Руфи Османи: Македонија Држава на два народа - Македонскиот и Албанскиот!?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Секогаш ќе може да се злоупотребат тие „прашања“.
Единствен услов каде што се намалува можноста за злоупотреба на неуките (простите), мрзливите и љубоморните во општеството е кога мнозинството е сконцентрирано повеќе на подобрување на сопствениот, личниот, живот отколку на туѓиот.
Ние зборуваме за ист исход, но се разликуваме во средствата и начините како да се постигне тој исход. Додека ти фаворизираш веќе потврдено неуспешен начин (колективниот, левичарскиот). Јас го фаворизирам со потврден успех начинот на слобода и индивидуализам.
Те сметам и се сметам за паметен и рационален човек. Значи такви веќе постојат, но не постои желба (побарувачка) од мнозинството таквите да бидат поставени да раководат бидејки мнозинството е повеќе загрижено за туѓата среќа отколку за својата+разни не толку благородни интереси на групи од интерес кој не се совпаѓа со вистинскиот интерес на мнозинството од населението.
Не може да се постигне никаков напредок се` додека левичарството во Македонија го заблудува дури и интелегентниот да мисли дека некоја наводна идна туѓа среќа е побитна од сегашната сопствена среќа. Од тука произлегуваат сите проблеми со кои се соочуваме.
A sto koga mnozinstvoto vsusnost e neuko, mrzlivo i ljubomorno?
Koga rekov deka potrebno e da se pojavat pametni, racionalni i presmetani tipci koi sto ke gi resat problemite, mislev na toa deka sekoj individualno ke osozree do toj stepen da bide vo moznost da go napravi vistinskiot izbor, pa preku kolektivnoto deluvanje na izbori se donesat na pozicija tie luge.

E sega zosto mnozinstvoto seuste ja nema taa potreba i pobaruvacka za tie luge kako sto velis ti, smetam deka vlece bajagi dolga debata koja ne bas soodvestvuva so topikot na temava, pa zatoa nema da navlezam vo analiziranje na toj problem, za da ne ideme premnogu off.

Проблемот најмногу ќе се закашка токму ако македонецот не е тоа што тебе од необјасниви, за мене, причини ти смета. Кога напишав дека радикализација на македонецот е најнепожелната појава во ЕУ, не само на балканот, не се шегував, ниту пак национално се онадев, да знаеш.
Албанците имаат своја национална држава. Сепак тоа не им пречи на албанците во Македонија да им го оспоруваат правото на македонците да имаат сопствена национална држава и покрај сите граѓански права што ги имаат само затоа што се чувствувале некако дискриминирани.
Не ти се чини дека троа се претерува од страна на македонските албанци (политичари) и тоа со задскриена агенда. Си играат со оган (животи на луѓе) кој самите не знаат колку и како гори.
Kazav prethodno. Jas mozam da ja osudam nepravdata nanesena vo minatoto, ama jas ne sum voopsto kriv za taa nepravda i ne mozam sega, so vakva postavenost na rabotitet i brojkite, da zamizam i na smetka na taa nepravda od minatoto mi se nanese mene sega nepravda.
Vistinata e deka makedoncite be druze kasnat cel vek.
Jas ne sum kriv za toa.
Znam deka sega ova ke go sfatis kako pretenciozno od moja strana, licemerno i pederski, no veruj neam takva namera. Sakam pravilno da me sfatis. Jas samo sum krajno realen, racionalen i prakticen.

Jas kako albanec ne im go osporuvam na makedoncite pravoto na nacionalna drzava. Toa im go pravi istorijata ( do nekade i po sopstvena vina ) i momentalnata fakticka postavenost na kockite.

Inace, znaes neli deka kreiranje na asli makedonska nacionalna drzava bara drugi uslovi, a tie uslovi konsekvntno ke generiraat novo vrienje na Balkanskoto tlo. Cinam deka ne bas lesno ke bidat aminuvani tie slucuvanja od "golemite"



Во Франција, домородниот французин претставува исто што и оној французин од африка, азија или од други места. Во германија е истото. Всушност истото е во секоја демократска национална држава. Ова е потврдена формула која функционира.
Значи исто треба и тука така да биде. Не гледам причина зошто некој би се оптеретил со негативни чувства од тоа што претставува секојдневие и најнормално низ светот. Освен ако постојат скриени агенди, нормално. Се знае како функционираат работите низ светот каде што ние не сме исклучок од нив.
Razlikata pomegu alzirecot vo Francija i mene tuka, e vo toa sto vsunost i jas sum tuka domorodec, kako sto e toa "original" francuzinot vo Francija ama ne e alzirecot vo Francija. :)

Sfakas sega koi problemi ke se pojavat pri takva situacija?
Pak ke ima delbi. Na originali i vestacki, na uvezeni i domorodci, na starosedelci i ........
Pri takva edna situcija ke se pojavi moment kade sto etnickite makedonci samo radi imeto na drzavata koe e slicno so imeto ne nivniot etnikum, ke pocuvstvuvaat superiornost vo odnos na drugite, ke pocuvstvuvaat deka se vistinskite, edinstvenite i neprikosnoveni gazdi na drzavata, deka imaat ekskluzivitet a drugite samo se kiradzii ( kako sto e alzirecot vo Francija ) za koi sto eve od zal im dozvoluvaat slobodno da si ziveat. A vistinata e deka jas ne sum kiradzija tuka. :)

Fakticki se vrakas nekolku godini nazad.... do dusa denesnva sostojba so ramkovniot e daleku podobra od taa koja sto bi sledela pri takva edna postavenost.


Што му фали на тој французин арап во Франција кога постојат „оригинални“ французи кои и те како си влечат етнички потекла? И тој е французин исто толку колку и другиот французин, но е и онолку арап колку што ќе посака да биде. Истото, нормално, важи и за другите држави, освен кај нас. Кај нас се` мора да е поинаку, односно испревртено.
Ama imas sustinska razlika druze, kako sto i pogore objasniv.
Jas i vo ovaa drzava sum "originalen", samo sto imeto ne mi e vo slkad so imeto na drzavata. E sega, bas radi toj moment so iminjata, za da ja sprecam moznata moja asimilacija ( koja de fakto bi sleduvala ) baram da vo sklop na zaednickata politicka nacija bidam opredelen kako poseben etnikum, koj zivee, raboti, tvori vo drzavata i vo interes na zaednickata nacija. :toe:


Македонија која е национална држава на македонците со политичката нација која е македонска кадешто секој си има апсолутно и неприкосновено право да се чувствува како сака.
Ова е формулата која функционира низ светот, но и кај нас ќе функционира ако се поседуваат чесни намери!!!
Odgovoriv koj model na nacionalna so koj model na politicka nacija i vnatresno ureduvanje e prifatliv za mene. Da ne se povtoruvam.
Ova sto ti go prezentiras, sakal nekoj ili ne, nosi so sebe konsekvencii, a toa e sindromot koj vo minatoto go imavme a i denes go imame. Cuvstvoto na prvenec vo drzavata, na gazda na drzavata i drugite poniski ne tolku bitni sloevi.




Сепак за тоа што го зборуваш ти акцентот треба да биде на културата. Споредна треба да биде етничката припадност, таа треба да служи само како дефинирање на потеклото на културата, а не обратно како што е денес случајот.
Значи повторно доаѓаме до истиот заклучок, а тој е: мултикултурата е решението. Мултиетницизмот е создавачот на проблемите за населението, а па камоли бинационалноста што би била.
Ne.
Takvo nesto znaci uz eden razlicito spakuvan kosmopolitizam defakto moe asimiliranje. Zamka najprosto kazano.
A toa jas se obiduvam da go izbegnam. :)




А зошто слушаш фрустрирани будали? Зошто дозволуваш полу учени да влијаат врз тебе? Кој на терен, у фаца ти има речено дека си непожелен гостин итн.?
Имам јас лични примери од луѓе на кои не им требаше закони за јазици или рамноправна застапеност да се збратимат иако едниот е „репресатор“, а другиот „репресиран“. Чепнеш еден од нив, го имаш другиот на врат.
Зошто овие примери кои се многубројни не се истакнуваат?
Тенденциозност ли е?
Ne se problem odredenite poedinci. Problem e koga takviot mentalitet e vbrizgan vo sistemot, mislam vo coveckite resursi na sistemot, iako pravniot sistem nalaga drugo odnesuvanje, ama isto taka i nema mehanizam so koj ke prinudi prakticiranje na takov odnos i ke go spreci onoj sprotivniot.



Ќе ти повторам. Бинационална држава е пандорина кутија. Отвори ја и разни непожелни работи ќе излезат.
Kako sto i kazav, binacionalna dava barem jasna slika i gi zgustuva moznostite za manipulacija. Toa i te kako i e potrebno na nasata drzava.

Za rasturanje.
Druze, pameten si, iskusen si, zrel si, i gi poznavas odlicno ovie igri.
Ako nekoj resil da ja deli, grujo, brane ili nekoj sasvim tretii makar i da ja sozdadat i najtvrdokornota nacionalna drzava vo Svetot, pak ke ja delat. :toe: :)
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Еве, ќе го речеме, онака народски, секој еден македонски албанец, македонец, турчин, ром, влав и др. кој не сака да живее и твори со останатите жители во Македонија може комотно да си го фати патот под ноѕе и да си твори таму каде што ќе му се допаѓа.
Само вака ќе се прекинат обидите за заблудување или заплашување на нашето население со некакви „неминовни“ црни или сиви сценарија.
Само вака нашиот проблем, мојот, и твојот, некако ќе дојде на дневен ред.

Абе, кога би било еден албанец, македонец турчин и ром, ја лично ти давам збор дека би ги спакувал во кутија и би ги отерал у триста. Не од каде потекнуваат, туку од подалеку.

Се работи за СИТЕ албанци, Сите Турци, Сите роми, СИТЕ власи...и ПОЛА македонци на кои што им е скурчено веќе да мезат леб и споменици.
Исус бил распнат во Охрид, прво се родило македонецот, па после Адам, старословените се уствари македонци, бугарите се уствари македонци, па кој к*р, и албанците се македонци. Сите се македонци.
А од друга страна пак, кога некој на ист начин се однесува према македонците, бараш да има албанецот разбирање поради твојот патриотизам...(ти зборувам во второ лице за да избегнам нискоинтелегентни џукели кои евентуално би одлучиле да ме цитираат иако не ме разбираат што пишувам).

Јас никогаш не сум имал ништо против сонцето од Кутлеш. Верувај ниту албанците не би имале ништо против кога тоа би било обострано испочитувано. Еве многу убаво ќе ти дадам пример, каде што сонцето од Кутлеш се вее во Албанија од македонското малцинство без разлика што и како мисли Атина. Ги заболе. Сакате да го веете знамето? Да. Бујрум бе. Твое е. Завеј го маме му ебам. Убаво е кога се вее знаме, било какво.

Досега едните, тепаа, крадеа, исприватизираа се што имаше останато, го поделија народот на вакви и такви, и изгубија. Дојде второ полувреме, другиве на финта патриотизам, си добија мнозинство, но проблемот е што се тера иста финта, ако не и полоша. Шијо ми га џуро. Антички македонци и славомакедонци. Комунисти, архибригадисти, педери и Албанци. Мислиш дека не се свесни што прават????

Се укинуваат проекти од културолошки карактер, се укинуваат миљон ред работи кои што се тотално непотребни во моменти на економска криза, но ни под разно некој да не се осмели да прекине да реди шмизли крави џукели фраери маски и федерфуфни низ градов. Дека нели...на тој начин културолошки сме се збогатувале. Чуму?

Друго нешто што те уверувам. Знаејќи го Руфи би ти го кажал следново...

Доколку македонските политичари излезат со јасен и концизен став околку проблематиката со името, Руфи е човек со кој можеш да се договориш, и човек кој што ќе те подржи и ќе си стои на зборот.
Зашто го кажувам ова??
Јас сум лаик, јас сум некој од Шри Ланка дојден, и гледам тука имало некоја си полемика околу името на државава. Прашувам некој на улица, што е финтава?? Па ние сме Македонија, ама Грците викаат не сме. Па еве преговараме....и мене прво нешто што ми доаѓа на ум е следново. Овој лудаков сам ми вика дека се вика Македонија, а сепак преговара? Што е проблемов???

Разумниот компромис е нешто што самите македонци си го наметнаа себеси. Никој друг. Албанците само сакаат решение и излез од тој лавиринт во кој сме навлезени. Не сакам батче јас 10 години да преговарам за тоа кој сум и како се викам.
Многу е просто. Има две решенија. Ние сме МАКЕДОНИЈА, и немам јас што да се двоумам околу тоа. Второто решение е ок, ќе попуштиме, ќе се викаме како што вие сакате.

Јас лично, сум за првото решение. Ама решение мора да се донесе СЕГА. А не после 20 години. Дека што повеќе "преговараме" толку повеќе пред јавноста испаѓа дека ние устварни не знаеме кои сме и што сме, и уште повеќе време некој ќе добие за да игра на таа карта на етничка поделба.
Не, не сакам поделба. Не, не сакам промена на име. Но не, не сакам да гледам статуи на плоштад, преименување на патишта во Филип Македонски еден месец пред да треба да се потпише за Г10 коридорот.
Моментално играме фудбал со Грчка...Ние немаме тренер друже. Албанците се само публика, кои што ќе навиваат за тој што ќе покаже резултат. А Руфи Османи, економист по професија, сака резултат. Ништо не се разликува он, од другите нас. Он е само повеќе искрен од другите. Со ваков терк на работите, верувај, Руфи и неговите изјави ќе бидат ептен блага верзија на тоа што би не снашло.

Ама нејсе...муабетов е долг и ќе се вртиме во круг и оффтопик. Кафе/пиво пак, во било кое време.
 
Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
A sto koga mnozinstvoto vsusnost e neuko, mrzlivo i ljubomorno?
Koga rekov deka potrebno e da se pojavat pametni, racionalni i presmetani tipci koi sto ke gi resat problemite, mislev na toa deka sekoj individualno ke osozree do toj stepen da bide vo moznost da go napravi vistinskiot izbor, pa preku kolektivnoto deluvanje na izbori se donesat na pozicija tie luge.
Постои голема причина зошто ти го цитирав Едмунд Бурк. Едно е затоа што ќе требаше да пишувам километарски пост, а друго е што таа негова изјава значи дефиниција за животниот пат за секој морален и етичен човек кој се згрозува од глупавоста која го опкружува (моралната незрелост).
И јас ти спомнав дека такви веќе pametni, racionalni i presmetani tipci имаме и тоа со лопата да ги ринеш. Ние немаме...
Еве вака, ќе го цитирам Мартин Лутер Кинг за полесно да ме разбереш:
Најголем ѕвер (зло) на планетава е интелегентен и образован човек без принципи (морални и етички вредности).
Мислам дека сега би требало да е појасно.

E sega zosto mnozinstvoto seuste ja nema taa potreba i pobaruvacka za tie luge kako sto velis ti, smetam deka vlece bajagi dolga debata koja ne bas soodvestvuva so topikot na temava, pa zatoa nema da navlezam vo analiziranje na toj problem, za da ne ideme premnogu off.
Во право си дека влече и тоа многу долга дебата, но нема да биде off topik бидејки тоа е само една од последиците од одредени активности кои генерираат начин на однесување кое предизвикува многу јадови.
Како и да е, здравје. Ќе дојдеме и до тоа ако треба.


Kazav prethodno. Jas mozam da ja osudam nepravdata nanesena vo minatoto, ama jas ne sum voopsto kriv za taa nepravda i ne mozam sega, so vakva postavenost na rabotitet i brojkite, da zamizam i na smetka na taa nepravda od minatoto mi se nanese mene sega nepravda.
Vistinata e deka makedoncite be druze kasnat cel vek.
Jas ne sum kriv za toa.
Znam deka sega ova ke go sfatis kako pretenciozno od moja strana, licemerno i pederski, no veruj neam takva namera. Sakam pravilno da me sfatis. Jas samo sum krajno realen, racionalen i prakticen.
Да! Кажа. Дозволив да помине тој дел бидејки мислев дека не ти е доразмислено, но... Еве вака ќе ти одговорам на твојот исказ:

Јас можам да ја осудам неправдата нанесена во минатото, ама јас не сум воопшто крив за таа неправда и не можам сега, со ваква поставеност на работите и бројките, да замижам и на сметка на таа неправда од минатото ми се нанесе мене сега неправда.

Како ти звучи сега?

Патем што се врејџаш бе? Какви сто години ти спопаднале, ЕЕЈЈЈЈЈ? Македонците доцнат само 50 години, онолку колку што левичарството ги затепа во калта. Останатото е само последица од таа болест.
Настрана шегата, за жал, сите, односно секој си носи дел од вината во себе помалку или повеќе. Секој придонесува за ваквата ситуација што ја имаме, повторно, повеќе или помалку.
Ќе треба мноооогу за да те сфатам како што се нарече (нејќам да го повторам). Сепак да речеше дека се обидуваш да бидеш krajno realen, racionalen i prakticen, намест да тврдиш дека си ќе беше многу подобро.
Сепак ни ова не те прави тоа што го рече. Незнам со какви си навикнат да муабетиш, ама со мене мислам дека е троа поинаку. Твоите ставови, мислења и светоглед (аргументи) се од некаква вредност. Ако се подобри ќе се прифатат. Доколку моите се подобри нека се прифатат тие. Доколку не може да се сложиме за нешто... Е јеби га. Не сме совршени, ниту пак светот ќе пропадне, нели? Затоа кулирај, те сфаќам онака како што се претставуваш и толку.:smir:




Jas kako albanec ne im go osporuvam na makedoncite pravoto na nacionalna drzava. Toa im go pravi istorijata ( do nekade i po sopstvena vina ) i momentalnata fakticka postavenost na kockite.
Добро, ти принципиелно не ни го оспоруваш правото ама сепак не сакаш македонецот да има своја национална држава. Сфатив.
Историјата не кажува ништо освен дека имало и ќе има обиди да не сопнат како што не сопнувале, ама ние повторно стануваме, онака балкански инаетливо. Тое е една константа низ историјата на македонецот и тоа кажува многу.

Inace, znaes neli deka kreiranje na asli makedonska nacionalna drzava bara drugi uslovi, a tie uslovi konsekvntno ke generiraat novo vrienje na Balkanskoto tlo. Cinam deka ne bas lesno ke bidat aminuvani tie slucuvanja od "golemite"
Дефинирај ми „asli makedonska nacionalna drzava“ што ти значи, плизззз.
Патем, не беше аминувано и нашето осамостојување ако не се сеќаваш, па станавме самостојна држава. Тоа што ја усравме работата е голем и безпредметен муабет.

Razlikata pomegu alzirecot vo Francija i mene tuka, e vo toa sto vsunost i jas sum tuka domorodec, kako sto e toa "original" francuzinot vo Francija ama ne e alzirecot vo Francija. :)
Не за џабе зборот оригинал го ставив во наводници. Во Франција постојат неоригинални французи и тоа влечат најмалку седум генерации кои се таму родени. По што тоа тие не се домородци. Дури и тие кои не се до седмо колено сепак ги имаат истите права што ги имаат другите. Кога ќе видиш, ќе забележиш дека нема разлика.
Не е финтата во тоа туку во демократскиот принцип.


Sfakas sega koi problemi ke se pojavat pri takva situacija?
Pak ke ima delbi. Na originali i vestacki, na uvezeni i domorodci, na starosedelci i ........
Pri takva edna situcija ke se pojavi moment kade sto etnickite makedonci samo radi imeto na drzavata koe e slicno so imeto ne nivniot etnikum, ke pocuvstvuvaat superiornost vo odnos na drugite, ke pocuvstvuvaat deka se vistinskite, edinstvenite i neprikosnoveni gazdi na drzavata, deka imaat ekskluzivitet a drugite samo se kiradzii ( kako sto e alzirecot vo Francija ) za koi sto eve od zal im dozvoluvaat slobodno da si ziveat. A vistinata e deka jas ne sum kiradzija tuka. :)
Сфаќам дека секаде и секогаш ќе постојат групи кои имаат тенденција да практикуваат некаков елитизам. Колку ќе успеат во тоа е работа на... Едмунд Бурк!!!
Патем, постојат и „елитни“ французи од „алжирците“.


Fakticki se vrakas nekolku godini nazad.... do dusa denesnva sostojba so ramkovniot e daleku podobra od taa koja sto bi sledela pri takva edna postavenost.
Ama imas sustinska razlika druze, kako sto i pogore objasniv.
Jas i vo ovaa drzava sum "originalen", samo sto imeto ne mi e vo slkad so imeto na drzavata. E sega, bas radi toj moment so iminjata, za da ja sprecam moznata moja asimilacija ( koja de fakto bi sleduvala ) baram da vo sklop na zaednickata politicka nacija bidam opredelen kako poseben etnikum, koj zivee, raboti, tvori vo drzavata i vo interes na zaednickata nacija. :toe:

Odgovoriv koj model na nacionalna so koj model na politicka nacija i vnatresno ureduvanje e prifatliv za mene. Da ne se povtoruvam.
Ova sto ti go prezentiras, sakal nekoj ili ne, nosi so sebe konsekvencii, a toa e sindromot koj vo minatoto go imavme a i denes go imame. Cuvstvoto na prvenec vo drzavata, na gazda na drzavata i drugite poniski ne tolku bitni sloevi.

Ne.
Takvo nesto znaci uz eden razlicito spakuvan kosmopolitizam defakto moe asimiliranje. Zamka najprosto kazano.
A toa jas se obiduvam da go izbegnam. :)
За првото болдирано:
И во која друга држава си ти оригинален? Во колку тоа држави си ти оригинален? Во колку тоа држави може некој да биде оригинален?

За второто болдирано:
Бараш создавање и припадност на политичка нација ама сепак да бидеш посебност?

За третото болдирано:
Ти зборуваш и се залагаш за нешто што за тебе (твојот колектив) е прифатливо. Јас зборувам за тоа што би одговарало на сите што живеат во Македонија и што потврдено, низ светот, носи успех.
Овде е најголемата разлика помеѓу нас.

За четвртото бодлирано:
За тебе мултикултурата е замка, а етничкото ти е гарант? Тогаш зошто се буниш што се вакви условите за живот кај нас. Сам си го бараш.

Ќе ти одговорам во стилот на rymz.
На французинот (германецот, швеѓанецот, холанѓанецот, англичанецот, данецот) г`зот ќе му го бакнеш за да ти даде право да бидеш дел од неговата политичка нација и тоа без да бидеш „определен“ како посебен етникум, ниту би ти дале иако би побарал. Најчудно е тоа што тоа нема да го сметаш за асимилација.

Се` ми се чини дека квотираниот дел не ти е доразмислен онолку колку што сметаш. Би сакал додатно објаснување бидејки не си првиот и се сомневам дека ќе бидеш последниот кој со вакви муабети отвара врата за сомнеж во искрените намери. Ова е фактички повторување на пропаганда која ја вршат центри кои не се во Македонија, но имаат подржувачи тука.
Малку подразмисли бидејки веќе кажа работи кои се во конфликт со квотираното.

Kako sto i kazav, binacionalna dava barem jasna slika i gi zgustuva moznostite za manipulacija. Toa i te kako i e potrebno na nasata drzava.
Токму така, бинационална дава јасна слика, ама слика дека некој, себично и алчно, бара повеќе отколку што му следува и тоа на туѓа сметка. За тебе и таквите постојат ли турци, роми, власи и срби? Постои ли за тебе личност или само постои колективот?
Исто така, колку е „бинационална“ потребна за државата, а колку е потребна само за еден колектив. Да не е можеби задоволување на потребата на тој колектив врвната задача на сите нас, ние останатите, небитните?
Тврдиш дека национална држава ќе создади „газди“... Ова ти е најголемиот аргумент против националната држава на македонците, а велиш дека бинационална нема да создаде двајца газди врз сите нас. Како ти што се изрази излегува дека едниот газда е лош, зол, задкарпатски непоправлив репресатор, а другиот газда е доблесен, свет и светол пример на човек кој му мисли добро на своите.
Газда си е газда!!!

Za rasturanje.
Druze, pameten si, iskusen si, zrel si, i gi poznavas odlicno ovie igri.
Ako nekoj resil da ja deli, grujo, brane ili nekoj sasvim tretii makar i da ja sozdadat i najtvrdokornota nacionalna drzava vo Svetot, pak ke ja delat. :toe: :)
Грујо и Бране го делат македонецот, но не и организираната територија која ти и многумина ја викаат државата. Оние третите можат да се обидуваат но... Едмунд Бурк секогаш се активира и тоа навреме. Колку и да изгледа дека не е така.
Нема да ти реплицирам на болдираното бидејки си целосно во право и апсолутно се сложувам.:smir:


Јеби га, како и да е, не може да се сложуваме за се`, нели? Единствено одговорност како морални личности ни е да гледаме таа да остане само несложување и да не ги премине границите на нормалното.
Ќе го повторам Едмунд Бурк:
Злото победува единствено кога добрите луѓе не го спречуваат.

Те избомбардирав со овој исказ, а? Што ќе правиш?:baeh:
Демократска држава сме. Барем за тие кои знаат како да ја практикувааат.


Поздрав:helou:
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Постои голема причина зошто ти го цитирав Едмунд Бурк. Едно е затоа што ќе требаше да пишувам километарски пост, а друго е што таа негова изјава значи дефиниција за животниот пат за секој морален и етичен човек кој се згрозува од глупавоста која го опкружува (моралната незрелост).
И јас ти спомнав дека такви веќе pametni, racionalni i presmetani tipci имаме и тоа со лопата да ги ринеш. Ние немаме...
Еве вака, ќе го цитирам Мартин Лутер Кинг за полесно да ме разбереш:
Најголем ѕвер (зло) на планетава е интелегентен и образован човек без принципи (морални и етички вредности).
Мислам дека сега би требало да е појасно.

Во право си дека влече и тоа многу долга дебата, но нема да биде off topik бидејки тоа е само една од последиците од одредени активности кои генерираат начин на однесување кое предизвикува многу јадови.
Како и да е, здравје. Ќе дојдеме и до тоа ако треба.
Kratko za ova.
Vprocem, vo ovoj del do nekade isti ni se stavovite, samo nekako ne uspevame bas da se razbereme eden so drug. Vo edniot ke da e greskata. :)

Se soglasuvam so tebe okolu zagusuvanjeto na individualizmot koj sto go spomenuvas poveke pati, so neprifakjanjeto na individualizmot kako centralna i najgolema vrednost.... i Edmund i Martin so nivnite poenti drzat u muabetov.... i "Miss" sindromot t.e. intelektualniot konformizam mozebi moze da se vmetne vo mozaikot na pricini za sostojbata za koja govorime... i etc i etc..... abe dolg muabet jebes ga...:):)

Да! Кажа. Дозволив да помине тој дел бидејки мислев дека не ти е доразмислено, но... Еве вака ќе ти одговорам на твојот исказ:

Јас можам да ја осудам неправдата нанесена во минатото, ама јас не сум воопшто крив за таа неправда и не можам сега, со ваква поставеност на работите и бројките, да замижам и на сметка на таа неправда од минатото ми се нанесе мене сега неправда.

Како ти звучи сега?
Povtori uste ednas. :)

Патем што се врејџаш бе? Какви сто години ти спопаднале, ЕЕЈЈЈЈЈ? Македонците доцнат само 50 години, онолку колку што левичарството ги затепа во калта. Останатото е само последица од таа болест.
Kako i da e, sepak docnat.
A vremeto e najlosiot neprijatel, osobeno ona koe sto pominalo veke.:toe:

Ќе треба мноооогу за да те сфатам како што се нарече (нејќам да го повторам). Сепак да речеше дека се обидуваш да бидеш krajno realen, racionalen i prakticen, намест да тврдиш дека си ќе беше многу подобро.
Ete pak ke povtoram: sum realen, racionalen i prakticen.

Сепак ни ова не те прави тоа што го рече. Незнам со какви си навикнат да муабетиш, ама со мене мислам дека е троа поинаку. Твоите ставови, мислења и светоглед (аргументи) се од некаква вредност. Ако се подобри ќе се прифатат. Доколку моите се подобри нека се прифатат тие. Доколку не може да се сложиме за нешто... Е јеби га. Не сме совршени, ниту пак светот ќе пропадне, нели? Затоа кулирај, те сфаќам онака како што се претставуваш и толку.:smir:
So sekakvi sum naviknat da muabetam.
So ostanatoto se soglasuvam. :smir:

Добро, ти принципиелно не ни го оспоруваш правото ама сепак не сакаш македонецот да има своја национална држава. Сфатив.
Историјата не кажува ништо освен дека имало и ќе има обиди да не сопнат како што не сопнувале, ама ние повторно стануваме, онака балкански инаетливо. Тое е една константа низ историјата на македонецот и тоа кажува многу.
Ne deka ne sakam radi inat, omraza ili nesto sasvim treto kon makedoncite, tuku znam deka vrz baza na realnosta takvo nesto e mozno ostvarlivo edinstveno preku nanesuvanje nepravda vrz mene. E toa najmalku go sakam.

Ne mi preci mene stanuvanjeto na makedonecot, bas naprotiv, bi bil sreken... da go ebam, so makedonci ziveam zaedno, ne ziveam so tunguzijci... no bi mi precelo ako toa stanuvanje e vrz moj interes, na moja steta... e togas ne samo sto ke mi preci, nego i ke se boram protiv toa. :toe:

Дефинирај ми „asli makedonska nacionalna drzava“ што ти значи, плизззз.
Патем, не беше аминувано и нашето осамостојување ако не се сеќаваш, па станавме самостојна држава. Тоа што ја усравме работата е голем и безпредметен муабет.
Makedonija so se Pirin i Egej... kade sto makedonci ke bidat da receme nad 90%. :toe:

I, so vikas, ke bide toa aminuvano od batkovcite nasi golemi? :)
Ako tvrdis deka ke bide, baraj me, ke bidam ramo do ramo so tebe da ja realizirame taa ideja. ( normalno, ako si pro taa ideja ) :)

Не за џабе зборот оригинал го ставив во наводници. Во Франција постојат неоригинални французи и тоа влечат најмалку седум генерации кои се таму родени. По што тоа тие не се домородци. Дури и тие кои не се до седмо колено сепак ги имаат истите права што ги имаат другите. Кога ќе видиш, ќе забележиш дека нема разлика.
Не е финтата во тоа туку во демократскиот принцип.
Pak ne e isto.
Tie "neoriginalni" francuzi vlecat recimo sedum generacii ( a toa pak moze da e posle kreiranjeto na Francija :)) a jas tuka mnogu mnoooogu poveke....
Kako i da e, ete hipoteticki da pretpostavime deka i vo Francija imas eden ogromen procent na "neoriginali" koi sto se tamu stotici, iljadnici godini.
Togas, i nim im bila nanesena nepravda pri sozdavanje na Francija kako nacionalna drzava. :toe:
E jas sakam toa da go sprecam tuka da se sluci so mene. :toe::toe: :)

За првото болдирано:
И во која друга држава си ти оригинален? Во колку тоа држави си ти оригинален? Во колку тоа држави може некој да биде оригинален?
Pogresno si me sfatil, do dusa mozebi i jas pogresno sum se izrazil.
Toa "i" ne bese za nabrojuvanje, tuku vo smisla na " i jas sum originalen "... pokraj recimo tebe....
Jas sum originalen tamu kade sto sum roden i kade sto moite predci se rodeni, a toa e vo ovaa drzava.
Mislam deka bev jasen. :smir:

За второто болдирано:
Бараш создавање и припадност на политичка нација ама сепак да бидеш посебност?
Prifakam sozdavanje na edna politicka nacija za da se nadminat nesoglasuvanjeto i da se dojde do nekoe pozadovolitelno nivo na kompaktnost, no radi izbegnuvanje na asimilacijata koja vo dolgorocen plan najverojatno bi sleduvala ( najmnogu poradi momentot so imeto, bidejki imeto na nacijata ke soodvestvuva so imeto na eden etnos koj zivee vo drzavata ) baram da vrednostite na mojot etnos zaedno so vrednostite na drugite etnosi podednakvo bidat integrirani vo sistemot vrednosti na zaednickata nacija. :toe:

За третото болдирано:
Ти зборуваш и се залагаш за нешто што за тебе (твојот колектив) е прифатливо. Јас зборувам за тоа што би одговарало на сите што живеат во Македонија и што потврдено, низ светот, носи успех.
Овде е најголемата разлика помеѓу нас.
Jas zboruvam i se zalagam za toa sto spored moite mislenja i stavovi smetam deka e prifatlivo za mene ama i deka e vo korist na celata drzava, a konsekventno na toa i na site sto ziveat vo nea.

За четвртото бодлирано:
За тебе мултикултурата е замка, а етничкото ти е гарант? Тогаш зошто се буниш што се вакви условите за живот кај нас. Сам си го бараш.
Samo pocituvanjeto na deloto na Ismail Kadare i negovoto velicenje ne e dovolno za da opstojam kako albanec.

Ќе ти одговорам во стилот на rymz.
На французинот (германецот, швеѓанецот, холанѓанецот, англичанецот, данецот) г`зот ќе му го бакнеш за да ти даде право да бидеш дел од неговата политичка нација и тоа без да бидеш „определен“ како посебен етникум, ниту би ти дале иако би побарал. Најчудно е тоа што тоа нема да го сметаш за асимилација.
Germanecot si postavil vo svojata drzava sopstveni pravila na igra, i koga jas svoevolno ( radi kejf ) ke idam tamu, primoran sum da gi pocituvam, oti sum gostin.... nema sto poveke da kukam. :)
Ama tuka ne e taka, tuka jas imam potpolno pravo samiot zaedno so tebe uz dogovor da gi postavam pravilata. Primoran sum na toa, oti nemam kade drugo, ova e moe, ne toa vo Germanija, ne sum tuka radi moja zelba ili volja, tuku radi necija druga ( Gospod, Prirodata, roditelite... so i da e ..:):)).... toa mi e sudbina. :toe::toe: :):)

Се` ми се чини дека квотираниот дел не ти е доразмислен онолку колку што сметаш. Би сакал додатно објаснување бидејки не си првиот и се сомневам дека ќе бидеш последниот кој со вакви муабети отвара врата за сомнеж во искрените намери. Ова е фактички повторување на пропаганда која ја вршат центри кои не се во Македонија, но имаат подржувачи тука.
Малку подразмисли бидејки веќе кажа работи кои се во конфликт со квотираното.
Doobjasni malku te molam... jas ne sfakam kade sum kontradiktoren.

p.s. iskreni nameri imam. :)

Токму така, бинационална дава јасна слика, ама слика дека некој, себично и алчно, бара повеќе отколку што му следува и тоа на туѓа сметка. За тебе и таквите постојат ли турци, роми, власи и срби? Постои ли за тебе личност или само постои колективот?
Исто така, колку е „бинационална“ потребна за државата, а колку е потребна само за еден колектив. Да не е можеби задоволување на потребата на тој колектив врвната задача на сите нас, ние останатите, небитните?
Тврдиш дека национална држава ќе создади „газди“... Ова ти е најголемиот аргумент против националната држава на македонците, а велиш дека бинационална нема да создаде двајца газди врз сите нас. Како ти што се изрази излегува дека едниот газда е лош, зол, задкарпатски непоправлив репресатор, а другиот газда е доблесен, свет и светол пример на човек кој му мисли добро на своите.
Газда си е газда!!!
Od kade izvlece deka nekoj bara poveke otkolku sto mu sleduva?!

Da bideme jasni i da ne se lazeme... vo drzavava postojat dva pogolemi nosecki etnicki stolbovi.... vnatresnata sostojba vo drzavata najmnogu zavisi od odnosite pomegu tie dva etniteta.

Inace, mozes isto taka da go primenis modelot koj ti go propagiras, na nacionalna makedonska drzava kade nositeli ke bidat samo makedoncite ama site ke si gi uzivaat site graganski prava, vo nadograden model na drzava kade nositeli ke bidat ne eden tuka dva etniteta.:toe:

Za mene postojat i turci, i vlasi, i romi, i srbi, i..... i bas zatoa poveke go forsiram i sum pobornik za gragansko ureduvanje koe na kratko go obrazluvuvav malku pogore a i vo prethodnite postovi.

Грујо и Бране го делат македонецот, но не и организираната територија која ти и многумина ја викаат државата. Оние третите можат да се обидуваат но... Едмунд Бурк секогаш се активира и тоа навреме. Колку и да изгледа дека не е така.
Нема да ти реплицирам на болдираното бидејки си целосно во право и апсолутно се сложувам.:smir:
Onie tretite ako sakaat, ne Edmund, nego Sveti Edmund da se aktivira, pak dzabe ke e....:):) :toe::toe:.
Ipak, smetam deka nema a i voopsto ne sakam da dojde do toa.

Јеби га, како и да е, не може да се сложуваме за се`, нели? Единствено одговорност како морални личности ни е да гледаме таа да остане само несложување и да не ги премине границите на нормалното.
Apsolutno.
Patem, neslozuvanjeto e vo dobar del od slucaite produktiven. :)

Ќе го повторам Едмунд Бурк:
Злото победува единствено кога добрите луѓе не го спречуваат.

Те избомбардирав со овој исказ, а? Што ќе правиш?:baeh:
Демократска држава сме. Барем за тие кои знаат како да ја практикувааат.


Поздрав:helou:
Ne mozes da me onadis kolku sto mozam jas da trpam. :)
Povtori uste ednas. :):):)

Pozdrav.:smir:
 
Член од
25 април 2009
Мислења
47
Поени од реакции
6
Rufi e zakon !!! Bil ke bide i se mu e namesto da sum shpon ja ke bidev beter od nego super si e covekot , vistina kazuva a vistinata boli ako si picka u dusha

I Shoshoncive forumski se zakon 90 % se popametni od Vas drugive tuka...

PS Koj mavne crvenko peder :baeh:
 
Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Makedonija so se Pirin i Egej... Kade sto makedonci ke bidat da receme nad 90%. :toe:
А бе, не таква национална држава!!!
Национална држава како дефиниција за културна и јазична организирана територија или тнр. држава. За конечно да се стави крај на манипулирањето со нашето постоење. Само и исклучиво заради тоа.
Уредувањето е граѓанско што значи дека сите правно регулирани жители во Македонија се носители на нејзиниот суверенитет.
Јас дури одам подалеку од спомнатите, како пример, држави кои имаат политичка нација. Станува збор за тоа дека ти не мора да си го менуваш името на етникумот за да бидеш дел од политичката нација. Не мора никој.
Нашата политичка нација практично би функционирала како примерот кој го истакнав за побратимите во нашето општество. Чепнеш ли еден од нас, не` чепкаш сите нас.
Чепнеш македонски ром, турчин, влав, србин, албанец или македонец е исто како да ни ја чепкаш државата.

Дали сега е појасно што подразбирав под формулата „Македонија која е национална држава на македонците со политичката нација која е македонска кадешто секој си има апсолутно и неприкосновено право да се чувствува како сака.“
Неприфаќањето на делот национална држава на македонците е сериозен удар врз македонците и ја остава отворена засекогаш можност за манипулирање со сите нас.
И ние имаме апсолутно и неприкосновено право на национална држава, но според формулата таа би се издејствувала без да се нанесе штета никому, освен на тие кои не` негираат и проблеммејкерите.

I, so vikas, ke bide toa aminuvano od batkovcite nasi golemi? :)
Ako tvrdis deka ke bide, baraj me, ke bidam ramo do ramo so tebe da ja realizirame taa ideja. ( normalno, ako si pro taa ideja ) :)
Ништо не се знае. На нашиов ни Балкан се` е можно, за жал, но и понекогаш за радост.
Кога ќе тргаш на Чамерија мене ќе ми биде чест да бидам рамо до рамо со тебе да ја реализираме таа идеа (нормално ако си про таа идеа).


Поздрав:helou:
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Rufi e zakon !!! Bil ke bide i se mu e namesto da sum shpon ja ke bidev beter od nego super si e covekot , vistina kazuva a vistinata boli ako si picka u dusha

I Shoshoncive forumski se zakon 90 % se popametni od Vas drugive tuka...

PS Koj mavne crvenko peder :baeh:
Што е бе тоа шпон?

Шпон значи дупи... Кого дупи тој шпонот? Некој по дома... Кај некого?
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
А бе, не таква национална држава!!!
Национална држава како дефиниција за културна и јазична организирана територија или тнр. држава.
Vrz osnova na koja kultura i jazik ke se definira?
Samo vrz osnova na makedonskata kultura i makedonskiot jazik, ili pak...? :)

Јас дури одам подалеку од спомнатите, како пример, држави кои имаат политичка нација. Станува збор за тоа дека ти не мора да си го менуваш името на етникумот за да бидеш дел од политичката нација. Не мора никој.
Jasno toa.
Jas dur sum si ziv ke si se deklariram kako albanec, bez razlika na site drugi okolnosti.
No koga zborime za opstojuvanje na cel eden etnikum kako pomal kolektiv vo ramki na eden pogolem kolektiv, potrebno e da se najde mehanizam preku koj ke bide zagarantiran toj opstanok.
Ne da se ostavi samo na licnata opredelba na individuata i na dobronamernosta na sistemot, oti toa vo dolgorocen plan moze mnogu lesno da prejde vo "dobronamernost"...:)

Radi toa sega Bakojanis e hardcore grkinja, a ne toa sto vsusnot navistina e i nejzinite predci bile. :)


Ништо не се знае. На нашиов ни Балкан се` е можно, за жал, но и понекогаш за радост.
Кога ќе тргаш на Чамерија мене ќе ми биде чест да бидам рамо до рамо со тебе да ја реализираме таа идеа (нормално ако си про таа идеа).

Поздрав:helou:
Ke se dogovorime nekoj ubav soncev den uz pivo ili rakice.... pri pijana sostojba strasni dogovori pagjaat...:)
 
Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Кога ќе започнете да си верувате на самите себе!!! МАКЕДОНЦИ ... Ниту еден нема да се заложи за нашата држава ако не го сториме тоа ние!!!
Ниту едно малцинство не го боли толку колку што не боли нас Македонците за Македонија !!! Македонија е на Македонците , нема два народи во неа!
Оние кои сакаат да бидат Македонски албанци, Македонски Турци, Власи,Евреи ,грци, бугари... немаме никаов проблем со нив...ако тие се „Македонски“ збороуваат Македонски Јазик и се борат за својата ТАТКОВИНА МАКЕДОНИЈА!
Сите такви се добредојдени секаде и во секој момент, а останатите се непријатели во секоја смисла на зборот!

Македонија на Македонците! :oeoeoe:
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Shpon e shpon nema definicija !!!

Se zezam be pa ti shizo :)
Абе сурло, ќе се зезаш со некој друг, не со мене...

Шизо во вистинскиот речник значи генијалност, разбра сурло!
 

hotmail

GiO
Член од
1 февруари 2008
Мислења
1.333
Поени од реакции
426
Кога ќе започнете да си верувате на самите себе!!! МАКЕДОНЦИ ... Ниту еден нема да се заложи за нашата држава ако не го сториме тоа ние!!!
Ниту едно малцинство не го боли толку колку што не боли нас Македонците за Македонија !!! Македонија е на Македонците , нема два народи во неа!
Оние кои сакаат да бидат Македонски албанци, Македонски Турци, Власи,Евреи ,грци, бугари... немаме никаов проблем со нив...ако тие се „Македонски“ збороуваат Македонски Јазик и се борат за својата ТАТКОВИНА МАКЕДОНИЈА!
Сите такви се добредојдени секаде и во секој момент, а останатите се непријатели во секоја смисла на зборот!

Македонија на Македонците! :oeoeoe:
Ako sakas da me narekuvas makedonec nema problem zosto i onaka jas imam poveke pravo od tebe taka da se narekuvam, a znaes zosto, zatoa sto ti uste neznaes da li anticki ili slovenski, vestacko kreiran makedonec:toe:.

Makedonija na Romite.:oeoeoe:
 
Член од
25 април 2009
Мислења
47
Поени од реакции
6
Moze na Romite super ideja ke si bideme faraoni
 

Kajgana Shop

На врв Bottom