Pa tokmu na toa i mislev koga rekov svetla idnina.
No, neli, za da se fokusirame samo na ekonomskite prasanje potrebno e da ne postojat ovie drugite zeski prasanje pod masa, za da utre nekoj da ne gi upotrebi za dnevno politicki celi.
A za da gi nema treba da se resat, a za da se resat treba da se pojavat pametni i racionalni luge cija sto glavna cel ke im bide ednas zasekogas da gi resat, da gi zatvorat, i site zaedno site sili da gi nasocat kon resavanje na drugi po prakticni problemi, prvenstveno onie ekonomskite.
Секогаш ќе може да се злоупотребат тие „прашања“.
Единствен услов каде што се намалува можноста за злоупотреба на неуките (простите), мрзливите и љубоморните во општеството е кога мнозинството е сконцентрирано повеќе на подобрување на сопствениот, личниот, живот отколку на туѓиот.
Ние зборуваме за ист исход, но се разликуваме во средствата и начините како да се постигне тој исход. Додека ти фаворизираш веќе потврдено неуспешен начин (колективниот, левичарскиот). Јас го фаворизирам со потврден успех начинот на слобода и индивидуализам.
Те сметам и се сметам за паметен и рационален човек. Значи такви веќе постојат, но не постои желба (побарувачка) од мнозинството таквите да бидат поставени да раководат бидејки мнозинството е повеќе загрижено за туѓата среќа отколку за својата+разни не толку благородни интереси на групи од интерес кој не се совпаѓа со вистинскиот интерес на мнозинството од населението.
Не може да се постигне никаков напредок се` додека левичарството во Македонија го заблудува дури и интелегентниот да мисли дека некоја наводна идна туѓа среќа е побитна од сегашната сопствена среќа. Од тука произлегуваат сите проблеми со кои се соочуваме.
Okey, nacionalna drzava na makedoncite ( rekov, imeto ne mi preci, ke se dogovorime za imeto na nacijata t.e. veke se dogovaraat

) no, koj toa ke bidat makedonci?
Sto ke pretstavuvaat makedonci pri takvo edno ureduvanje?
Toa sto deneska pretstavuva makedonec, ili?
Ako nekoj misli da kreira nacionalna makedonska drzva kade sto makedonec ke pretstavuva toa sto vsusnost pretstavuva denes makedonecot, jas uste od sega kazuvam, ne go resava problemot, tuku go zakaskuva uste poveke, pravi uste pogolema belja.
Проблемот најмногу ќе се закашка токму ако македонецот не е тоа што тебе од необјасниви, за мене, причини ти смета. Кога напишав дека радикализација на македонецот е најнепожелната појава во ЕУ, не само на балканот, не се шегував, ниту пак национално се онадев, да знаеш.
Албанците имаат своја национална држава. Сепак тоа не им пречи на албанците во Македонија да им го оспоруваат правото на македонците да имаат сопствена национална држава и покрај сите граѓански права што ги имаат само затоа што се чувствувале некако дискриминирани.
Не ти се чини дека троа се претерува од страна на македонските албанци (политичари) и тоа со задскриена агенда. Си играат со оган (животи на луѓе) кој самите не знаат колку и како гори.
Во Франција, домородниот французин претставува исто што и оној французин од африка, азија или од други места. Во германија е истото. Всушност истото е во секоја демократска национална држава. Ова е потврдена формула која функционира.
Значи исто треба и тука така да биде. Не гледам причина зошто некој би се оптеретил со негативни чувства од тоа што претставува секојдневие и најнормално низ светот. Освен ако постојат скриени агенди, нормално. Се знае како функционираат работите низ светот каде што ние не сме исклучок од нив.
Kako sto i spomenav, potrebno e kreiranje na politicka nacija, za cie definiranje ke se zemat predvid drzavotvornite poimi. Granici na drzava i drzavjanstvo. No, ne smee pripadnosta na taa nacija da se postignuva preku vlecenje na nekakvi etnicki potekla. Pri takov slucaj ke imas delbi vo nacijata i pak ke se vratis na denesnava situacija.
Znaci, imas politicka nacija, ke se vika taka kako sto se vika drzavata ( mislam deka toa e najnormalno i voopsto ne e osporlivo). Sekoj koj sto zivee vnatre granicite na drzavata i ima drzavjanstvo od taa drzava pripaga na taa nacija.
E sega vazniot del.
Za da ovozmozis odrzanost na nacijata, cvrstina i kompaktnost, bidejki na terenot imas luge od mnogu razliciti etnicki potekla potrebno e da kreiras mehanizam preku koj site poedini vrednosti na sekoj etnikum ke gi vmetnes vo sistemot vrednosti na nacijata t.e. da bidat integralen del na nacijata.
Znaci, politickata nacija, koja na prv pogled e suva i vestacka tvorba, dusata ke ja sozdade od vrednostite na site etnikumi koi ziveat vo drzavata.
Albanskiot jazik, albanskata kultura, albanskata istorija, literatura, dramaturgija, folklor etc. ke bidat sostaven del na sistemot na vrednosti na nacijata. Kako sto ke bidat isto taka i onie makedonskite. Na toj nacin ke se izbegne asimilacijata i ke se zadovolat potrebite na site. Na toj nacin jas i ponatamu ke prodolzam da bidam albanec, ama ke bidam pobogat recimo za eden Blaze Koneski, bidejki iako po etnicka linija uslovno kazano Blaze Koneski ne mi pripaga mene i na mojata kultura toj ke pripaga na zaednickata kultura na drzavata i na nacijata. A i ti kako makedonec ke bides pobogat za eden Ismail Kadare recimo.
Што му фали на тој французин арап во Франција кога постојат „оригинални“ французи кои и те како си влечат етнички потекла? И тој е французин исто толку колку и другиот французин, но е и онолку арап колку што ќе посака да биде. Истото, нормално, важи и за другите држави, освен кај нас. Кај нас се` мора да е поинаку, односно испревртено.
Еднаш те прашав и повторно ќе те прашам: Што за тебе значи раздели па владеј?
Македонија која е национална држава на македонците со политичката нација која е македонска кадешто секој си има апсолутно и неприкосновено право да се чувствува како сака.
Ова е формулата која функционира низ светот, но и кај нас ќе функционира ако се поседуваат чесни намери!!!
Се` друго е само продолжување на системот раздели па владеј или затскриен обид за крадење на туѓа територија на сметка на други.
Сакам правилно да ме сфатиш.
Јас веќе сум побогат со еден Кадаре, со еден Ататурк, со ... И се гордеам со тоа.
Сепак за тоа што го зборуваш ти акцентот треба да биде на културата. Споредна треба да биде етничката припадност, таа треба да служи само како дефинирање на потеклото на културата, а не обратно како што е денес случајот.
Значи повторно доаѓаме до истиот заклучок, а тој е:
мултикултурата е решението. Мултиетницизмот е создавачот на проблемите за населението, а па камоли бинационалноста што би била.
Isto taka vazno e da seto ova ne ostane samo na papir, samo vo formalno-pravnoto ureduvanje na drzavata, tuku treba da se napravat napori da toa se vmetne vo kolektivniot mentalitet na opstestvoto. Taa e taa dimenzija koja ne uspeaja da ja sprovedat prakticno od Ohridskiot Dogovor.
Golema rabota ako vo Ustavot sum jas celosno ramnopraven, koga dole na terenot, vo sekojdenevioto ne e taka. Koga sekojdnevno slusam reakcii od tipot da ja sum doselenik, da jas sum nepozelen gostin tuka, da ne mi e mene mestoto tuka, da ovaa e drzava samo na etnickite makedonci i etc...
Pri takvi relacii megu lugeto vo sekojdnevieto, sekogas postoi realna moznost da vo idnina se pojavi nekoj tipac koj vesto ke gi upotrebi tie nesoglasuvanje, pa po pat na manipulacija ke se dovlecka na vlast i ke ne vrati pak na denesnava sostojba.

А зошто слушаш фрустрирани будали? Зошто дозволуваш полу учени да влијаат врз тебе? Кој на терен, у фаца ти има речено дека си непожелен гостин итн.?
Имам јас лични примери од луѓе на кои не им требаше закони за јазици или рамноправна застапеност да се збратимат иако едниот е „репресатор“, а другиот „репресиран“. Чепнеш еден од нив, го имаш другиот на врат.
Зошто овие примери кои се многубројни не се истакнуваат?
Тенденциозност ли е?
Binacionalna e dobar koncept vo smisla da i dvajcata znaeme deka onoj koncept koj sto nakratko go elaborirav pogore i koj sto realno e najdobriot i najoptimalniot e mnogu potesko da se realizira, kvalitetno ama. Zatoa binacionalnata mozebi dava edno resenie koe barem za eden period ke ne rastereti od ovie prasanje pa da ni dade prostor da se fokusirame na onie sustinskite promeni.
So binacionalna barem znaes na sto si. Sekoj so svoite prava, ama i so svoite dozlnosti i obvsrki prema drzavata. Ke ja nema veke taa igra na prefrluvanje na vinata od ednite na drugite.
Znam deka samiot koncept na binacionalna deluva malku zastrasuvacki, ko demek prva faza kon federalicaija, pa delenje pa dalje....
Voopsto ne se soglasuvam so toa.
Znaes i samiot deka rasturanje na edna nezavizna i megjunarodna priznata drzava ne e i tolku lesen proces. Mozno e samo ako postoi mnozinsko raspolozenie za takvo nesto vnatre drzavata. A takvo nesto jas ne gledam.
За разлика од тебе јас гледам такво нешто. Не само што гледам туку и ...
Ќе ти повторам. Бинационална држава е пандорина кутија. Отвори ја и разни непожелни работи ќе излезат.
Имај на ум дека светот не се плашеше за македонците во 2001 год. ниту се плаши за нас ако се создаде Руанда синдром во Македонија.
Наметнатото чувство на триумфализам кај албанците и наметнатото чувство на дефетизам кај македонците не дозволува ова да се види. Како што напишав, некои замислени паметни си играат со нешто што не го разбираат, но сите ќе ги чувствуваме последиците. Исто така, вредно е да се спомне дека некои надворешни сили си имаат свои планови за оваа територија кои се не се исти со тие што ги имаат САД.
Се знае како се решаваат проблемите кои ги имаме.
Тие се веќе, со успех потврдено, решени кај тие држави со кои бараме да бидеме во друштво. Се` друго е опасна работа. Постојано не може да се држи еден народ во дефетистичко расположение, да знаеш. Кога тогаш ќе излезе од тоа чувство потоа ќе бара да наплати!!! Ова е веќе видена работа низ светот, нема да бидеме ниту први ниту пак специфични.
Се поставува прашањето зошто се бара да дојде до најлошото кога на оваа територија, во минатото, сме живееле сложно со векови?
Друго прашање е кому најмногу би му одело во интерес? Сигурно тоа не сме ниту ти, ниту јас, ниту ние!!!:smir:
Едмунд Бурк изјавил дека
злото победува единствено кога добрите луѓе не го спречуваат.
Поздрав:helou: