МАНУ бара да се направи етногенеза на Македонците

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја подржувате иницијативата на МАНУ?

• Да

Гласови: 27 75,0%
  • Не

Гласови: 9 25,0%

• Вкупно гласачи
    36
Добро,моме,ти што си по националност?

Оти некако последно време ми ја плукаш државата и народот.:toe:
ајде убаво прочитај зопрвин па ќе видиш што сакам да кажам ,како прво се негираат одредени сегменти од македонскиот индетитет а се истакнуваат други што а крај предизвикува поделба и збунетост меѓу македонците

Иначе потекло македонско :
вшусност ако на некого не му одговара научно видуање е на грците и на дел од нашите политичари кои буквално го антквизираа македонскиот индетитет не на нас читај убаво

Do koga na Balkanot ke si gi prebrojuvame krvnite zrnca????

Zarem dosega posle se sto se sluci na Balkanot vo izminative 100 godini ke istrazuvame koj sme i sto sme.

Ne znam samo od kade doagja taa tolkava isfrustriranost na nasite akademici koi i posle 60 godini priznaena i suverena drzava Makedonija seuste si gi baraat korenite i si dokazuvaat samite sebesi deka se Makedonci.

Do koga ke patime od takvi moroni i idioti koi zaradi sopstvenata nesigurnost vo toa sto se i koi se ke ja plakjaat cenata site ostanati Makedonci!!!

Sramota!!!!!!!!!!!!

MANU=Makedonska Akademija na Nedorasnati i Umobolni!!!!!!!

Па затоа што сите во МАНУ работеле под капата на СФРЈ и како ќе им кажеле така пишувале и со тие трудови ги воздигале до академици.

А каква врска има тоа што се случило на балканот во изминативе 100 години со истражување за етногенеза?

Добро,моме,ти што си по националност?

Оти некако последно време ми ја плукаш државата и народот.:toe:

Сдсмовка :vozbud:

ајде убаво прочитај зопрвин па ќе видиш што сакам да кажам ,како прво се негираат одредени сегменти од македонскиот индетитет а се истакнуваат други што а крај предизвикува поделба и збунетост меѓу македонците

вшусност ако на некого не му одговара научно видуање е на грците и на дел од нашите политичари кои буквално го антквизираа македонскиот индетитет не на нас читај убаво

Кои се тие политичари кои го антиквизирале Македонскиот идентитет?

Кои се тие политичари кои го антиквизирале Македонскиот идентитет?
ајде сеа на ново колку споменици досега се изгнаа и тоа со антички склуптури итн?

колку спота со славната фаланга досега се покажаа?
ајде сеа ќе се лажеме

Народот никој не го антиквизира.Тоа е неоспорен факт,кој ти и малкумина како тебе не сакаат да го согледаат и го преиначуваат како негативна њус-појава.

Едноставно,накратко да резимирам:во последно време се шири тезата,која држи вода да е точна,а таа теза е дека ние имаме одредена генетика од Античките Македонци,генетика која ние ја носиме како наследници.

Факт е дека сме носители на славјанската култура,но исто така сме носители на гени од античките Македонци.

Така да,никој не сака да те ,,антиквизира,,просто сака да ти даде до знаење дека си носител на антички македонски гени.:toe:

ајде сеа на ново колку споменици досега се изгнаа и тоа со антички склуптури итн?

колку спота со славната фаланга досега се покажаа?
ајде сеа ќе се лажеме

А ти сметаат тебе овие споменици?

Народот никој не го антиквизира.Тоа е неоспорен факт,кој ти и малкумина како тебе не сакаат да го согледаат и го преиначуваат како негативна њус-појава.

Едноставно,накратко да резимирам:во последно време се шири тезата,која држи вода да е точна,а таа теза е дека ние имаме одредена генетика од Античките Македонци,генетика која ние ја носиме како наследници.

Факт е дека сме носители на славјанската култура,но исто така сме носители на гени од античките Македонци.

Така да,никој не сака да те ,,антиквизира,,просто сака да ти даде до знаење дека си носител на антички македонски гени.:toe:
па тогаш што паничите ????
истото го зборам

што се јавуваат некои параноици?

А ти сметаат тебе овие споменици?
не ама заради тие споменици иаме проблеми и малце ли ги имаме?

Поддржувам таква иницијатива ако се користат научните, а не политичките методи за утврдување на генезата. Не се плашам од вистината каква и да е, и ќе ја прифатам.

Дали стварно мислиш дека токму поради спомениците си создаваме проблеми?
ма што се расправам до пред некое време се збореше за кирил и методиј а алкесандар у позадина сега ми поставуваат споменици во антички стил ко да сакаме порака да пратиме дека сме антички македонци а со тоа вшусност го потиснуваме доминантниот словенски аспект на нашата култура и индетитет малце е глупо до пред некое античките македонци беа дел од нашата историја и индетитет но не доминантен а сега наеднаш ние сме антички македонци вака-така

дури и мене ме збунува владата а која порака сака да ја прати вшусност со преименувања и склуптури а и целиот свет...

ИГЕНЕА,која е странска истражувачка институција,а воедно и објективен извор уште одамна ги има потврдено сомнежите за античките гени во нас,Македонците.

МАНУ,ко МАНУ,земајќи го во предвид фактот дека голем процент од нив се бивши комуњари,а тоа соодветно значи дека се со изветвени комуњарски идеи,мислам дека е подобро воопшто да не покренуваат иницијатива за истражување на нашата генетика,нешто кое е одамна утврдено од објективен извор-имено ИГЕНЕА.

ма што се расправам до пред некое време се збореше за кирил и методиј а алкесандар у позадина сега ми поставуваат споменици во антички стил ко да сакаме порака да пратиме дека сме антички македонци а со тоа вшусност го потиснуваме доминантниот словенски аспект на нашата култура и индетитет малце е глупо до пред некое античките македонци беа дел од нашата историја и индетитет но не доминантен а сега наеднаш ние сме антички македонци вака-така

дури и мене ме збунува владата а која порака сака да ја прати вшусност со преименувања и склуптури а и целиот свет...

А си помислила ли зошто до пред некое време се зборело само за Кирил и Методиј?

И дај те молам кажи некоја своја теза. Оваа последнава што ја напиша е на фрчковски која ја смисли во предизборието.

Со вакви истражувања само даваме уште една потврда дека немаме доволно јак национален идентитет, демек уште го бараме. И плус мислам, дека МАНУ нема да добие некој нови спектакуларни резултати туку ова повеќе ќе биде мачкајне на очи во кој секој на некој вид ќе сака да манипулира, мислам посебно на одредени политички партии, невладини организации па можеби и други држави.

Затоа не гледам голема корист во ова.

Со вакви истражувања само даваме уште една потврда дека немаме доволно јак етнички идентитет. И плус мислам, дека МАНУ нема да добие некој нови спектакуларни резултати туку ова повеќе ќе биде мачкајне на очи во кој секој на некој вид ќе сака да манипулира, мислам посебно на одредени политички партии, невладини организации па можеби и други држави.

Затоа не гледам голема корист во ова.

Тоа и јас го викам:Нема што МАНУ да ни истражува гени,кога објективна,неутрална швајцарска институција веќе долго време го има потврдено античкиот ген во нас,Македонците.

A што ако навистина се мистификација, а не вистина? Дали тогаш ќе ги прифатиш резултатите од такво истражување? Или пак ќе биде лага?

Ваквите истражувања не се за нас бе луѓе...џабе веземе. Во балканот каде што сите се испоебале меѓусебе, луѓето сеуште веруваат во чист етникум... и после вакви истражувања, скокаат од камени мост разочарани дека никогаш тој не бил чист македонец/албанец/бугарин/грк/шотијазнамшо.

После едните ќе фаќаат сеир ..ете ви рековме не сте антички македонци, туку новомакедонци, другите ќе викаат ете ви викавме дека сте бугари, третите јужни срби со говорна мана. Сејте си мирни, бидете си тоа што сакате, не ви треба МАНУ да ви каже како се осеќате.

Што после? Како за мене така и за сите!
Вистината е дека Гејците ги сметаат „славофоните“ за најголеми Хелени, додека ние овде сме „скопјани“ сите до еден. Поентата е дека такво истражување и не е толку потребно, но еве јас лично би го прифатил каков и да е резултатот.

Тоа дека сите се испое... е точно, но уште поинтересно е што ќе излезе од тие истражување.

Но најголемо нешто што си промашил од овој пост, е тоа дека јас не се сложувам да се изврши такво, нешто што ти го пишуваш во твојот последен пасос.

кон болдот ....

Пак параноја ?
Пак сите се со скриени намери ?
пак сите се корумпирани?
пак пола свет сака да не избрише од од икс причини?
пак тајни заговори и да винчи кодови?

На научната фела и е смачено од сиве овие препукувања и сака да даде научно видување кое според мене требаше одамна да се направи целиов овој спор за име и потекло требаше уште од почеток да се предаде во рацете на историчарите ,антрополозите и генетичарите .

Што е се упрпавте ,инаку ако тоа истражување се врши на наша страна тогаш мора и на грчка а послден пат чув дека сорос го плукале баш ради ова бидејќи неговата организација обелоденила дека мнозинството грци потекнуваат од субсахарска афркика ...

Да не зборувам дека грчкиот генетски код е загаден со ромски ген пораади децении наназад неконтролирано посвојување(то ест купување деца од бугарски роми имаше написи за тоа )
И најнизок наталитет во балканот:In 2004 the population growth rate was estimated at 0.2%, the birth rate was estimated at 9.73 births per 1,000 population and the death rate was estimated at 10.08 deaths per 1,000
population

Lonk

Според мене најфер е видувањето на научниците не можете да одите против докази и факти

Имаш чуено за Геринг, Химлер и Хитлер? И тие исто го посакувале па заклучиле дека Словените се недораснати и дека Евреите се суб-човечки суштества.

Ако оваа е навистина некоја стручна, може малку да размисли за тоа што го зборува. Како учен човек секој очекува таа да каже нешто паметно а не така зелено да го постави на маса. Нејзината несериозност кон целокупниот проблем, нејзините хипокритични ставови и нејзината помалку матна изјава, навистина остава многу простор за ваква работа.

Марсовке, нема проблем нека решат антрополозите, биолозите, лингвистите и гениколозите... но зошто тоа не го прават и другите држави? Зошто другите држави не даваат повеќе правила на самоизразување и на своите малцинства? Зошто малата, сиромашна, изнамоштена, изпатена и хендикепирана Македонија да преземува 24/7 иницјативи, додека другите седат, се смеат, растат и работат како им е по кејф?

Зошто? Затоа што ние сме будали и нон-стоп докажуваме нешто што немора да го докажуваме.

А си помислила ли зошто до пред некое време се зборело само за Кирил и Методиј?

И дај те молам кажи некоја своја теза. Оваа последнава што ја напиша е на фрчковски која ја смисли во предизборието.
Кој рече само за крил и медотиј јас зборам за начинот на кој се претставуваме ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom