Почнавте да учите за матурата?

Anele

princess without a crown*
Член од
3 јануари 2009
Мислења
135
Поени од реакции
4
Кој како да го прашам од матурантиве, никој ( демек) нема почнато да учи за матура. Лажат? Не учиме, не учиме а после сите со петки положиле.
Овде на форумов, нема ни место, ни смисла, ни потреба да се залажуваме дека може да се научи или барем повтори целиот материјал за полагање на матурата за два дена. Па, прашањето ми е- Почнавте со подготовки за матурата? Се снабдивте со прирачници? Со кои? Учите од учебниците? Или па сепак рано е...:kesa:

Х

Ханзо

Гостин
Или сепак матурата е толку лесна што се вади петка од два дена учење. И мене лани ми тупеа цело време едно три-четири месеци однапред, професорката по Македонски јазик ни викаше дека треба најкасно до полугодие да почнеме да се спремаме...страшна работа бога ми.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
А ти прашуваш пошто ако повеќето кажат дека не учат, да не учиш и ти или што?

Што ти е гајле дали другите учеле или не...

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
Стварно не знам што е целта на темава. :smir:

Он:Македонски почнав од прирачник да учам,математика ги решив сите матури досега,а од другиве ги имам прашањата ама немам ништо отворено.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Имам почнато да учам македонски од прирачник и социологија ми е во план да земам од утре... Чекав да се растеретиме од школски обврски, за да можам да се посветам. Матурава нема да ја истретирам онака сериозно како што претходно планирав, бидејќи нема да имам потреба. Во спротивно, имаше да си ја фатам книгата толку здраво, што ќе паѓав во транс.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Учам интензивно (6 сати неделно по предмет) од почетоко на февруари, за сите предмети. После матурата (славењето) ќе интензивирам со 3 сати во денот по предмет за екстерните, додека интерните ќе ги учам за викенд, со послабо темпо.

Знам дек за некои е премногу, ама не ми е целта да положам. Целта ми е 100% перцентилен ранг.

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
^Јака цел =)

Иако лани завршив средно, прашањево го слушам цело време и од сите страни, кога и да направам муабет со ваши врсници. Ако ви е целта петка по сите предмети, и ако отприлика ИМАТЕ ПОИМ што полагате и што треба да учите, стварно нема потреба толку рано да почнете.

Прирачникот македонски е многу добар, (оваа година слушам има и некои измени, се надевам дека е уште подобар) и дури да ги немате читано лектирите, таму си има извадоци, работите се убаво опишувани и верувам ќе се снајдете. Мене едно читање ми беше доволно, па сеа вие сами проценете колку време ми требало да се спремам македонски, ако прирачникот има меѓу 150 и 200 страни, чинам 170. :) Единствено за составите ви е потребна некоја умешност за да ги напишете убаво.

Математика, се вади петка со поминување на се` на се` 20-тина задачи од дадените теми, а англиски, бар ние кога полагавме, и неталентирани лингвисти вадеа петки, пошто доста блага беше бодовната скала и вежбите беа стварно многу прости. За интерните ќе ви дадат прашања што може да ви се паднат и за да ги научите одговорите ви треба ден (максимум два) учење.

Ај со лесно и без многу паника...

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Го прочитав еднаш прирачникот македонски ама мојов прирачник има 380 стр:toe:
кај најдовте таков од 170 и шо има разработено во 170 стр. После 20 мај почнувам математика и по малце интерните а после полагање на екстерните ќе му се запнам ептен интензивно на интерните.Ама ми се чини дека не треба се детално да учиме и да се замараме со глупости оти некако прашањава од лани ко лесни ми делуваат.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Учи ти ,зафркни ги другите. Нека не учат тие и ти боље од нив ке поминеш.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Го прочитав еднаш прирачникот македонски ама мојов прирачник има 380 стр:toe:
кај најдовте таков од 170 и шо има разработено во 170 стр. После 20 мај почнувам математика и по малце интерните а после полагање на екстерните ќе му се запнам ептен интензивно на интерните.Ама ми се чини дека не треба се детално да учиме и да се замараме со глупости оти некако прашањава од лани ко лесни ми делуваат.
Има два прирачника, едниот е од 450 страни(во него има разработено теорија) и другиот има некаде околу 200 страни(целиот е со вежби).

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Има два прирачника, едниот е од 450 страни(во него има разработено теорија) и другиот има некаде околу 200 страни(целиот е со вежби).
А мојот е со 380 стр и има теорија и после секоја тема си има вежби, само мислам дека нема од овие вежбите за пишување есеј и такви глупости.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Остај, сите секогаш викаат дека појма немаат, а вадат добри резултати. Што порано почнеш, тоа подобро, помалце притисок и нервози.

Значи, викате имало 2 прирачника?

Фората и фрката е што ние, еден клас, ги немаме интерните прашања, а скоро сите ги имаат, веќе знаете како иде тоа. Да ги имав, ќе си ги научев тие фино, и ќе имав поише време за да учам за екстерните. Вака, све одеднаш мора. Македонски ќе почнам денес, wish me luck. Fuck.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Остај, сите секогаш викаат дека појма немаат, а вадат добри резултати. Што порано почнеш, тоа подобро, помалце притисок и нервози.

Значи, викате имало 2 прирачника?

Фората и фрката е што ние, еден клас, ги немаме интерните прашања, а скоро сите ги имаат, веќе знаете како иде тоа. Да ги имав, ќе си ги научев тие фино, и ќе имав поише време за да учам за екстерните. Вака, све одеднаш мора. Македонски ќе почнам денес, wish me luck. Fuck.
И кај нас не ги даваат прашањата и треба скоро исто колку за екстерните да учам.:nesvest:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
И кај нас не ги даваат прашањата и треба скоро исто колку за екстерните да учам.:nesvest:
:toe:
Што ќе полагаш интерно? Јас биологија и хемија. И двете ќе ни даваат дополнителни часови после матурска забава и се надеваме дека ќе пуштат срце.

Kajgana Shop

На врв Bottom