Култура и подигање на националната свест, или бизнис ?

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Италијански леари шокирани од 8,5 милиони евра за спомениците

Леари од Италија се шокирани од астрономската сума од 8,5 милиони евра што власта ги плаќа за услугите на уметничката леарница на Фердинандо Маринели од Фиренца. Еден од сопствениците на леарницата Арте Бронзо од Верона, Андреа Пизани, вели дека и нив лани во јули им било понудено да ги работат спомениците - не ја прифатиле работата, спорна им била целата процедура. Откако во телефонскиот разговор на Пизани му кажавме дека Маринели ќе добие милионска сума изјави:

- 6 8,5 милиони евра - кога ќе ја завршат работата, можат да ја затворат леарницата. Цените се многу високи - сигурен сум, сигурен сум. Не можам да разберам дека ги побарале овие пари - невозможно е за споменик од 5 метри 800 илјади евра - невозможно е како Скопје ги прифати овие цени.

Пизани направи проекција на сумите што неговата леарница би ги наплатила ако тие ги лееја спомениците.

- Александар Македонски 1 200 000 евра наместо 4 500 000

- Лавови 500 000 евра наместо 1.150 000

- Лавови 500 000 евра наместо 1.180 000

- Никола Карев 90 000 евра наместо 750 000

- Гоце Делчев и Даме Груев 400 000 евра наместо 850 000

- 2 700 000 евра наспроти 8 500 000 евра

Вкупната сума што Пизани би ја наплатил е скоро за четири пати пониска од сумата што владата ќе ја исплати на леарницата во Фиренца. Арте Бронзо не учествуваа официјално на меѓународниот тендер - од Македонија конкурираше МЖ институт, тие понудиле за три пати пониски цени од Фердинандо Маринели од Фиренца - но не реагирале оти земаа некои поситни работи во бизнисот со спомениците. Официјално тие се правдаат дека не им била комплетна документацијата и дека затоа се дисквалификувани.

Линк

Фраеров одбил зделка вредна 8,5 милиони евра заради некаква си процедура.Ma dai шо би рекле Талијаните.:pos2:
Нашиве ако му понуделе 8,5 милиони евра тој ќе им земел 4 пати помалку.

Оф леле, странска фирма не прифатила бизнис од 8,5 милиони евра, оти спорна им била процедурата?! Тие приказни овчарсконо телевизииче Алфа може да ги продава само на нивните овчари од СДСМ :helou:

Пред да го отворам линкот мислев дека е од Утрински.Алфа ТВ била.:pos2:

Нашиве ако му понуделе 8,5 милиони евра тој ќе им земел 4 пати помалку.
Си слушнал за пазарна цена :)
Оф леле, странска фирма не прифатила бизнис од 8,5 милиони евра, оти спорна им била процедурата?! Тие приказни овчарсконо телевизииче Алфа може да ги продава само на нивните овчари од СДСМ :helou:
Точно, таман работа да си помислиме дака некој од нашава "домаќинска" влада на име патриотизам се дрзнал у џеб да си стави некое милионче.

Тоа едноставно не е можно :nenene:

сеа 8.5 милиони ли се ...
лол
беа 10 .. па 35 ... па сега 8.5 ....
да не испадне како Паско шо кажа цената е многу помала ...

а и странска фирма да не прифати дил од 8.5милиони .... па сега да треска и шпекулира ја овака онака ќе напраев ...
се е сомнително во текстов ...

а дека имало некој бизнис или немало не сме компетентни да дискутираме, посебно не кога некој си леар шпекулира ... можеби му дале 1000евра оваа изјава :)

Koga sum go gledal toa proekt za spomenic na plostadot ,, Makedonia ,, sum bil dosta ozadachen..
A i chitaiki gi tuka komentarite site ,, Za,, i ,, Protiv ,, sa samu partistki i politizirani.
Nikoi ne kaza edin dovod od hudojestvena i esteticna gledna tochka.
Vakvi grandiozni proekti ne se gradat vo centorot na edin grad .
Logicho e da bidat vo nekoi golem park ili izvungradsko prostranstvo-kako e Statujata na Svobodata vo New York i Isus vo Rio.
Taa sklupturna kompozicia ne se vpisva harmonichno na plostadot i zgradide olkolu nego.
Spored mene ova e grandomania i kich.
Nema zamisul i obedinitelna idea-prosto edim mehanichen zbor ot spomenici na voinici, lavove, Samuil, Coze i vo centor -Alexander.
Toa e lichno mnenie i ne angajira nikoi drug :-)
Alexander nema nujda da bide 30 metra za da e velik.On e velik ne po gabariti ,kolko po duh.

се е сомнително во текстов ...
Наместо да бараш сомнителни текстови, размисли дали е барем најмалку можно некој да се офајди од цела ова зделка.

Зошто на пример информацијата за големината на спомениците до последен момент се држеше во тајност ?

а дека имало некој бизнис или немало не сме компетентни да дискутираме, посебно не кога некој си леар шпекулира ... можеби му дале 1000евра оваа изјава :)
Ма ја викам да се забрани за дискусија се што не оди во полза на нашата "поштена" влада.

Која компетентност ја имаме ние граѓаните да дискутираме за некој кој има над 30% рејтинг....ееееј :uvo:

Наместо да бараш сомнителни текстови, размисли дали е барем најмалку можно некој да се офајди од цела ова зделка.

Зошто на пример информацијата за големината на спомениците до последен момент се држеше во тајност ?

Ма ја викам да се забрани за дискусија се што не оди во полза на нашата "поштена" влада.

Која компетентност ја имаме ние граѓаните да дискутираме за некој кој има над 30% рејтинг....ееееј :uvo:

изворот не е компетентен ...
за да можеме да дискутираме ...
кој е тој леар ....?

а не реков дека не е можно некој да се офајдил ...

изворот не е компетентен ...
за да можеме да дискутираме ...
кој е тој леар ....?
Да да. Твоите извори - Вечер Сител и Нова Македонија сосе Мирка, се секогаш компетентни :tv:

Како мене не ми текна за ова па да не отварам ваква некомпетентна тема :)

а не реков дека не е можно некој да се офајдил ...
Значи сепак е можно ?

Ова се вика СПОМЕНИК:

1.jpg

82 метра висока статуа на “Мајка Родбина“ подигната во чест на хероите на Сталинград во 2та С.В.

:vozbud:

Не жалам пари за вакво нешто.

Значи сепак е можно ?

Значи можно е и да не биде вистина?

Останува се' во рамките на шпекулациите, тенденциозни проценки знаејќи го нашиот менталитет.. Рамстор за 25 евра квадрат и слично...

Еден “тип“ рекол: На татка си му должам што ми дал живот, а на учителот што ме научил да го живеам. :smir:

Италијански леари шокирани од 8,5 милиони евра за спомениците

Леари од Италија се шокирани од астрономската сума од 8,5 милиони евра што власта ги плаќа за услугите на уметничката леарница на Фердинандо Маринели од Фиренца. Еден од сопствениците на леарницата Арте Бронзо од Верона, Андреа Пизани, вели дека и нив лани во јули им било понудено да ги работат спомениците - не ја прифатиле работата, спорна им била целата процедура. Откако во телефонскиот разговор на Пизани му кажавме дека Маринели ќе добие милионска сума изјави:

- 6 8,5 милиони евра - кога ќе ја завршат работата, можат да ја затворат леарницата. Цените се многу високи - сигурен сум, сигурен сум. Не можам да разберам дека ги побарале овие пари - невозможно е за споменик од 5 метри 800 илјади евра - невозможно е како Скопје ги прифати овие цени.

Пизани направи проекција на сумите што неговата леарница би ги наплатила ако тие ги лееја спомениците.

- Александар Македонски 1 200 000 евра наместо 4 500 000

- Лавови 500 000 евра наместо 1.150 000

- Лавови 500 000 евра наместо 1.180 000

- Никола Карев 90 000 евра наместо 750 000

- Гоце Делчев и Даме Груев 400 000 евра наместо 850 000

- 2 700 000 евра наспроти 8 500 000 евра

Вкупната сума што Пизани би ја наплатил е скоро за четири пати пониска од сумата што владата ќе ја исплати на леарницата во Фиренца. Арте Бронзо не учествуваа официјално на меѓународниот тендер - од Македонија конкурираше МЖ институт, тие понудиле за три пати пониски цени од Фердинандо Маринели од Фиренца - но не реагирале оти земаа некои поситни работи во бизнисот со спомениците. Официјално тие се правдаат дека не им била комплетна документацијата и дека затоа се дисквалификувани.

Линк

Во прв момент се вели ЛЕАРИ :.. за потоа да биде разговарано само со еден ЛЕАР со една ЛЕАРНИЦА
Не ја прифатиле спорна им била процедурата ? - самиот кажува дека според негови проекции тоа се сепак милионски суми ... нарачател влада на држава и тие не се нафанале да ја работат? - абе ај
и јас немам чуено официјално некој да каже колку коштаат спомениците ... дали се 8.5милиона? повеќе ? помалце? ете Паско вика многу помалце од тоа шшо се шпекулира ...и сеа кој е точен ... и кога известија по веснициве 10милиони и тоа сигурни биле ... еве сега викаат 8.5 ...?? колку се и тие релевантни ..
и на крај мангупов прави проекција колку би чинеле ... и тоа си прави проекција напамет ни со димензии дефенирани ни со детали околу побарувањата на нарачателот:?

ма ајде :)

Да да. Твоите извори - Вечер Сител и Нова Македонија сосе Мирка, се секогаш компетентни :tv:

Како мене не ми текна за ова па да не отварам ваква некомпетентна тема :)

Значи сепак е можно ?

но сепак или е или не е :)

Ова нешто као мене да ми дават некој 6000 ден/ноќ за престој во апартманон,а јас му викам "Не можит брат,1600 ден/ноќ ми е цената,а и не ми се свиѓат процедурата".:toe:

Во прв момент се вели ЛЕАРИ :.. за потоа да биде разговарано само со еден ЛЕАР со една ЛЕАРНИЦА
Сеа ќе се фаќаме за подмети глаголи, или за суштината на темата :)
Не ја прифатиле спорна им била процедурата ? - самиот кажува дека според негови проекции тоа се сепак милионски суми ... нарачател влада на држава и тие не се нафанале да ја работат? - абе ај
А можно е на пример некој да им понудил зделка со напумпана цена, за на крај и двајцата да имаат бенифит ?
Само шпекулирам :)
и јас немам чуено официјално некој да каже колку коштаат спомениците ... дали се 8.5милиона? повеќе ? помалце? ете Паско вика многу помалце од тоа шшо се шпекулира ...и сеа кој е точен ... и кога известија по веснициве 10милиони и тоа сигурни биле ... еве сега викаат 8.5 ...?? колку се и тие релевантни ..
Значи за ова болдираново би требало да се лутиш на компетентниот за да каже - која е всушност вистинската цена на спомениците ?

Од кого очекуваш одговор ?
Од опозицијата, медиумите или од мене ?
Зошто димензиите на спомениците до скоро се држеа во строга тајност ?
Зошто сумата се држи сеуште во строга тајност ?

Пак не ти е ништо сомнително :)

и на крај мангупов прави проекција колку би чинеле ... и тоа си прави проекција напамет ни со димензии дефенирани ни со детали околу побарувањата на нарачателот:?
Деталите може да ја дигнат цената за 10 или максимум 20 проценти, а не за 300!
но сепак или е или не е :)
Тебе како ти се чини работава :)

Арте Бронзо не учествуваа официјално на меѓународниот тендер

Епа како сакаат да добијат бизнис ако не учествувале на тендерот? Си имало тендер се избрал најповолен понудувач и тоа е тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom