Атлантида - Македонија - Александар

• Креатор на темата Креатор на темата Goran Stoimenov
  • Време на започнување Време на започнување
еве погледнете го претходниот мој пост и ако и тоа не е вистина тош Горане и твојата фигура не е вистинса или можеби и на тие професионалци графиката не и е во ред

Eve sto imama jas pisano -

Западно од кралството на Паон до Понтското Море денешно Црно Море постоело кралство Тракија.

Додека Паонија е следната територија исто пред формирањето на македонското кралство формирано од родоначалникот Македон.Автариј и Автаријатите имаат своја историја од која заклучуваме дека неговото кралство го остава на синот Паон, кој го нарекува Паонија. Во подоцнежните години им одредува територии на своите синови Трибал и Скодар кои синови успеале да донесат такви закони што нивните наследници да ги сочуваат тие имиња на државите Трибалија и Скодрија, но и територијата да им остане цела, што се гледа и од пишаниот матерјал кога Филип Македонски, кра- лот на Македонија, го шири своето кралство војувајќи со овие народи.

Објаснување Автариј таткото на Паон инаку е син на Илириј

Еве ти идоказ кој од кој интелектуалецу наш.Енгелс, пак, кој, патем, докторираше на Хераклит и тогашната филозофска мисла, тврди дека Хелените од варварите ги наследиле овие 12 работи:

Јас тврдам дека Горан Стоименов лаже и дека Енгелс нема никогаш докторирано па ниту завршено високо образование (факултет или колеџ)
Го повикувам Горан да со податок или линк за биографијата на Енгелс докаже дека ја зборува вистината .

Дионис имал син по име Македон, кого по враќање од Медија го поставил за крал на Тракија и Ематија - област во Паони8ја и по кого подоцна своето пошироко кралство го нарекува Македонија.
Поаѓајки од овој податок може да се заклучи откога потекнува името на Македеонија и колку време го носи тоа име, како и дека пред тоа народот бил и останал со исконско потекло од родоначалникот Илириј.________________

Додека кралот Дионис во историјата на тогашниот свет се појавува во разни имиња како што се: Рамзес први, Рамзес втори, Озирис ,Амон Ра, Ороталт, Рампсинит, Загреј, Апид, Серапис, Бекхос, Усире и др.
Овој крал – бог Дионис познат како најголем освојувач во тогашно и сегашно време кој во својот долг живот, изродил со своите вонбрачни жени, љубовници многу машки потомци меѓу кои и самиот Македон. Македон го имал со својата немажена свеска.

Додека кралот Дионис во историјата на тогашниот свет се појавува во разни имиња како што се: Рамзес први, Рамзес втори, Озирис ,Амон Ра, Ороталт, Рампсинит, Загреј, Апид, Серапис, Бекхос, Усире и др.
Овој крал – бог Дионис познат како најголем освојувач во тогашно и сегашно време кој во својот долг живот, изродил со своите вонбрачни жени, љубовници многу машки потомци меѓу кои и самиот Македон. Македон го имал со својата немажена свеска.

Дионис имал син по име Македон, кого по враќање од Медија го поставил за крал на Тракија и Ематија - област во Паони8ја и по кого подоцна своето пошироко кралство го нарекува Македонија.
Поаѓајки од овој податок може да се заклучи откога потекнува името на Македеонија и колку време го носи тоа име, како и дека пред тоа народот бил и останал со исконско потекло од родоначалникот Илириј._____________

Не е точно дека илирски крал поставен во тракија од тракијци направил Македонци
Ова е лага и не може со ништо да се докаже.
Ова е дел од антимакедонска пропаганда со цел на уништување на македонското битие.
Огромна глупост е некој да тврди дека Рамсес први и рамсес втори се една иста личност. Рамсес први му беше дедо на Рамсес втори. Меѓу владеењето на рамсес први и втори има фараон Сети (татко на рамсес втори и син на рамсес први.

Dali Let lazgoto i izdajnikot si go prizna deloto judejsko,kako i negoviot juda koj go izdade sinot bozji Hristos.Eve dokaz za mene -

Ја поврзувам Пела со записите од римскиот историчар Тит Ливиј,а јас како предавник на македонскиот народ ја отварам тезата за фалсификатот на грците за престолнината Пела,дајте лиге каков сум ја грк кога се борам да докажам дека Пела не е во денешна Грција,каков сум јас албанец кога докажувам дека албанците не се илири,каков сум јас бугарин кога докажувам дека Македонија е формирана на територијата на Тракија,докажувајки им на нашите соседи дека имаат исти јазик и култура со нас македонците,каде ги персирам бугарите,или каде мојата поврзаност со Баколјани и платата од неа кога се обидувам да докажам дека истата таа не е во право за Пела,Олимп

Горане
признај дека Македонија постоела од секогаш и никогаш пред тоа не се викала ниту постоела Тракија Ематија Паонија Ематија Илирија Грција Венетија ои остали измислици на странските пропаганди

Признај и докажи дека си Македонец

или не признај и докажи дека си лажливо предавничко копиле

let - Не е точно дека илирски крал поставен во тракија од тракијци направил Македонци

Kako ne e mozno koga taa teritorija na togasna Trakija e pod vladenie na Dionis,isto kako mnogu godini potoa so Aleksandar Makedonski - lazliv judeecu,i ne samo Trakija,pocesto ne ja spomenuvas i Ematija oblast vo Paonija,dali sto prv pat slusna od mene koi se paoncite pa ti e sram da gi spomenuvas.pezo intelektualna.

Ramses II (1279. - 1212. p.n.e.), treći faraon XIX. dinastije, došao je na prijestolje u dobi od 25 godina i može se ispravno reći da zasluženo nosi svoju titulu "Ramses Veliki". Nijedan drugi faraon nije izgradio toliko mnogo hramova, kolosalnih spomenika i obeliska. Nijedan drugi faraon nije imao toliko mnogo djece - preko 100 sinova i nebrojene kćeri su ostali iza njega. Za vrijeme njegove vladavine, sve je rađeno u velikim razmjerima. U doba kad je umro imao je preko 90 godina (onda je prosječan životni vijek bio 30-40 godina) i bez dvojbe ostavio je dubok otisak na licu Egipta.

Kao mladi princ, Ramses je bio školovan po vojničkoj tradiciji ustanovljenoj u vrijeme njegova djeda Ramsesa I. po kojem je dobio ime. Sve želje nove dinastije bile su usmjerene na njega i u dobi od 10 godina bio je priznat za prijestonasljednika. Bilo mu je dozvoljeno da sudjeluje u ratnom pohodu svog oca Setija I. protiv Hetita (u Siriji).Uz svog iskusnog oca učio je zanat vođenja moćne, dobro organizirane države.

Mladi je Ramses uzeo dvije osnovne žene, Nefertari i Istnofret, tako da je još Seti I za svog života vidio mnoštvo unučadi oko sebe. Lijepa Nefertari je bila glavna kraljica sve do svoje smrti ( 24- ta godina Ramsesove vladavine), a potom je Istnofret zauzela njeno mjesto. Grobnica kraljice Nefertari je po ljepoti jedno od čuda antičke Thebe. Slijedeći kraljevske običaje, Ramses je uzeo dosta svojih žena iz najbliže rodbine. Ovo uključuje Henutmire, njegovu mlađu sestru i tri njegove kćeri; Meryetemun, Bint-Anath i Nebettawy. Poslije mira koji je bio zaključen s Hetitima nakon dugogodišnjeg ratovanja, za cementiranje nove alijanse Ramses dobija za ženu jednu hetitsku princezu, dok je na njegov dvor i druga došla sedam godina poslije. Kao rezultat sporazuma s okolnim kraljevstvima, Ramsesove su žene bile jos sirijske i babilonske dame, članice ondašnjih vladarskih obitelji. Naravno, pored svih njih bio je tu i veliki harem.

Ramzes II bio je treći vladar XIX egipatske dinastije. Jedan od najznačajnijih faraona u veoma dugoj istoriji Egipta je svakako Ramzes II (poznatiji kao Ramzes Veliki) koji je nakon smrti oca Seta i preuzeo vlast nad egipatskim carstvom kojim je vladao punih 67 godina. Puno ime bilo mu je Usermaatre-setepenre Ramzes ("Ra je snažan u pravednosti - Raov izabranik Ramzes"). Vladao je (1290-1224. pne.) u vrijeme velikog procvata, ali koji je bio popraćen stalnim ratovima.

Kako Egipat, tadašnja velesila bliskog istoka, nije mogao izbjeći stalno ratovanje s neprijateljima na sjeveru i jugu, Ramzes je od svoje dječačke dobi do duboke starosti vodio mnoštvo uspješnih ratnih pohoda. Najteža Ramzesova bitka zbila se kod grada Kadeša kad je zamalo izbjegao smrt ili zarobljavanje od strane Hetita. Ramzes je dovršio veliki hram u Karnaku, te izgradio kolosalne hramove u Abu Simbelu i palaču Rameseum. Njegove žene Neferati, Isis-nefret i dvjestotinjak prilježnica rodile su mu 96 sinova i 60 kćeri.

Među njegovom djecom Egipćani su osobito poštovali princa Haemvaseta koji je bio vrhovni svećenih Ptaha u Memfisu. Haemvaset je bio poznat kao mudrac, a o njemu govore priče s papirusa iz kasnog razdoblja. Budući da je doživio duboku starost (94 godine) nadživio je 12 svojih sinova, a naslijedio ga je trinaesti - Merenptah. Mumija Ramzesa II pokazuje da je bio iznimno visok (oko 192 cm) što je znatno iznad prosjeka za njegovo doba kad su prosječni muškarci bili visine oko 160 cm. Zbog svoje upečatljive osobnosti i uspješne vladavine obično ga nazivaju Ramzes Veliki.

еве неколку неколку работи поврзани со рамзез

Ramses II (1279. - 1212. p.n.e.), treći faraon XIX. dinastije,.......
еве неколку неколку работи поврзани со рамзез

Твојот сакан Горан Стоименов тврди тека Рамсес втори живеел во седми век пред новата ера дека вовел еднобоштво во Египет и дека поради тоа тој и целата негова фамилија е ликвидирана.

Тоа се лагите на Горан... (покрај сите други лаги)

од Лет - Не е точно дека илирски крал поставен во тракија од тракијци направил Македонци
Ова е лага и не може со ништо да се докаже.
Ова е дел од антимакедонска пропаганда со цел на уништување на македонското битие.

Како најпрво бегалецу Тракија во тој временски период е под владение на Дионис,исто како и многу години послем Дионис Тракија е во склоп на Македонија,со Александар Македонски.
Затоа те молам бруко интелектуална не се глупирај,бидејки Дионис е токму татко на Македон и му ја отстапува територијата на Тракија - тогашна,но и Ематија - област во Паонија (инаку извини заборавив ти Лет не знаеше и која е таа Паонија)па можеби кога споменуваш за Македонија забораваш за Паонија затоа и што не знаеше кои се паонците.
Значи јас никаде не сум пишал за илриски крал,освен дека Дионис е потомок на кралот Илириј по мајка Санела - керка на Кадмо и Хармонија.Додека Хармонија е единствената керка на Илириј.
А дали е антимакедонска пропаганда во кои докажувам дека потомци на кралот Илириј сме токму ние,а не нашите сограгани од албанска националност кои токму вие јудејците ги излагавте.

од Лет - Огромна глупост е некој да тврди дека Рамсес први и рамсес втори се една иста личност. Рамсес први му беше дедо на Рамсес втори. Меѓу владеењето на рамсес први и втори има фараон Сети (татко на рамсес втори и син на рамсес први.

од мене - ке ти докажам и за Рамзес,само да завршиме со Македонија.

DSC01390.jpg

Ако не ме лаже перцепцијата ова долу на сфингава, куре е или...... !?!?!

Горане
признај дека Македонија постоела од секогаш и никогаш пред тоа не се викала ниту постоела Тракија Ематија Паонија Ематија Илирија Грција Венетија ои остали измислици на странските пропаганди

Признај и докажи дека си Македонец

или не признај и докажи дека си лажливо предавничко копиле

Според пишаните матерјал од науката историја постои од првиот крал Македон син на Дионис.
Пред постоењето на територијата на кралот Македон постоела Тракија,Паонија,Перхебија,Јасонија,Автарија,Трибалија,Скодрија и др.
Со оглед во кој временски период ни го доставува Херодот за Македонија,нормално и вистинито е неговото објаснување за областа Ематија,кое име на област постоело тогаш,нели кога Херодот ни пишува,и ни посочува дека Ематија е област во Паонија.
Додека за грците претходно пишав од каде мигрираат на Балканот,негде 2000год.п.н.е.ако те интересира прочитај па дебатирај.

или не признај и докажи дека си лажливо предавничко копиле[/QUOTE
овој горе наведен текст го испрати до моја адреса,а се однесува за тебе - многу тешко копајки дупка за мане интелектуалецот дуката си ја искористи за себе,па уште најценетите и најпосакуваните кај јудејците мена ме нарекува копиле,ха,ха,ха,....................................

DSC01390.jpg

Ако не ме лаже перцепцијата ова долу на сфингава, куре е или...... !?!?!

многу вицкасто од тебе браво царе,цар си во кајгана.

http://thumbs.dreamstime.com/thumb_200/1193392090B7lsC3.jpg

дали и за оваа камена фигура од египет ке се исмејавате и која е разликата

Пред постоењето на територијата на кралот Македон постоела Тракија,Паонија,Перхебија,Јасонија,Автарија,Трибалија,Скодрија и др.
Со оглед во кој временски период ни го доставува Херодот за Македонија,нормално и вистинито е неговото објаснување за областа Ематија,кое име на област постоело тогаш,нели кога Херодот ни пишува,и ни посочува дека Ематија е област во Паонија.

Горане Херодот тврди дека Македонците се Хелени.
Горане признај дека Македонија постои пред сите тие области и дека е најстара земја и држава на овие простори.
Горане отфрли го Херодот кој Македонците ги прави Хелени, свести се , покај се и врати се во редовите на вистинските патриоти - Македонци.

Од Лет - Горане Херодот тврди дека Македонците се Хелени.
од мене - лажа перфектен од јудејскиот фалсификат,бидејки за време на Херодот постои македонизамот,хеленизамот никој и не го споменувал бидејки не постоел освен во главите на Азиските Грци.

од Лет - Горане признај дека Македонија постои пред сите тие области и дека е најстара земја и држава на овие простори.

Од мене - според историските матерјали Македонија не е постара од сите области,или пишаните текстови,значи Македонија датира од околу 4 200год.п.н.е,

Од Лет - Горане отфрли го Херодот кој Македонците ги прави Хелени, свести се , покај се и врати се во редовите на вистинските патриоти - Македонци.

од мене - ова интелектуалецот си го мисли за себе бидејки потајно сака неговите лажи да си ги исправи,но нели не е греф ако се признае.

Според пишаните матерјал од науката историја постои од првиот крал Македон син на Дионис.
Додека за грците претходно пишав од каде мигрираат на Балканот,негде 2000год.п.н.е.ако те интересира прочитај па дебатирај.

или не признај и докажи дека си лажливо предавничко копиле[/QUOTE
овој горе наведен текст го испрати до моја адреса,а се однесува за тебе - многу тешко копајки дупка за мане интелектуалецот дуката си ја искористи за себе,па уште најценетите и најпосакуваните кај јудејците мена ме нарекува копиле,ха,ха,ха,....................................

многу вицкасто од тебе браво царе,цар си во кајгана.

дали и за оваа камена фигура од египет ке се исмејавате и која е разликата

значи се уште никој не ми одговори за сличноста на овие два значајни артефакти едниот од Египет,едниот од Македонија.

да го потсетам лет - некаде околу 1750-1500 година п.н.е домородната култура на југот од Балканот, поточно на територијата на денешна Грција, бидува преплавена од серија на миграции на народи од семитско потелко, како што се Данајците (факт кој се софпаѓа со наодите во Демотското писмо каде што Грците се нарекуваат, со право, Данајци!), кои пак се во сродство со Евреите, потврдено со историски податоци како писмата на спартанските кралеви до Ерусалим во кои тие јасно укажуваат на фактот дека Данајците, Евреите и др.потекнуваат од ист предок, факт кој историјата го потврдува со упадите на семитските Хикси во Египет кои тие го освоиле и ја имитирале културата на древните Египќани - во многу нешта слична со македонската, од каде подоцна биле протерани, како што сведочи и стариот завет, а после кој настан Данајците доаѓаат на Балканот, во Мала Азија, додека пак Евреите во Јудеја и Палестина...Еве неколку податоци за кои се тие денешни грци - Во тој временски период од околу 2000год.п.н.е.ги протеруваат Пелазгите и други староседелци ,и се населуваат на копно и острови околу Егејското Море,формирајки свои села поради заштита.Во следните векови грците се под силно влијание на Критската но и Венетиската цивилизација,бидејки Венетите и Минојците често довагале до обалите на штотуку новите формирани села од грците поради трговија.Со текот на времето прераснуваат селата во градови,познати Атина и Спарта,односно градови држави.Инаку во периодот кога тие ги протеруваат Пелазгите од овие простори најголема и најзначајна била Микена,но им микенците кои тргувале по цело Егејско Море,извезувале своја роба во Египет,Мала Азија,помеѓу Црното и Средоземното Море,кои денес го опфаќа просторот на Турција.Па така многу грчки херои имаат свои легенди од овој период,кои пловеле по морињата потекнуваат од овој микениски период,каде настапува доба на приличнп бесцелни освојувања и населувања,кој ја поткопуваат микенската но и вентиската Цивилизација.Процесот ваков трае околу 800год,па во 1200год.п.н.е.моќта на Микена почнува да опаѓа,па до 1100год.п.н.е.неколку народи се населуваат на новото грчко копно.

но заборавив за летовиот Египет како мило гледал на формираните колонии од грците - Со ширењето на грчките колонии во тој временски период во Мала Азија,и на обалите на Црното Море и Средоземното Море но не и на Белото Море,нешто што ме зачудува е тоа како сето ова им било дозволено од симпатиите на Лет - Египјаните тогаш кои за ова ширење прилично мило гледале на немирните грци,па така ке дојдат и до самиот праг на Египетските куки.
Доказ - грчката колонија Наукратис која се навоѓала на самата делта на Нил.

Лет запомни од претходниот пост - но не и на Белото Море,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom