Branko is Back
Im The Best
- Член од
- 16 мај 2009
- Мислења
- 114
- Поени од реакции
- 8
I na kraj krajeva dokolku sakas da si vratis nekoja teritorija toa se pravi na eden nacin, nikoj normalen nema da ti vrati nesto na lepe oci.
Не си бил глуп ко тој на аватарот.I na kraj krajeva dokolku sakas da si vratis nekoja teritorija toa se pravi na eden nacin, nikoj normalen nema da ti vrati nesto na lepe oci.
Romantika nikogo ne ubila, no nacional romantika da :smir:
Илузија, утопија...Сум приметил на форумов дека има многу слики и пораки за обединување на трите (сосе албанскиот четири) дела од Македонија. Она што мене ме интересира е како е замислена таа Обединета Македонија? Прво, како да се случи? Па после, како би била уредена? Унитарна или федеративна? Кој би бил главниот град? Кој јазик би бил официјален? Што со луѓето кои зборат грчки и бугарски, дали ќе им се дадат некакви права? Што со економијата (на пример, бродоградбата)? Која би била валутата - евро или денар?
Ако се асимилирани они, можеме да ги деасимилираме ние. Што е проблемот.Колку и да сонуваме знаеме дека тоа е скоро неизводливо.Со самата помисла дека некогаш можеби ќе живееме во обединета Македонија ми заигрува стомакот,но кога ке се сетам дека СЕ е асимилирано во НАШАТА присилно одземена територија и е реткост да сретнеш некој од Пирин и Егеј што ке каже јасно и гласно - Јас сум Македонец ,со оглед на тоа дека 100% од населението пред 96 години било Македонско, а денес има некои срамни бројки... :icon_neut
Тука си во право. Но немора да пише Македонија на карта, за да биде Македонска... доволно таму да има Македонци кои нема да се угнетувани или асимилирани.I na kraj krajeva dokolku sakas da si vratis nekoja teritorija toa se pravi na eden nacin, nikoj normalen nema da ti vrati nesto na lepe oci.
Како ке стане бе брат? На повекето маиките и жените не са од пиринско. Ние,децата ни и внуците ни сметаме дека сме бугари. Како ке ги убедиш дека не са и дека е по убаво ке живеат во Обединета Македонија, а не во Бугарија. Един бугарски уметник беше кажалАко се асимилирани они, можеме да ги деасимилираме ние. Што е проблемот.
татар ти да молчиш ти немаш ништо македонско кај тебеКако ке стане бе брат? На повекето маиките и жените не са од пиринско. Ние,децата ни и внуците ни сметаме дека сме бугари. Како ке ги убедиш дека не са и дека е по убаво ке живеат во Обединета Македонија, а не во Бугарија. Един бугарски уметник беше кажал
"Едно е да сакаш, друго е да можеш, трето е да го стореш".
А и светот се глобализира веке.
Според границите на етничко-географскиот регион Македонија.Сум приметил на форумов дека има многу слики и пораки за обединување на трите (сосе албанскиот четири) дела од Македонија. Она што мене ме интересира е како е замислена таа Обединета Македонија?
Преку културна дисолуција на Грција, што би довело до поголеми права на етничките групи и слобода на декларирање.Прво, како да се случи?
Унитарна.Па после, како би била уредена? Унитарна или федеративна?
Солун.Кој би бил главниот град?
Официјален јазик- македонски.Кој јазик би бил официјален?
Сите права според декларациите на ОН.Што со луѓето кои зборат грчки и бугарски, дали ќе им се дадат некакви права?
Ќе си се развива паралелно.Што со економијата (на пример, бродоградбата)?
Претпочитам сопствена валута - денар, можеби и некоја нова.Која би била валутата - евро или денар?
Немат и 1%. И за какви права сбориш? Сите во БГ имаме еднакви права. Не може некои да има повеке или по-малко. А на мен дедо ми и баба ми са от с.Бутково, егеиско. И не мои да ми сбориш другар што има во мен.татар ти да молчиш ти немаш ништо македонско кај тебе
во Пиринска Македонија постојат Македонци кои се чувствуваат како Македонци и кои си ги бараат правата и еден ден ќе ги добијат
а тоа ќе биде набрзо
Ти си во апсолутно право. Бранете шо имате. Оти ного чисти македонски градови станаа албански.Eдинствен начин да се врати егејска Македонија е со војна, а тој начин е неизводлив бидејќи Гејција со 1% од својот воен потенцијал може за неколку сати да го освои Скопје и ние ко пичици ќе се криеме по подруми.Затоа да си ја чуваме оваа што ја имаме и да не бараме преку леб погача, иако и јас сакам голема Македонија, ама тоа е само убав сон.
Немат и 1%. И за какви права сбориш? Сите во БГ имаме еднакви права. Не може некои да има повеке или по-малко. А на мен дедо ми и баба ми са от с.Бутково, егеиско. И не мои да ми сбориш другар што има во мен.
Ного ме ареса тај делKога меѓу државите ќе нема граници, тогаш може на граничен премин Богородица, да му покажеме лична карта на грчкиот цариник, и тој да остане со подзината уста, сакајќи нешто да изеде лајна, но ние само ќе му го покажеме средниот прст и ќе продолжиме за Халкидики.