Znaes i samiot deka ne e taka.
Germanecot pola plata godisno da zastedi ke moze da ide kaj i da mu prdne na odmor.
Jas so pola plata zasteda ke stignam do ezerceto Treska, eventualno do Matka.
Кварк како што реков точно е дека германците поквалитетно го трошат слободното време односно поточно кажано одморот едноставно бидејќи можат да соберат малку повеќеќ пари а и понудите од туристичките агенции им се многу поевтини од кај нас.
Ама кога зборуваме за подобар живот кварк не зборуваме за две до три недели во годината збориме за целата година, ако ти живееш само за тие три недели одмор во годината налет животот, тие три недели не се репер за квалитетот на животот.
Значи идеме на најбитното ,сепак има повеќе пари и се е навреме платено тоа е една од најголемите причини кои секој еден македонец го влечат и ќе го влечат надвор од Македонија
Делбој погрешно ме разбра, кога реков има повеќе пари за истражување не мислев под тоа дека тие што се бават сдо наука се подобро платени, туку дека има проекти на кои може да се работи, а со оглед на тоа дека сите природно научни истражувања се воглавно непрофитни, за нив се даваат пари само таму каде што има некој многу вичок и може да ги даде, со други зборови јас лично во поглед на мојата финансиска состојба нема да има голема разлика да има ако работам во земја каде многу малку се дава за истражување и во земја каде се дава многу за истражување, разликата е во тоа дали јас ќе можам да работам на проекти од кои ќе можат реално да се произведата нови работи.
Со други зборови јас не трчам по парите кои лично јас ќе ги добивам, не ни сакам, а тоа не го ни правата мнозинството што се бават со наука, јас само барам место каде што ќе можам до максимум да го искористам мојот капацитет, а тоа е можно само таму каде има средства за тоа, ако ме прашаш мене секоја апаратура и реагенси треба да бидат бесплатни за секој што има добро основан истражувачки проект, ама нажалост живееме во капиталистички свет па со истражувачките проекти мора да идеме по офндации и големи фурми и да питачиме пари за да можем да си ги купиме апаратите и реагенсите потребни за истражувачките проекти.
И морам да дадам една генерална забелешка.
Ако ги прочитате неколку те последни страници повеќе од очигледно е дека јас кој сум во гермнија, анастазија која е во франција и е политички либерално ориентирана и братот кој е во полска и е политички десно ориентиран (значи сите можно комбинации) со нашите лични искуства сите вие кои не сте живееле подолго од 3 месеца во некоја ЕУ членка нас не убедувате дека квалитетот на просечниот живот во ЕУ е многу поголем за разлика од тој во македонија, за која разлика ние со нашето повеќе годишно искуство имаме дојдено до заклучок дека сепак толку голема разлика во квалитетот на просечниот живот нема.
Ај да беше само еден човек од една ЕУ членка и да ве убедуваше во тоа да ве разберев да му се контрирате и да му кажувате дека е субјективен, ама во овој случај тројца во три различни еу членки кои имаат различни политички и филозофски гледишта на животот сите го кажуваат истото и вие пак продолжувате да не убадувате дека не е така, едноставно нема логика.
Затоа и јас мислам дека е доволно е да се симне визниот режим чисто за полесно да стапуваат младите во контакт со универзитетите во ЕУ каде што би студирале и со тоа би научиле и би ги воочиле разликите во животот таму и тука и би можеле да го видат тоа што ние тројца сега го согледување, а тоа е дека во македонија има сеуште едно голема илузија дека животот во ЕУ генерално е далеку подобар од кај нас,, и дека парите се единственото средство за среќа во животот