Алкександрос Маљас: На маса е „конечно добар предлог“ за името

• Креатор на темата Креатор на темата ^X^
  • Време на започнување Време на започнување
Заради евентуален договорен компромис некои си седат и ЌЕ си седат во опозиција уште долго,патем истите тие беа етикетирани како предавници... Така да никој нема право да ми дојде пред врата со договорен компромис ,па и да ме натера да излезам на референдум за јас да одлучам за поколенија после мене и луѓе кои гнијат во земја заради таа Македонија

Па никој не те тера, кој рекол дека референдумот без оглед на поставениот избор мора да успее?

И кој би требало да ја превземе одговорноста ако не сите ние?

Или па полесно е ко 95 да ни го свирнат без многу муабетење па ќе си отидат на другиот свет и Ќиро и Бане и Денко, а ти и јас ќе се препелкаме да испливаме на површина од лајнава кои ги оставија позади нив.

Опцијата рефередум е секогаш изговор да не подлегнат нашите политичари пред притисокот од надвор за брзо прифаќање на некој било-каков компромис и никој неможе и несмее да приговара на правото за референдум.

Е тоа што некој нема верба во себе и својот народ е сосема друга тематика.

Името на државата е целосно апсолвирано со референдумот од 8 септември 1991 година! Тогаш со апсолутно мнозинство народот се изјасни за “самостојна и суверена држава Македонија”, без никакви додавки и придавки!

Значи нема потреба за референдум, сем како политичко средство да се олабави притисокот и да им се даде маневарски простор на нашите политичари.

Одлуката донесена на референдум важи се додека не биде променета со нов референдум! Дотогаш е задолжителна за сите без исклучок! И затоа ниедна влада ниту било кој друг нема легитимност да разговара за името на државата или за негова промена.

Сите големци што ја кројат меѓународната политика знаат за ова и затоа никој не може однадвор, со сила, да ни го смени името.

Додатно, самата меѓународна заедница изготви Извештај преку Арбитражната комисија на Роберт Бадентер -- значи правната основа според која се реководиме -- а кој Извештај заклучува дека: употребата на името Македонија не содржи какви и да е територијални претензии кон друга држава.

Ако ова е правната основа, и ако Македонскиот народ се изјаснил на референдум за држава Македонија, СЕКОЈ (НАТО, ЕУ, ОН, итн.) којшто се повикува на ред и поредок, мора да ги почитува тие факти!!!

Се’ друго најбуквално се приказни за мали деца - северна, горна, ваква, онаква, мора сега, последна шанса, ... или народски кажано со јазикот на бандата на Бранко Црвенковски - “курци палци и показалци!“

ако сакате да се викате македонија вие не барајте референдум пошто тешко ви се пишува
малце математика у државава според завод за статистика има 1,3 милиони македонци од 2 милиони а останатите 700 000?

Каде рачуницата овде ?
за иванов гласаа 440 000 илјади
сеа ајде пресметајте што ќе испадне на крај ...е гласаат повеќето за компромис
да не спомнувам паниката која ја дигаа нашиве опозиционери а глувоста и идиотизмот на владата и одбивањето да излезат на дебата со опозицијата ја зголемува паниката

Плус медот и млекото кое ни го нудат ако влеземе у нато и еу(а знаете што значи тоа )

Морам да признаам дури и јас наседнав а замисли го сега просечниот македонски граѓанин без пристап на нет ?како ќе гласа?
Дали воопшто ќе гласа?

Опааа агенда !
Сакате да се викате.
Ти си од Скопје а јас сум од Солун.
Или ти си европски македонец а јас сум некој дрт застарен антички букефал, коњетина некоја.
Да ти напраам ќеиф, да свршиш од среќа.

А ти како сакаш да се викаш пиле, од каде си, од кој си ?
Јас живеам во Р.Македонија, името на земјата е Македонија а припадник сум на Македонскиот народ и верник на македонската православна вера.

Опааа агенда !
Сакате да се викате.
Ти си од Скопје а јас сум од Солун.
Или ти си европски македонец а јас сум некој дрт застарен антички букефал, коњетина некоја.
Да ти напраам ќеиф, да свршиш од среќа.

А ти како сакаш да се викаш пиле, од каде си, од кој си ?
Јас живеам во Р.Македонија, името на земјата е Македонија а припадник сум на Македонскиот народ и верник на македонската православна вера.
не е агенда туку ти викам лупни математика ако има референдум размисли малце каква атмосвера прво владе па после колку се етнички македонци колку од нив ќе гласаат и на крај да не биде оф леле мајко држ ме се испосрав па сами да се закопаме

ја ви реков сакате името да остане немојте да се лажете овде што се јавуваат патриоти во мнозинство на форум(сепак е форум) го заборавате тивкото мнозинство многу лесно ...

ајде пак прорачунај се

не е агенда туку ти викам лупни математика ако има референдум размисли малце каква атмосвера прво владе па после колку се етнички македонци колку од нив ќе гласаат и на крај да не биде оф леле мајко држ ме се испосрав па сами да се закопаме

ја ви реков сакате името да остане немојте да се лажете овде што се јавуваат патриоти во мнозинство на форум(сепак е форум) го заборавате тивкото мнозинство многу лесно ...

ајде пак прорачунај се

Не те разбирам, ние, вие, мислиш дека сме во политичка кампања ?
Кои се тоа ние а кои се вие ?
Што е опозит на референдумот, кога имаме една “проевропска“ групација на политичари зачинета со грчки пари која сака онака адхок, како што беше БЈРМ, у име Тита и комуниситчке паритје, без суџење, стрљање.
Пуцај !!!

Не те разбирам, ние, вие, мислиш дека сме во политичка кампања ?
Кои се тоа ние а кои се вие ?
Што е опозит на референдумот, кога имаме една “проевропска“ групација на политичари зачинета со грчки пари која сака онака адхок, како што беше БЈРМ, у име Тита и комуниситчке паритје, без суџење, стрљање.
Пуцај !!!
бачко имаме околу 60% од населението кое не гласаше на претседателски избори ,тие што не гласаат не се опозиција нит позиција се викаат тивко малцинство или мнозинство во зависност од тоа колку у проценти излегле

Никој од опозицијата на референдумот дали си чул некој да се јави од политичариве во опозиција против референдум ?

Малце седни и погледни првин завод за статистика колку сме во земјава и колку се од останатите групи ...
Па после прерачунај инаку колкава треба да биде излезноста за да референдумот биде успешен?

Прашање е дали првин ќе има излезност а потоа дали граѓаните ќе гласаат за,
Ако не се исполнат тие услови што правиме

нели гледаш како влијаат на медиумите ,нели гледаш дека секој ден се отпуштаат работници ,знаеш ли колку е лесно да убедиш сиромав дека ако го направи тоа и тоа дека утре ќе биде подобро особено ако станува збор за едно гласање ?
не се пали така лесно ако мене ми е смучено од целта фама и прашина што се крева околу името не значи дека не гледам каква патка ви сместуваат
Веруј и вака и така ќе го шитнат името само бараат изговор за тоа да го направат а притоа да имаат алиби за тоа и вината да ја префрлат дали на албанците или на соросидите тоа е друга прича

бачко имаме околу 60% од населението кое не гласаше на претседателски избори ,тие што не гласаат не се опозиција нит позиција се викаат тивко малцинство или мнозинство во зависност од тоа колку у проценти излегле

Никој од опозицијата на референдумот дали си чул некој да се јави од политичариве во опозиција против референдум ?

Малце седни и погледни првин завод за статистика колку сме во земјава и колку се од останатите групи ...
Па после прерачунај инаку колкава треба да биде излезноста за да референдумот биде успешен?

Прашање е дали првин ќе има излезност а потоа дали граѓаните ќе гласаат за,
Ако не се исполнат тие услови што правиме

нели гледаш како влијаат на медиумите ,нели гледаш дека секој ден се отпуштаат работници ,знаеш ли колку е лесно да убедиш сиромав дека ако го направи тоа и тоа дека утре ќе биде подобро особено ако станува збор за едно гласање ?
не се пали така лесно ако мене ми е смучено од целта фама и прашина што се крева околу името не значи дека не гледам каква патка ви сместуваат
Веруј и вака и така ќе го шитнат името само бараат изговор за тоа да го направат а притоа да имаат алиби за тоа и вината да ја префрлат дали на албанците или на соросидите тоа е друга прича

ОК, прашањето ќе биде, дали прифаќате Р.Македонија да го промени името за меѓународна употреба во Република Северна Македонија.

И ако не излезат, ќе пропадне референдумот.
Тие што ќе излезат сигурно ќе бидат против.

ВМРО-ДПМНЕ доби на изборите и поради тоа што има тврд став за името.
И има еден дел во програмата кој вели, нема да прифати промена на устав ради промена на име.
Транспаретно и јасно разбирливо за разлика од суперсоничниот лет во НАТО за 3 месеци.

ОК, прашањето ќе биде, дали прифаќате Р.Македонија да го промени името за меѓународна употреба во Република Северна Македонија.

И ако не излезат, ќе пропадне референдумот.
Тие што ќе излезат сигурно ќе бидат против.

ВМРО-ДПМНЕ доби на изборите и поради тоа што има тврд став за името.
И има еден дел во програмата кој вели, нема да прифати промена на устав ради промена на име.
Транспаретно и јасно разбирливо за разлика од суперсоничниот лет во НАТО за 3 месеци.
ако пропадне тоа е лош знак тоа значи дека на имаа подршка дел од граѓаните а не од мнозинство а знаеш колку грците ќе го злоупотребуваат ?

Тој тврд став вшусност е дел од популистичка кампања .пак ли треба да повторувам
Тој став беше заземен за да добијат гласови а не дека нема да го мењаат името
Грчки пари знаеш ли колку брзо мењаат мислење?а со оглед дека нашиов кутар премиер има четири стана само и по некое милионче од ОКТА што доби а тоа се премалце пари за пензионирање ..

Зоте немаш појма брат..кога ке ни го сменат името ние ке сме "СЕВЕРНОМАКЕДОНЦИ"
народ кој до сега не постоел и после ни Александар Македонски ни Филип 2-ри ни ништо нема да биде наше тогаш кур ке си играат со нас..ке велат тоа е на Македонија а не на СевернаМакедонија,тоа е Александар Македонски а не Александар СеверноМакедонски...се надевам дека свати што е проблемот....
Само едно име имаме Македонија...ако го смени името Црни Грујо после ке биде гзоглав грујо...:vozbud::vozbud::helou::smir:

чекај малку, па ние сме примени под БЈРМ. И секогаш кога играме спорт, или некакви манифестации не пишуваат така, е сега ак ого смениме ние тоа име а не го смениме уставот и друго јас не гледам никаква причина да не бидеме северна македонија. Сто пати е подобро од БЈРМ. Ако некој знае други детали од преговрите нека кажа, јас со моето знаење вака размислувам.

ако пропадне тоа е лош знак тоа значи дека на имаа подршка дел од граѓаните а не од мнозинство а знаеш колку грците ќе го злоупотребуваат ?

Тој тврд став вшусност е дел од популистичка кампања .пак ли треба да повторувам
Тој став беше заземен за да добијат гласови а не дека нема да го мењаат името
Грчки пари знаеш ли колку брзо мењаат мислење?а со оглед дека нашиов кутар премиер има четири стана само и по некое милионче од ОКТА што доби а тоа се премалце пари за пензионирање ..

Ајде ме убеди, дај нека дојде Бранко Црвенковски и нека ни вети дека ако го смениме името ќе вработи по 1,5 од фамилија.
Се разбира со дектрет ќе оди промената како тоа со БЈРМ.

За појаснување од каде тоа 0,5.

Сакав 2 да пишам, ама нема 2 здрави во фамилија, кој со инфаркти кој со мозочни удар од успешна приватизација, па неможе да рачунаме како цел човек.
Затоа 1+0,5.

Да, сменете го името, онака јако, мудро , државнички со декрет.

А Грујо имаше муда, го напиша тоа транспарентно и го даде на увид на народот на избори. Секој може да го прочита.
Или тоа не е демократија ?

Ајде ме убеди, дај нека дојде Бранко Црвенковски и нека ни вети дека ако го смениме името ќе вработи по 1,5 од фамилија.
Се разбира со дектрет ќе оди промената како тоа со БЈРМ.

За појаснување од каде тоа 0,5.

Сакав 2 да пишам, ама нема 2 здрави во фамилија, кој со инфаркти кој со мозочни удар од успешна приватизација, па неможе да рачунаме како цел човек.
Затоа 1+0,5.

Да, сменете го името, онака јако, мудро , државнички со декрет.

А Грујо имаше муда, го напиша тоа транспарентно и го даде на увид на народот на избори. Секој може да го прочита.
Или тоа не е демократија ?
не реков дека не е демократија ама манипулација со јавното мислење

али ај може вака до бескрај да се караме

во македонија нема реална демократија

не реков дека не е демократија ама манипулација со јавното мислење

али ај може вака до бескрај да се караме

во македонија нема реална демократија

Референдум за името во меѓународните организации не е демократија.
Референдум за новата територијална поделба не е демократија.

Како може да биде манипулација ако некој транспарентно ти напише секој да може да го прочита.
ВМРО - ДПМНЕ нема да прифати промена на Устав ради промена на име.
Бујрум на изјаснување, на избори, се гледа дека партијата ВМРО-ДПМНЕ нема намера да промени уставно име.
А за компромисот за името за меѓународна употреба ќе го даде на рефрендум.

Јас до ден денешен не најдов напишан документ на СДСМ како ние за 3 месеци ќе влеземе во НАТО.
Ваљда имаат компјутери и еден штампач, еве ја доброволно ќе им остапам ако немаат.

Тука е манипулацијата.

Всушност затоа се менуваше целата консталација на ДПМНЕ,од централен до општински комитет,поставени се луѓе кој би го смениле и сопственото име,а камо ли името на државата или нацијата,се разбила доколку тоа е “разумен компромис“ на нивниот лидер,кој им кажува и што да појадуваат наутро.:toe:

Од оваа изјава добро се гледа кој колку учествува во преговорите и со што. Кога нас некој предлог ни одговара и ќе го подржиме грците се противат и креваат бука, а нив предлог кој им одговара одма скокаат прават по вести и слично. Епа тогаш ние за што служиме во преговорите???

РАЗУМЕН КОМПРОМИС Е РАЗУМЕН КОМПРОМИС А СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom