Премиерот и Претседателот ретерираат од "цврстиот" став за двојната формула

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Меѓутоа она што го збори Иванов за жал не е двојната формула која беше изнесена во минатото, колку и да се обидува да го релативизира овој став.
Двојната формула, значеше дека решението за Македонија е целиот свет да ни се обраќа како Република Македонија, а дека сме подготвени да бараме решение како ќе ни се обраќа Грција во билатерална комуникација.

Она што го кажува Иванов, е двојна формула, но не онаа која ние ја браневме.

Сепак, ако се дрзнале да договараат име за употреба во ОН, Македонија не смее да прифати дополнителни протоколи на тоа решение со кое би ги обврзале третите земји како да не ословуваат во билатерална комуникација!
Дали ова е нешто како случајот со Грција? Тие си се викаат Hellas, а сите ги викаат Greece?

Веројатно сакаат на мала врата да го протуркаат новиот предлог Makedonija и Makedonski за имиња на државата и јазикот кои ќе се употребуваат на меѓународно ниво. Ова, нели, Грците го дадоа како предлог.

Како и да е, јас би бил против ова.

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Добро, му верувам на Груевски ко впрочем што му верува 35 посто народ. Не сум член на ВМРО ама мислам дека Македонија немала подобар премиер.

Али ти кажувам во моментот кога ќе проба да промени име јас ќе бидам од другата страна. Искрено се надевам дека ВМРО само глуми преговори. Иванов за советници ги зема Мирчев и Шкаричќ кои се големи евроскептици и се надевам дека нема да им биде ЕУ побитна од Македонија.

Мораш да разбереш: СДС знам што ќе направат пошто се кичмовиткачи, а во ВМРО останува да се надевам. Не ми останува ништо друго.
Премногу се надеваш без потреба, брат. Јас пак се надевам само на едно: дека нареден пат кога некој Албанец ќе дискутира, ти ќе си молчиш, ќе им ги читаш дискусиите по петпати, и ќе се трудиш нешто да научиш - место да се обидуваш докажуваш теореми коишто ти се апсолутно непознати (како што сега на пример го докажуваш “скептицизмот“ на Мирчев и Шкариќ). Човекот со два збора ти постави дијагноза што ти ни со една напишана книга не можеш да ја разбереш.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дали ова е нешто како случајот со Грција? Тие си се викаат Hellas, а сите ги викаат Greece?

Веројатно сакаат на мала врата да го протуркаат новиот предлог Makedonija и Makedonski за имиња на државата и јазикот кои ќе се употребуваат на меѓународно ниво. Ова, нели, Грците го дадоа како предлог.

Како и да е, јас би бил против ова.
Крусер, тоа ти се шпекулации, мислам дека сеуште не се родила будала која би прифатила такво нешто и нема основа споредбата.

Поентата според ова погоре е да ни остане Македонија во билатералните односи со земјите, а во ОН и меѓународните институции да фигурира сложено име слично на БЈРМ кое ќе го содржи името.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Премногу се надеваш без потреба, брат. Јас пак се надевам само на едно: дека нареден пат кога некој Албанец ќе дискутира, ти ќе си молчиш, ќе им ги читаш дискусиите по петпати, и ќе се трудиш нешто да научиш - место да се обидуваш докажуваш теореми коишто ти се апсолутно непознати (како што сега на пример го докажуваш “скептицизмот“ на Мирчев и Шкариќ). Човекот со два збора ти постави дијагноза што ти ни со една напишана книга не можеш да ја разбереш.
Многу лично вака ми се обраќаш.

Не се љути не те зезам веќе за user name-от. :baeh:

Член од
29 март 2009
Мислења
97
Поени од реакции
9
Двојната формула порано беше:
Уставното име Република Македонија за употреба дома и на сите земји кои не признале под тоа име, а компромисно име за билатерални односи со Грција.

А оваа двојна фоермула која сега Ѓоле ја проповедаше беше:
Уставното име Република Македонија за домашна употреба и Неменување на устав и Компромисно име со Грција за Нарвоершна употреба со другите земји.

Што се 2 различни видувања на Двојната формула.
И затоа кога Ѓоле ја кажа пред лидерите на политичките партии пред неколку недели излезе Заев и рече дека му се бендисува предлогот за двојна формула бидејки е ист со тој на БЦ.

А сега од вчера слишам од Ѓоле во Брисел дека више нема Двојна формула и дека сега во игра е “Разумен Компромис“кој изгледа веќе се договара како ке биде изведен.
Најверојатно и за дома и за цел свет,како што вика Љубчо кој рече дека сега треба да се сконцентрираат на идентитетот и неменување на уставот и дома да си остане само Република Македонија.
И изгледа по негово ке биде.Грујо ги излажа луѓево пред избори,сите ги направи предавници.Ама луѓето не сакаат да живеат во вистината оти таа били,Туку сакаат да живеат во илузии и лажги и сакаат да чујат тоа што им одговара.
Ако сакаат НАТО и ЕУ тие се условите,или ке ги играат и ке влезат или ако не ќе си седиме дома и ќе треба да ги прекиниме разговорите уште одма.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ванчев, малце да ги одмориме службите бидејќи и покрај фаличноста на Реалниот има реална основа за сомнеж во интерпретацијата на Иванов.

Затоа кога е потребна неопходна критика, јас претпочитам критика наместо занимавање со тајни служби и полтрони.......
Bratot, moja greshka e vozmozna pri bilo koja rabota, no koga e vo prashanje rabota NA SLUZBATA, NEMOZAM DA ZGRESHAM, ja prepoznavam 102%.
Ako saka da chita "realniot_07", POMEDJU REDOVI, najdobro e da gi prochita STAVOVITE NA SOVETNICITE na Ivanov.

Димитар Мирчев:
- Македонија треба да го информира генералниот секретар на ОН дека ги прекинува разговорите за името, по што дебатата ќе се води во Советот за безбедност, така што целата процедура би се префрлила на Генералното собрание на ОН (дебата на ФОН, јули 2008 година)

- Ако ние го прифатиме предлогот, а Грција не, тоа би било исклучително добро за нас. Тогаш ќе треба да го известиме Советот за безбедност на ОН дека едната страна со добра волја го прифатила предлогот, а другата не, со што се откажала од Привремената спогодба и сметаме дека натамошните преговори се беспредметни, па затоа молиме во иднина да се користи нашето уставно име (март 2008 година, „Дневник“)

- Еден од вистинските проблеми за разговорите за името почна пред години, кога Македонија прифати да разговара за варијанти на идентитетот, формата на пасошите, кирилици, латиници, и така натаму. Разговорите треба да се вратат на изворниот мандат на Обединетите нации: на името. (10 јануари 2009, „Дневник“)

Ристо Никовски:
- Нашата прва задача треба да биде преиспитување на целиот процес. Притоа, особено внимание треба да се посвети на грубото грчко прекршување на Привремената спогодба. Цврстото застанување зад двојната формула има смисла само заради враќање на процесот на самиот почеток... Во краен случај, наместо виртуелната Северна Македонија и измислените северномакедонци, поарно е уште некое време да си останеме поранешна југословенска Република Македонија!.....Со сила аир навистина не бидува. Кој сака да го витка ‘рбетот. Само, македонскиот народ нека го остават на мир. Виртуелни северномакедонци ниту сме биле ниту можеме да бидеме. Нашето достоинство не е на продажба“ (25.10.2008 година, „Дневник“)

Светомир Шкариќ:
- Предлогот „Република Нова Македонија“ е неприфатлив бидејќи со тоа се добива впечаток дека сме сосема нова држава, а варијантата „Република Нова Македонија“ е недефиниран поим....За мене е најважно името да биде на кирилица. Ако се прифати таквата варијанта на латиница, ќе има големи реперкусии при вградувањето во нашиот уставен систем и комуникацијата (март 2008, „Дневник“)

Јордан Плевнеш:
- На последниот Самит на НАТО во Букурешт беше применет нов тип на симболичка ликвидација на 2 милиони граѓани на Македонија и уште 2 милиони кои живеат надвор од нејзините граници, како правна мерка на институцијата вето. Грчкиот државен врв кога ќе го слушне зборот Република Македонија без додавка применува правно вето, а земјите соучесници, членки на НАТО, кои се определија за грчкиот ликвидаторски принцип, всушност отвораат пат за еден нов мини-Минхен во новата европска историја. Македонија беше убиена на Самитот на НАТО со бакнежот вето, наречен име. (април 2008 година)

http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=394&top=1&ArticleID=24616

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Bratot, moja greshka e vozmozna pri bilo koja rabota, no koga e vo prashanje rabota NA SLUZBATA, NEMOZAM DA ZGRESHAM, ja prepoznavam 102%.
Ako saka da chita "realniot_07", POMEDJU REDOVI, najdobro e da gi prochita STAVOVITE NA SOVETNICITE na Ivanov.

Димитар Мирчев:
- Македонија треба да го информира генералниот секретар на ОН дека ги прекинува разговорите за името, по што дебатата ќе се води во Советот за безбедност, така што целата процедура би се префрлила на Генералното собрание на ОН (дебата на ФОН, јули 2008 година)

- Ако ние го прифатиме предлогот, а Грција не, тоа би било исклучително добро за нас. Тогаш ќе треба да го известиме Советот за безбедност на ОН дека едната страна со добра волја го прифатила предлогот, а другата не, со што се откажала од Привремената спогодба и сметаме дека натамошните преговори се беспредметни, па затоа молиме во иднина да се користи нашето уставно име (март 2008 година, „Дневник“)

- Еден од вистинските проблеми за разговорите за името почна пред години, кога Македонија прифати да разговара за варијанти на идентитетот, формата на пасошите, кирилици, латиници, и така натаму. Разговорите треба да се вратат на изворниот мандат на Обединетите нации: на името. (10 јануари 2009, „Дневник“)

Ристо Никовски:
- Нашата прва задача треба да биде преиспитување на целиот процес. Притоа, особено внимание треба да се посвети на грубото грчко прекршување на Привремената спогодба. Цврстото застанување зад двојната формула има смисла само заради враќање на процесот на самиот почеток... Во краен случај, наместо виртуелната Северна Македонија и измислените северномакедонци, поарно е уште некое време да си останеме поранешна југословенска Република Македонија!.....Со сила аир навистина не бидува. Кој сака да го витка ‘рбетот. Само, македонскиот народ нека го остават на мир. Виртуелни северномакедонци ниту сме биле ниту можеме да бидеме. Нашето достоинство не е на продажба“ (25.10.2008 година, „Дневник“)

Светомир Шкариќ:
- Предлогот „Република Нова Македонија“ е неприфатлив бидејќи со тоа се добива впечаток дека сме сосема нова држава, а варијантата „Република Нова Македонија“ е недефиниран поим....За мене е најважно името да биде на кирилица. Ако се прифати таквата варијанта на латиница, ќе има големи реперкусии при вградувањето во нашиот уставен систем и комуникацијата (март 2008, „Дневник“)

Јордан Плевнеш:
- На последниот Самит на НАТО во Букурешт беше применет нов тип на симболичка ликвидација на 2 милиони граѓани на Македонија и уште 2 милиони кои живеат надвор од нејзините граници, како правна мерка на институцијата вето. Грчкиот државен врв кога ќе го слушне зборот Република Македонија без додавка применува правно вето, а земјите соучесници, членки на НАТО, кои се определија за грчкиот ликвидаторски принцип, всушност отвораат пат за еден нов мини-Минхен во новата европска историја. Македонија беше убиена на Самитот на НАТО со бакнежот вето, наречен име. (април 2008 година)

http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=394&top=1&ArticleID=24616
Ставовите на советниците во случајов ќе бидат како ставови на “ПРЛИЊА ПРЕД МАГАРЕ“ и воопшто не се земаат во обзир,зошто “ПРЛИЊАТА“ овојпат како и многупати досега се земени само во “кланица за колбаси“,особено со ставот наречен Република Разумен Компромис.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Ставовите на советниците во случајов ќе бидат како ставови на “ПРЛИЊА ПРЕД МАГАРЕ“ и воопшто не се земаат во обзир,зошто “ПРЛИЊАТА“ овојпат како и многупати досега се земени само во “кланица за колбаси“,особено со ставот наречен Република Разумен Компромис.
Tie stavovi sovetnicite ki iskazale porano i so takvi satavovi ili da ti bide pojasno ZARADI TAKVI STAVOVI STANALE SOVETNICI.
Ako Ivanov imal druga koncepcija okolu reshabanje na sporot so imeto ke gi zel za sovetnici: Frchko, Milchin, Gerovski, Djuner.....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Tie stavovi sovetnicite ki iskazale porano i so takvi satavovi ili da ti bide pojasno ZARADI TAKVI STAVOVI STANALE SOVETNICI.
Ako Ivanov imal druga koncepcija okolu reshabanje na sporot so imeto ke gi zel za sovetnici: Frchko, Milchin, Gerovski, Djuner.....
Советниците се избрани намерно како “жртвени јагниња“ пред јавноста,со цел да се намали одговорноста на волците за Република Разумен Компромис.И прашање на време е кога некој од нив ќе си заминат кога ќе го почуствуваат тоа:toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Советниците се избрани намерно како “жртвени јагниња“ пред јавноста,со цел да се намали одговорноста на волците за Република Разумен Компромис.И прашање на време е кога некој од нив ќе си заминат кога ќе го почуствуваат тоа:toe:
колку си самобендисан и најпаметен деновиве ... или цело време си таков?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
колку си самобендисан и најпаметен деновиве ... или цело време си таков?
Јас сум најмалку битен во случајов,само ги сублимирам фактите без пристрасност.Инаку размисли и сам кој од ставовите на споменатите советници ги застапува Џорџе во јавноста,особено при последнава посета на Брисел?Или мислиш дека овие советници ретерираа со своите ставови пред Грујо да го однесе Џорџета на средба со Солана?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
зависи кој како ...
јас сепак мислам дека се игра улога на разумен компромис и на тоа ќе остане ...

како и кога го прашаа Иванов ...
како ќе го решавате спорот ...
Иванов: Со разумен компромис ..
каков е тој компромис ..
Иванов: Разумен ..
а што е тоа ..
Иванов: Разумен компромис е разумен копромис ...

итн .. итн ...
Разумен компромис ...

и на тоа ќе остане ...
нема да има ни па постои разумен компромис со гејлада ...

ќе биде интересно после изборите во гејлада ...
и не верувам дека Иванов и Груевски ќе се осмелат да го сменат името ...
ако го сторат тоа ќе има револуција у Македонија :toe:

а БЦ нека не се надева дека тој ќе биде спасителот ... :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.245
зависи кој како ...
како и кога го прашаа Иванов ...
како ќе го решавате спорот ...
Иванов: Со разумен компромис ..
каков е тој компромис ..
Иванов: Разумен ..
а што е тоа ..
Иванов: Разумен компромис е разумен копромис ...

итн .. итн ...
Разумен компромис ...

и на тоа ќе остане ...
нема да има ни па постои разумен компромис со гејлада ...

ќе биде интересно после изборите во гејлада ...
и не верувам дека Иванов и Груевски ќе се осмелат да го сменат името ...
ако го сторат тоа ќе има револуција у Македонија :toe:

а БЦ нека не се надева дека тој ќе биде спасителот ... :toe:
Добро, зошто тогаш сите критики на владеачките снаги и нивните симпатизери беа насочени кон изјавите на Црвенковски за компромис? Па и јас бев (како еден од многумината) против тој збор компромис. Исто и Црвенковски го спомена тоа, па Латас се запени, а сите го критикуваа за зборот компромис.
А зборот разумен е со целосно неодредено значење. Разумна одлука за мене е едно, за тебе друго, за трет трето... тоа е сепак дипломатски збор.
Значи главното за кое го критикувавме бившиот претседател, сега тоа истото се повторува со една неодредена додавка -разумен.
Не дека го ценам или не него или претходниот претседател -тоа е друга работа- едноставно не иде, не е логички.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Добро, зошто тогаш сите критики на владеачките снаги и нивните симпатизери беа насочени кон изјавите на Црвенковски за компромис? Па и јас бев (како еден од многумината) против тој збор компромис. Исто и Црвенковски го спомена тоа, па Латас се запени, а сите го критикуваа за зборот компромис.
А зборот разумен е со целосно неодредено значење. Разумна одлука за мене е едно, за тебе друго, за трет трето... тоа е сепак дипломатски збор.
Значи главното за кое го критикувавме бившиот претседател, сега тоа истото се повторува со една неодредена додавка -разумен.
Не дека го ценам или не него или претходниот претседател -тоа е друга работа- едноставно не иде, не е логички.
те разбирам многу добро ...
само налет нека е се ...
јас верувам во народот дека (ако се деси било шо) ќе се спротивстави и тоа жестоко ...

M

marsovka

Гостин
Работите не ми се вклопуваат ама ич.
Доколку Грујо бил свесен дека ќе мења име зашто цели три години го фураше народот на патриотизам и се удираше во гради дека нема да го смени името по никоја цена?
Нема логика.
Доколку бил свесен дека ќе мења име требаше да прави терен за виткање кичми а не да го засилува националниот дух кај Македонците.
uf уф.... треба човек блокче да земе и да ви црта без навреда.
Види груевски го дигаше духот ако може така да се рече повеќе би рекла национализмот затоа што виде дека македоскиот народ е жеден за тоа а политичарите секад гледаат да го сервираат тоа што највеќе им донесува гласови ,во превод збираше политички гласови на евтина пропаганда и чекаше да поминат изборите претседателски за да иванов го завзеде столчето а со тоа и да има со кого да ја подели винаат и убалажи целата ситуација со продавање и смена на името чекајте ова е само почеток

те разбирам многу добро ...
само налет нека е се ...
јас верувам во народот дека (ако се деси било шо) ќе се спротивстави и тоа жестоко ...
Кој народ?:pipi:
не ме смеј не гледај ти тоа што пишуваат некои (квази)патриоти на блогови и тука на форумов погледни ја реалната ситуација

Медиумите им сервираат на нашиов народец дека еу и нато се спасот.Они се сиромашни и невработени и мислат дека со влез во еу и нато ќе се спасат од сиромаштијата во најлош случај дека ќе можат да одат на запад а груевски се заеба со тоа што им сервираше дека европа е курва и ние ги имаме исполнето сите услови за Нато и Еу и дека единствен услов е Името .
Сеа ти рачујнај како ќе испадне сиромашен си беден невработен или ринташ за мизерна дневница и од една страна ти викаат еу и нато се спасот и ако го дадеш името ќе се спасиш од мизеријата а од друга биди патриот не го давај името што ќе правиш ?од воздух не се живее

Ќе ќутиш од страв да не бидеш етикетиран(а потајно ќе типуваш за смена на името) оние кои се друга етничка припадност ќе типуваат јавно за смена ан името бијдеќи се разбира не ги засега нив

Лоша рачуница направи грујо,единствено што може да се случи е да има некој протест и ондак то :pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom