Уставниот суд го суспендираше екстерното оценување

• Креатор на темата Креатор на темата Христов
  • Време на започнување Време на започнување
браво за Уставниот суд. Добро е што има некој у Македонијава да каже НЕ на глупости и бесмислени одлуки и проекти.
Само едно не ми е јасно....
Да се спремам јас за у петок , пошо сум 8мо и треба да ме тестираат по француски:@, па немаше да биде лошо ако некој излезе и каже дали да продолжиме да учиме или да седнеме и да си ги поправиме другите оцени?????????????

A samo ovaa godina nema da pravime ili i narednite

Ovie testovi bea staveni samo da se namalat platite na prof, odnosno da se zemat povekje pari. Gvujo zabolel go 'stole' so so nie zavrsuvame na krajo na godinata. A tie so lapat mui i so se ZA testovite neka se stavat na pozicija na ucenik i neka vidat kako e. Dali na krajo se ke se sekjavas i od septemvri so si ucil. I cela godina grades ocenite i na krajo eden eban test da te zafrkne i ocenata da ti namale. A pa da ne zboram po strucnite sredni skoli. Dojte vidite so se uce po strucnite predmeti i po kolku i kolkavi knigi ima po eden predmet i nauci dve knigi po eden predmet i posle polagaj test, da videme so kolku ke polozes. I voa e sredno, sega i zadolzitelno a ne fakultet.
Pozdrav do ustaven sud.:helou: Pozdrav i do gvujo neka si ja cukne taa glava malku.:tapp: (izdupija go gvujo i so ovaj zakon):baeh:

тоа никој не знае ке видиме

и шо сеа викате ние осмите само го попивме така?

тоа никој не знае ке видиме

и шо сеа викате ние осмите само го попивме така?

Ќе ви ги прогласат за неважечки, или ќе ги сметаат како пилот, ќе видите. :)

Конечно фини вести денес после шокот дека физика требаше да полагаме.:pipi:

Фала богу,Господ здравје да им даде на овие од Уставен суд.:back::back::back:
Ееее имавме по се изгледа среќа.:vozbud:

браво за Уставниот суд. Добро е што има некој у Македонијава да каже НЕ на глупости и бесмислени одлуки и проекти.
Само едно не ми е јасно....
Да се спремам јас за у петок , пошо сум 8мо и треба да ме тестираат по француски:@, па немаше да биде лошо ако некој излезе и каже дали да продолжиме да учиме или да седнеме и да си ги поправиме другите оцени?????????????

Абе и ја сум осмо и исто у петок треба да полагам глуп предмет - германски. Е сеа не знам дали ќе правиме тестови ние шо треба да полагаме утре или задутре? Да не има некој информација?

бедни души ))), се радуваат дека нивното незнаење нема да е тестирано..или најдобар показател на целава ситуација е овој пост од еден/а погоре

``Епа значи ај нека ни е честито...За другата година ќе ја лагаме...има време``

бедни души ))), се радуваат дека нивното незнаење нема да е тестирано..или најдобар показател на целава ситуација е овој пост од еден/а погоре

``Епа значи ај нека ни е честито...За другата година ќе ја лагаме...има време``

Види, дали според тебе, правилно е да те оцени некој што првпат те гледа во живот? Еве земи пример, по јазик. Оценката од јазиците се состои од усно и писмено. Како можеш на некој да му ставиш оценка ако не му го чуеш говорниот македонски/англиски/француски/германски/италијански/шпански? Како можеш да му ставиш оцена ако видиш дека нема врска од спелинг, не знае да пишува?

Тоа е материјал исто така од цела година, зошто кога е континуирано учено, некој на крај година да те натера пак низ истото да поминеш?

Eдит: Во трета година по македонски имав 28 дела и лектири заедно и 2 лектири по избор, значи 30 книги вкупно. Сакаш да кажеш дека треба да научам за секое од нив колку чина/дела/слики/појави има? Зошто имаше такви прашања во примерот :)

Ѓабе кога ги укинаа тестовите кога штетата е веќе направена. Успехот е значително намален на ниво на цел клас.

Конечно да се слушне нешто позитивно и добро во врска со целава фарса околу екстерните тестови. Уставниот суд, воден од уставот на Република Македонија ја донесе правилната одлука. Колку што успеав да разберам, според законот за средно и основно образование, кој е заведен во уставот, никој нема право да извршува екстерни оценувања на материјал кој се изучувал во текот на цела година. (бар вака кажаа на вести).
Да се надоврзам на ogledalo... Драг ogledalo, како тоа си даваш за право да судиш дали некој е бедна душа врз основа на еден пост кој е напишан на темава? Заборави дека има луѓе кои можеби се бунеа поради начинот на кој ќе се спроведеа, а не поради нивното значење?
Секогаш ќе има некој на кој ништо нема да му одговара.

Види, дали според тебе, правилно е да те оцени некој што првпат те гледа во живот? Еве земи пример, по јазик. Оценката од јазиците се состои од усно и писмено. Како можеш на некој да му ставиш оценка ако не му го чуеш говорниот македонски/англиски/француски/германски/италијански/шпански? Како можеш да му ставиш оцена ако видиш дека нема врска од спелинг, не знае да пишува?

Тоа е материјал исто така од цела година, зошто кога е континуирано учено, некој на крај година да те натера пак низ истото да поминеш?

Eдит: Во трета година по македонски имав 28 дела и лектири заедно и 2 лектири по избор, значи 30 книги вкупно. Сакаш да кажеш дека треба да научам за секое од нив колку чина/дела/слики/појави има? Зошто имаше такви прашања во примерот :)
тебе те оценува системот, а не некој прв пат што те гледа.

види и кога ќе се запишуваш на факултет побарај усно да одговараш на приемни))))

Ај за арно, за убоо нека е. :pos: Бар професорите психички ќе се стабилизираат и мирно ќе спијат... оваа година. :devil3:
Знаев дека ништо нема да испадне и ќе се свестат дека за некаков прогрес во образованието не е доволно да ти светне идеа преку ноќ, па макар и крајно ретардирана.
Догодина, бар нека има тестирање на секоја тема ил две, а не на крај на година во сите фрки за оцени учениците и за тестирањето да доживуваат стресови и да ги паднат поради недостаток на концентрација.:toe:

Мене ми се падна да полагам Македонски јазик и литература, што воопшто не ме потресуваше. Така да, не се узбуџавам многу што го паднале тестирањето, како некои што немале среќа да им се падне некој од омилените предмети. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom