92% од РМ сака во НАТО, 95% сака во ЕУ!

R

RAYTHEON23

Гостин
E ovaa recenica treba site da ja razbereme, epten si vo pravo. Treba da znaeme deka momentalno vlezot vo EU ni e referenca za toa kolku sme ekonomski i politicki stabilna zemja.

I ke vlezeme vo EU, navistina, koga nema da ni treba. A nas ni treba, ocajno, ne poradi EU, tuku poradi faktot sto ne se zivee ubavo kaj nas. Brat mi so fakultet kopa kanali za nekoj kvazi privatnik zatoa sto na edno intervju za vrabotuvanje vo drzavna firma, prvo go prasaa: "Dali imas partiska kniska"?!?!??! WTF?!?? Mojot najdobar drugar izdrzuva familija so 9.500 denari. Za kerka mi fondot ne mi gi pokriva del od lekarstvata, taa ima 3 godini, a mi vikaat plati 1000 denari za lekot, na privatno e. E toa ne e zdravo i boli, zivotot boli ovde.

Nalet neka odi se. Mene nikoj nema da mi go ospori toa sto sum Makedonka, sum, znam, ne mi treba nikoj da mi go kaze toa. Ene eden kup nasi lugje ziveat i rabotat vo stranstvo, pa ne se pofrancuzija ili poamerikancija, da gi prasas sto se, ke ti recat Makedonci. Identitetot ne se uci na 30-50 godini, si go nosis toa vo dusa od ragjanje.

Vidi vidi sto pisuvame? Gledaj, Abe da ti se mo*am vo Frcko, me zabole patikata za nego, gjubre e. Ne znaev za koj da glasam do posleden moment oti gi znaev i dvajcata kandidati, edniot ako mu se razvika nekoj ke se rasplaci, a drugiot e spremen da se stepa. Nemame kvalitetni lugje ovdeka, opsto, E*i mu majka na partii. Pusta navika nasa, ako ne si so nas so drugite si, ako ne se soglasuvas so VMRO si SDSM, ako ne se soglasuvas so SDSM od VMRO si. Aj ve molam.

PA nikoj vo mkd ne glasa za lugje, ami za partii. Za grev sme.

тука се сложувам иако не сум политички определен И НЕМАМ ПАРТИСКА КНИШКА туку имам државјанство на кое пише МАКЕДОНЕЦ:vozbud:денес на лугето им е испран мозокот на оваа криза сите размислуваат како они би направиле кога би биле на местото на гвујо:helou:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Epa isto i jas zboruvam??? So rekov jas?? Treba da se zapneme da rabotime efikasno, da ne kradat i lazat site, ami da rabotat. Sega pak ispadna mi repliciras kako protiv stav, a isto mislis ko mene.

So rekov? Vlezot vo EU e samo referenca za toa kolku sme stabilna zemja. Ne EU ke ne napravi stabilna, tuku ako sme stabilna zemja imame sansi za vlez vo EU.
Ефикасното работење ти го поврза со промената на име ... влез во нато ... па после брзо, ефикасно и незнам што...
Ја ти викам без виткање кичма да си ги засукаме ракавите....
Не е исто...
Па кога народот ќе има полн стомак и паричник, нема да ги ебава ни нато ни еу 2%...

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Ефикасното работење ти го поврза со промената на име ... влез во нато ... па после брзо, ефикасно и незнам што...
Ја ти викам без виткање кичма да си ги засукаме ракавите....
Не е исто...
Па кога народот ќе има полн стомак и паричник, нема да ги ебава ни нато ни еу 2%...

Kapacitetot na MKD e tolkav, eve go gledas, ekonomski zboruvam. Ne mozeme da napravime mnogu na ekonomski plan sami. Podaleku od ova nema da se mrdni. Ili eventualno za 5-10% podobruvanje da ima, vo najludata ni imaginacija. Nas ni trebaat stranski kompanii, a nie im trebame niv. Zosto? Nas ni trebaat nivnite pari, a nim im treba rabotna raka koja nema da ja plakjaat po 2000-3000 evra od mesec, ami po 500-1000 evra.

E sega, tie pari nema da gi dobieme, ako im se drobi na strancistava na sekoe, Makedonija e vakva, onakva, ima vakvi, vakvi, vakvi i vakvi problemi i ja pravi toa nestabilna, sto znaci vasite investicii tamu nikoj ne vi gi garantira deka ke vi donesat profit. Tie be bratce na sigurno odat. A nas ne pokazuvaat so prst po svetot za toa kolku sme za grev i kradci i korumpirani i inaetcii i ne znam kakvi. Sto e tazno, mene licno me vregja oti jas ne kradam i ne dilam droga vo Frankfurt, ama ako recam od mkd sum dodeka sum vo Frankfurt, odma lilavo ke me opulat.

Zakoni si imame, se super, e uste da sedni nekoj so 2 rala mustakji da gi sproveduva tie zakoni na delo, a ne ili policaecot ti e prijatel pa ti kini kazna, ili sudijata sakal da go prci pa mu spijat predmetite vo kancelarija, ili pak obvinitelot ne znael da sostavi tuzba pa mu padnala na tehnikalii. Zemi ispomesaj gi tie suudiistata po gradovite i napravi im edna komisija za revizija na srabotenoto koe edni na drugi ke si ja pravat. Izvestai na sekoi 3 meseci za progresot. I kazna za niv ako drapaat. Ama ne se nasol maz so ke kazni sudija.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Па ќе можеш и да ја најдеш во администрацијата која ќе се проретчи одкако ќе избегаат по подобри плати низ ЕУ.Тогаш ќе можеш за 100тина евра плата да се вработиш како “лево сметало зад гол“ некаде по ходниците од службите.:toe:
дали не мислиш дека таквите "поволности" што ни ги понудува ЕУ не се само нивна игра,да си останеме НЕМИ,т.е. КАКО ДРЖАВА да си "копкаме", да не си решаваме ние САМИТЕ туку ОНИ што ќе ни кажат тоа да биде- се разбира ако бидеме добри ќе ни ги дадат нивните толку добри поволности(кои самите си ги измислија за да се заштитат-ПА ПОСЛЕ ние сме КСЕНОФОБИЧНи,националист,ФАШИСТИ итн)

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Kapacitetot na MKD e tolkav, eve go gledas, ekonomski zboruvam. Ne mozeme da napravime mnogu na ekonomski plan sami. Podaleku od ova nema da se mrdni. Ili eventualno za 5-10% podobruvanje da ima, vo najludata ni imaginacija. Nas ni trebaat stranski kompanii, a nie im trebame niv. Zosto? Nas ni trebaat nivnite pari, a nim im treba rabotna raka koja nema da ja plakjaat po 2000-3000 evra od mesec, ami po 500-1000 evra.

E sega, tie pari nema da gi dobieme, ako im se drobi na strancistava na sekoe, Makedonija e vakva, onakva, ima vakvi, vakvi, vakvi i vakvi problemi i ja pravi toa nestabilna, sto znaci vasite investicii tamu nikoj ne vi gi garantira deka ke vi donesat profit. Tie be bratce na sigurno odat. A nas ne pokazuvaat so prst po svetot za toa kolku sme za grev i kradci i korumpirani i inaetcii i ne znam kakvi. Sto e tazno, mene licno me vregja oti jas ne kradam i ne dilam droga vo Frankfurt, ama ako recam od mkd sum dodeka sum vo Frankfurt, odma lilavo ke me opulat.
Зарем не мислиш дека странските компании можеби намерно не влегуваат во Македонија? Политичката ситуација и реформите во Србија се можеби полоши од кај нас, а го имаат и проблемот со Косово, па во Србија има и инвестиции и се. Странските инвестиции можат да ни помогнат, но не до толку многу колку што сите се надеваме.
Од друга страна, тука се нашите локални супер-богаташи, кои мислат ако донираат три клупи се големи филантропи. Парите наместо да си ги чуваат по банките и во акции, да ги вложат назад. Нека дадат 500 стипендии, нека им дадат на своите вработени поголема плата од 300 евра, нека вработат повеќе луѓе... А од друга страна владата ги слуша само нив - кризните мерки ги крои заедно со стопанска комора! А на тие од стопанска комора многу им е грижа за работниците...
Економскиот раст мора да дојде од внатре (со помош од надвор). А додека кај нас олигарсите си отвараат телевизии наместо фабрики, тоа нема да се случи.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119

Zakoni si imame, se super, e uste da sedni nekoj so 2 rala mustakji da gi sproveduva tie zakoni na delo, a ne ili policaecot ti e prijatel pa ti kini kazna, ili sudijata sakal da go prci pa mu spijat predmetite vo kancelarija, ili pak obvinitelot ne znael da sostavi tuzba pa mu padnala na tehnikalii. Zemi ispomesaj gi tie suudiistata po gradovite i napravi im edna komisija za revizija na srabotenoto koe edni na drugi ke si ja pravat. Izvestai na sekoi 3 meseci za progresot. I kazna za niv ako drapaat. Ama ne se nasol maz so ke kazni sudija.
и ние си имаме закони,,,,,,,,,,,но НЕМА ЛУЃЕ кои ќе ги спроведат!!!!!!и после народот спасот ќе го бара БОГ да ЧУВА::::ПА законите 80% ни се исти како и во земијите во ЕУ,но по се изгледа 90% од државните органи не им е дојдено до успешно функционирање на држвата и подобрување на економијата!!!!!!!!
ДАЛИ МИСЛИШ ако законите се почитуваат(за секое кривично дело ќе следи казна според законот,за корупцијата,митото,перењето пари,организираниот криминал итн)ДЕКАСТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ НЕМА ДА ИНВЕСТИРААТ во МАКЕДОНИЈА?????????
или може моменталната состојба во која се наоѓа МК им одговара на наши бирократи и на дел од надворешната заеднициа за ДА СИ ПРААТ пари????????ЗАШТО НАЈУБАВО И НАЈЛЕСНО ДА СЕ ЗБОГАТИШ(зборам за на нелегален начин) е во услови на пропаст или во некоја бедна држава!!!!!!!

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Зарем не мислиш дека странските компании можеби намерно не влегуваат во Македонија? Политичката ситуација и реформите во Србија се можеби полоши од кај нас, а го имаат и проблемот со Косово, па во Србија има и инвестиции и се. Странските инвестиции можат да ни помогнат, но не до толку многу колку што сите се надеваме.
Од друга страна, тука се нашите локални супер-богаташи, кои мислат ако донираат три клупи се големи филантропи. Парите наместо да си ги чуваат по банките и во акции, да ги вложат назад. Нека дадат 500 стипендии, нека им дадат на своите вработени поголема плата од 300 евра, нека вработат повеќе луѓе... А од друга страна владата ги слуша само нив - кризните мерки ги крои заедно со стопанска комора! А на тие од стопанска комора многу им е грижа за работниците...
Економскиот раст мора да дојде од внатре (со помош од надвор). А додека кај нас олигарсите си отвараат телевизии наместо фабрики, тоа нема да се случи.

Namerno, no oti im vikaat nivnite vlasti deka Makedonija ne e siguren pazar. Toa go napisav i vo predhodniot post.

I toa go zborav i jas, deka onie koi im gi plakjaat kampanjite, nivnite interesi gi gledaat. Ako onie od Stop. komora im daat pari na nekoja partija pred izbori, ocekuva i tie pari da si gi vrati X3-5 pati ako partijata koja ja poddrzuva dojde na vlast. E zatoa ne im e vo interes EU.

A za 300evra plata.. moze zboruvas za SK. Znaes kolku plakjaat vo drugite gradovi? :)) 5000-9000 denari... Ako imas srekja ima nekoi koi za pravo plakjaat i po 12.000. E toa da vidis, 5000 plata i smetki vo tolkava vrednost.

и ние си имаме закони,,,,,,,,,,,но НЕМА ЛУЃЕ кои ќе ги спроведат!!!!!!и после народот спасот ќе го бара БОГ да ЧУВА::::ПА законите 80% ни се исти како и во земијите во ЕУ,но по се изгледа 90% од државните органи не им е дојдено до успешно функционирање на држвата и подобрување на економијата!!!!!!!!
ДАЛИ МИСЛИШ ако законите се почитуваат(за секое кривично дело ќе следи казна според законот,за корупцијата,митото,перењето пари,организираниот криминал итн)ДЕКАСТРАНСКИТЕ КОМПАНИИ НЕМА ДА ИНВЕСТИРААТ во МАКЕДОНИЈА?????????
или може моменталната состојба во која се наоѓа МК им одговара на наши бирократи и на дел од надворешната заеднициа за ДА СИ ПРААТ пари????????ЗАШТО НАЈУБАВО И НАЈЛЕСНО ДА СЕ ЗБОГАТИШ(зборам за на нелегален начин) е во услови на пропаст или во некоја бедна држава!!!!!!!

Pa i jas toa go rekov. Aman bre!! Me cita li nekoj so razbiranje ubavo napisav:

Imame super zakoni, samo nema koj da gi sprovede i pocituva!

Edinstveno nasi lugje pravat pari vo vakva situacija. Stranci potesko malku.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Јас мислам дека слободата на движење е единственото нешто кое недостасува кај нас,инаку никој сеуште не умрел од глад или од жед во Македонија,без потреба од менување име или националност.Сега реално е дека сите не можеме да возиме Бентли или Ферари,ама зарем само во тоа е суштината на животот,мислам дека спознавањето на другите народи,нивните традиции,култури и подработувањето кај нив за по некоја 1000ка ќе направи никогаш да не посакаме толку самоубиствено да партиципираме во ни еден сојуз или унија без разлика дали се тоа НАТО или ЕУ.:toe:

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Namerno, no oti im vikaat nivnite vlasti deka Makedonija ne e siguren pazar. Toa go napisav i vo predhodniot post. Edinstveno nasi lugje pravat pari vo vakva situacija. Stranci potesko malku.
Ќе повторам - Србија и Албанија е сигурен пазар? Кој им вика на нив дека тоа е сигурен пазар?
А тоа дека само наши луѓе прават пари во ваква ситуација може да се демантира многу лесно, со тоа кои се најдобри фирми во МК - ОКТА, Телеком, Цементара, Космофон....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Наши луѓе прават пари само доколку имаат фирми во странство или се вработени во неколку странски фирми во Македоноја,при тоа збориме за поединци а никако за нешто помасовно.:toe:

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Јас мислам дека слободата на движење е единственото нешто кое недостасува кај нас,инаку никој сеуште не умрел од глад или од жед во Македонија,без потреба од менување име или националност.Сега реално е дека сите не можеме да возиме Бентли или Ферари,ама зарем само во тоа е суштината на животот,мислам дека спознавањето на другите народи,нивните традиции,култури и подработувањето кај нив за по некоја 1000ка ќе направи никогаш да не посакаме толку самоубиствено да партиципираме во ни еден сојуз или унија без разлика дали се тоа НАТО или ЕУ.:toe:

:))) Kaj ja otera i ti ... kaj Bentli! Ne zafrkavaj, zboruvame za plati od 800-1000 evra, a so tie pari bentli od 250.000 evra ne kupuvas. A so ovie 9000 denari denes ne mozes ni na vikend da otides ednas na 3 meseci.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Никој не умрел од глад ама дека има еден куп егзистенцијално загрозени семејства и тоа е точно...

Според мене Владата мора да почне да се однесува „позаштитнички“ во одбрана на работникот.

Не мораше приказната со Swed Milk така да тече... (како пример) Ако ние самите видиме дека има „грижа“ за луѓе, самите нема да бараме чаре од надвор. Што да прават вака? Надежта последна умира...

На крајот на краиштата, нека воведат закон ако вработиш стечаец, намали придонеси, мотивирај ги фирмите, инаку многу тешко ќе се снајдат тие луѓе повторно.

Размислувањата треба да се насочени кон критичната маса која е најбројна. После тоа, и ЕУ и НАТО нема да бидат толку атрактивни. Нашиов народ е скромен, не бара многу....

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Ќе повторам - Србија и Албанија е сигурен пазар? Кој им вика на нив дека тоа е сигурен пазар?
А тоа дека само наши луѓе прават пари во ваква ситуација може да се демантира многу лесно, со тоа кои се најдобри фирми во МК - ОКТА, Телеком, Цементара, Космофон....

Abe od kaj znam zosto gi ucat taka? I so so OKTA? Neli se soocija so tuzba OKTA odkako ja kupija, i neli i EVN se soocuva so tuzba koja gromoglasno e docekana na noz vo svetot?

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Abe od kaj znam zosto gi ucat taka? I so so OKTA? Neli se soocija so tuzba OKTA odkako ja kupija, i neli i EVN se soocuva so tuzba koja gromoglasno e docekana na noz vo svetot?
И што по тужбата на ОКТА? Си отидоа? Веќе не прават добри пари? За ЕВН ќе видиме, ама не верувам дека и тие ќе избегаат - купиле фирма за 200 милиони, која има побарувања од 190 милиони. А сега колку пари прават тие фирми во МК, заедно со Телекомот? Така што не верувам дека тие на другите им викаат, слушајте не доаѓајте во МК, тука не се прават пари....

Никој не умрел од глад ама дека има еден куп егзистенцијално загрозени семејства и тоа е точно...

Според мене Владата мора да почне да се однесува „позаштитнички“ во одбрана на работникот.

Не мораше приказната со Swed Milk така да тече... (како пример) Ако ние самите видиме дека има „грижа“ за луѓе, самите нема да бараме чаре од надвор. Што да прават вака? Надежта последна умира...

На крајот на краиштата, нека воведат закон ако вработиш стечаец, намали придонеси, мотивирај ги фирмите, инаку многу тешко ќе се снајдат тие луѓе повторно.

Размислувањата треба да се насочени кон критичната маса која е најбројна. После тоа, и ЕУ и НАТО нема да бидат толку атрактивни. Нашиов народ е скромен, не бара многу....
Токму тоа е поентата - нели владата на Грујо беше популистичка. А зборуваат само со Стопанска комора и со банките...
За Сведмилк може се ќе беше поинаку да не беа интересите на еден наш локален шериф со голема ТВ куќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom