- Член од
- 8 април 2008
- Мислења
- 6.419
- Поени од реакции
- 776
репресија .. директен притисок не ... но асимилација психолошка даТочно. Значи никој врз нив не вршел репресија или асимилација за да не бидат Македонци.
репресија .. директен притисок не ... но асимилација психолошка даТочно. Значи никој врз нив не вршел репресија или асимилација за да не бидат Македонци.
Тивка репресија..у позадина....слично...?!?Точно. Значи никој врз нив не вршел репресија или асимилација за да не бидат Македонци.
а бе знаеш ние секад сме биле репресирани ,асимилирани што кога тоа прекинало почнавме да халуцинираме дека тоа се случувало и уште се случува и очајно ни недостасуваТочно. Значи никој врз нив не вршел репресија или асимилација за да не бидат Македонци.
репресија .. директен притисок не ... но асимилација психолошка да
да даТивка репресија..у позадина....слично...?!?
Како ги зареди глупостиве од претходниот пост со овој.... алал ти вера.Имало психолошка репресија но не на национален индетитет ниво туку на ниво на идеологија
зборам за сфрј аман читај убаво те молам со шеќер одозгораИма константно негирање на македонската нација, константно блокирање и констатен државен притисок од ГР и БГ врз македонците кои се декларираат како малцинство во Грција и Бугарија.
Како ги зареди глупостиве од претходниот пост со овој.... алал ти вера.
зборам за сфрј аман читај убаво те молам со шеќер одозгора
не за македонците во бугарија и грција тоа сите го знаат
кој вели дека народов го створил титоРезултат на перењето на мозоците во СФРЈ се токму твоите ставови...
МАКЕДОНИЈА ЈА СТВОРИЛ ТИТО....
Од тоа полошо и поштетно АМИН...
ја имам следнава книга здравје ако сакас мозам некако да ти ја понудам да ја прочиташа бе знаеш ние секад сме биле репресирани ,асимилирани што кога тоа прекинало почнавме да халуцинираме дека тоа се случувало и уште се случува и очајно ни недостасува
да да
И секогаш сакаат нас да не збришат ,секогаш има некој во позадина кој се плаши од нас (1.3 милиони народ во 6.5 милијарди )и мујо и хасо заедно со бране сака да не истребат оф леле до каде стигнавме ние
Имало психолошка репресија но не на национален индетитет ниво туку на ниво на идеологија ...мешате поими ви внесле во тоа главите дека комунистите се биле наши тајни непријатели за да не го барате златното доба кога наркомани немало и слободно се шетало без страв по улиците
Пуст македонски синдром на вечна жртва ......
Македонија е далеку пред Титовите држави створена,заслугите ги има само затоа што Тито за прв по долги години овозможи нејзина самобитност и опстојување (иако во федерација) како Република Македонија без придавки,додавки или “разумни компромиси“ слични на оние од Џорџе Иванов со оркестарот.Резултат на перењето на мозоците во СФРЈ се токму твоите ставови...
МАКЕДОНИЈА ЈА СТВОРИЛ ТИТО....
Од тоа полошо и поштетно АМИН...
огледало насекаде биле прогонувани неистомесленици и осудувани во сфрјја имам следнава книга здравје ако сакас мозам некако да ти ја понудам да ја прочиташ
``sudeni za makedonija`` 1945-1985 stojan risteski, skopje juli 1993 ``vreme`` doo-skopje
sodrzina
- metodija andonov cento
-politickata licna karta na gligor krsteski i negovite sodejci 1944-1940
-sudenjeto na strumickite ucenici 1946 god
- ubistvo na petmina strumicki studenti, 13 avgust 1951
- boris vasilov taseski
- dvanaesetclenata bitolska grupa od 1947 godina, nikola kolarov
-cerskata grupa na vmro,1946, spiro stefanoski
- bitolskata grupa na dragi gorkov,1947
- za vmro-vcite smrt ili ludilo, krste veljanovski
- krste gucevski, 1947
- vanco nedelkov picolovski,1947
- grupata na ohridskata gimnazija,1947
- velesko-skopskata grupa,1948
- todor petrov stojanov
-cvetko kostov vretoski
- idejata na covekort e poubava od smrta, krste anreev konjanski
- prva molba za rehabilitiranje od ednoumieto, vangel dereban
- cetvoticata jankovcani
- najmnogu tepan od svojot soselanec, dojcin mazenkovski
- vlado veljanovski
- orovnickiot ``makedonski komitet``
- jakovce dimov cvetkoski
- dimitrija korunovski
- aleksandar-cane kostov paskaliev
-jonce ljaboski
-slatinskata grupa,1949
- internirana familijata na odmetnatiot tasko vretovski od selo vrbjani,ohridsko
- prilog za ``vmro -pravda`` ilija hristovski
- milan stojkov razmoski
-gjogrgija milososki
- osuden za clenuvanjeto vo zdruzenie na cie celo bil narodniot ``neprijatel`` cento
- milicija-nacionalna vojska
- ne bevme organizacija ( krushevcani sudeni vo 1959)
- jovan gjorgiev petrov
- kicevskata organizacija ``simo``
- kicevskata `` vmro-bura``
-najdolgiot sudski proces- pande eftimov
- zatvor izdruvan glavno vo samici ili angele muvcevski-makedonecot t.e. Goce sandanski.
не не претежно за идеолошки неистомисленици правец голи оток бил...тука се работи за процеси во кои се бара автономија и независност за Македонија.огледало насекаде биле прогонувани неистомесленици и осудувани во сфрј
во словенија биле откопани останки на илјадници непријатели и соработници на непријателот кои биле убиени без судење поради тоа што биле следбеници на идеологија спротивна на комунизмот а не поради тоа што биле словенци или македонци или хрвати
Сум ја читал книгата во која ја нема Прилепската група од 1983,иако досиета сеуште постојат поединечно за сите,судењето беше во Прилеп и Битола,а дел од судиите и поротниците се денес “страсни ВМРОфци“,додека осудените сеуште не се официјално рехабилитирани па се водат како државни непријатели,затоа што законот за нивна рехабилитација и обесштетување е заглавен таму некаде во лавиринтите на оваа Мега-администрација.ја имам следнава книга здравје ако сакас мозам некако да ти ја понудам да ја прочиташ
``sudeni za makedonija`` 1945-1985 stojan risteski, skopje juli 1993 ``vreme`` doo-skopje
sodrzina
- metodija andonov cento
-politickata licna karta na gligor krsteski i negovite sodejci 1944-1940
-sudenjeto na strumickite ucenici 1946 god
- ubistvo na petmina strumicki studenti, 13 avgust 1951
- boris vasilov taseski
- dvanaesetclenata bitolska grupa od 1947 godina, nikola kolarov
-cerskata grupa na vmro,1946, spiro stefanoski
- bitolskata grupa na dragi gorkov,1947
- za vmro-vcite smrt ili ludilo, krste veljanovski
- krste gucevski, 1947
- vanco nedelkov picolovski,1947
- grupata na ohridskata gimnazija,1947
- velesko-skopskata grupa,1948
- todor petrov stojanov
-cvetko kostov vretoski
- idejata na covekort e poubava od smrta, krste anreev konjanski
- prva molba za rehabilitiranje od ednoumieto, vangel dereban
- cetvoticata jankovcani
- najmnogu tepan od svojot soselanec, dojcin mazenkovski
- vlado veljanovski
- orovnickiot ``makedonski komitet``
- jakovce dimov cvetkoski
- dimitrija korunovski
- aleksandar-cane kostov paskaliev
-jonce ljaboski
-slatinskata grupa,1949
- internirana familijata na odmetnatiot tasko vretovski od selo vrbjani,ohridsko
- prilog za ``vmro -pravda`` ilija hristovski
- milan stojkov razmoski
-gjogrgija milososki
- osuden za clenuvanjeto vo zdruzenie na cie celo bil narodniot ``neprijatel`` cento
- milicija-nacionalna vojska
- ne bevme organizacija ( krushevcani sudeni vo 1959)
- jovan gjorgiev petrov
- kicevskata organizacija ``simo``
- kicevskata `` vmro-bura``
-najdolgiot sudski proces- pande eftimov
- zatvor izdruvan glavno vo samici ili angele muvcevski-makedonecot t.e. Goce sandanski.
превод неистомисленици гарант истото го имало и во другите државине не претежно за идеолошки неистомисленици правец голи оток бил...тука се работи за процеси во кои се бара автономија и независност за Македонија.
Мори марсовке ти зорле улава се правиш. Ај уште еднаш...превод неистомисленици гарант истото го имало и во другите држави
Реков двеста пати зошто само ние плачеме дека нашиот индетитет бил репресиран само затоа што сме биле македонци ?(мислам во сфрј)а другите народи не?
Дека сме биле репресирани врз национална база и зошто воопшто сме го дозволиле ако е така?
како за 50 години во сфрј не успеале да ни го сменат индетитетот зошто не почнале со раселувања и преселувања на народот?
The Central Department drafted a new, updated memorandum on the Macedonian question in 1929. Parts of the first version were revised shortly thereafter as a result of last minute critical comments and objections voiced by Waterlow. The final draft of this lengthy and valuable document, dated 2 July 1930, presented the official British interpretation of the history of the Macedonian question since the 1860s, as well as an analysis of the contemporary political problem. It acknowledged once again that the Slav inhabitants of Macedonia, the Macedo-Slavs or Macedonians, were neither Serbs nor Bulgarians, and thus implicitly recognized their separate and distinct identity. It also admitted the existence in Yugoslav Macedonia of "a uniquely dangerous minority problem, which is aggravated by the fact that the Macedonians are the most stubborn and hard-headed people in the Balkans."
Сепак во СФРЈ се судеше и до 12 години затвор во политичкиот дел на Идризово само за една парола напишана како графит со оваа содржина:превод неистомисленици гарант истото го имало и во другите држави
Реков двеста пати зошто само ние плачеме дека нашиот индетитет бил репресиран само затоа што сме биле македонци ?(мислам во сфрј)а другите народи не?
Дека сме биле репресирани врз национална база и зошто воопшто сме го дозволиле ако е така?
како за 50 години во сфрј не успеале да ни го сменат индетитетот зошто не почнале со раселувања и преселувања на народот?