Како ја замислувате Обединета Македонија?

Branko is Back

Im The Best
Член од
16 мај 2009
Мислења
114
Поени од реакции
8
I na kraj krajeva dokolku sakas da si vratis nekoja teritorija toa se pravi na eden nacin, nikoj normalen nema da ti vrati nesto na lepe oci.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
I na kraj krajeva dokolku sakas da si vratis nekoja teritorija toa se pravi na eden nacin, nikoj normalen nema da ti vrati nesto na lepe oci.
Не си бил глуп ко тој на аватарот.

Romantika nikogo ne ubila, no nacional romantika da :smir:

Нее романтиката предизвикува самоубиство што е полошо од убиство.:helou:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Сум приметил на форумов дека има многу слики и пораки за обединување на трите (сосе албанскиот четири) дела од Македонија. Она што мене ме интересира е како е замислена таа Обединета Македонија? Прво, како да се случи? Па после, како би била уредена? Унитарна или федеративна? Кој би бил главниот град? Кој јазик би бил официјален? Што со луѓето кои зборат грчки и бугарски, дали ќе им се дадат некакви права? Што со економијата (на пример, бродоградбата)? Која би била валутата - евро или денар?
Илузија, утопија...
Колку и да има аватари, желби и занесувања овде, едноставно Обединета Македонија, нема теорија да се случи . Единствено кога ќе влеземе во ЕУ,и кога меѓу државите ќе нема граници, тогаш може на граничен премин Богородица, да му покажеме лична карта на грчкиот цариник, и тој да остане со подзината уста, сакајќи нешто да изеде лајна, но ние само ќе му го покажеме средниот прст и ќе продолжиме за Халкидики.

R

RAYTHEON23

Гостин
јас ко мал на велики атлас свијета(од екс-ју) секаде македонија ја обединував зацртувајки ги вистинските граници...всушност тоа е разликата од нас македонците и другите....некеме велики држави туку го бараме своето назад:toe:
мали се шансите за да се исправи таа неправда ама чим некој се плаши не е за џабе.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Колку и да сонуваме знаеме дека тоа е скоро неизводливо.Со самата помисла дека некогаш можеби ќе живееме во обединета Македонија ми заигрува стомакот,но кога ке се сетам дека СЕ е асимилирано во НАШАТА присилно одземена територија и е реткост да сретнеш некој од Пирин и Егеј што ке каже јасно и гласно - Јас сум Македонец ,со оглед на тоа дека 100% од населението пред 96 години било Македонско, а денес има некои срамни бројки... :icon_neut
Ако се асимилирани они, можеме да ги деасимилираме ние. Што е проблемот.
Јас јасно имам став дека ако се сака да се деасимилира не треба да се замараме со овие изгубените генерации, туку со нивното потомство. Има многу случаеви во Австралија каде таткото е тежок Филхелен до тој степен што сите три коли му се плави, додека синот негов вика дека е Македонец и се венчава во Македонска црква!!! Затоа гледам спас... не од друга причина. Се разбира тие што се викат Грци се многу побројни, но сепак има надеж.

Тука си во право. Но немора да пише Македонија на карта, за да биде Македонска... доволно таму да има Македонци кои нема да се угнетувани или асимилирани.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Ако се асимилирани они, можеме да ги деасимилираме ние. Што е проблемот.
Како ке стане бе брат? На повекето маиките и жените не са од пиринско. Ние,децата ни и внуците ни сметаме дека сме бугари. Како ке ги убедиш дека не са и дека е по убаво ке живеат во Обединета Македонија, а не во Бугарија. Един бугарски уметник беше кажал
"Едно е да сакаш, друго е да можеш, трето е да го стореш".
А и светот се глобализира веке.

M

Mario Gómez

Гостин
Eдинствен начин да се врати егејска Македонија е со војна, а тој начин е неизводлив бидејќи Гејција со 1% од својот воен потенцијал може за неколку сати да го освои Скопје и ние ко пичици ќе се криеме по подруми.Затоа да си ја чуваме оваа што ја имаме и да не бараме преку леб погача, иако и јас сакам голема Македонија, ама тоа е само убав сон.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Како ке стане бе брат? На повекето маиките и жените не са од пиринско. Ние,децата ни и внуците ни сметаме дека сме бугари. Како ке ги убедиш дека не са и дека е по убаво ке живеат во Обединета Македонија, а не во Бугарија. Един бугарски уметник беше кажал
"Едно е да сакаш, друго е да можеш, трето е да го стореш".
А и светот се глобализира веке.
татар ти да молчиш ти немаш ништо македонско кај тебе
во Пиринска Македонија постојат Македонци кои се чувствуваат како Македонци и кои си ги бараат правата и еден ден ќе ги добијат
а тоа ќе биде набрзо

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сум приметил на форумов дека има многу слики и пораки за обединување на трите (сосе албанскиот четири) дела од Македонија. Она што мене ме интересира е како е замислена таа Обединета Македонија?
Според границите на етничко-географскиот регион Македонија.

Прво, како да се случи?
Преку културна дисолуција на Грција, што би довело до поголеми права на етничките групи и слобода на декларирање.

Статус на административна автономија на егејскиот дел со зајакнување на релациите со републиката.

Потоа на демократски начин :) преку референдум би се гласало за пристапување во рамките на Македонската држава повторно како административен регион со локална власт.

Па после, како би била уредена? Унитарна или федеративна?
Унитарна.

Кој би бил главниот град?
Солун.

Кој јазик би бил официјален?
Официјален јазик- македонски.

Што со луѓето кои зборат грчки и бугарски, дали ќе им се дадат некакви права?
Сите права според декларациите на ОН.

Што со економијата (на пример, бродоградбата)?
Ќе си се развива паралелно.

Која би била валутата - евро или денар?
Претпочитам сопствена валута - денар, можеби и некоја нова.

Еврото како заедничка валута би дошло порано или подоцна со пристапувањето во Е.У. или идната унија која би произлегла од рамките на еу.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
татар ти да молчиш ти немаш ништо македонско кај тебе
во Пиринска Македонија постојат Македонци кои се чувствуваат како Македонци и кои си ги бараат правата и еден ден ќе ги добијат
а тоа ќе биде набрзо
Немат и 1%. И за какви права сбориш? Сите во БГ имаме еднакви права. Не може некои да има повеке или по-малко. А на мен дедо ми и баба ми са от с.Бутково, егеиско. И не мои да ми сбориш другар што има во мен.

Eдинствен начин да се врати егејска Македонија е со војна, а тој начин е неизводлив бидејќи Гејција со 1% од својот воен потенцијал може за неколку сати да го освои Скопје и ние ко пичици ќе се криеме по подруми.Затоа да си ја чуваме оваа што ја имаме и да не бараме преку леб погача, иако и јас сакам голема Македонија, ама тоа е само убав сон.
Ти си во апсолутно право. Бранете шо имате. Оти ного чисти македонски градови станаа албански.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Немат и 1%. И за какви права сбориш? Сите во БГ имаме еднакви права. Не може некои да има повеке или по-малко. А на мен дедо ми и баба ми са от с.Бутково, егеиско. И не мои да ми сбориш другар што има во мен.

многууу повеќе
ако имаат сите еднакви права зошто Бугарија не ги признава Македонците во Пиринско и не ја признава ОМО Илинден и зошто ги гони членовите
тебе дедоти и бабати може од секаде да бидат ама ти си татар и во тебе има само татарско ништо друго

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
аз ја замислувам туку като виртуална реалност во главите на неколко младежи подобни на ониа студенти со пластичните пиштови:toe:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
ајде навалија татариве на темава

M

Mussolini

Гостин
Kога меѓу државите ќе нема граници, тогаш може на граничен премин Богородица, да му покажеме лична карта на грчкиот цариник, и тој да остане со подзината уста, сакајќи нешто да изеде лајна, но ние само ќе му го покажеме средниот прст и ќе продолжиме за Халкидики.
Ного ме ареса тај дел :D:pos2:

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Тешко дека може да се замисли такво нешто.Нооооооооооооогггууууууууууу тешко

Kajgana Shop

На врв Bottom