povremeno, odi na pmтогаш, повторно... Проблемот е наследен.. и тн.. и тн...
btw. да ли си сеуште во Syd??
a ti kolku sto gledam samo za ova tema si " pretplaten" na drugite te nema nekako fres si.Се пронајдовте на иста бранова должина?
nema da te citam poveke, izvini, vo sekoj slucaj sum neutralen.А тебе ако не ти чини немој да ме читаш.
Кај си бе Петре? Не ми е интересна дискусијава без тебе.тогаш, повторно... Проблемот е наследен.. и тн.. и тн...
Не си за вервање, братко.Имам Кум од Скопје, изгради црква со конаци од Чист клесан камен, - не сум сигурен колку го чинеше целиот тој проект. Имаше желба, и љубов да ја направи. Ја градеше повеќе од 10 години - ја изгради за Народот. Само за сликање - фрески потроши повеќе од 100.000еура.
На денот кога беше осветувањето, тој ги предаде клучевите на Митрополијата.. од тој ден, мојот кум е само Почесен гостин и обичен верник во таа црква.. (примери други . колку сакаш, насекдае низ Македонија, од памтивека до денеска)
Брат нека ти е на чест, и на твоја душа - совест, :nenene:Не си за вервање, братко.
Да имаш таков Кум, а да избегаш од него дури во Австралија за да му ја продаваш душата на ѓаволот служејќи му на недостојниот владика?
:lud:
Немој да ми се закануваш, братко, зашто не можеш да ме исплашиш. Додека ги пишувам овие работи, душата ми е толку мирна, што ако Господ Исус Христос вечерва ме повика кај него, без страв, со радосно и мирно срце ќе го погледнам право во очи. Ќе се чувствував виновен ако ги премолчев и ако на тој начин станев соучесник во лагата.Ќе те опоменам за последен ПАТ.. ПРИПАЗИ СИ ЈА ТВОЈАТА РЕТОРИКА..
Многу поздрав и до тебе и твоето семејство исто, Јас ја имам таа книга и многу добро знам што пишува во неа. Разликата е во тоа, што моето воспитување и култура не ми дозволува да кодошам, и Осудувам некого, базиран на чаршиски муабети и оговорања. Јас имам ПОЛНА доверба во Синодот на МПЦ, и ако има плевел таму меѓу нив - тие имаат контролни механизми и сами ќе се справат со тоа. Така било - Така е - Така ќе Биде...Немој да ми се закануваш, братко, зашто не можеш да ме исплашиш. Додека ги пишувам овие работи, душата ми е толку мирна, што ако Господ Исус Христос вечерва ме повика кај него, без страв, со радосно и мирно срце ќе го погледнам право во очи. Ќе се чувствував виновен ако ги премолчев и ако на тој начин станев соучесник во лагата.
Сите си ја сакаме МПЦ, но, знам дека знаеш дека сите знаат дека не она јас што го зборувам, туку она што го вршат мафијашите покриени со високодостојничка облека го валка нејзиниот углед.
Ете, да прифатам дека не треба уште рано напролет да се корне каколот за да не се оштети житото, туку да се почека да дојде жетварот и да го оддели здравото семе од болното кога ќе биде ожнеано. Но, во меѓувреме немој да ме убедуваш дека каколот е пченица, зашто кога велиш дека Светлината е темнина, а Темнината светлина, хулиш на Светиот Дух.
На тебе и твоето семејство ти пожелувам Господ да ви даде мир, љубов, здравје, многу среќа и многу,многу пари.
И за крајот еден братски совет - подобар не можам да ти дадам: не заборавај ја малата црна книга, секојдневно погледнувај по малку во неа, за да не те совладаат приказните дека некој друг, а не Вистинскиот, е прв по достоинство во Црквата.
Така ли е навистина? Имаше прашање погоре дали има контролни механизми во МПЦ за сменување на владици -- бидејќи делува дека такви нема -- па ако одредени луѓе влезат во таа хиерархија или се поткупени кога се веќе во неа, можат да прават што сакаат управо под заштитниот плашт на МПЦ.Јас имам ПОЛНА доверба во Синодот на МПЦ, и ако има плевел таму меѓу нив - тие имаат контролни механизми и сами ќе се справат со тоа. Така било - Така е - Така ќе Биде...
амин