Наградата се доделува на луѓе или организации кои систематски работат на промоција на основните човекови права, економските слободи, демократските вредности, на зајакнување на демократските институции во општеството каде демократијата и човековите права се во развој.
Мило ми е ако е така, ама јас на чуствувам дека оваа конзервативна влада нешто многу ја боле за правата на човекот.
-како можеа да мислат дека Уставниот ќе дозволи да пројде дискриминирачки Закон за трето дете? (Законот кој важи за целата територија на државата, треба по итна постапка да се укине, а македонските семејства да примаат парична поддршка од МПЦ -чиви пари ќе бидат тоа, не меинтересира);
-со кој акал размислуваа да сонесат закон за задолжително стапување во брак? (во оваа “шпекулкација?“ не сум упатен, нека пише некој ако беше само шпекулација);
-за какви човекови права зборуваме кога чичко полицаец наплатува 50 евра ако го извадиш курето оти ќе ти пукне бешиката, а јавно вц нема на 100 милји?
-до кога ќе се чека Законот за антидискриминација? Ако Владата работи за интересите на граѓаните, зошто овој закон сеуште не постои?
-и ајде веќе еднаш нека се смени најсрамниот, од сите во Законот за семејство, член 6!