Вранишковски и владиката Петар роварат во Австралија

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
тогаш, повторно... Проблемот е наследен.. и тн.. и тн...

btw. да ли си сеуште во Syd??

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Тука сум братче,

Сите ммои одговори, ги имаш во моите последни 2-3 поста.. Не би било фер за публикава да се повторуваме.. Прочитај ги уште еднаш :salut:

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Имам Кум од Скопје, изгради црква со конаци од Чист клесан камен, - не сум сигурен колку го чинеше целиот тој проект. Имаше желба, и љубов да ја направи. Ја градеше повеќе од 10 години - ја изгради за Народот. Само за сликање - фрески потроши повеќе од 100.000еура.
На денот кога беше осветувањето, тој ги предаде клучевите на Митрополијата.. од тој ден, мојот кум е само Почесен гостин и обичен верник во таа црква.. (примери други . колку сакаш, насекдае низ Македонија, од памтивека до денеска)
Не си за вервање, братко.

Да имаш таков Кум, а да избегаш од него дури во Австралија за да му ја продаваш душата на ѓаволот служејќи му на недостојниот владика?

:lud:

R

RAYTHEON23

Гостин
ПОДДРШКА ЗА МПЦ....ништо повеке не плукам ни по петар ах како да го заборавам...зоран...да зоран хмммм...а шо се плука врз МПЦ не ми е јасно:nenene:

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Сакаш да провоцираш ??

Не си за вервање, братко.

Да имаш таков Кум, а да избегаш од него дури во Австралија за да му ја продаваш душата на ѓаволот служејќи му на недостојниот владика?

:lud:
Брат нека ти е на чест, и на твоја душа - совест, :nenene:

ајде вака:

1. И да претпоставиме дека не сум јас за верување (да го оставиме мојот кум на страна), Како ќе го наречеш тогаш: Коствски, Гуштеров, покојниот Тоше и многу други бизнисмени кои секојдневно ја помагаат МПЦ и што изградија цркви, и не се мешаат во црковните работи?? Дали тогаш тие треба да плачат да отворат свои Приватни Цркви? Да ли ја знаеш историјата на Македонскиот Народ, и за секој градител на Црква, од рано-византискиот до денешен ден? Кој од тие Владетели - Чорбаџии - Бизнисмени се тужел со МПЦ околу Профитот ??
  2. На еден Твој колега од друг форум му пишав, па сега и тебе да ти пишам: Кој ти дава право да ме прашуваш за лични работи? Да ли ги етикираш сите луѓе кои се во Австралија како Избегани, или Печалбари ?? Да ли значи - ако се наоѓам моментално во Австралија, дека сум и Печалбар ?? Конечно, каде пак ти живееш што се правиш дека ги познаваш работите ?? МК? AUS?
  3. МПЦ е единствена Македонска Православна Црква, во Македонија и надвор. Неможам да ти доволам на таков недостоен начин да плукаш по мојата црква. Ако не ти се допаѓаат работите, повели подји во друга црква, прекрсти се во еским или пингвин. Официјлана служба во МПЦ е на Македонски Јазик, при литургиите на МПЦ се споменува Господин Господин Стефан, како поглавар и Владиките со него. Сите Владики го сочинуваат Синодот на МПЦ. Како таков тој има свои Контролни механизми и реагира како му е наведено во Каноните на МПЦ. Не верувајки во Синодот, и неверувајки во контролата што се спроведува, ти ја ОМАЛОВАЖУВАШ Мојата Црква. Ќе те опоменам за последен ПАТ.. ПРИПАЗИ СИ ЈА ТВОЈАТА РЕТОРИКА.. Јас не ја навредувам Твојата Црква. која и да е .. ПОА, СПЦ, БПЦ ГПЦ... Додека Г.Петар, Наум, Тимотеј, Кирил, и други се Владики во МПЦ и подржзни од Синодот, мене како Македонец ми се официјални Владики.. и должност и ЧЕСТ ми е да ги почитувам нив како Институции.. МПЦ не е влада или парламент или Компаниски Директоски Board па да му текне на било кој да ги менува.. Не Функционира то а така Пријател.. Биле и Турци И Каури.. и МПЦ сеуште опстојува...
  4. Јас му служам само на еден, а тоа е Господ Бог. Не му служам на владика, меѓутоа ДОВОЛНО СУМ ВОСПИТАН, да ја почитувам Институцијата Македонски Владика, и институцијата МПЦ, и ќе ја почитувам се додека тој или било кој ја држи. Не се служам со чаршиски муабети, и претпоставки - кои патем одат во корист САМО на непријателите на Македонскиот Народ и МПЦ. Жал ми е што ова го повторувам веќе неколку пати, ама очигледно поради немање на доволно Интелегенција - не ги разбираш работите, или не ти одговаат.. ( Да не ти е твоето име Зоран Вранишковски??) Покажи ми во моите постови, каде покажувам дека го заштитувам Г.Петар како единка - човек.. или како установа - институција.. Ако неможеш да ја увидиш разликата, жалам, нашиот разговор е завршен.
Господ нека ти е Напомош, на тебе и на тие позади тебе !!

R

RAYTHEON23

Гостин
малограганство да се чудиш.....

а сега вака зарем немал петар и тије кои го потпишаа нишкиот договор инструкции од дома??????/

или им текна па потпишаа.

додека није расправаме грција от инат гради цркви и во пакистан близу тије племињата и им вели грци сте не македонци па дури и стипендираат по 10 годишно во гција и после назад пропаганда...последно што разбрав е дека пакистанската влада забранила такво влијание от грците ама изградено ке да е до сега:toe:

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Ќе те опоменам за последен ПАТ.. ПРИПАЗИ СИ ЈА ТВОЈАТА РЕТОРИКА..
Немој да ми се закануваш, братко, зашто не можеш да ме исплашиш. Додека ги пишувам овие работи, душата ми е толку мирна, што ако Господ Исус Христос вечерва ме повика кај него, без страв, со радосно и мирно срце ќе го погледнам право во очи. Ќе се чувствував виновен ако ги премолчев и ако на тој начин станев соучесник во лагата.

Сите си ја сакаме МПЦ, но, знам дека знаеш дека сите знаат дека не она јас што го зборувам, туку она што го вршат мафијашите покриени со високодостојничка облека го валка нејзиниот углед.

Ете, да прифатам дека не треба уште рано напролет да се корне каколот за да не се оштети житото, туку да се почека да дојде жетварот и да го оддели здравото семе од болното кога ќе биде ожнеано. Но, во меѓувреме немој да ме убедуваш дека каколот е пченица, зашто кога велиш дека Светлината е темнина, а Темнината светлина, хулиш на Светиот Дух.

На тебе и твоето семејство ти пожелувам Господ да ви даде мир, љубов, здравје, многу среќа и многу,многу пари.

И за крајот еден братски совет - подобар не можам да ти дадам: не заборавај ја малата црна книга, секојдневно погледнувај по малку во неа, за да не те совладаат приказните дека некој друг, а не Вистинскиот, е прв по достоинство во Црквата.

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Немој да ми се закануваш, братко, зашто не можеш да ме исплашиш. Додека ги пишувам овие работи, душата ми е толку мирна, што ако Господ Исус Христос вечерва ме повика кај него, без страв, со радосно и мирно срце ќе го погледнам право во очи. Ќе се чувствував виновен ако ги премолчев и ако на тој начин станев соучесник во лагата.

Сите си ја сакаме МПЦ, но, знам дека знаеш дека сите знаат дека не она јас што го зборувам, туку она што го вршат мафијашите покриени со високодостојничка облека го валка нејзиниот углед.

Ете, да прифатам дека не треба уште рано напролет да се корне каколот за да не се оштети житото, туку да се почека да дојде жетварот и да го оддели здравото семе од болното кога ќе биде ожнеано. Но, во меѓувреме немој да ме убедуваш дека каколот е пченица, зашто кога велиш дека Светлината е темнина, а Темнината светлина, хулиш на Светиот Дух.

На тебе и твоето семејство ти пожелувам Господ да ви даде мир, љубов, здравје, многу среќа и многу,многу пари.

И за крајот еден братски совет - подобар не можам да ти дадам: не заборавај ја малата црна книга, секојдневно погледнувај по малку во неа, за да не те совладаат приказните дека некој друг, а не Вистинскиот, е прв по достоинство во Црквата.
Многу поздрав и до тебе и твоето семејство исто, Јас ја имам таа книга и многу добро знам што пишува во неа. Разликата е во тоа, што моето воспитување и култура не ми дозволува да кодошам, и Осудувам некого, базиран на чаршиски муабети и оговорања. Јас имам ПОЛНА доверба во Синодот на МПЦ, и ако има плевел таму меѓу нив - тие имаат контролни механизми и сами ќе се справат со тоа. Така било - Така е - Така ќе Биде...

амин

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Јас имам ПОЛНА доверба во Синодот на МПЦ, и ако има плевел таму меѓу нив - тие имаат контролни механизми и сами ќе се справат со тоа. Така било - Така е - Така ќе Биде...

амин
Така ли е навистина? Имаше прашање погоре дали има контролни механизми во МПЦ за сменување на владици -- бидејќи делува дека такви нема -- па ако одредени луѓе влезат во таа хиерархија или се поткупени кога се веќе во неа, можат да прават што сакаат управо под заштитниот плашт на МПЦ.

Конкретно, што ако е вистина тоа што го говорат Македонците во Австралија за владиката Петар, а Синодот молчи?! Зар треба дас е дозволи тие Македонци таму да се отцепат од МПЦ за да се рабуди синодот?!

Ајде малку повеќе муабет за конкретни решенија. Такво до сега не чув за ситуацијата во Австралија. А пробелм има и тоа голем.

Kajgana Shop

На врв Bottom