Црнилата од минатото ја укинаа веронауката

• Креатор на темата Креатор на темата pravoveren
  • Време на започнување Време на започнување
Не “црнилата од минатото“ туку светлината на иднината ја укина веронауката. Кој сака детето да му затапува на верски план, нека го прати во црква кај попот.

Туку, земајте книгата по етика и доста мрчите.

Патем, чуден спој е зборот “теологија“. Теос и Логос. Хм, со кои ли научни методи го докажуваат постоењето на “бог“ нашиве теолози?

Не “црнилата од минатото“ туку светлината на иднината ја укина веронауката. Кој сака детето да му затапува на верски план, нека го прати во црква кај попот.

Туку, земајте книгата по етика и доста мрчите.

Патем, чуден спој е зборот “теологија“. Теос и Логос. Хм, со кои ли научни методи го докажуваат постоењето на “бог“ нашиве теолози?

Да го изучуваа само бог ќе беше лесно. Ама они се и правници, психолози, физичари, биолози се занимаваат со се се знаат. Како настанал светот, како настанал чоекот, како се понашаат луѓето, како функционира државата и правниот систем поголеми мултиталенти здравје.

Просветата ја должиме на светите монаси Кирил и Методиј, кои се жртвуваа за еден народ кој ја заборавил светата вистина. Инспирирани од воскресната радост, инспирирани од светата љубов, тие дојдоа во словенските земји и го проповедаа Светото Евангелие. А сега Уставниот суд како еврејскиот Синедрион на Велика среда кажа: „Нема место за Христа во просветата!” Тоа е страшно, тоа е ужасно, срамно за нашиот род. Но, нека знаат сите што се борат против Христа дека само навидум тие Го победиле. За кратко време Он воскреснува.
Жалосно е да се слушаат интелектуалците по форумоф и општо во нашата држава кога зборуваат за мудрост а забораваат кој им даде писмо ,забораваат дека монаси го составиле писмото , заборавиле дека црквата е лулка на писменоста !!!

сте ја слушнале народната: "рани куче да те лае ! "

ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

................... заборавиле дека црквата е лулка на писменоста !!!

Црква немало кога се пишувало на: латиница, старо грчко писмо, хиероглифи, клинестото писмо, далеку источните знаковни писма итн....

сте ја слушнале народната: "рани куче да те лае ! "

ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

Да да, рани куче... Ова за капо ди тути капи Стефан ли зборуваш? Малку ли му се имотите црковни, џиповите, кредитите, хипотеките и хотелите по Охрид.

А Светото писмо така убаво вика: Христијани, треба да живеете скромно, како што тоа Исус го правеше.

Навистина треба да се засрами!

Да да, рани куче... Ова за капо ди тути капи Стефан ли зборуваш? Малку ли му се имотите црковни, џиповите, кредитите, хипотеките и хотелите по Охрид.

А Светото писмо така убаво вика: Христијани, треба да живеете скромно, како што тоа Исус го правеше.

Навистина треба да се засрами!
Христијаните не треба да живеат скромно да не сакаш да се преселам во колиба...нема потреба од такви демагогии..а тоа што Стефан го има самиот ќе одговара дали го има чесно заработено или не..твое не е да судиш..

Христијаните не треба да живеат скромно да не сакаш да се преселам во колиба...нема потреба од такви демагогии..а тоа што Стефан го има самиот ќе одговара дали го има чесно заработено или не..твое не е да судиш..

а чесно од што од плата ли ?
се занимаваат со се и сешто ..
треба да се преименуваат во Експорт Импорт МПЦ дооел ...
и фискални каси да стават ...

се шо имаат, имаат од народот кој остава пари по иконите ...
и го користат за нивни лични интереси ...

8милиони за судски спор ..
сеуште не ми се верува ...

а чесно од што од плата ли ?
се занимаваат со се и сешто ..
треба да се преименуваат во Експорт Импорт МПЦ дооел ...
и фискални каси да стават ...

се шо имаат, имаат од народот кој остава пари по иконите ...
и го користат за нивни лични интереси ...

8милиони за судски спор ..
сеуште не ми се верува ...
Не зборував конкретно за МПЦ..зборував за христијаните..она што МПЦ си го носи како товар сама ќе си го плаќа..истото важи и за сите други..сепак не ми јасна пораката дека Христијанин треба да живее скромно...

Не зборував конкретно за МПЦ..зборував за христијаните..она што МПЦ си го носи како товар сама ќе си го плаќа..истото важи и за сите други..сепак не ми јасна пораката дека Христијанин треба да живее скромно...

Не кажа нешто Исус у тоа филмот попрво магаре низ иглин отвор отколку богат човек низ портите во рајот (нешто овака не замерувајте ако не е точно поентата е иста.)

Не кажа нешто Исус у тоа филмот попрво магаре низ иглин отвор отколку богат човек низ портите во рајот (нешто овака не замерувајте ако не е точно поентата е иста.)
Камила...не магаре..инаку поентата е дека богатството може да биде препрека кон спасението ако човек е премногу приврзан кон неговите пари и ги сака повеќе од Бога..ама тоа не значи дека само сиромашните ќе се спасат..туку оние кои го вредуваа.. го ставаат Бога пред материјалното...

Камила...не магаре..инаку поентата е дека богатството може да биде препрека кон спасението ако човек е премногу приврзан кон неговите пари и ги сака повеќе од Бога..ама тоа не значи дека само сиромашните ќе се спасат..туку оние кои го вредуваа.. го ставаат Бога пред материјалното...

Епа сите го прават тоа. Јас не сум сретнал некој кој не го прави.:toe:

Епа сите го прават тоа. Јас не сум сретнал некој кој не го прави.:toe:
Вистинските Христијани го ставаат Бога пред себе и пред другите луѓе..а камо ли пред материјалните добра..верувај ми...

Вистинските Христијани го ставаат Бога пред себе и пред другите луѓе..а камо ли пред материјалните добра..верувај ми...

Не е само да се стави пред другите луѓе туку да се нема вишок. Кој се тие вистински христијани кои земале продале телевизор и компјутер за да дадат пари за операција на сцрце на некое дете? Или сите си гледаат свои интереси и се прават наудрено кога ќе треба да се фати за џеб. Истото важи и за црквата. Се сеќавам како дете еден комшија кога ми умре попот нејќеше да му запее на гробот оти фамилијата немаше пари да му плати. И овие се христијанските вредности. И ако се одземе на крај парв христијанин ќе остане само мајка Тереза.

Ај уште еднаш да прашам.. по 100ти пат:

Зошто на оние кои се про-веронаука во школите толку им пречи да посетуваат веронаука во Црква?

п.с. онли тие.. немој вие што сте контра да ми одговарате.. ме интересира нивниот став, не вашиот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom