесување на Фуере - случаите на писателката и професорка Јасна Котеска, ќерка на прогонуваниот писател Јован Котевски, и актерот Васил Шишков, син на легендарниот Ристо Шишков, исто така прогонуван од МВР. Котевска објави книга за судбината на нејзиниот татко, а Шишков, откако го подигнал досието на татко му, беше претепан. Од г. Фуере ни глас за ова прашање, тврди Петровски.
Podrska za Petrovski...ocekuvam objasnuvanje od LDF zosto ova sikaniranje gragjani ne go sankcioniral...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Podrska za Petrovski...ocekuvam objasnuvanje od LDF zosto ova sikaniranje gragjani ne go sankcioniral...
Oд проста причина што во средината на '90-тите, а посебно кога штотуку новоименувата во СДСМ, СКМ-ПДП, ја освои власта на изборите 1994, кога ВМРО ДПМНЕ ја направи најголемата грешка со бојкотот на тие избори, СДСМ сеуште се однесуваше како да живеат во комунизмот, и се она што не припаѓаше на СДСМ се сметаше за државен непријател, и како такво, мораше да се процесуира во ДБК.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Koj ke ja proveruva ovaa denesna fasisticka vlada ?

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
...ocekuvam objasnuvanje od LDF zosto ova sikaniranje gragjani ne go sankcioniral...
Nema da ima objasnuvanje.
Samiot Ljubomir Danailov Frchkovski e eden od tvorcite na VLADINATA UREDBATA ZA PROGON PO OSNOV MAKEDONSKI NACIONALIZAM.....

Oд проста причина што во средината на '90-тите, а посебно кога штотуку новоименувата во СДСМ, СКМ-ПДП, ја освои власта на изборите 1994, кога ВМРО ДПМНЕ ја направи најголемата грешка со бојкотот на тие избори, СДСМ сеуште се однесуваше како да живеат во комунизмот, и се она што не припаѓаше на СДСМ се сметаше за државен непријател, и како такво, мораше да се процесуира во ДБК.
Струмикс, 99% od dosieata oficijalno se otvoreni dekemvri 92 do februari 93godina, iako ima sluzbeni beleshki pred da bidat doneseni reshenija za otvoranje...
Posle izborite 94godina, a osobeno posle Kichevskiot kongres, dosta dosiea se "ZATVORENI" ili struchno, licata se "DEREGISTRIRANI".
Struchno objasnuvanje od "patalec" na poimot deregistracija:

"Службата има еден специфичен начин на работа. Ова го велам од мое искуство, според моето досие. Во Службата не постои дерегистрација. Или ќе бидете следен до крајот на животот или ќе бидете соработник. Во моментот кога сакаат да ме дерегистрираат, всушност тие сакаат да работам за нив. Кажете ми сега, ако сум прифатил да работам за нив, дали јас ќе сакам да има лустрација?"
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=79164&EditionID=1231

Bojkotot na izborite ne beshe greshka (po onaa shto jas go znam). Ako Ljubcho 1998 se "seteshe" na prichinata za bojkotot deneska na forumov ke pishuvavme za mnogu porelaksirani raboti. No vtoriot bran na "deregistrirani" izveden vo vremeto na Chokrevski, uspea na Ljubcho da mu nametne "poopiplivi prioriteti".

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Писма

Петровски добиваше одговори од Фуере

(Повод: „Работата на Фуере на масата на омбудсманот Пасквинели“, „Нова Македонија“ 21 мај 2009)

Беше разочарување кога го прочитавме написот, кој нефер ја прикажува писмената кореспонденција што ја имавме со господинот Петровски. Тој доби одговор од нашата страна на 3 април 2009 година, односно два дена откако го добивме неговото писмо, во кое му ја изразивме нашата благодарност за тоа што нè запозна со проблемот.

Мисијата на ЕУ добива голем број петиции, барања за интервенција во индивидуални случаи и детали од специфични жалби против државните институции. Такви барања добиваме од 8 до 10 дневно. Нашиот мандат е прецизен, и не е во нашата моќ и ресурси да бидеме активно инволвирани во индивидуални случаи, особено ако се земе предвид бројот на ваквите случаи. Сепак, секоја петиција добива одговор од Мисијата на ЕУ.

Како што му одговоривме на г. Петровски, фундаменталните права и почитувањето на владеењето на законот се клучни елементи во процесот на европската интеграција, за што ние сме во постојан дијалог со Владата. Тие се од исклучителна важност и интерес на сите земји-членки, Европскиот совет и Европската комисија.

Мисија на ЕУ, Скопје

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=402&ArticleID=25365

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Dosta barate nadvoresni neprijateli koga vladata si e sama neprijatel na sebe.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Dosta barate nadvoresni neprijateli koga vladata si e sama neprijatel na sebe.

Vo Makedonija za da dojde misijata na EU nekoj potpishal spogodba i vo spogodbata prifatil vakov chlen. Se nadevam znaesh angliski:

"Please be aware that the Ombudsman is only able to accept complaints from citizens of the European Union or any natural or legal person residing or having its registered office in a European Union Member State".

Kajgandzii ke mozat da gi prochitaat orginalite od prepiskata.
Ke pochnam od tuka:

"As mentioned in my email of 18 February 2009, the European Ombudsman is competent to deal with instances of maladministration of European Institutions and bodies. Therefore, the issue you raised concerning the fact that you were prosecuted for political reasons in the Former Yugoslav Republic of Macedonia, does not fall within the Ombudsman's mandate.
However, in your last e-mail, you also mention the EU Special Representative for the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Head of the Commission Delegation, Mr Fouéré, to whom you sent an e-mail on 31 March 2009.
In this respect, I would like to inform you that, if you do not receive a reply in a reasonable time or if you do not find it satisfactory, you may consider lodging a complaint with the European Ombudsman."

Na ovoj odgovor sledi poplakata.
Celiot tekst na poplakata:

Jas sum Jordan Petrovski, porane{en gra|anin na Kumanovo, Makedonija, a sega `itel vo Ontario, Kanada. Kako dr`avjanin na R. Makedonija, i kako ~ovek koj e zagri`en za dobroto na svoite sonarodnici podnesuvam formalna poplaka protiv Evro-Ambasadorot vo Makedonija G-din Ervan Fuere. Na ova sum primoran bidej}i G-dinot Fuere, spored moeto mislewe, kompletno ne uspea da se dodr`i do visokite demokratski standardi po koi Evropskata Unija i Zapadniot Svet `iveat. Kako ~ovek koj{to `ivee vo Kanada od 2000-ta godina, jas stanav naviknat na `iveewe vo sistem kade {to vladata e odgovorna, a administracijata kompetentna, bez razlika na toa koja partija e na vlast. Bidej}i Kanada i EU imaat sli~ni sistemi na ureduvawe, kako na hartija, taka i po duh, zaklu~uvam deka istite standardi koi va`at za vladata i administracijata vo Kanada va`at i vo Evropskata Unija.
Odlu~iv da ja ponesam ovaa poplaka bidej}i institucijata na Evro-Komesarot ostana mol~aliva na pra{aweto koe jas go podignav za vreme na izminatite pretsedatelski izbori koi se odr`aa vo Mart-April 2009 god. Pra{aweto be{e centrirano okolu sproveduvaweto na Zakonot za Lustracija. Imeno, jas ja uvidov kandidaturata na pretsedatelskiot kandidat na SDSM, G-din Qubomir D. Fr~koski i negovata potpi{ana i zavedena od notar izjava za DIK dali izdaval naredbi za sobirawe na informacii za lica ili bil benefaktor na informacii za lica, kako sovr{en moment za da po~ne sproveduvaweto na Zakonot.
Konkretno, G-din Fr~koski vo negovata izjava tvrdi deka toj nikoga{ nitu daval naredbi, nitu pak bil benefaktor na takvi informacii. Me|utoa faktite ka`uvaat druga prikazna: G-dinot Fr~koski be{e Minister za Vnatre{ni Raboti vo periodot od 1992 do 1996 god. koga Slu`bata za Dr`avna Bezbednost, granka na MVR, otvara{e dosiea na gra|ani za politi~ki i ideolo{ki pri~ini. Ovie dosiea bea polneti so informacii koi bea dobivani po pat na kr{ewe i ograni~uvawe na osnovnite ~ovekovi prava. Jas sum eden od `rtvite na vakvoto rabotewe na MVR i zaradi toa dobiv azil vo Kanada. Me|utoa, Komisijata za Lustracija vo Makedonija prevzede odbegnuva~ki merki kon moite obidi da podnesam Inicijativa da se lustrira G-dinot Fr~koski, a so toa i da go ras~istat od moite obvinenija deka la`e. Zakonot vo Makedonija nalaga da se lustriraat site onie koi dr`at ili se kandidiraat za javna funkcija. Se obidov mojata inicijativa da ja dostavam do nadle`noto telo – Komisijata za Lustracija – no nejziniot pretsedava~ G-dinot Agim Mehmeti me izvesti deka komisijata ne mo`e da ja primi inicijativata za{to Komisijata nema kancelarija, i deka duri i po elekronska po{ta e nevozmo`no da ja primi. Zaradi ova ponesov Javna Inicijativa vo dnevniot vesnik “Nova Makedonija” vo koja{to ja predizvikuvam vistinitosta na izjavata na G-din Fr~koski. Vo moj posed jas imam dokaz deka G-din Fr~koski la`e: moeto sopstveno dosie od Slu`bata za Dr`avna Bezbednost, pri MVR, otvoreno od politi~ki i ideolo{ki pri~ini. Dosieto be{e otvoreno vo periodot 1992-1997, period koj se poklapa so ministeruvaweto na Fr~koski (1992-1996) i odredeni naredbi se davani direktno od G-din Fr~kosi. Na osnova na ova dosie jas go dobiv mojot azil vo Kanada.
Za vremeto na Javnata Inicijativa, golem broj na pi{ani dnevni i nedelni mediumi, kako i televiziskite vesti sekojdnevno objavuvaa storii na mojata inicijativa. Partijata VMRO-DPMNE duri i odr`a pres-konferencija koja {to isklu~ivo za zadr`a na ova pra{awe. No G-dinot Evan Fuere ne izusti ni eden zbor, ne dade nitu edna izjava vo vrska so ova pra{awe. Minaa skoro dva meseci no seu{te nema aber od Komisijata za Lustracija – koja teoretski seu{te treba da gi lustrira kandidatite na izminate izbori, rabota koja e samata vo sebe si paradoks – nitu pak od va{iot pretsavnik G-din Ervan Fuere. Na 31-vi Mart, 2009 god. se obrativ do G-din Fuere (po e-po{ta). Mojata razmena na E-maili so g-dinot e zaka~ena kako Dodatok 1. Kako {to mo`ete i samite da vidite, toj ne saka ni da se zamori sebesi po ova pra{awe, pa duri ni samiot ne mi odgovara. Vpro~em, nekoja si negova sekretarka mi pra}a generi~en, seopfaten odgovor so koj treba da me manat kako muva mene i moite gri`i. Ovaa postapka na G-din Fuere e kompletno i krajno neodgovorna i neu~tiva i ova odnesuvawe e nedostojno za eden Javen Sluga.
Od linkovite vo Dodatok 2 mo`e jasno da se vidi deka toj e prili~no glasen vo negovata poddr{ka koga se pra{awe odredeni politi~ari vo Makedonija. Jasno e deka G-din Fuere si gi odbral negovite milenici. U{te primer na odesuvawe koe e nedoli~no za Javen Sluga na Evropskata Unija, ~ija{to cel e objektivnost. A ako ve}e odbira strana, toa treba da e stranata na narodot i na transparentnata demokratija. Toj treba da e primerot koj site }e go sledat.
Po s# izgleda deka G-din Fuere se zaborava sebesi, ne{to {to i ne e tolku te{ko vo mesto kako Makedonija, kade vladeaweto na zakonot im dava prednost na silexiskite samobendisani totalitaristi~ki tirani koi se dokrepuvaat do pozicii na mo}. Dosta e tragi~no, a i donekade irono~no, {to ~ovekot koj e na misija da gi Evropeizira Makedoncite, samiot se asimilira vo starite komunisti~ki praksi na Makedoniskiot sistem.
Pod Dodatok 3 vi pra}am u{te nekolku linkovi po koi mo`e da se vidi deka G-din Fuere nema averzija kon davawe na negovite mislewa vo mediumite. Da ras~istam: nemam ni{to protiv negovite izjavi deka site ~ovekovi prava mora da se po~ituvaat, deka mora celosno da se sprovede Univerzalnata Deklaracija na ^ovekovi Prava, deka policiskata brutalnost mora da se istrebi, no sevo ova e zao|awe okolu golemata slika – Deklaracijata za Osuduvawe na Komunizmot.
Bi sakal da vi poso~am u{te dva primeri na lo{oto odnesuvawe na G-dinot Fuere: slu~ite na G-|ata Jasna Koteska i G-dinot Vasil [i{kov.
Ova se dvajca mladi lu|e koi se deca na `rtvi na stariot Komunisti~ki sistem – `trvi, slu~ai mnogu sli~ni na mojot. Nivnite tatkovci, pisatelot Jovan Koteski i glumecot Risto [i{kov, dvajcata sega po~inati, bea poznati anti-komunisti koi bea “Predmeti na Obrabotka” za starata tajna slu`ba na biv{a Jugoslavija, poznata kako UDBA. Vo izminative godini G-|a Koteska i G-din [i{kov gi dobile dosiejata na svoite tatkovci.
G-|a Koteska dade intervju vo nedelen vesnik vo koe objavi i nekolku izvadoci od dosieto na tatko & . Taa podocna izdade i kniga naslovena “Komunisti~ka intima” osnovana na dosieto, vo koja detalno gi rasprava praksite i zlostorstvata na starite komunisti~ki re`imi na Jugoslavija i Isto~iot Blok. Koga G-|a Koteska stana poglasna i popopularna, taa dobi zakana deka }eja izgubi svojata rabota kako Profesor na Univerzitetot “Sv. Kiril i Metodij”. Od G-din Fuere ni glas na ova pra{awe.
Slu~ajot na G-din [i{kov bi trebalo da e polesen za G-din Fuere da go zabele`i. G-din Vasil [i{kov, uspe{en akter kako i tatko mu Risto, go dobil i go prou~il dosieto od {estotini sranici na tatka si. Ima glasini deka po Skopskite lokali po~nal da navestuva deka ke po~ne da gi obznanuva {piunite na Risto. Spored glasinite, ovie {piuni sega se, ili niz godinite minati bile visoki politi~ki funkcioneri kako i golemci vo Makedonskata oficijalna Akademija. Na 12-ti Maj, 2009 god. okolu devet ~asot nautro G-dinot [i{kov bil napadnat od grupa maskrani ma`i i istepan bezmalku do smrt. Oktako e pu{ten od bolnica G-din [i{kov tvrdi deka ovoj napad e politi~ki motiviran i oti so ova trebalo na mu se istrati poraka i da nau~i lekcija da mol~i. Vesta za tepaweto na G-din [i{kov be{e publicirana (Dodatok 4), no G-din Fuere u{te edna{ uspeva da skameni so negovata ogluvuva~ka mo~alivost.
Gi navedov ovie primeri za da go osvetlat faktot deka site onie koi }e se ohrabrat da mu se sprotistavat na stariot Komunisti~ki sistem brzo i re{itelno se zamol~uvaat. Zatoa jas podol`uvam so mojata dejnost od bezbednosta na Kanada. No zatoa se obra}am i do Vas. Ja baram pomo{ta na Evropskata Unija. Taa da ja poka`e svojata liderska uloga i da bide primer na Makedonskiot narod koj vo svoteto tragi~no minato, no i sega{nost, seu{te gi nema po~ustvuvano slobodata i demokratijata. I zatoa sum ubeden deka G-din Fuere mora da dobie otkaz od svojata funkcija, bidej}i toj e krajen neuspeh kako pretstavnik na edna demokatska institucija. Toa vsa{nost bi bila edna odli~na lekcija po demokratija za Makedonskiot narod, pri {to lu|eto bi mo`ele da sogledaat deka vladata e sluga na narodot, a ne obratno. Pa mo`ebi, da se nadevame, i tie lu|e }e se ohrabrat od vakvite postapki, pa ke po~nat da baraat pogolema ogovornost i od svoite Vladi.
I za kraj, da potenciram deka ne sum nitu ~len nitu poddr`uva~ na nikoja politi~ka partija ili grupacija vo Makedonija. Jas sega i sekoga{ vo minatoto samo sum bil zainteresiran da vo Makedonija se sprovedat filozofiite na Ruso, Volter i sli~nite, filozofii koi se temelite na Zapadnite Demokratii. Vpro~em, jas sum bil vo lo{i odnosi i so starite Komunisti (do 1990-ta god.), a i so novive (to est vladite od 1990-ta pa navamu, vklu~uvaj}i ja i dene{nava).

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Писма

Петровски добиваше одговори од Фуере

(Повод: „Работата на Фуере на масата на омбудсманот Пасквинели“, „Нова Македонија“ 21 мај 2009)

Беше разочарување кога го прочитавме написот, кој нефер ја прикажува писмената кореспонденција што ја имавме со господинот Петровски. Тој доби одговор од нашата страна на 3 април 2009 година, односно два дена откако го добивме неговото писмо, во кое му ја изразивме нашата благодарност за тоа што нè запозна со проблемот.

Мисијата на ЕУ добива голем број петиции, барања за интервенција во индивидуални случаи и детали од специфични жалби против државните институции. Такви барања добиваме од 8 до 10 дневно. Нашиот мандат е прецизен, и не е во нашата моќ и ресурси да бидеме активно инволвирани во индивидуални случаи, особено ако се земе предвид бројот на ваквите случаи. Сепак, секоја петиција добива одговор од Мисијата на ЕУ.

Како што му одговоривме на г. Петровски, фундаменталните права и почитувањето на владеењето на законот се клучни елементи во процесот на европската интеграција, за што ние сме во постојан дијалог со Владата. Тие се од исклучителна важност и интерес на сите земји-членки, Европскиот совет и Европската комисија.

Мисија на ЕУ, Скопје

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=402&ArticleID=25365

Да бевте црвен кмер, ќе имаше логика...

Многу Ви благодарам на Вашето разјаснување. Тотално го разбирам предизвикот што ви го претставува вашиот оптоварен распоред и дека заради тоа не можете на секоја индивидуална поплака да и посветите внимание

Драги г. Фуере,
Многу Ви благодарам на Вашето разјаснување. Тотално го разбирам предизвикот што ви го претставува вашиот оптоварен распоред и дека заради тоа не можете на секоја индивидуална поплака да и посветите внимание. Мојата одлука да ви се обратам на Вас за да ви обрнам внимание кон отворениот потсмев на Резолуцијата за осуда на комунизмот и неговите злодела беше поттикната токму од Вашето постојано посочување на демократските недостатоци во македонското општество, а особено за спроведувањето на изборите.

Затоа мислам дека со тоа што една од главните политички партии во Македонија реши да кандидира еден поранешен министер за внатрешни работи, и тоа од времето на црните денови на злоупотреба на полициската машинерија, се прекрши ако не буквално, тогаш морално изборниот закон.

Во писмото ми обрнувате внимание дека не коментирате поединечни случаи. Мојот поединечен случај е пред правосудните органи на Република Македонија. Јас за тоа ниту ви пишав ниту ви се жалев, а па ни на крај на умот не ми беше да барам ваша помош.

Почитуван Евроамбасадоре, кандидатурата на господинот Фрчкоски и неговиот потпис на изјавата дадена пред нотар дека не издавал налози и не користел информации не е мој личен проблем. Господин Фрчкоски се кандидираше ако не сте знаеле за претседател на Република Македонија и со тоа тој е проблем за демократијата во Македонија која вие треба да ја помогнете да се спроведе и заживее. Значи проблем и на мисијата за која сте дојдени.

Тоа што само јас понесов иницијатива за негово лустрирање не значи дека јас сум единствената жртва на систематскиот прогон од МВР од времето на министерувањето на г. Фрчкоски. Секако мораме да ги споменеме О.А. (Оперативна акција) „Павароти“, О.А. „Дувло“, О.А. „Темел“, О.А. „База“, О.А. „Журналисти“: П.О. (Полициска обработка на лица) „Книга“, П.О. „Лејди“, П.О. „Валенса“ и уште многу други. Знам, ќе прашате: „Зошто и тие поединци не постапуваат како Јордан Петровски?&рдљуо;. Одговорот е многу едноставен: од креаторите и извршителите на прогонот кој започна во септември 1992, само еден е починат, сите други се живи и со влијание и моќ во своите раце. До каде досега моќта, одредени министри на актуелнава власт обзнанувањето на досиеата го сметаат за чин на предавство. Од примерите кои ги наведов во мојата поплака, на г-ѓа Котеска и г-дин Шишков лесно може да се увиди како реагираат творците на старите досиеја, отворани до 1992година. Творци од кои заради годините нема многумина живи, и покрај тоа, оние кои ќе се осмелат да проговорат се изложени на секакви пресии и морални тортури. Па што тогаш очекувате да речат оние чии досие се отворени во времето на министерот Фрчкоски.

Во Вашата реплика велите дека во Вашиот, да Ве потсетам единствен одговор (на мојот прв контакт со Вас, на второто писмо во кое Ви укажав на нецелосноста на одговорот не ми ни одговоривте) од 3 април 2009 сте ми дале соодветен и добро осмислен одговор. Искрено, се шокирав кога го прочитав овој ваш арогантен став. Моето изненадување е поттикнато од тоа дека вие доаѓате од Ирска и сте претставник на ЕУ, а не од Камбоџа како инструктор на Црвените кмери. Но, да бевте црвен кмер ќе имаше логика во вашето однесување со тоа што вашите дела ќе се совпаѓаат со вашата мисија и со поддршката на оние на кои денеска им ја давате.
0За вашиот наследник да не ја повтори Вашата грешка во изборот на вистинските демократи и антикомунисти во Македонија ќе ви обрнам внимание на најлесно воочливата идентификација.

Комунизмот кон своите вистински противници секогаш бил немилосрден: ликвидации, прогон, затвори, атентати на кариери, економско уништување, бришење на секаква трага за постоење на такви луѓе. И затоа тие луѓе вие не сте ни можеле да ги сретнете во Македонија. Тие луѓе денеска се или душевно или буквално умртвени.

„Демократите“ кои сте ги сретнале и се ваше весело друштво се едни други „дисиденти“ што протестираа против Тито и „црвените буржуи“, не за демократија и човекови слободи, туку заради Титовото „скршнување“ од комунистичкиот пат. Значи тие беа комунистички радикали. А превејаниот манипулант Тито им даде звучно име, „Либерали“, а со името и титули: професори, режисери, писатели, глумци. Тие денеска се чувари на комунистичкиот Свет Грал.

Така во 1990 година на Македонија и се случија предвесници на демократијата, „борци“ против комунизмот да бидат професори по марксизам и „либералите“ на кои Тито им го остави аманетот да го сочуваат комунизмот.
Со почит,
Јордан Петровски, Канада

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=64931133646&id=13&prilog=0&setIzdanie=21704

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Да бевте црвен кмер, ќе имаше логика...

Многу Ви благодарам на Вашето разјаснување. Тотално го разбирам предизвикот што ви го претставува вашиот оптоварен распоред и дека заради тоа не можете на секоја индивидуална поплака да и посветите внимание

Драги г. Фуере,
Многу Ви благодарам на Вашето разјаснување. Тотално го разбирам предизвикот што ви го претставува вашиот оптоварен распоред и дека заради тоа не можете на секоја индивидуална поплака да и посветите внимание. Мојата одлука да ви се обратам на Вас за да ви обрнам внимание кон отворениот потсмев на Резолуцијата за осуда на комунизмот и неговите злодела беше поттикната токму од Вашето постојано посочување на демократските недостатоци во македонското општество, а особено за спроведувањето на изборите.

Затоа мислам дека со тоа што една од главните политички партии во Македонија реши да кандидира еден поранешен министер за внатрешни работи, и тоа од времето на црните денови на злоупотреба на полициската машинерија, се прекрши ако не буквално, тогаш морално изборниот закон.

Во писмото ми обрнувате внимание дека не коментирате поединечни случаи. Мојот поединечен случај е пред правосудните органи на Република Македонија. Јас за тоа ниту ви пишав ниту ви се жалев, а па ни на крај на умот не ми беше да барам ваша помош.

Почитуван Евроамбасадоре, кандидатурата на господинот Фрчкоски и неговиот потпис на изјавата дадена пред нотар дека не издавал налози и не користел информации не е мој личен проблем. Господин Фрчкоски се кандидираше ако не сте знаеле за претседател на Република Македонија и со тоа тој е проблем за демократијата во Македонија која вие треба да ја помогнете да се спроведе и заживее. Значи проблем и на мисијата за која сте дојдени.

Тоа што само јас понесов иницијатива за негово лустрирање не значи дека јас сум единствената жртва на систематскиот прогон од МВР од времето на министерувањето на г. Фрчкоски. Секако мораме да ги споменеме О.А. (Оперативна акција) „Павароти“, О.А. „Дувло“, О.А. „Темел“, О.А. „База“, О.А. „Журналисти“: П.О. (Полициска обработка на лица) „Книга“, П.О. „Лејди“, П.О. „Валенса“ и уште многу други. Знам, ќе прашате: „Зошто и тие поединци не постапуваат како Јордан Петровски?&рдљуо;. Одговорот е многу едноставен: од креаторите и извршителите на прогонот кој започна во септември 1992, само еден е починат, сите други се живи и со влијание и моќ во своите раце. До каде досега моќта, одредени министри на актуелнава власт обзнанувањето на досиеата го сметаат за чин на предавство. Од примерите кои ги наведов во мојата поплака, на г-ѓа Котеска и г-дин Шишков лесно може да се увиди како реагираат творците на старите досиеја, отворани до 1992година. Творци од кои заради годините нема многумина живи, и покрај тоа, оние кои ќе се осмелат да проговорат се изложени на секакви пресии и морални тортури. Па што тогаш очекувате да речат оние чии досие се отворени во времето на министерот Фрчкоски.

Во Вашата реплика велите дека во Вашиот, да Ве потсетам единствен одговор (на мојот прв контакт со Вас, на второто писмо во кое Ви укажав на нецелосноста на одговорот не ми ни одговоривте) од 3 април 2009 сте ми дале соодветен и добро осмислен одговор. Искрено, се шокирав кога го прочитав овој ваш арогантен став. Моето изненадување е поттикнато од тоа дека вие доаѓате од Ирска и сте претставник на ЕУ, а не од Камбоџа како инструктор на Црвените кмери. Но, да бевте црвен кмер ќе имаше логика во вашето однесување со тоа што вашите дела ќе се совпаѓаат со вашата мисија и со поддршката на оние на кои денеска им ја давате.
0За вашиот наследник да не ја повтори Вашата грешка во изборот на вистинските демократи и антикомунисти во Македонија ќе ви обрнам внимание на најлесно воочливата идентификација.

Комунизмот кон своите вистински противници секогаш бил немилосрден: ликвидации, прогон, затвори, атентати на кариери, економско уништување, бришење на секаква трага за постоење на такви луѓе. И затоа тие луѓе вие не сте ни можеле да ги сретнете во Македонија. Тие луѓе денеска се или душевно или буквално умртвени.

„Демократите“ кои сте ги сретнале и се ваше весело друштво се едни други „дисиденти“ што протестираа против Тито и „црвените буржуи“, не за демократија и човекови слободи, туку заради Титовото „скршнување“ од комунистичкиот пат. Значи тие беа комунистички радикали. А превејаниот манипулант Тито им даде звучно име, „Либерали“, а со името и титули: професори, режисери, писатели, глумци. Тие денеска се чувари на комунистичкиот Свет Грал.

Така во 1990 година на Македонија и се случија предвесници на демократијата, „борци“ против комунизмот да бидат професори по марксизам и „либералите“ на кои Тито им го остави аманетот да го сочуваат комунизмот.
Со почит,
Јордан Петровски, Канада

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=64931133646&id=13&prilog=0&setIzdanie=21704
Khmer rouge...komparacija...podrska uste ednas za Petrovski...

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Почна истрагата против Фуере од ЕУ-омбудсманот

Европскиот омбудсман дал наредба до својот правен оддел да започне со истрагата по поплаката на кумановецот Јордан Петровски дека евроамбасадорот селективно се залага за почитување на човековите права

Ерван Фуере, амбасадор на ЕУ, и самиот ќе се најде пред истрага, и тоа токму од институцијата што тој самиот ја претставува. Елизабет Кливер, правен советник на омбудсманот на Европската Унија, е таа што ќе ги проверува сите изјави, писма и однесувања на Фуере во случајот Петровски против Фрчкоски. Кливер од Џулија Пасквинели, заменик-омбудсман на ЕУ, ќе испитува дали Фуере селективно се залага за почитување на човековите права во Македонија.
Јоја Сантана, шеф на правниот оддел на ЕУ-омбудсманот, на 27 мај му испрати писмо на кумановецот Петровски, авторот на поплаката против Фуере.

„Ве информираме дека вашата поплака е заведена под број 1329/2009/ЕК и за неа е задолжена г-ѓата Елизабет Кливер...“, пишува меѓу другото во писмото до Петровски. Во разговорот со Кливер таа ни потврди дека ја примиле жалбата од Петровски.ѓ

- Дописот го регистриравме како поплака и тој е заведен во документацијата.
Она што сега ќе следува е анализа на оваа поплака по што ќе излеземе со официјален став. Само тоа можам да ви го кажам во моментов - ни изјави Кливер.
Петровски како доказен материјал во Брисел испратил обемна документација и серија докази во форма на изјави во медиуми. Тој пред претседателските избори поднесе претставка до Комисијата за верификација на факти, против претседателскиот кандидат Љубомир Фрчкоски. Поднесувајќи го како доказ своето полициски досие, кое го добил од МВР, а во кое се наведува дека од политички причини бил следен од Управата за безбедност и контраразузнавање во периодот кога министер на полицијата беше токму Фрчкоски, Петровски бараше претседателскиот кандидат да биде отстранет од трката за шеф на државата. Претседателските кандидати потпишаа изјави пред изборите дека не учествувале и не давале наредби за следење на граѓани од политички или идеолошки причини.

Петровски бил следен од УБК поради наводни врски со бугарските тајни служби. Според него УБК го следела бидејќи бил финансиер на ВМРО - ДПМНЕ.

Бидејќи Комисијата за верификација на факти сé уште не функционираше, односно не и беа подготвени просториите за работа, Петровски се обрати до Фуере и до Пасквинели. Тој, од евроамбасадорот добил неколку одговори, кои ги оценува како штури. Поради ова барал заштита од омбудсманот. Фуере тврдеше дека неговиот мандат не му дозволува јавно да се занимава со индивидуални случаи.

Автор: Александар Божиновски
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=659124255722&id=9&prilog=0&setIzdanie=21705

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Прием на поплака, а не истрага

Повод: „Почна истрагата против Фуере од ЕУ-омбудсманот“, 6 јуни „Нова Македонија“

Колку што ни е познато, она што Вие во Вашата статија го претставувате како „истрага против г. Фуере“ (1329/2009/ЕЦ) во случајот на г. Петровски, всушност само претставува прием на неговата поплака. Ваков вид писмо може да добие секој што ќе му пише на ЕУ-омбудсманот, дури и преку неговата интернет-страница: www.ombudsman.europa.eu. Според организацијата на работата на канцеларијата на омбудсманот, тие допрва треба да утврдат дали овој случај е прифатлив и тогаш да одлучи дали да поведе истрага.
Стравуваме оти статијата сериозно ги извртува фактите и ги збунува читателите, не само за работата на мисијата на ЕУ во Скопје, туку и за работата на ЕУ-омбудсманот.

Од наша страна, би сакале да повториме оти во случајот на г. Петровски, ние дејствувавме во согласност со нашиот мандат, односно одговоривме на неговите писма и му го објаснивме тесниот делокруг на нашиот мандат кога станува збор за индивидуални случаи. Сепак, би сакале да нагласиме оти како мисија ние примаме голем број писма од луѓе за секакви аспекти од животот и нашите вработени прават сé што можат за да им одговорат и им помогнат преку давање совети.

Мисија на ЕУ, Скопје

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=61194730767&id=13&prilog=0&setIzdanie=21709

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Прием на поплака, а не истрага

Повод: „Почна истрагата против Фуере од ЕУ-омбудсманот“, 6 јуни „Нова Македонија“

Колку што ни е познато, она што Вие во Вашата статија го претставувате како „истрага против г. Фуере“ (1329/2009/ЕЦ) во случајот на г. Петровски, всушност само претставува прием на неговата поплака. Ваков вид писмо може да добие секој што ќе му пише на ЕУ-омбудсманот, дури и преку неговата интернет-страница: www.ombudsman.europa.eu. Според организацијата на работата на канцеларијата на омбудсманот, тие допрва треба да утврдат дали овој случај е прифатлив и тогаш да одлучи дали да поведе истрага.
Стравуваме оти статијата сериозно ги извртува фактите и ги збунува читателите, не само за работата на мисијата на ЕУ во Скопје, туку и за работата на ЕУ-омбудсманот.

Од наша страна, би сакале да повториме оти во случајот на г. Петровски, ние дејствувавме во согласност со нашиот мандат, односно одговоривме на неговите писма и му го објаснивме тесниот делокруг на нашиот мандат кога станува збор за индивидуални случаи. Сепак, би сакале да нагласиме оти како мисија ние примаме голем број писма од луѓе за секакви аспекти од животот и нашите вработени прават сé што можат за да им одговорат и им помогнат преку давање совети.
Мисија на ЕУ, Скопје

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=61194730767&id=13&prilog=0&setIzdanie=21709

Не барам разрешување на Фуере

(Повод: „Прием на поплака, а не истрага“, писмо на Мисијата на ЕУ, „Нова Македонија“, 11 јуни)

Почитуван господине Фуере,
Сериозно мислев дека ќе се оттргнете од влијанието на вашите „советници“ и ќе почнете да се однесувате како што му прилега на еден претставник на демократска Европа. Но кумановци бадијала не рекле: „кој е пошја по бумбара, кафено му се пишуе“.

Јас со поплаката поднесена до ЕУ-омбудсманот ниту очекував ниту, пак, очекувам да ве сменат од вашата позиција или, пак, да ве укорат. Вие не сте новопечен или неискусен дипломат. Ми беше јасно уште по првото ваше писмо, кое беше полно со ароганција, дека вие го застапувате ставот на една многу влијателна групација во ЕУ (која, за среќа, на овие избори доживеа пораз), чија цел е да нема Македонија и Македонци. Затоа се трудевте да создадовте анимозитет кај Македонците кон ЕУ, кој потоа ќе го користите како доказ за да добиете поддршка од повеќе ЕУ-членки дека Македонија и Македонците не требаат - дека тие не сакаат евроинтеграција - дека не треба да постојат ниту како држава (промена на името) ниту како народ (бришење на идентитетот).

За ова да не биде гола реторика ќе ја свртам темава на вистинскиот проблем, со тоа што ќе ви посочам на дел од писмото на г-ѓа Пасквинели во кое ме предупредува дека поплака може да поднесе само лице што е жител на ЕУ или адвокат од земја-членка на ЕУ. Пораката на г-ѓа Пасквинели ќе ви ја пратам по имејл за да ја искористите и да ја прекинете постапката по поплаката повикувајќи се на тој член. Ова го правам за да го зачувам дигнитетот на ЕУ, кој вие постојано го симнувате сé пониско со секое споменување дека избор на претседател на држава и непочитување на законите околу изборот се личен случај.

Затоа одлучив поплаката да ја поднесам сам. Причини за такво решение беа две и тие се строго домашни, македонски.

1. Да дадам сопствен придонес, за Македонија да да има рамноправен однос.

Ако ЕУ има амбасадор во Македонија, треба да ни дозволи и на нас, Македонците, да можеме да ги користиме институциите на ЕУ за да се заштитиме од непрофесионалното вршење на должноста на нејзините претставници, како и да обелоденам нестручност или намера на власта што ја договарала мисијата на ЕУ да ја стави Македонија во подредена положба.

2. Реакција на вашите миленици и штитеници - ЦРВЕНИТЕ КМЕРИ.

Во годиниве зад мене научив да ги „читам“ комунистиве, вие ги запознавте како социјалдемократи, но за нив единствено име што точно ги дефинира е ЦРВЕНИ КМЕРИ. Тие единствено се плашат на реакција од надвор. Во Македонија сé е под нивна контрола - па затоа и писмо од скопски суд до МВР патува по неколку месеци. А власта наводно не е црвенокмерска.

Со почит,
Јордан Петровски

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=613935928571&id=13&prilog=0&setIzdanie=21711

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Ванчев колку долари да му залепам една заушка на леприконов на Водно???

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ванчев колку долари да му залепам една заушка на леприконов на Водно???
Zaushka si zalepia sami, toj i na negovite "drugarchinja". Pa ushte i sami si ja "finansiraa".
Pismoto ima prodolzenie a vo prodolzenieto ima i fotografii, koe se nadevam ke bidat objaveni denovive.

Kajgana Shop

На врв Bottom