- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
Јас би рекла што е попаметно.Што е похрабро според вас... соочување со сите наметнати одговорности во животот или да се живее истиот така како што ние сакаме?
Зошто првото или зошто второто?
Според вашиот одговор, спаѓате во храбрите или слабичите?
Мислам дека нема потреба од дополнителни потпрашања, но ако има, ќе ве потпрашам накнадно.
Секој од нас може да ги отфрли наметнати одговорности во животот (како што велиш ти) и да си живее како што сака, исто како што и секој може да ги прифати тие одговорности и да живее според нив и аналогно на првиот дел од реченицата- да не живее како што сака.
Но, што е попаметно?
Можеби ќе биде похрабро од нас да избереме (било кој) еден од двата начини на живот но, повторно ќе прашам, што би било попаметно?
Кој начин на живот е тоа?
Зашто се "наметнати" поголемиот дел од одговорностите? За наше добро или не? Ако не е за наше добро тогаш зашто ги прифаќаме тие одговорности? Можеби и самохраната мајка би сакала да замине некаде во Африка, да дигне раце од се и едноставно да си проживее онака како што сака, но на кого ќе ги остави дома децата? Кој ќе и ги храни? Кој ќе се грижи за нив? И на крај се поставува прашањето според темава, што е похрабро во овој случај? Да се остават децата и да се замине или да не се остават децата?
Така што, јас би рекла дека не станува збор за храброст во овој случај. Едно е да си паметен и да го избереш она што е најпогодно за тебе и оние кои што зависат од тебе, а нешто сосема друго е да си храбар.
И уште едно нешто со коешто јас исто така не би се сложила, велиш "наметнати одговорности во животот".
Зошто наметнати?
А што беше со правото на избор?
Можеби одговорностите се наметнати, но наше е правото дали ќе ги прифатиме истите или пак не. Значи повторно правиме избор, го избираме најдоброто за нас што значи дека пак живееме како што сакаме ние. Како што рече и некој погоре: да се иде кај вујкото на гости или не, ако се иде како да се однесува...? И на крај пак самите ќе избереме дали да идеме или не или дали да му кажам дека многу му е грозна тортата што ми ја послужил или да го премолчам тоа? Секако ќе го премолчам, но не затоа што тоа се очекува од мене туку затоа што јас сум сакала да го премолчам за да не го повредам, од каде повторно се враќаме на истото, и со прифаќање и со неприфаќање на наметнатите одговорности пак живеам јас како што сакам и по мој избор.
Зарем храбра сум?